Portfolio Farm a ajuns in judetul Vaslui

Portfolio Farm - judetul VasluiPentru a oferi fermierilor acces la informatii profesionale in aceasta perioada, Corteva Agriscience a organizat o serie de platforme online, in diferite parti ale tarii: Furculesti- judetul Teleorman, Semlac- Judetul Arad, Turda- judetul Cluj, Zanesti- Judetul Neamt. Campania evenimentelor online a continuat si in judetul Vaslui, acolo unde a fost infiintata o platforma de 8 hectare pe care au fost semanati mai multi hibrizi de porumb si floarea-soarelui Pioneer®.


Gazdele evenimentului au fost de aceasta data ing. Marin Mustata, reprezentantul Agroind Berezeni, precum si reprezentantii Corteva Agriscience Cosmin Ciobotaru - National Sales Manager CP & Seeds, Valentin Mihai - Category Marketing Manager porumb si soia, Andrei Ciocoiu – Category Marketing Manager Culturi Oleaginoase si Gratian Butincu - director vanzari zona Vrancea, Vaslui si Bacau.

Agroind Berezeni este una dintre cele mai mari societati din judetul Vaslui, iar platfroma a cuprins doua culturi de primavara: porumb, cultura la care se pot observa in camp 17 hibrizi, precum si toti hibrizii de floarea-soarelui din portofoliul companiei.


Ing. Marin Mustata: “In cadrul societatii se lucreaza 3.500 ha, dintre care 1.700 ha in zona irigabila de pe valea Prutului. Structura de culturi din acest an a fost formata din grau 1.200 ha, floarea-soarelui 570 ha, rapita 380 ha si porumb 570 ha.

Lucrarea de baza in aceasta platforma s-a realizat cu Tigerul, in luna august, la care s-au adaugat doua lucrari cu terradiscul, una in noiembrie si una in februarie. Fertilizarea de baza s-a realizat in luna noiembrie, inainte de lucrarea cu discul, atunci a fost aplicat ingrasamant 15.15.15 - 300 kg. In primavara, inainte de semanat, s-a mai aplicat o cantitate de 150 kg de uree, s-a erbicidat preemergent si apoi s-a semanat. La stadiul de 6-7 frunze ale porumbului am tratat cu Inazuma®, impotriva Ostriniei si la floarea-soarelui s-a efectuat un tratament cu Tanos® 50 WG. Culturile s-au comportat chiar surprinzator de bine, pentru ca a fost un an foarte dificil, atat in iarna, cat si in primavara, am avut o seceta crunta, prima ploaie pe care am primit-o in zona a fost pe 1 mai, in jur de 15 litri/hectar si se vede cat de bine arata culturile. Eu sper ca la floare sa facem cel putin 4 tone/ha, iar la porumb peste 10 tone/ha”.

Nu mai putin de 17 hibrizi de porumb au fost semanati in aceasta platforma, iar stadiul de dezvoltare din momentul filmarii era promitator pentru o recolta bogata intr-un an dificil pentru toti fermierii.

Valentin Mihai a prezentat fermierilor care au urmarit si care vor urmari materialul video realizat la Vaslui, 3 hibrizi din portofoliul companiei adaptati acestei zone, precum si avantajele produselor din brandul LumiGen™.

Portfolio Farm - judetul Vaslui - Mihai Valentin


Valentin Mihai: “Sunt 3 hibrizi specifici pentru aceasta zona, unde principalul factor limitativ din acest an a fost seceta. P9610 – este un hibrid timpuriu, 330 FAO, el vine sa il inlocuiasca pe celebrul P9241. Are o productivitate net superioara si caracteristici agronomice egale cu predecesorul lui. Apoi, P9415, un hibrid 340 FAO, foarte productiv, care exceleaza atunci cand conditiile sunt medii si bune, iar atunci cand apar si precipitatii peste nivelul mediu productiile sunt extraordinare. Recomandam cultivarea lui la densitati mai ridicate, cu 5.000 de plante la semanat fata de cum era obisnuit fermierul. P9889, un hibrid de 350 FAO, care cu siguranta va fi liderul brandul Pioneer® in urmatorii ani pe aceasta grupa de maturitate. Va inlocui hibridul P9903, care este cel mai cultivat hibrid din Romania. Prezinta o stabilitate remarcabila si o toleranta deosebita la seceta si arsita. Productivitatea acestuia va excela in orice fel de conditii. 

