Pentru a oferi fermierilor acces la informatii profesionale in aceasta perioada, Corteva Agriscience a organizat o serie de platforme online, in diferite parti ale tarii: Furculesti- judetul Teleorman, Semlac- Judetul Arad, Turda- judetul Cluj, Zanesti- Judetul Neamt. Campania evenimentelor online a continuat si in judetul Vaslui, acolo unde a fost infiintata o platforma de 8 hectare pe care au fost semanati mai multi hibrizi de porumb si floarea-soarelui Pioneer®.
Gazdele evenimentului au fost de aceasta data ing. Marin Mustata, reprezentantul Agroind Berezeni, precum si reprezentantii Corteva Agriscience Cosmin Ciobotaru - National Sales Manager CP & Seeds, Valentin Mihai - Category Marketing Manager porumb si soia, Andrei Ciocoiu – Category Marketing Manager Culturi Oleaginoase si Gratian Butincu - director vanzari zona Vrancea, Vaslui si Bacau.
Agroind Berezeni este una dintre cele mai mari societati din judetul Vaslui, iar platfroma a cuprins doua culturi de primavara: porumb, cultura la care se pot observa in camp 17 hibrizi, precum si toti hibrizii de floarea-soarelui din portofoliul companiei.
Ing. Marin Mustata: “In cadrul societatii se lucreaza 3.500 ha, dintre care 1.700 ha in zona irigabila de pe valea Prutului. Structura de culturi din acest an a fost formata din grau 1.200 ha, floarea-soarelui 570 ha, rapita 380 ha si porumb 570 ha.
Lucrarea de baza in aceasta platforma s-a realizat cu Tigerul, in luna august, la care s-au adaugat doua lucrari cu terradiscul, una in noiembrie si una in februarie. Fertilizarea de baza s-a realizat in luna noiembrie, inainte de lucrarea cu discul, atunci a fost aplicat ingrasamant 15.15.15 - 300 kg. In primavara, inainte de semanat, s-a mai aplicat o cantitate de 150 kg de uree, s-a erbicidat preemergent si apoi s-a semanat. La stadiul de 6-7 frunze ale porumbului am tratat cu Inazuma®, impotriva Ostriniei si la floarea-soarelui s-a efectuat un tratament cu Tanos® 50 WG. Culturile s-au comportat chiar surprinzator de bine, pentru ca a fost un an foarte dificil, atat in iarna, cat si in primavara, am avut o seceta crunta, prima ploaie pe care am primit-o in zona a fost pe 1 mai, in jur de 15 litri/hectar si se vede cat de bine arata culturile. Eu sper ca la floare sa facem cel putin 4 tone/ha, iar la porumb peste 10 tone/ha”.
Nu mai putin de 17 hibrizi de porumb au fost semanati in aceasta platforma, iar stadiul de dezvoltare din momentul filmarii era promitator pentru o recolta bogata intr-un an dificil pentru toti fermierii.
Valentin Mihai a prezentat fermierilor care au urmarit si care vor urmari materialul video realizat la Vaslui, 3 hibrizi din portofoliul companiei adaptati acestei zone, precum si avantajele produselor din brandul LumiGen™.
Valentin Mihai: “Sunt 3 hibrizi specifici pentru aceasta zona, unde principalul factor limitativ din acest an a fost seceta. P9610 – este un hibrid timpuriu, 330 FAO, el vine sa il inlocuiasca pe celebrul P9241. Are o productivitate net superioara si caracteristici agronomice egale cu predecesorul lui. Apoi, P9415, un hibrid 340 FAO, foarte productiv, care exceleaza atunci cand conditiile sunt medii si bune, iar atunci cand apar si precipitatii peste nivelul mediu productiile sunt extraordinare. Recomandam cultivarea lui la densitati mai ridicate, cu 5.000 de plante la semanat fata de cum era obisnuit fermierul. P9889, un hibrid de 350 FAO, care cu siguranta va fi liderul brandul Pioneer® in urmatorii ani pe aceasta grupa de maturitate. Va inlocui hibridul P9903, care este cel mai cultivat hibrid din Romania. Prezinta o stabilitate remarcabila si o toleranta deosebita la seceta si arsita. Productivitatea acestuia va excela in orice fel de conditii.
Este important sa aducem aminte de produsele LumiGEN™, solutia Corteva pentru tot ceea ce inseamna tratament samanta. In cazul porumbului facem acest lucru pentru ca avem nevoie ca samanta sa fie protejata in stadiile mici de dezvoltare pentru eventualitatea in care apare orice fel de stres sau de risc, care sunt cele mai sensibile pentru dezvoltarea porumbului. Alaturi de cele mai performante solutii fungice, avem si biostimulatorul LumiBio Kelta care ajuta planta sa treaca peste perioadele de stres din fenofazele initiale de dezvoltare si crestere”.
Pentru a obtine productii satisfacatoare la porumb, fermierii trebuie sa mentina in permanenta cultura curata, astfel ca in platforma din judetul Vaslui a fost aplicat produsul Principal® Plus.
Cosmin Ciobotaru: “Despre Principal Plus putem spune ca este produsul fanion pentru combaterea in post emergenta a tuturor buruienilor si ofera un maxim de eficienta. Contine trei substante active nicosulfuron, dicamba si rimsulfuron, iar doza de aplicare este de 440 grame/ha si poate fi administrat pana la maxim 6 frunze”.
