BusinessMark a organizat cea de-a patra editie a conferintei “ROMANIAN AGRIBUSINESS CONFERENCE”, eveniment care a avut loc pe 7 octombrie 2016, la Hotel Radisson Blu Bucuresti. Conferinta a constituit un prilej de analiza si dezbatere a situatiei actuale a agriculturii romanesti, reunind intr-un mediu dinamic factori de decizie si cei mai importanti jucatori din domeniul agricol.
Vorbitorii care au luat parte la dezbateri au fost: ADRIAN PINTEA, Director General, Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura, LAURENTIU REBEGA, Europarlamentar, Comisia pentru agricultura si dezvoltare rurala, Parlamentul European, LAURENTIU BACIU, Presedinte, LAPAR, SORIN MINEA, Presedinte Angst, Presedinte Romalimenta, IULIA CRISTEA, Director Marketing, Caussade Semences, IANCU CONSTANTIN, Responsabil Dezvoltare, Caussade Semences, NICUSOR SERBAN, Proprietar, Agroserv Mariuta, RAMONA IVAN, Director, Directia Relatii Externe si Finantari Structurale, CEC Bank si Presedinte, Comisia pentru Fonduri Europene, Asociatia Romana a Bancilor, BOGDAN HOSSU, Director General, Wise Finance Solutions, MIHAELA ISPAS, Senior Associate, PeliFilip, DANA ZACHI, Sef Serviciu Control Intern, Fondul de Garantare a Creditului Rural – FGCR – IFN SA, ROLAND TOMA, Consultant Fonduri Europene, Wise Finance Solutions si DORIN COJOCARU, Presedinte, Asociatia Patronala Romana din Industria Laptelui.
SORIN MINEA, Presedinte Angst, Presedinte Romalimenta, a descris situatia in care se gaseste industria alimentara romaneasca. ”Procesare exista in Romania. De ce nu se cumpara materie prima din Romania? Industria alimentara din Romania s-a nascut in 1990. A mers mai departe fara a avea o legislatie. De atunci, singura masura buna a fost scaderea TVA. Domeniul este impartit in doua: agricultori si industria alimentara. Este normal asa este peste tot in UE si toata lumea vrea sa faca profit. Agricultura beneficiaza de subventii asa cum sunt ele. Industria alimentara si procesatorii ”beneficiaza” de amenzi de la ANPC, ANSVSA etc.”
SORIN MINEA si-a exprimat opinia despre etichetarea produselor romanesti la raft. ”Etichetarea produselor romanesti la raft nu va aduce profit jucatorilor de pe plan local. Populismul va dauna procestorilor romani nu ii va ajuta pentru ca Romania incearca sa-si castige consumatorii din piata interna, in timp ce companiile din UE fac business in Romania. Ar trebui sa fim si noi pe rafturile magazinelor din UE. Fara industrie alimentara vindem in portul Constanta. Ieftin”.
MIHAELA ISPAS, Senior Associate, PeliFilip, a vorbit despre modificarile legislative din domeniul agriculturii ecologice, modificari din ordinul MADR 895/2016. ”Prin noul Ordin MADR deleaga actiunile de control unor mecanisme de control. Pentru aprobarea organismelor de control fata de vechiul ordin documentele se pot depune in copie simpla. Alte noutati au ca scop stabilirea unei anumite transparente a organismelor de control. Acestea au obligatia de a afisa pe site taxele aplicate operatorilor”, a explicat MIHAELA ISPAS.
NICUSOR SERBAN, Proprietar, Agroserv Mariuta, a precizat: ”Scopul a fost pentru comasare, dar rezultatul este decomasare. Cel care ia mai multi bani se duce si ia terenul de la alti proprietari in arenda pentru ca el primeste mai multi bani de la APIA si nu pentru ca este mai performant. S-a ajuns la distrugerea muncii celor care au incercat sa faca agricultura sustenabila in toti acesti ani”.
O alta problema semnalata de Proprietarul Agroserv Mariuta este legata de lipsa de personal. ”Avem probleme cu personalul in sectorul agricol. Este foarte greu sa gasim tineri interesati de agricultura, dar mai ales de personal specializat in acest domeniu. Acest lucru ne trage in jos in competitia cu fermerii din alte tari din Europa pentru ca suntem pe aceeasi piata. In continuare Romania va vinde la preturi mici. Este firesc avand in vedere ca Romania nu are consumatori interni pentru productia vegetala. Cu exceptia sectorului de panificatie nu avem consumatori interni”, a declarat NICUSOR SERBAN.
IANCU CONSTANTIN, Responsabil Dezvoltare, Caussade Semences, a descris gama de produse pe care compania o ofera pentru toate tipurile de productii: cereale, floarea soarelui, porumb, rapita etc. ”Hibrizii ofera siguranta de la an la an si dau rezultate constant. Hibrizii sunt adaptati la conditii de seceta. Sunt extratimpurii si FAO. Sigur ca daca nu avem apa nici pentru a transforma hibrizii in planta nu putem avea productii deosebite”, a explicat IANCU CONSTANTIN.
RAMONA IVAN, Director, Directia Relatii Externe si Finantari Structurale, CEC Bank si Presedinte, Comisia pentru Fonduri Europene, Asociatia Romana a Bancilor, a vorbit despre experienta bancii in sectorul agricol. ”Avem exemple de proiecte de succes. Sper sa existe in continuare proiecte care sa aduca, ceva bun pentru factorii implicati. Trebuie sa incercam sa intelegem mai bine nevoile oamenilor care fac agricultura. De asemenea, este important sa pot sa dau sfaturi si vis-a-vis de zona de fonduri europene. Este bine sa intrebati daca aveti neclaritati legate de acestea chiar daca sunteti sau nu clienti ai CEC Bank. Mi-as dori sa stiu ca in 2016 s-a apasat pedala mai tare pe acceleratie si ca sunt mai multe proiecte pentru care s-a aplicat”, a declarat RAMONA IVAN.