Este important sa aducem aminte de produsele LumiGEN™, solutia Corteva pentru tot ceea ce inseamna tratament samanta. In cazul porumbului facem acest lucru pentru ca avem nevoie ca samanta sa fie protejata in stadiile mici de dezvoltare pentru eventualitatea in care apare orice fel de stres sau de risc, care sunt cele mai sensibile pentru dezvoltarea porumbului. Alaturi de cele mai performante solutii fungice, avem si biostimulatorul LumiBio Kelta care ajuta planta sa treaca peste perioadele de stres din fenofazele initiale de dezvoltare si crestere”.

Pentru a obtine productii satisfacatoare la porumb, fermierii trebuie sa mentina in permanenta cultura curata, astfel ca in platforma din judetul Vaslui a fost aplicat produsul Principal® Plus.

Cosmin Ciobotaru: “Despre Principal Plus putem spune ca este produsul fanion pentru combaterea in post emergenta a tuturor buruienilor si ofera un maxim de eficienta. Contine trei substante active nicosulfuron, dicamba si rimsulfuron, iar doza de aplicare este de 440 grame/ha si poate fi administrat pana la maxim 6 frunze”.

In cadrul societatii de la Berezeni si floarea-soarelui ocupa un loc important, motiv pentru care in acest an au fost semanati toti hibrizii companiei pentru a le observa productivitatea. Andrei Ciocoiu a prezentat fermierilor doi hibrizi din portofoliul companiei, precum si avantajele tehnologiei Express®.

Portfolio Farm - judetul Vaslui - Andrei Ciocoiu


Andrei Ciocoiu: “In portofoliul de floarea soarelui sunt doi hibrizi noi, P64LE136 si P64LE137, hibrizi ce fac parte din tehnologia Express®, cea care ne-a consacrat si care aduce multiple beneficii in ani precum acesta, cu precipitatii reduse in prima faza de vegetatie. Dupa cum se vede si aici, cultura arata foarte bine, chiar daca nu a primit in prima faza nici un litru de apa. P64LE136 este un hibrid cu un potential foarte bun de productie, care a venit in sprijinul lui P64LE99, creat special pentru zonele cu productivitate inalta la floarea-soarelui. Este un hibrid intensiv, care vrea tehnologie si care va rasplati pe deplin investitia in cultura. Recomandam semanarea acestui hibrid acelor fermieri care au terenuri bune, cu fertilitate buna. Il recomandam in special fermierilor din estul, vestul si sudul Romaniei, nu-l recomandam in sud-est. In schimb P64LE137, care a venit in portofoliul companiei pentru a-l inlocui pe celebrul P64LE25, se adapteaza foarte bine pe terenuri slabe, in zonele cu seceta si arsita mai severa si valorifica la maxim toate conditiile oferite, chiar si cele mai putin favorabile pentru aceasta cultura. Are o imbunatatire a tolerantei la seceta si arsita, are o pozitie modificata a calatidiului, total pendula pentru a proteja productia de seminte si se va observa o imbunatatire a masei hectolitrice a viitoarei recolte. Este recomandarea noastra principala pentru fermierii care fac agricultura in zone de infestare cu Orobanche.

Tehnologia Express® castiga din ce in ce mai mult teren in Romania, pentru ca are flexibilitate in aplicare, nu trebuie sa numaram frunze, trebuie sa urmarim buruienile si sa aplicam erbicidul Express®, singurul erbicid omologat pentru aceasta tehnologie, in doza de 30 grame/ha impreuna cu surfactantul Trend. Acesta vine sa lupte si cu buruieni problema precum cornutii si palamida, buruieni mai greu de controlat la floarea-soarelui, dar si cu alte buruieni greu de controlat in cealalta tehnologie, cum ar fi loboda. Practic, tine cultura curata de buruieni si ne ofera o flexibilitate mult peste ce era obisnuit fermierul, pentru ca nu streseaza suplimentar plantele”.

Si intretinerea culturii de floarea-soarelui a fost realizata cu produse din portofoliul companiei Corteva si de departe cel mai important produs pentru aceasta cultura este fungicidul Tanos® 50 WG.

