Compania Corteva Agriscience continua seria evenimentelor Portfolio Farm in mediul online, iar platforma recent prezentata de reprezentantii acesteia a fost cea din localitatea Zanesti, judetul Neamt. Mai exact, este vorba despre platforma din cadrul grupului de ferme TCE 3 Brazi, una dintre cele mai productive ferme din tara, unde gazde au fost domnii Vasile Iacob si Ionut Radu.
“Este al 6-lea an cand organizam evenimentul alaturi de compania Corteva, de fapt, 70% dintre inputurile pe care noi le folosim in fiecare an in cadrul fermei noastre sunt de la compania Corteva si ma refer la samanta de porumb, floarea-soarelui, soia, precum si o buna parte dintre pesticidele pe care le administram”, a precizat Vasile Iacob, directorul tehnic pentru productie vegetala din cadrul TCE 3 Brazi.
Grupul de firme TCE 3 Brazi obtine an de an productii insemnate la grau, soia, porumb sau floarea-soarelui, motiv pentru care si in cadrul platformei din acest an au fost prezentate tehnologiile aplicate.
Porumbul este o cultura importanta in cadrul grupului TCE 3 Brazi. Anual, in jur de 2.000 ha sunt semanate cu porumb, iar 95% din suprafata este ocupata de hibrizii Pioneer.
“Ce mi-a placut foarte mult a fost produsul N-Lock™ (stabilizator de azot) pe care l-am administrat pe 200 ha si cred ca vom mari suprafata, pentru ca am vazut ca plantele de porumb se comporta cu totul altfel si cred ca rezultatele vor fi spectaculoase in acest an”, a declarat Vasile Iacob.
“Ne aflam in platforma de la Zanesti, unde vedem o tehnologie foarte bine pusa la punct. A fost aplicat inclusiv insecticidul Inazuma®, pentru combaterea Diabroticii si a Ostriniei. Noi recomandam prima aplicare atunci cand porumbul are 2-3 frunze, iar a doua trecere la aparitia paniculului. Acesta are doua substante active, deci doua moduri de actiune diferite, atat de contact, cat si sistemic. Asadar, este vorba despre un insecticid complex, care se aplica de la 0.15 pana la 0.25 kg/ha, si poate fi folosit nu numai la porumb, ci si in cultura de rapita si mustar”, a punctat Ana-Maria Pascariu - Category Marketing Manager Fungicide si Insecticide.
Compania Corteva Agriscience pune la dispozitia fermierilor cei mai performanti hibrizi de porumb, iar prezentarea celor mai importanti hibrizi din cadrul platformei a fost realizata de Valentin Mihai - Category Marketing Manager porumb si soia.
“As vrea sa enumar 4 hibrizi. Primul P8834 – FAO 310, a carei caracteristica principala este faptul ca pierde apa foarte bine dupa maturitatea fiziologica, fapt pentru care putem sa-l comparam cu hibrizi din grupe mult mai joase. Apoi P9610 – FAO 330 care vine in portofoliul nostru sa inlocuiasca binecunoscutul P9241. Ce aduce in plus? O productivitate exceptionala, caractere agronomice asemanatoare cu P9241, dar si o adaptabilitate si pretabilitate la diferite conditii de clima si mediu. Un alt hibrid este P9415 – FAO 340 care se caracterizeaza printr-o intensivitate deosebita. Recomandam semanatul acestui hibrid cu 5.000 de plante in plus fata de cum se obisnuieste in zona. Ultimul hibrid P9889 – FAO 350 care vine sa inlocuiasca P9903, cel mai cultivat hibrid din Romania”, a prezentat Valentin Mihai.
Valentin Mihai - Category Marketing Manager porumb si soia
Pentru a obtine productii ridicate, fiecare sola de porumb trebuie atent ingrijita, astfel ca erbicidele ocupa un rol esential. In platforma de la Zanesti au fost ales doua variante de erbicidare, cea cu Principal® Plus si cea cu Arigo®.
“Despre Principal Plus stiti deja ca este un erbicid complet in combaterea buruienilor monocotiledonate cum ar fi mohorul, iarba barboasa, costreiul din samanta, dar combate si buruienile dicotiledonate cum ar fi loboda, stirul, palamida si volbura. Insa, pe langa acestea produsul combate foarte bine si samulastra de floarea-soarelui din cultura de porumb. Putem spune deci ca este un produs complex in combaterea buruienilor din cultura de porumb. Acesta se aplica de la faza de 3-4 frunze, pana la faza de 6 frunze in doza de 440 g/ha impreuna cu adjuvantul Trend®. Trebuie mentionat ca nu creeaza probleme culturilor care urmeaza a se infiinta dupa porumb. Arigo® combate buruienile anuale si perene din cultura de porumb, dar ofera cu o flexibilitate mai mare. Practic acest produs poate fi aplicat pana la faza de 8 frunze fara a avea vreun efect de fitotoxicitate, iar doza recomandata este de 330 g/ha impreuna cu adjuvantul Trend®”, a specificat Ion Mutafa.
