Portfolio Farm a fost organizat si in judetul Neamt

Portfolio Farm in judetul Neamt - Vasile Iacob si Ionut RaduCompania Corteva Agriscience continua seria evenimentelor Portfolio Farm in mediul online, iar platforma recent prezentata de reprezentantii acesteia a fost cea din localitatea Zanesti, judetul Neamt. Mai exact, este vorba despre platforma din cadrul grupului de ferme TCE 3 Brazi, una dintre cele mai productive ferme din tara, unde gazde au fost domnii Vasile Iacob si Ionut Radu.


“Este al 6-lea an cand organizam evenimentul alaturi de compania Corteva, de fapt, 70% dintre inputurile pe care noi le folosim in fiecare an in cadrul fermei noastre sunt de la compania Corteva si ma refer la samanta de porumb, floarea-soarelui, soia, precum si o buna parte dintre pesticidele pe care le administram”, a precizat Vasile Iacob, directorul tehnic pentru productie vegetala din cadrul TCE 3 Brazi.

Grupul de firme TCE 3 Brazi obtine an de an productii insemnate la grau, soia, porumb sau floarea-soarelui, motiv pentru care si in cadrul platformei din acest an au fost prezentate tehnologiile aplicate.

Porumbul este o cultura importanta in cadrul grupului TCE 3 Brazi. Anual, in jur de 2.000 ha sunt semanate cu porumb, iar 95% din suprafata este ocupata de hibrizii Pioneer. 

“Ce mi-a placut foarte mult a fost produsul N-Lock™ (stabilizator de azot) pe care l-am administrat pe 200 ha si cred ca vom mari suprafata, pentru ca am vazut ca plantele de porumb se comporta cu totul altfel si cred ca rezultatele vor fi spectaculoase in acest an”, a declarat Vasile Iacob.

“Ne aflam in platforma de la Zanesti, unde vedem o tehnologie foarte bine pusa la punct. A fost aplicat inclusiv insecticidul Inazuma®, pentru combaterea Diabroticii si a Ostriniei. Noi recomandam prima aplicare atunci cand porumbul are 2-3 frunze, iar a doua trecere la aparitia paniculului. Acesta are doua substante active, deci doua moduri de actiune diferite, atat de contact, cat si sistemic. Asadar, este vorba despre un insecticid complex, care se aplica de la 0.15 pana la 0.25 kg/ha, si poate fi folosit nu numai la porumb, ci si in cultura de rapita si mustar”, a punctat Ana-Maria Pascariu - Category Marketing Manager Fungicide si Insecticide.

Compania Corteva Agriscience pune la dispozitia fermierilor cei mai performanti hibrizi de porumb, iar prezentarea celor mai importanti hibrizi din cadrul platformei a fost realizata de Valentin Mihai - Category Marketing Manager porumb si soia.

“As vrea sa enumar 4 hibrizi. Primul P8834 – FAO 310, a carei caracteristica principala este faptul ca pierde apa foarte bine dupa maturitatea fiziologica, fapt pentru care putem sa-l comparam cu hibrizi din grupe mult mai joase. Apoi P9610 – FAO 330 care vine in portofoliul nostru sa inlocuiasca binecunoscutul P9241. Ce aduce in plus? O productivitate exceptionala, caractere agronomice asemanatoare cu P9241, dar si o adaptabilitate si pretabilitate la diferite conditii de clima si mediu. Un alt hibrid este P9415 – FAO 340 care se caracterizeaza printr-o intensivitate deosebita. Recomandam semanatul acestui hibrid cu 5.000 de plante in plus fata de cum se obisnuieste in zona. Ultimul hibrid P9889 – FAO 350 care vine sa inlocuiasca P9903, cel mai cultivat hibrid din Romania”, a prezentat Valentin Mihai.

 

Portfolio Farm in judetul Neamt - Valentin Mihai

Valentin Mihai - Category Marketing Manager porumb si soia

 

Pentru a obtine productii ridicate, fiecare sola de porumb trebuie atent ingrijita, astfel ca erbicidele ocupa un rol esential. In platforma de la Zanesti au fost ales doua variante de erbicidare, cea cu Principal® Plus si cea cu Arigo®.