Portfolio Farm - judetul Vaslui - Cosmin Ciobotaru


Cosmin Ciobotaru: “Lanul de floarea-soarelui arata foarte bine in conditiile anului extrem de capricios pe care l-am parcurs pana in prezent. Aici a fost aplicat produsul Tanos® 50 WG, un produs care se aplica an de an pe aproximativ 125.000 hectare in Romania. Cei mai mari cultivatori de floarea-soarelui din Romania nu concep sa nu aplice macar un tratament cu Tanos, a carui doza de aplicare de este 400 grame/ha, atunci cand plantele au 4-6 frunze. Este un produs cu efect preventiv, curativ si de cele mai multe ori si eradicant asupra unor boli problema din aceasta cultura. Indemn fermierii care nu au aplicat acest produs sa-l incerce, deoarece raportul calitate-pret este imbatabil, iar rezultatele pe care le vor obtine vor fi cele mai bune”.

Portfolio Farm - judetul Vaslui - Echipa din zona 11

 

  

 

Noutati

Clubul Fermierilor Români semnează un protocol de colaborare cu ADR pentru accelerarea digitalizării agriculturii românești

21-06-2025 Stiri agricole

Clubul Fermierilor Români semnează un protocol de colaborare cu ADR pentru accelerarea digitalizării agriculturii românești

20 iunie 2025, Sediul Autorității pentru Digitalizarea României (ADR)Prin acest protocol, Clubul Fermierilor Români și Autoritatea pentru Digitalizarea României își propun:- Să sprijine adoptarea tehnologiei digitale în ferme prin inițiative de formare și consiliere,- Să faciliteze accesul la finanțări pentru proiecte de digitalizare- Să contribuie la reducerea decalajului digital și la creșterea competitivității fermierilor români pe piața europeană. Mai multe>>

Napolact, brandul preferat al românilor: ajunge în 45% dintre gospodăriile din România și își consolidează poziția de lider sustenabil pe piața lactatelor

20-06-2025 Marketing agroalimentar

Napolact, brandul preferat al românilor: ajunge în 45% dintre gospodăriile din România și își consolidează poziția de lider sustenabil pe piața lactatelor

Napolact marchează un nou record de prezență în gospodăriile din România, atingând un nivel istoric de 45%, conform datelor aferente primului trimestru din 2025. Cu alte cuvinte, aproape 1 din 2 gospodării românești aleg Napolact, confirmând încrederea consumatorilor în calitatea și autenticitatea brandului. Mai multe>>

Kilowat: Eliminarea plafonării energiei aduce multă incertitudine

20-06-2025 Energie regenerabila

Kilowat: Eliminarea plafonării energiei aduce multă incertitudine

Pentru mulți români, povara scumpirilor va fi greu de dus, iar bugetul familiei va fi vulnerabil. În acest context, energia de la soare devine scutul anti-scumpiri: românii, interes de 2 ori mai mare pentru sisteme fotovoltaice ca să scape de grija facturilor la curent. Scumpirea energiei de la 1 iulie îi dezechilibrează financiar pe unii dintre români, mai ales în contextul creșterii costului vieții.  Mai multe>>

Fermierii români sporesc securitatea alimentară prin cultivarea rapiței

19-06-2025 Siguranta alimentara

Fermierii români sporesc securitatea alimentară prin cultivarea rapiței

Pe măsură ce lumea continuă să facă față efectelor vremii extreme și ale perturbărilor economice, securitatea alimentară rămâne una dintre cele mai presante priorități globale. Potrivit Raportului Global privind Criza Alimentară 20251, aproape 295 de milioane de oameni s-au confruntat cu insecuritate alimentară acută anul trecut, o creștere uluitoare față de anii anteriori. Mai multe>>

APIA a dat startul plăților pentru Sprijinul Cuplat – Campania 2024. Peste 60 de milioane de euro ajung la fermieri

19-06-2025 Plati APIA

APIA a dat startul plăților pentru Sprijinul Cuplat – Campania 2024. Peste 60 de milioane de euro ajung la fermieri

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început miercuri, 18 iunie 2025, transferul sumelor aferente Sprijinului Cuplat pentru Campania 2024. Peste 43.500 de fermieri vor beneficia de plăți în valoare totală de peste 60 de milioane de euro, fonduri provenite din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA). Mai multe>>

