Ziua Semintelor Certificate la Negresti, Vaslui

Ziua Semintelor Certificate la NegrestiAISR in parteneriat cu ISTIS si APPR a organizat la la CTS Negresti-Jud. Vaslui, in data de 12 iulie “Ziua semintelor certificate”. La eveniment au participat peste 110 de fermieri din toata Moldova, reprezentanti ai Comisiei de Agricultura din senatul Romaniei, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Inspectoratul de stat pentru controlul si calitatea semintelor, Laboratoarele de certificare a semintelor, Academia Oamenilor de Stiinta din Romania, reprezentanti ai ISTIS si APPR.


La manifestare au luat parte si oficiali locali si judeteni,
presedintele Consiliului Judetean Vaslui, primarul orasului Negresti, parlamentari-senator Doina Silistru. De asemenea, la eveniment au mai participat reprezenanti ai ROMAPIS. Evenimentul a fost intiat de AISR (Alianta Industriei Semintelor din Romania) care actioneaza in sprijinul constientizarii fermierilor de peste trei ani, incercand sa demonstreze importanta utilizarii semintelor certificate in obtinerea de profit.

Alexandru Bran, directorul Centrul de Testare a Semintelor Negresti a mediat prezentarile si discutiile pe tot parcursul zilei atat in sala, cat si in teren. Au fost facute prezentari in-door de catre toti partenerii:

    • Samanta certificata, rezultat al noilor creatii varietale si al testarii - Mihai Popescu Director Executiv ISTIS
    • Beneficiile utilizarii semintelor certificate - Antonia Ivascu, Director Executiv AISR
    • Semintele certificate, investitie si asigurare pentru fermieri - Alina Cretu, Director executiv APPR
    • Interdependenta dintre agricultura si apicultura in conditiile din Romania Costantin Dobrescu, Vicepresedinte al asociatiei ROMAPIS.


La eveniment a participat ca invitat special al AISR si Mecanica Ceahlau, care a prezentat noul model de deflector, care va fi omologat in curand pentru protejarea culturilor in timpul tratamentelor.

Deschiderea evenimentului i-a revenit domnului Alexandru Bran, directorul Centrul de Testare a Semintelor Negresti care a spus ca in judetul Vaslui exista suprafete insemnate cultivate cu cereale,in special grau,ovaz si porumb.

In continuare, Mihai Popescu, directorul general al Institutului de Stat pentru Testarea si Inregistrarea Soiurilor(ISTIS) a subliniat faptul ca samanta certificata este rezultatul testarii noilor creatii varietale.

"Inregistrarea soiurilor se bazeaza pe rezultatele examinarilor oficiale, in special teste de camp, acoperind un numar mare de caracteristici prin care soiul este descris. Testarea in camp consta in doua teste care stabilesc distinctivitatea, uniformitatea si stabilitatea soiului -testul DUS si, pentru speciile de culturi de camp, valoarea agronomica si de utilizare -testul VAU. Caracterizarea unui soi este completata cu analize de calitate realizate in laboratoarele proprii."

Ziua Semintelor Certificate la Negresti - 1Antonia Ivascu, directorul executiv al Aliantei Industriei Semintelor din Romania, a subliniat rolul aliantei de sprijinire a agriculturii prin promovarea si sustinerea utilizarii semintelor certificate de catre agricultori, in scopul cresterii productiei agricole in Romania.

In premiera in Romania, AISR, o asociatie profesionala, a avut initiativa de a organiza un eveniment impreuna cu o institutie a statului, respectiv a MADR. Sensul acestei intalniri se sprijina pe ideea ca AISR incearca de dezvolte colaborarea intre companiile membre, care au gentica de top, institutul care se ocupa de testarea acestor soiuri si hibrizi noi, APPR care observa comportarea in conditi de productie a acestora si nu in ultimul rand, cu Fermierii, care sunt cei care beneficiaza de rezultatele muncii de ameliorare.

Directorul executiv al AISR i-a sfatuit pe fermieri sa foloseasca samanta certificata si nu una de slaba calitate din hambar (samanta salvata). S-a sublinat importanta realizarii de parteneriate in atingerea obiectivelor comune in folosul competitivitatii agriculturii din tara noastra,spre exemplu, Protocolul de colaborare incheiat dintre AISR si ROMAPIS. Deosebit de important este faptul ca la AISR a aderat ca membru onorific in cadrul Aliantei, INCDA Fundulea, cel mai important institut de cercetari agricole din Romania.