DANA ZACHI, Sef Serviciu Control Intern, Fondul de Garantare a Creditului Rural – FGCR – IFN SA, a vorbit despre valoarea comisionului pentru garantare. ”Toata lumea se plange de comisioanele pentru garantare. Acestea sunt insa stabilite de Comisia Europeana. Noi am facut lobby pentru fermieri in sensul reducerii acestor comisioane pentru ca ele au fost stabilite in 2008 cand toata lumea era in plina criza. Acum bancile dau credite mult mai usor cu dobanzi de 2%, de aceea comisionul de garantare de 3,8% este foarte mare si nepotrivit”, a declarat DANA ZACHI.
ROLAND TOMA, Consultant Fonduri Europene, Wise Finance Solutions, a vorbit despre motivul pentru care multe afaceri bazate pe fonduri europene nu au supravietuit. ”Vin multi clienti care spun: am auzit ca se dau niste bani, vreau si eu. Proiectele europene nu-ti baga bani in buzunar ci iti dau niste timp in avans in fata concurentei. Aceste proiecte trebuie sa se traduca in afaceri care vin in intampinarea unei nevoi. Altfel, nu vor fi sustenabile si nu vor avea success si continuitate”, a declarat ROLAND TOMA.
Sumele alocate ptin PNDR 2014-2020 se ridica la 9,85 miliarde de euro.
DORIN COJOCARU, Presedinte, Asociatia Patronala Romana din Industria Laptelui, a atras atentia ca industria laptelui trece prin momente foarte dificile. ”Acest an a fost foarte dificil pentru industria laptelui, extreme de dificil. Ce se intampla acum in piata. Un investitor mare European cumpara fabrica dupa fabrica. Pentru a fi puternici ar trebui sa ne unim. Avem deficit pe piata de lapte de 30%, deci cum putem sa avem produse 100% romanesti. Traim dupa o zi pe alta pentru ca asa ne-am obisnuit. Le spun si politicienilor sa faca legislatia in functie de nevoile pietei. Pana nu reusim sa facem infrastructura si sa avem politici de piata inteligente nu ne vom dezvolta. Suntem propriul nostru dusman”, a declarat DORIN COJOCARU.
Sfatul sau este sa se vina cu idei noi in marketing pentru a stimula vanzarea.
Un eveniment BusinessMark. Partener principal: Caussade Semences Parteneri: CEC Bank, Pelifilip, Wise Finance Solutions, Fondul de Garantare a Creditului Rural si Graphtec Design Partener media principal: AGRO TV. Evenimentul a avut drept parteneri media: Agroazi, Agrimedia, AgroImpact, Profitul Agricol, Revista Business Press Agricol, Pagina de agricultura, Revista Fermierului, Lumea Satului, Jurnalul de afaceri, Promoafaceri, Economic ZOOM, Business editors, Global Manager, StartUps, Business24, Ziare.com, Calendar evenimente, Legal Marketing, Avocatura.com, Transilvania Business, Finzoom Debizz, Administratie.ro, Roportal.ro, MLM News, Revista Valoarea, Bucuresteni.ro, Manager Express, Economia Online, Think Business, Chalbert, Antreprenor in Romania, Plan de afacere.ro, Rabbit Media si Vox Capital.
BusinessMark este o companie ce ofera servicii integrate de B2B, oferind clientilor sai modele de dezvoltare complexe, conectandu- i in mod direct cu mediul de afaceri si creand oportunitati de parteneriat strategic.
Atat prin organizarea de evenimente business, cat si prin serviciile de B2B Public Relations oferite, BusinessMark isi propune sa vina in intampinarea partenerilor sai cu strategii de comunicare si promovare centrate pe business matchmaking si crearea de oportunitati de dezvoltare.
29-04-2025 Alimentatie sanatoasa
București, 29 aprilie 2025 – Românii își doresc să mănânce sănătos, însă datele studiului „Educația alimentară în România” realizat de AGRICOLA și iVox arată că există o discrepanță între intenție și practică. Peste 77% dintre respondenți au declarat că prioritizează alimentația sănătoasă în mare și în foarte mare măsură, însă doar 4 din 10 își evaluează calitatea alimentației ca fiind „bună”, iar 5 din 10 o descriu drept „medie”. Mai multe>>
29-04-2025 Stiri agricole
Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>
28-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>
27-04-2025 Pesticide
În plină campanie electorală, tema sănătății și securității alimentare ia avânt. 89% dintre românii cu drept de vot afirmă că nu vor să consume alimente produse cu pesticide și nu vor ca fermierii români să folosească pesticide interzise în UE Mai multe>>
25-04-2025 Erbicide
Autor: Maria Cîrjă, Marketing Manager, România și Republica MoldovaCu o populație globală estimată să ajungă la aproximativ 10,3 miliarde până în anii 2080¹, agricultura are oportunitatea nu doar de a hrăni o populație în creștere, ci și de a juca un rol vital în promovarea unui viitor mai rezilient. Prin adoptarea unor metode sustenabile și orientate spre viitor, fermierii au puterea de a produce alimente sănătoase și hrănitoare, contribuind în același timp la cultivarea unei planete prospere p... Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică, Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>
24-04-2025 Stiri agricole
Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>
18-04-2025 Siguranta alimentara
InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>