Modificări în legislația aferentă sectorului vitivinicol Intervenția IS-V-01 – Restructurarea și reconversia plantațiilor viticole

18-06-2025 APIA

Modificări în legislația aferentă sectorului vitivinicol Intervenția IS-V-01 – Restructurarea și reconversia plantațiilor viticole

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg că a fost publicat în Monitorul Ofical al României nr. 549/13.06.2025, Ordinul nr. 213 din 12.06.2025 pentru completarea anexei la Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 117/2023 privind criteriile de eligibilitate, documentele justificative, condiţiile şi modul de implementare a intervenţiei IS-V-01 „Restructurarea şi reconversia plantaţiilor viticole” din cadrul Planului strategic PAC 2023-20... Mai multe>>

Finalizarea Campaniei de depunere a Cererilor de plată pentru anul 2025

16-06-2025 APIA

Finalizarea Campaniei de depunere a Cererilor de plată pentru anul 2025

Agenția de Plăți si Intervenție pentru Agricultură (APIA) aduce la cunoștința opiniei publice că la data de 13 iunie a.c. s-a încheiat Campania de primire a Cererilor de plată aferente anului 2025. Astfel, în perioada 03 martie  – 13 iunie 2025, au fost depuse 708.012 cereri de plată pentru o suprafață de 9.875.710,11 milioane hectare. Mai multe>>

Artesana desemnată „Artisan Dairy Innovator of the Year” la Global Brand Awards 2025

16-06-2025 Stiri agricole

Artesana desemnată „Artisan Dairy Innovator of the Year” la Global Brand Awards 2025

Brandul românesc Artesana a fost distins cu titlul de „Artisan Dairy Innovator of the Year” în cadrul prestigioasei competiții internaționale Global Brand Awards 2025, organizată de Global Brands Magazine, cu sediul în Marea Britanie. Ceremonia de decernare a avut loc în seara zilei de 13 iunie, la The Grand Hyatt Dubai, și a reunit lideri ai industriei din întreaga lume. Mai multe>>

Viticultorii sporesc reziliența culturilor de viță-de-vie cu soluții inovatoare - studiu de caz

16-06-2025 Fungicide

Viticultorii sporesc reziliența culturilor de viță-de-vie cu soluții inovatoare - studiu de caz

Variabilitatea climatică reprezentată de trecerea de la ierni mai calde la primăveri cu un nivel crescut de umiditate a influențat efectele făinării în întreaga Europă, amplificând provocările chiar și pentru cultivatorii de viță-de-vie din România. Pe măsură ce producătorii se străduiesc să satisfacă cererea tot mai mare de vinuri premium, produse în mod sustenabil, acest patogen fungic amenință atât productivitatea culturii, cât și calitatea vinului, afectând în mod direct sănătatea și dezvolt... Mai multe>>

De ce tot mai mulți fermieri aleg drujba cu acumulator pentru întreținerea livezii?

16-06-2025 Pomicultura

De ce tot mai mulți fermieri aleg drujba cu acumulator pentru întreținerea livezii?

Cei care practică o pomicultură modernă, știu că eficiența operațională și inovația tehnologică asigură optimizarea costurilor și maximizarea randamentului. În acest peisaj, drujba cu acumulator se impune rapid ca o opțiune de analizat cu atenție și, în multe privințe, superioară drujbelor termice sau electrice cu fir.  Mai multe>>

Ce avem pe masă?” EUIPO denunță produsele alimentare și băuturile contrafăcute din UE

13-06-2025 Siguranta alimentara

Ce avem pe masă?” EUIPO denunță produsele alimentare și băuturile contrafăcute din UE

Autoritățile au confiscat produse alimentare contrafăcute în valoare de 91 de milioane de euro într-o singură operațiune la nivelul UE. Vinurile și băuturile spirtoase se confruntă cu una dintre cele mai ridicate rate de contrafacere în comparație cu alte produse, cu pierderi anuale în vânzări de 2 289 de milioane de euro și aproape 5 700 de locuri de muncă în UE. Numai în România, în acest sector se pierd anual 29 de milioane de euro din vânzări și peste 220 de locuri de muncă. Mai multe>>