Sorin Minea: Fara industrie alimentara vindem in portul Constanta. Ieftin.

Minea - Fara industrie alimentara vindem ieftin in portul ConstantaBusinessMark a organizat cea de-a patra editie a conferintei “ROMANIAN AGRIBUSINESS CONFERENCE”, eveniment care a avut loc pe 7 octombrie 2016, la Hotel Radisson Blu Bucuresti. Conferinta a constituit un prilej de analiza si dezbatere a situatiei actuale a agriculturii romanesti, reunind intr-un mediu dinamic factori de decizie si cei mai importanti jucatori din domeniul agricol.

Vorbitorii care au luat parte la dezbateri au fost: ADRIAN PINTEA, Director General, Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura, LAURENTIU REBEGA, Europarlamentar, Comisia pentru agricultura si dezvoltare rurala, Parlamentul European, LAURENTIU BACIU, Presedinte, LAPAR, SORIN MINEA, Presedinte Angst, Presedinte Romalimenta, IULIA CRISTEA, Director Marketing, Caussade Semences, IANCU CONSTANTIN, Responsabil Dezvoltare, Caussade Semences, NICUSOR SERBAN, Proprietar, Agroserv Mariuta, RAMONA IVAN, Director, Directia Relatii Externe si Finantari Structurale, CEC Bank si Presedinte, Comisia pentru Fonduri Europene, Asociatia Romana a Bancilor, BOGDAN HOSSU, Director General, Wise Finance Solutions, MIHAELA ISPAS, Senior Associate, PeliFilip, DANA ZACHI, Sef Serviciu Control Intern, Fondul de Garantare a Creditului Rural – FGCR – IFN SA, ROLAND TOMA, Consultant Fonduri Europene, Wise Finance Solutions si DORIN COJOCARU, Presedinte, Asociatia Patronala Romana din Industria Laptelui.

SORIN MINEA, Presedinte Angst, Presedinte Romalimenta, a descris situatia in care se gaseste industria alimentara romaneasca. ”Procesare exista in Romania. De ce nu se cumpara materie prima din Romania? Industria alimentara din Romania s-a nascut in 1990. A mers mai departe fara a avea o legislatie. De atunci, singura masura buna a fost scaderea TVA. Domeniul este impartit in doua: agricultori si industria alimentara. Este normal asa este peste tot in UE si toata lumea vrea sa faca profit. Agricultura beneficiaza de subventii asa cum sunt ele. Industria alimentara si procesatorii ”beneficiaza” de amenzi de la ANPC, ANSVSA etc.”

SORIN MINEA si-a exprimat opinia despre etichetarea produselor romanesti la raft. ”Etichetarea produselor romanesti la raft nu va aduce profit jucatorilor de pe plan local. Populismul va dauna procestorilor romani nu ii va ajuta pentru ca Romania incearca sa-si castige consumatorii din piata interna, in timp ce companiile din UE fac business in Romania. Ar trebui sa fim si noi pe rafturile magazinelor din UE. Fara industrie alimentara vindem in portul Constanta. Ieftin”.

MIHAELA ISPAS, Senior Associate, PeliFilip, a vorbit despre modificarile legislative din domeniul agriculturii ecologice, modificari din ordinul MADR 895/2016. ”Prin noul Ordin MADR deleaga actiunile de control unor mecanisme de control. Pentru aprobarea organismelor de control fata de vechiul ordin documentele se pot depune in copie simpla. Alte noutati au ca scop stabilirea unei anumite transparente a organismelor de control. Acestea au obligatia de a afisa pe site taxele aplicate operatorilor”, a explicat MIHAELA ISPAS.

NICUSOR SERBAN, Proprietar, Agroserv Mariuta, a precizat: ”Scopul a fost pentru comasare, dar rezultatul este decomasare. Cel care ia mai multi bani se duce si ia terenul de la alti proprietari in arenda pentru ca el primeste mai multi bani de la APIA si nu pentru ca este mai performant. S-a ajuns la distrugerea muncii celor care au incercat sa faca agricultura sustenabila in toti acesti ani”.