“Despre Principal Plus stiti deja ca este un erbicid complet in combaterea buruienilor monocotiledonate cum ar fi mohorul, iarba barboasa, costreiul din samanta, dar combate si buruienile dicotiledonate cum ar fi loboda, stirul, palamida si volbura. Insa, pe langa acestea produsul combate foarte bine si samulastra de floarea-soarelui din cultura de porumb. Putem spune deci ca este un produs complex in combaterea buruienilor din cultura de porumb. Acesta se aplica de la faza de 3-4 frunze, pana la faza de 6 frunze in doza de 440 g/ha impreuna cu adjuvantul Trend®. Trebuie mentionat ca nu creeaza probleme culturilor care urmeaza a se infiinta dupa porumb. Arigo® combate buruienile anuale si perene din cultura de porumb, dar ofera cu o flexibilitate mai mare. Practic acest produs poate fi aplicat pana la faza de 8 frunze fara a avea vreun efect de fitotoxicitate, iar doza recomandata este de 330 g/ha impreuna cu adjuvantul Trend®”, a specificat Ion Mutafa.

La fel de bine arata si campurile de floarea-soarelui la Neamt, unde vedeta este in acest an hibridul P64LE136. “Este un hibrid de generatie noua care vine sa completeze portofoliul companiei care include si hibrizii P64LE99 si P64LE25 care domina piata de floarea-soarelui din tara noastra. Despre acest hibrid, precum si despre P64LE137, putem spune ca are caractere imbunatatite, inclusiv tolerantele la principalele boli ale acestei culturi, dar si o imbunatatire a arhitecturii plantei, pentru ca are pozitia usor modificata a calatidiului, care va ajuta planta sa realizeze productii mai calitative in perioadele de arsita, precum si imbunatatirea masei hectolitrice a recoltei. Mai vorbim si despre o imbunatatire la autopolenizare, la port, la talie si la tulpina. Este recomandat in special fermierilor din est, vest si centru, si nu recomandam semanarea lui in sud-estul tarii pentru ca problemele cu lupoaia vor fi prezente in camp. Pentru aceasta zona recomandam hibridul P64LE137, hibridul cu cea mai mare rezistenta la Orobanche din Europa. Are un set de 3 gene care sunt prezente si care ii permit cultivarea pe orice areal din Romania”, a punctat Andrei Ciocoiu – Category Marketing Manager Culturi Oleaginoase.

 

Portfolio Farm in judetul Neamt - Andrei Ciocoiu

Andrei Ciocoiu – Category Marketing Manager Culturi Oleaginoase

 

Nu putea sa lipseasca din tehnologia aplicata florii-soarelui fungicidul Tanos® 50 WG, un produs inovativ care contribuie la obtinerea recoltelor sanatoase si de calitate si o protectie deosebita pe tot parcursul vegetatiei chiar daca uneori nu sunt respectate conditiile de rotatie.

“Floarea-soarelui necesita o atentie sporita pe perioada perioadei de vegetatie pentru ca pot aparea atacuri cu numeroase boli. De aceea fermierii trebuie sa acorde o mai mare atentie semanatului si sa respecte rotatia culturilor o data la 6-7 ani. Insa cum acest lucru nu este de foarte multe ori posibil, floarea-soarelui este predispusa la agenti patogeni foarte pagubitori, printre care putregaiul alb, putregaiul cenusiu, mana si frangerea tulpinilor. Compania Corteva ofera pentru toate aceste lucruri fungicidul Tanos® 50 WG, care are la baza doua substante active ce se completeaza reciproc. Astfel, recomandam aplicarea lui ca prim tratament, atunci cand plantele au 4-6 frunze, dar si ca al doilea tratament la aparitia butonului floral pentru o protectie completa si pentru realizarea unor recolte bogate. Iar pentru stoparea infectiilor secundare cu mana recomandam aplicarea produsului in doua tratamente succesive, la o distanta de 7 zile. Doza de aplicare recomandata este de 0.4 kg/ha, are o rezistenta foarte buna la spalare, indiferent de conditiile meteo, deci este eficient chiar daca apare o ploaie la o ora de la aplicare”, a punctat Ana-Maria Pascariu.

La grau, reprezentantii TCE 3 Brazi au fost placut impresionati de erbicidul Bizon™ despre care domnul Vasile Iacob a mentionat ca va deveni fanionul companiei Corteva. “Noi l-am administrat pe mai mult de 400 ha in acest an, am avut rezultate foarte bune, astfel ca trei sferturi din suprafata nu am mai erbicidat-o cu alt produs, a ramas doar erbicidarea cu Bizon™. Am stabilit ca anul viitor 70% din suprafata pe care o vom semana cu cereale sa fie erbicidata cu acest produs. De aceea le recomand fermierilor sa aplice acest produs, macar pe jumatate din suprafata pe care o au, pentru ca sigur in urmatorul an vor mari suprafata”, a mai punctat acesta.