Antonia Ivascu, a prezentat principalele obiective ale asociatiei si anume:

    • Sustinerea dezvoltarii sectorului de seminte certificate in tara noastra
    • Apararea drepturilor membrilor privind proprietatea intelectuala specifica pe teritoriul Romaniei prin recunoasterea brevetelor si varietatilor de seminte.


In ceea ce priveste importanta semintei,
Directorul executiv al AISR a reamintit fermierilor faptul ca samanta este prima veriga a lantului agricol, in fapt punctul de plecare al lantului alimentar. Samanta transmite produsului recoltat calitati nutritive, iar semintele hibrizilor ameliorati raspund nevoilor consumatorilor, dar si agricultorilor si crescatorilor de animale. Samanta certificata sta la baza unei productii mai mari, stabile si mai predictibile, iar prin utilizarea bunelor practici agricole, ce implica si folosirea semintelor certificate se respecta mediul inconjurator, atat de important pentru populatie.

Directorul executiv al AISR a accentuat faptul ca, contrafacerea de seminte este in fapt o concurent a neloaiala din cauza pretului mult mai mic, fapt pe care fermierii trebuie sa-l inteleaga cat se poate de bine. Grupari infractionale au ca “obiect de activitate” producerea ilegala si contrafacerea semintelor in zonele cu activitate agricola puternica. Fermierul trebuie sa realizeze ca prin utilizarea semintelor contrafacute apare riscul pierderii culturii, al efectului negativ asupra consumatorului si contaminarea mediului inconjurator, iar de multe ori apar si costuri suplimentare pentru distrugerea culturii si eliminarea efectului, eventual chiar re-insamantare. Cand cumpara saminta fermierii trebuie sa fie atenti ca aceasta sa fie in saci originali, sigilati si etichetati, deoarece samanta contrafacuta nu corespunde indicilor cantitativi si calitativi pentru semanat.

Antonia Ivascu, directorul executiv al Aliantei Industriei Semintelor din Romania a aratat ca semintele certificate, originale, sunt insotite intotdeauna de un Document de calitate si conformitate al furnizorului, sunt in prealabil analizate si verificate de Inspectoratele pentru Controlul Calitatii Semintelor din teritoriu, care apartin Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, iar marfa este intotdeauna insotita de certificat de conformitate a calitatii. Producatorii de seminte testeaza in reteaua nationala a Institutului de Stat pentru Testarea si Inregistrarea Soiurilor, garantand astfel utilizarea semintelor de calitate, in conditii de siguranta, conform bunelor practici agricole, sprijinind agricultura durabila. Sacii originali sunt sigilati si etichetati si au elemente de siguranta (holograma originala) si o singura cusatura pe sac. Se mentioneaza faptul ca exista cateva elemente definitorii care fac diferenta intre original si contrafacere la care cumparatorii trebuie sa fie extreme de atenti, si anume faptul ca etichetele originale nu se rup usor, sunt tiparite profesional. Fiecare sac are numar de ordine, numar de lot care pot fi verificate la companiile producatoare in cazul in care apar dubii. Si nu in ultimul rand trebuie acodata o atentie sporita atentie furnizorului de samanta.

Prezenta la evenimentul de la Negresti Alina Cretu, directorul Asociatiei Producatorilor de Porumb din Romania, a precizat ca la aceasta manifestare au venit si fermieri din judetele Ialomita, Giurgiu, Braila si Teleorman interesati de ceea ce se intampla aici la Centrul de Testare a Semintelor Negresti.

ROMAPIS, prin d-l Dobrescu,Vicepresedintele asociatiei, a facut o scurta prezentare, intitulata: “Interdependenta dintre agricultura si apicultura in conditiile din Romania”, care a avut loc la finalul prezentarilor, inainte de iesirea in teren.

S-a mentionat faptul ca polenizarea cu albine este esentiala pentru: pomicultura, legumicultura, culturile oleaginoase, dar mai ales pentru plante aromatice. Principalele culesuri apicole pe teritoriul Romaniei se realizeaza la rapita, salcam, floarea soarelui si tei. Practic apicultura urmeaza agricultura, iar din acest motiv este obligatoriu ca cele doua ramuri sa colaboreze cat mai bine, sa-si comunice problemele si sa gaseasca solutii utile de punere in practica a celor mai bine metode de polenizare.