O alta problema semnalata de Proprietarul Agroserv Mariuta este legata de lipsa de personal. ”Avem probleme cu personalul in sectorul agricol. Este foarte greu sa gasim tineri interesati de agricultura, dar mai ales de personal specializat in acest domeniu. Acest lucru ne trage in jos in competitia cu fermerii din alte tari din Europa pentru ca suntem pe aceeasi piata. In continuare Romania va vinde la preturi mici. Este firesc avand in vedere ca Romania nu are consumatori interni pentru productia vegetala. Cu exceptia sectorului de panificatie nu avem consumatori interni”, a declarat NICUSOR SERBAN.

IANCU CONSTANTIN, Responsabil Dezvoltare, Caussade Semences, a descris gama de produse pe care compania o ofera pentru toate tipurile de productii: cereale, floarea soarelui, porumb, rapita etc. ”Hibrizii ofera siguranta de la an la an si dau rezultate constant. Hibrizii sunt adaptati la conditii de seceta. Sunt extratimpurii si FAO. Sigur ca daca nu avem apa nici pentru a transforma hibrizii in planta nu putem avea productii deosebite”, a explicat IANCU CONSTANTIN.

RAMONA IVAN, Director, Directia Relatii Externe si Finantari Structurale, CEC Bank si Presedinte, Comisia pentru Fonduri Europene, Asociatia Romana a Bancilor, a vorbit despre experienta bancii in sectorul agricol. ”Avem exemple de proiecte de succes. Sper sa existe in continuare proiecte care sa aduca, ceva bun pentru factorii implicati. Trebuie sa incercam sa intelegem mai bine nevoile oamenilor care fac agricultura. De asemenea, este important sa pot sa dau sfaturi si vis-a-vis de zona de fonduri europene. Este bine sa intrebati daca aveti neclaritati legate de acestea chiar daca sunteti sau nu clienti ai CEC Bank. Mi-as dori sa stiu ca in 2016 s-a apasat pedala mai tare pe acceleratie si ca sunt mai multe proiecte pentru care s-a aplicat”, a declarat RAMONA IVAN.

DANA ZACHI, Sef Serviciu Control Intern, Fondul de Garantare a Creditului Rural – FGCR – IFN SA, a vorbit despre valoarea comisionului pentru garantare. Toata lumea se plange de comisioanele pentru garantare. Acestea sunt insa stabilite de Comisia Europeana. Noi am facut lobby pentru fermieri in sensul reducerii acestor comisioane pentru ca ele au fost stabilite in 2008 cand toata lumea era in plina criza. Acum bancile dau credite mult mai usor cu dobanzi de 2%, de aceea comisionul de garantare de 3,8% este foarte mare si nepotrivit”, a declarat DANA ZACHI.

ROLAND TOMA, Consultant Fonduri Europene, Wise Finance Solutions, a vorbit despre motivul pentru care multe afaceri bazate pe fonduri europene nu au supravietuit. ”Vin multi clienti care spun: am auzit ca se dau niste bani, vreau si eu. Proiectele europene nu-ti baga bani in buzunar ci iti dau niste timp in avans in fata concurentei. Aceste proiecte trebuie sa se traduca in afaceri care vin in intampinarea unei nevoi. Altfel, nu vor fi sustenabile si nu vor avea success si continuitate”, a declarat ROLAND TOMA.

Sumele alocate ptin PNDR 2014-2020 se ridica la 9,85 miliarde de euro.

DORIN COJOCARU, Presedinte, Asociatia Patronala Romana din Industria Laptelui, a atras atentia ca industria laptelui trece prin momente foarte dificile. ”Acest an a fost foarte dificil pentru industria laptelui, extreme de dificil. Ce se intampla acum in piata. Un investitor mare European cumpara fabrica dupa fabrica. Pentru a fi puternici ar trebui sa ne unim. Avem deficit pe piata de lapte de 30%, deci cum putem sa avem produse 100% romanesti. Traim dupa o zi pe alta pentru ca asa ne-am obisnuit. Le spun si politicienilor sa faca legislatia in functie de nevoile pietei. Pana nu reusim sa facem infrastructura si sa avem politici de piata inteligente nu ne vom dezvolta. Suntem propriul nostru dusman”, a declarat DORIN COJOCARU.

Sfatul sau este sa se vina cu idei noi in marketing pentru a stimula vanzarea.