In cadrul societatii de la Berezeni si floarea-soarelui ocupa un loc important, motiv pentru care in acest an au fost semanati toti hibrizii companiei pentru a le observa productivitatea. Andrei Ciocoiu a prezentat fermierilor doi hibrizi din portofoliul companiei, precum si avantajele tehnologiei Express®.
Andrei Ciocoiu: “In portofoliul de floarea soarelui sunt doi hibrizi noi, P64LE136 si P64LE137, hibrizi ce fac parte din tehnologia Express®, cea care ne-a consacrat si care aduce multiple beneficii in ani precum acesta, cu precipitatii reduse in prima faza de vegetatie. Dupa cum se vede si aici, cultura arata foarte bine, chiar daca nu a primit in prima faza nici un litru de apa. P64LE136 este un hibrid cu un potential foarte bun de productie, care a venit in sprijinul lui P64LE99, creat special pentru zonele cu productivitate inalta la floarea-soarelui. Este un hibrid intensiv, care vrea tehnologie si care va rasplati pe deplin investitia in cultura. Recomandam semanarea acestui hibrid acelor fermieri care au terenuri bune, cu fertilitate buna. Il recomandam in special fermierilor din estul, vestul si sudul Romaniei, nu-l recomandam in sud-est. In schimb P64LE137, care a venit in portofoliul companiei pentru a-l inlocui pe celebrul P64LE25, se adapteaza foarte bine pe terenuri slabe, in zonele cu seceta si arsita mai severa si valorifica la maxim toate conditiile oferite, chiar si cele mai putin favorabile pentru aceasta cultura. Are o imbunatatire a tolerantei la seceta si arsita, are o pozitie modificata a calatidiului, total pendula pentru a proteja productia de seminte si se va observa o imbunatatire a masei hectolitrice a viitoarei recolte. Este recomandarea noastra principala pentru fermierii care fac agricultura in zone de infestare cu Orobanche.
Tehnologia Express® castiga din ce in ce mai mult teren in Romania, pentru ca are flexibilitate in aplicare, nu trebuie sa numaram frunze, trebuie sa urmarim buruienile si sa aplicam erbicidul Express®, singurul erbicid omologat pentru aceasta tehnologie, in doza de 30 grame/ha impreuna cu surfactantul Trend. Acesta vine sa lupte si cu buruieni problema precum cornutii si palamida, buruieni mai greu de controlat la floarea-soarelui, dar si cu alte buruieni greu de controlat in cealalta tehnologie, cum ar fi loboda. Practic, tine cultura curata de buruieni si ne ofera o flexibilitate mult peste ce era obisnuit fermierul, pentru ca nu streseaza suplimentar plantele”.
Si intretinerea culturii de floarea-soarelui a fost realizata cu produse din portofoliul companiei Corteva si de departe cel mai important produs pentru aceasta cultura este fungicidul Tanos® 50 WG.
Cosmin Ciobotaru: “Lanul de floarea-soarelui arata foarte bine in conditiile anului extrem de capricios pe care l-am parcurs pana in prezent. Aici a fost aplicat produsul Tanos® 50 WG, un produs care se aplica an de an pe aproximativ 125.000 hectare in Romania. Cei mai mari cultivatori de floarea-soarelui din Romania nu concep sa nu aplice macar un tratament cu Tanos, a carui doza de aplicare de este 400 grame/ha, atunci cand plantele au 4-6 frunze. Este un produs cu efect preventiv, curativ si de cele mai multe ori si eradicant asupra unor boli problema din aceasta cultura. Indemn fermierii care nu au aplicat acest produs sa-l incerce, deoarece raportul calitate-pret este imbatabil, iar rezultatele pe care le vor obtine vor fi cele mai bune”.
29-04-2025 Alimentatie sanatoasa
București, 29 aprilie 2025 – Românii își doresc să mănânce sănătos, însă datele studiului „Educația alimentară în România” realizat de AGRICOLA și iVox arată că există o discrepanță între intenție și practică. Peste 77% dintre respondenți au declarat că prioritizează alimentația sănătoasă în mare și în foarte mare măsură, însă doar 4 din 10 își evaluează calitatea alimentației ca fiind „bună”, iar 5 din 10 o descriu drept „medie”. Mai multe>>
29-04-2025 Stiri agricole
Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>
28-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>
27-04-2025 Pesticide
În plină campanie electorală, tema sănătății și securității alimentare ia avânt. 89% dintre românii cu drept de vot afirmă că nu vor să consume alimente produse cu pesticide și nu vor ca fermierii români să folosească pesticide interzise în UE Mai multe>>
25-04-2025 Erbicide
Autor: Maria Cîrjă, Marketing Manager, România și Republica MoldovaCu o populație globală estimată să ajungă la aproximativ 10,3 miliarde până în anii 2080¹, agricultura are oportunitatea nu doar de a hrăni o populație în creștere, ci și de a juca un rol vital în promovarea unui viitor mai rezilient. Prin adoptarea unor metode sustenabile și orientate spre viitor, fermierii au puterea de a produce alimente sănătoase și hrănitoare, contribuind în același timp la cultivarea unei planete prospere p... Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică, Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>
24-04-2025 Stiri agricole
Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>
18-04-2025 Siguranta alimentara
InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>