Au mai luat cuvantul Senatorul Doina Silistru un reputat cercetator in domeniul ameliorarii plantelor agricole (specii de pajisti), Director General in Minsterul Agriculturii, Elena Tatomir, din partea Academiei Oamenilor de Stiinta din Romania Academician Dan Schiopu si autoritatile locale care s-au declarat deosebit de onorate de organizarea unui astfel de eveniment la CTS Negresti.

A urmat o vizita in teren in cadrul careia le-au fost demonstrate fermierilor diferentele de productie dintre loturile cu seminte certificate, apartinand tuturor membrilor AISR si cele asa numite “din hambar” sau “samanta salvata”.

In teren au luat cuvantul Arnauld Perrein, Presedintele APPR si Nicolae Sitaru, vicepresedinte LAPAR, care au particiapt la eveniment si care au transmis fermierilor mesajul ca numai folosirea semintelor certificate, poate dezvolta o agricultura performanta. Totodata, fermierii au constientizat ca a sosit timpul sa-se uneasca in diferite asociatii, pentru a avea productii de calitate, dar si un cuvant de spus pe piata cerealelor. Numai astfel Romania poate juca un rol important in Europa in domeniul agricol, a spus Arnauld Perrein.

Andrei Marutescu, Presedintele AISR, a prezentat loturile demonstrative prin care AISR a dovedit inca odata ca materialul genetic si calitatea semintelor obtinute printr-o inovare responsabila si colaborativa reprezinta baza succesului in realizarea productiilor agricole ridicate.

Toate companiile membre AISR (Bayer, Caussade, Euralis, Fundulea, KWS, Limagrain, Maisadour, Monsanto, Pioneer, Procera, RAGT, Syngenta) au fost reprezentate la eveniment cu loturi de porumb cu hibrizi specfici zonei si materiale de promovare a semintelor certificate.

Prin participarea in numar mare a fermierilor zonali, a reprezentantilor companiilor din industria de seminte, dar si a presei si autoritatilor, evenimentul s-a dovedit unul de succes.

AISR
Alianta Industriei Semintelor din Romania

  

Noutati

7 din 10 români declară că pun accent pe alimentația sănătoasă, însă doar jumătate citesc frecvent etichetele produselor pe care le cumpără

29-04-2025 Alimentatie sanatoasa

7 din 10 români declară că pun accent pe alimentația sănătoasă, însă doar jumătate citesc frecvent etichetele produselor pe care le cumpără

București, 29 aprilie 2025 – Românii își doresc să mănânce sănătos, însă datele studiului „Educația alimentară în România” realizat de AGRICOLA și iVox arată că există o discrepanță între intenție și practică. Peste 77% dintre respondenți au declarat că prioritizează alimentația sănătoasă în mare și în foarte mare măsură, însă doar 4 din 10 își evaluează calitatea alimentației ca fiind „bună”, iar 5 din 10 o descriu drept „medie”. Mai multe>>

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>

Activități în desfășurare la APIA

28-04-2025 APIA

Activități în desfășurare la APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>

Românii NU vor pesticide

27-04-2025 Pesticide

Românii NU vor pesticide

În plină campanie electorală, tema sănătății și securității alimentare ia avânt. 89% dintre românii cu drept de vot afirmă că nu vor să consume alimente produse cu pesticide și nu vor ca fermierii români să folosească pesticide interzise în UE Mai multe>>

Fermierii îmbunătățesc productivitatea culturilor împotriva buruienilor prin inovații sustenabile

25-04-2025 Erbicide

Fermierii îmbunătățesc productivitatea culturilor împotriva buruienilor prin inovații sustenabile

Autor: Maria Cîrjă, Marketing Manager, România și Republica MoldovaCu o populație globală estimată să ajungă la aproximativ 10,3 miliarde până în anii 2080¹, agricultura are oportunitatea nu doar de a hrăni o populație în creștere, ci și de a juca un rol vital în promovarea unui viitor mai rezilient. Prin adoptarea unor metode sustenabile și orientate spre viitor, fermierii au puterea de a produce alimente sănătoase și hrănitoare, contribuind în același timp la cultivarea unei planete prospere p... Mai multe>>

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

25-04-2025 Stiri agricole

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a  și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

25-04-2025 APIA

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor  din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

25-04-2025 APIA

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică,  Mai multe>>

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

25-04-2025 Stiri agricole

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

24-04-2025 Stiri agricole

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

18-04-2025 Siguranta alimentara

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi  (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>