Un eveniment BusinessMark. Partener principal: Caussade Semences Parteneri: CEC Bank, Pelifilip, Wise Finance Solutions, Fondul de Garantare a Creditului Rural si Graphtec Design Partener media principal: AGRO TV. Evenimentul a avut drept parteneri media: Agroazi, Agrimedia, AgroImpact, Profitul Agricol, Revista Business Press Agricol, Pagina de agricultura, Revista Fermierului, Lumea Satului, Jurnalul de afaceri, Promoafaceri, Economic ZOOM, Business editors, Global Manager, StartUps, Business24, Ziare.com, Calendar evenimente, Legal Marketing, Avocatura.com, Transilvania Business, Finzoom Debizz, Administratie.ro, Roportal.ro, MLM News, Revista Valoarea, Bucuresteni.ro, Manager Express, Economia Online, Think Business, Chalbert, Antreprenor in Romania, Plan de afacere.ro, Rabbit Media si Vox Capital.

BusinessMark este o companie ce ofera servicii integrate de B2B, oferind clientilor sai modele de dezvoltare complexe, conectandu- i in mod direct cu mediul de afaceri si creand oportunitati de parteneriat strategic.

Atat prin organizarea de evenimente business, cat si prin serviciile de B2B Public Relations oferite, BusinessMark isi propune sa vina in intampinarea partenerilor sai cu strategii de comunicare si promovare centrate pe business matchmaking si crearea de oportunitati de dezvoltare.

  

 

Noutati

Produsele romanesti, degustate la “Saptamana verde 2017”

20-01-2017 Targuri si expozitii

Produsele romanesti, degustate la “Saptamana verde 2017”

In perioada 20-29 ianuarie 2017 va avea loc, la Berlin, R.F. Germania, cea de a 91-a editie a expozitiei internationale „Saptamana Verde”. La aceasta editie, MADR a inchiriat un stand, in cadrul caruia vizitatorii vor putea degusta produse precum: Magiun de prune Topoloveni (IGP), Salam de Sibiu (IGP), Telemea de Ibanesti (DOP). De asemenea, printre produsele romanesti expuse se vor regasi Cascavalul de Saveni, branza de burduf in coaja de brad, pastravul afumat in cobza de brad, Tuica de Arges,... Mai multe>>

Se emit ordinele de plata catre cei 11.693 de beneficiari ai motorinei subventionate pe trim. III 2016

19-01-2017 Plati APIA

Se emit ordinele de plata catre cei 11.693 de beneficiari ai motorinei subventionate pe trim. III 2016

In baza ordinului ministrului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale nr. 3 din data de 11 ianuarie 2017, de astazi, 19 ianuarie 2017, au fost alimentate conturile Centrelor Judetene APIA cu suma de 119, 1 milioane lei aferenta cantitatilor de motorina utilizate in trimestrul III al anului 2016, urmand ca acestea sa emita in zilele urmatoare ordinele de plata catre cei 11.693 beneficiari. Mai multe>>

ARpicultura | 25-26 Februarie 2017, Arad

19-01-2017 Targuri si expozitii

ARpicultura | 25-26 Februarie 2017, Arad

Camera de Comerti, Industrie si Agricultura Arad organizeaza in acest an a treia editie a evenimentului ARpicultura, care va avea loc in perioada 25-26 februarie 2017, la complexul Expo Arad - complex euroregional de evenimente. Evenimentul este dedicat producatorilor si comerciantilor produselor destinate apiculturii: utilaje apicole, faguri artificiali, unelte, echipamente, stupi si accesorii, hrana si biostimulatori pentru albine si medicamente. Mai multe>>

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, s-a intalnit cu reprezentantii fermierilor

18-01-2017 Ministerul Agriculturii

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, s-a intalnit cu reprezentantii fermierilor

Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre Daea, a condus in 17 ianuarie 2017 mai multe intalniri de lucru cu organizatiile profesionale din agricultura si industrie alimentara, fiind prezenti reprezentantii sectorului vegetal si ai sectorului zootehnic (ovine, caprine, bovine). Alaturi de ministrul Agriculturii s-au aflat secretarii de stat, Daniel Botanoiu si Alexandru Potor. Mai multe>>

Desfasurarea luarii in evidenta de catre O.N.V.P.V. a vinurilor apte pentru evolutie DOC/IG/varietal