 

 

Despre modul de actiune al erbicidului Bizon a vorbit si un alt reprezentant al grupului de firme TCE 3 Brazi, Ionut Radu, care a specificat ca tehnologia pe care o aplica in aceasta platforma nu difera foarte mult de cea din ferma. “Aici, la fel ca in 80 % din ferma, nu s-a arat, ci am folosit o tehnologie minimum tillage. Am fost placut surprinsi de erbicidul Bizon™, noi anul trecut am avut lanurile de grau infestate cu samulastra de floarea-soarelui. Fiind temperaturi pozitive si ploi suficiente in primavara a rasarit in valuri si ne-a afectat la recoltat. Solutia oferita de compania Corteva a fost erbicidarea de toamna cu Bizon™, iar pe o sola unde deja am recoltat orzul rezultatele au fost foarte bune. Al doilea lucru pe care vreau sa il mentionez, este faptul ca in zona noastra se inregistreaza primavara temperaturi destul de scazute, noaptea 2-3°C si ziua 15-16°C, deci diferente destul de mari, la care s-a adaugat seceta. Din acest motiv multi fermieri nu au mai intrat in culturi pentru a nu mai oferi un stres in plus, noi nu am avut nici o problema si am intrat in prima fereastra cu Evolus®. De aceea nu am avut niciun fel de boala sau buruiana in cultura”, a punctat tanarul agronom.

Despre beneficiile produsului Bizon™ le-a vorbit fermierilor din mediul online atat Ion Mutafa - Category Marketing Manager Erbicide, cat si Cosmin Ciobotaru - National Sales Manager CP & SEEDS.

“Ne aflam intr-o miriste de orz erbicidata cu Bizon™. In perioada urmatoare vom incerca sa provocam fermierii sa aplice erbicide de toamna in culturile de cerealele paioase, o practica mai putin utilizata la noi, dar folosita de fermierii straini. De ce sa faca acest lucru? Pentru ca ofera un spor de productie seminificativ, minim 700 kg in plus, dar si alte avantaje importante. Ceea ce incercam sa facem este sa convingem fermierii sa aplice macar pe o mica suprafata acest produs pentru ca asa vom incepe sa facem si noi ceea ce Europa face de foarte mult timp”, a precizat Cosmin Ciobotaru.

Tot in cadrul platformei de la Zanesti a fost prezentat si un lot unde a fost aplicat pachetul Pixxaro™ Super.

“Lotul tratat cu Pixxaro™ Super, arata foarte bine. Ce contine acest pachet? Doua produse: Pixxaro™ care are doua substante active – Arylex™ Active si fluroxipir, iar cel de al doilea produs, Frontal cu substanta tribenuron. Este pentru 4 hectare si combate buruienile dicotiledonate anuale si perene din cultura de cereale, cum ar fi ambrozia, o buruiana destul de problematica, macul, palamida, volbura si multe alte buruieni. Trebuie tinut cont ca se poate aplica pana la faza de burduf fara a crea probleme de selectivitate si fitotoxicitate si mai important, nu creeaza probleme in rotatia culturilor”, a punctat Ion Mutafa.

Portfolio Farm in judetul Neamt - Ion Mutafa

Ion Mutafa - Category Marketing Manager erbicide


Fungicidul aplicat in cadrul platformei din judetul Neamt a fost Evolus®, despre care Ana-Maria Pascariu - Category Marketing Manager Fungicide si Insecticide, a punctat faptul ca poate fi aplicat ca prim tratament pentru protejarea culturii impotriva atacului de fainare, septorioza si ulterior a aparitiei ruginilor, dar si in cel de al treilea tratament pentru protejarea spicului. 

Transform™ este un alt produs aplicat in platforma de la Neamt cu rezultate foarte bune. “Anul acesta a fost destul de secetos si de aceea putem spune ca a fost un an al insectelor cu aparat bucal de intepat si supt. Noi oferim in acest moment cea mai importanta solutie pentru combaterea acestora, produsul Transform™. Acesta are o substanta activa noua care actioneaza atat sistemic, cat si translaminar, astfel incat protejeaza plantele de insectele care sunt ascunse pe sub frunze si printre frunze. De exemplu stim cu totii ca afidele stau ascunse, iar in momentul in care aplicam doar un insecticid nu rezolvam aceasta problema, in schimb Transform™ este solutia perfecta pentru combaterea acestora. El poate fi administrat inca din toamna, urmat de inca o administrare in primavara, doza recomandata fiind de 48 g/ha”, a declarat Ana-Maria Pascariu.