18-01-2017 Vinuri

Desfasurarea luarii in evidenta de catre O.N.V.P.V. a vinurilor apte pentru evolutie DOC/IG/varietal

In vederea producerii vinurilor DOC/IG/varietale care se obtin din strugurii proveniti din recolta anului 2016, recoltati din plantatiile de vita-de-vie care sunt inregistrate in Registrul Plantatiilor Viticole (R.P.V.) gestionat la nivel national de catre O.N.V.P.V., se deruleaza la nivelul autoritatii, actiunea de luare in evidenta in scopul certificarii, a loturilor de vin potential apte de a evolua pe directia de calitate DOC/IG/varietal si de a fi comercializate ca vinuri DOC/IG/varietal. Mai multe>>

Hibridul de dovlecel timpuriu Cavili F1

18-01-2017 Dovleac

Hibridul de dovlecel timpuriu Cavili F1

Sub brandul Nunhems, Compania Bayer produce seminte profesionale de dovlecel pentru spatii protejate din hibridul Cavili F1. Mai multe>>

Fertilizarea la iesirea din iarna a culturilor de grau si rapita

18-01-2017 Ingrasaminte / fertilizanti

Fertilizarea la iesirea din iarna a culturilor de grau si rapita

In perioada de sfarsit a lunii februarie si inceputul lunii martie sunt necesare, anterior aplicarii ingrasamintelor, analizele de laborator si starea de vegetatie. Fertilizarea culturilor de grau si rapita, la iesirea din iarna se realizeaza astfel: Mai multe>>

Clarificarea prevederilor, conditiilor si documentelor care insotesc cererea unica de plata

17-01-2017 Legislatie agricola

Clarificarea prevederilor, conditiilor si documentelor care insotesc cererea unica de plata

Guvernul a propus o ordonanta de urgenta pentru clarificarea anumitor prevederi, a conditiilor si tipurilor de documente care insotesc cererea unica de plata. Romania, ca si alte state membre, a intampinat dificultati in implementarea noilor scheme de plati, datorita complexitatii acestora, iar situatia creata afecteaza posibilitatea fermierilor de a beneficia de aceste plati. Mai multe>>

CCE: Trebuie depuse mai multe eforturi pentru a combate cu eficacitate risipa de alimente in UE

17-01-2017 Stiri agricole

CCE: Trebuie depuse mai multe eforturi pentru a combate cu eficacitate risipa de alimente in UE

Potrivit Curtii de Conturi Europene, UE poate si ar trebui sa depuna mai multe eforturi pentru a combate cu eficacitate risipa de alimente. Dupa cum se arata intr-un nou raport al Curtii de Conturi Europene, exista mai multe politici ale UE care au potentialul de a combate risipa de alimente, insa acest potential nu este valorificat. Masurile luate pana in prezent raman fragmentate si intermitente, iar coordonarea la nivelul Comisiei Europene lipseste. Mai multe>>

Pregatirea si desfasurarea campaniei de fatari la ovine

16-01-2017 Ovine si caprine

Pregatirea si desfasurarea campaniei de fatari la ovine

Campania de fatari la ovine se desfasoara, in sistemul traditional, incepand cu ultima decada din ianuarie, luna februarie si prima decada a lunii martie, in functie de data introducerii berbecilor reproducatori in turmele cu oile stabilite pentru reproductie. Mai multe>>

Institutul de Fitotehnie „Porumbeni” din Rep. Moldova se alatura Aliantei Industriei Semintelor ca Membru Onorific

16-01-2017 Seminte

Institutul de Fitotehnie „Porumbeni” din Rep. Moldova se alatura Aliantei Industriei Semintelor ca Membru Onorific

Incepand cu data de 1 ianuarie, 2017, Institutul de Fitotehnie “Porumbeni” din Republica Moldova a devenit oficial Membru Onorific al Aliantei Industriei Semintelor din Romania (AISR). Directia principala de activitate a Institutului este ameliorarea si producerea semintelor de baza, prebaza si perfectionarea tehnologiilor de cultivare a porumbului si tutunului si are colaborarii cu Centre stiintifice recunoscute pentru ameliorarea si creearea hibrizilor performanti de porumb. Mai multe>>