 Portfolio Farm in judetul Neamt - Ana Pascariu

Ana-Maria Pascariu - Category Marketing Manager Fungicide si Insecticide

  

 

Noutati

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa a fost finalizat la frontiera cu Ucraina

09-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa a fost finalizat la frontiera cu Ucraina

GRAMPET Group, liderul transportului feroviar privat de marfa din Romania, anunta finalizarea si inceperea testelor pentru cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa, in urma unei investitii de 10 milioane de euro. Situat la Dornesti (judetul Suceava), la frontiera cu Ucraina, noul complex dedicat transbordarii produselor agricole marcheaza un nou capitol in eforturile grupului de companii GRAMPET de a moderniza si eficientiza infrastructura feroviara din regiune si d... Mai multe>>

Cum sa imbunatatesti calitatea si cantitatea recoltei de rapita?

09-04-2024 Rapita

Cum sa imbunatatesti calitatea si cantitatea recoltei de rapita?

Imbunatatirea calitatii si cantitatii recoltelor poate reprezenta un real provocare pentru multi agricultori. Acest articol te va ghida prin procesul de alegere a soiului potrivit de rapita si tehnici eficiente de semanat si de ingrijire pentru a asigura elementele necesare cresterii si dezvoltarii a plantelor. In plus, vei descoperi sfaturi esentiale despre recoltare si depozitare, precum si despre ameliorarea solului pentru aceasta cultura. Mai multe>>

Noul fungicid pentru cereale Forapro® – Control superior al bolilor si productii mai mari

09-04-2024 Cereale

Noul fungicid pentru cereale Forapro® – Control superior al bolilor si productii mai mari

ADAMA Ltd., lider global in industria de produse pentru protectia plantelor, a anuntat lansarea pe piata din Europa a produsului Forapro®, noul fungicid pentru cereale cu spectru larg la T1, cu aplicabilitate in mai multe culturi, care ofera un control superior asupra tuturor bolilor majore de inceput de sezon. Mai multe>>

Ghidul proprietarului pentru prevenirea problemei de drenaj: sfaturi si solutii

09-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Ghidul proprietarului pentru prevenirea problemei de drenaj: sfaturi si solutii

Un sistem de drenaj eficient este esential pentru orice proprietar de casa. In acest articol, vei descoperi importanta drenajului apelor pluviale, de la intelegerea problemelor cu care se poate confrunta un astfel de sistem, pana la solutiile privind prevenirea lor. De asemenea, te vei familiariza cu elementele unei astfel de infrastructuri si vei intelege rolul lor. Asadar, fa-ti timp pentru a citi acest articol pana la final, apoi pune in practica lucrurile invatate: Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

eMAG Garden Shop, un one-stop-shop pentru casa si gradina

18-03-2024 Gradinarit

eMAG Garden Shop, un one-stop-shop pentru casa si gradina

Primavara aduce un nou shop-in-shop pe eMAG, dedicat pasionatilor de gradinarit. Fie ca sunt in cautarea unor accesorii pentru a amenaja un colt verde in apartament sau au inceput deja sa pregateasca gradinile pentru noul sezon, pe eMAG Garden Shop clientii pot gasi peste 160.000 de articole care provin din oferta eMAG si a partenerilor din Marketplace, de la unelte de gradina, mobilier de exterior piscine, gratare, hamace sau leagane. Mai multe>>

Produse biologice inovatoare introduse pe piata din Romania si Republica Moldova

18-03-2024 Eco / Bio

Produse biologice inovatoare introduse pe piata din Romania si Republica Moldova

Fermierii romani si moldoveni au pornit intr-o calatorie pentru a descoperi produse biologice inovatoare, prin participarea la evenimentul educativ organizat de compania internationala Corteva Agriscience de cercetare si dezvoltare in domeniul agricol, care introduce in 2024 aceste inovatii revolutionare in ambele tari. Peste 500 de fermieri si distribuitori din Romania si Republica Moldova s-au alaturat expertilor Corteva pentru a afla despre noile practici sustenabile, care isi au originile di... Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Lansarea platformei robotice ROBO-FERMIER

13-03-2024 Pomi fructiferi

Lansarea platformei robotice ROBO-FERMIER

Platforma modulara robotica autonoma Robo Fermier este o solutie autonoma destinata pomicultorilor. Sistemul modular poate fi adaptat pentru executarea unei game largi de lucrari in plantatiile pomicole. Sistemul este conceput special pentru fermele ecologice, dar poate fi folosit si in fermele conventionale. Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Directia Generala Dezvoltare Rurala – Autoritate de Management pentru PNDR, a participat la Conferinta de inchidere a proiectului Robo-Fe... Mai multe>>