La fel de bine arata si campurile de floarea-soarelui la Neamt, unde vedeta este in acest an hibridul P64LE136. “Este un hibrid de generatie noua care vine sa completeze portofoliul companiei care include si hibrizii P64LE99 si P64LE25 care domina piata de floarea-soarelui din tara noastra. Despre acest hibrid, precum si despre P64LE137, putem spune ca are caractere imbunatatite, inclusiv tolerantele la principalele boli ale acestei culturi, dar si o imbunatatire a arhitecturii plantei, pentru ca are pozitia usor modificata a calatidiului, care va ajuta planta sa realizeze productii mai calitative in perioadele de arsita, precum si imbunatatirea masei hectolitrice a recoltei. Mai vorbim si despre o imbunatatire la autopolenizare, la port, la talie si la tulpina. Este recomandat in special fermierilor din est, vest si centru, si nu recomandam semanarea lui in sud-estul tarii pentru ca problemele cu lupoaia vor fi prezente in camp. Pentru aceasta zona recomandam hibridul P64LE137, hibridul cu cea mai mare rezistenta la Orobanche din Europa. Are un set de 3 gene care sunt prezente si care ii permit cultivarea pe orice areal din Romania”, a punctat Andrei Ciocoiu – Category Marketing Manager Culturi Oleaginoase.
Andrei Ciocoiu – Category Marketing Manager Culturi Oleaginoase
Nu putea sa lipseasca din tehnologia aplicata florii-soarelui fungicidul Tanos® 50 WG, un produs inovativ care contribuie la obtinerea recoltelor sanatoase si de calitate si o protectie deosebita pe tot parcursul vegetatiei chiar daca uneori nu sunt respectate conditiile de rotatie.
“Floarea-soarelui necesita o atentie sporita pe perioada perioadei de vegetatie pentru ca pot aparea atacuri cu numeroase boli. De aceea fermierii trebuie sa acorde o mai mare atentie semanatului si sa respecte rotatia culturilor o data la 6-7 ani. Insa cum acest lucru nu este de foarte multe ori posibil, floarea-soarelui este predispusa la agenti patogeni foarte pagubitori, printre care putregaiul alb, putregaiul cenusiu, mana si frangerea tulpinilor. Compania Corteva ofera pentru toate aceste lucruri fungicidul Tanos® 50 WG, care are la baza doua substante active ce se completeaza reciproc. Astfel, recomandam aplicarea lui ca prim tratament, atunci cand plantele au 4-6 frunze, dar si ca al doilea tratament la aparitia butonului floral pentru o protectie completa si pentru realizarea unor recolte bogate. Iar pentru stoparea infectiilor secundare cu mana recomandam aplicarea produsului in doua tratamente succesive, la o distanta de 7 zile. Doza de aplicare recomandata este de 0.4 kg/ha, are o rezistenta foarte buna la spalare, indiferent de conditiile meteo, deci este eficient chiar daca apare o ploaie la o ora de la aplicare”, a punctat Ana-Maria Pascariu.
La grau, reprezentantii TCE 3 Brazi au fost placut impresionati de erbicidul Bizon™ despre care domnul Vasile Iacob a mentionat ca va deveni fanionul companiei Corteva. “Noi l-am administrat pe mai mult de 400 ha in acest an, am avut rezultate foarte bune, astfel ca trei sferturi din suprafata nu am mai erbicidat-o cu alt produs, a ramas doar erbicidarea cu Bizon™. Am stabilit ca anul viitor 70% din suprafata pe care o vom semana cu cereale sa fie erbicidata cu acest produs. De aceea le recomand fermierilor sa aplice acest produs, macar pe jumatate din suprafata pe care o au, pentru ca sigur in urmatorul an vor mari suprafata”, a mai punctat acesta.
Despre modul de actiune al erbicidului Bizon a vorbit si un alt reprezentant al grupului de firme TCE 3 Brazi, Ionut Radu, care a specificat ca tehnologia pe care o aplica in aceasta platforma nu difera foarte mult de cea din ferma. “Aici, la fel ca in 80 % din ferma, nu s-a arat, ci am folosit o tehnologie minimum tillage. Am fost placut surprinsi de erbicidul Bizon™, noi anul trecut am avut lanurile de grau infestate cu samulastra de floarea-soarelui. Fiind temperaturi pozitive si ploi suficiente in primavara a rasarit in valuri si ne-a afectat la recoltat. Solutia oferita de compania Corteva a fost erbicidarea de toamna cu Bizon™, iar pe o sola unde deja am recoltat orzul rezultatele au fost foarte bune. Al doilea lucru pe care vreau sa il mentionez, este faptul ca in zona noastra se inregistreaza primavara temperaturi destul de scazute, noaptea 2-3°C si ziua 15-16°C, deci diferente destul de mari, la care s-a adaugat seceta. Din acest motiv multi fermieri nu au mai intrat in culturi pentru a nu mai oferi un stres in plus, noi nu am avut nici o problema si am intrat in prima fereastra cu Evolus®. De aceea nu am avut niciun fel de boala sau buruiana in cultura”, a punctat tanarul agronom.
Despre beneficiile produsului Bizon™ le-a vorbit fermierilor din mediul online atat Ion Mutafa - Category Marketing Manager Erbicide, cat si Cosmin Ciobotaru - National Sales Manager CP & SEEDS.
“Ne aflam intr-o miriste de orz erbicidata cu Bizon™. In perioada urmatoare vom incerca sa provocam fermierii sa aplice erbicide de toamna in culturile de cerealele paioase, o practica mai putin utilizata la noi, dar folosita de fermierii straini. De ce sa faca acest lucru? Pentru ca ofera un spor de productie seminificativ, minim 700 kg in plus, dar si alte avantaje importante. Ceea ce incercam sa facem este sa convingem fermierii sa aplice macar pe o mica suprafata acest produs pentru ca asa vom incepe sa facem si noi ceea ce Europa face de foarte mult timp”, a precizat Cosmin Ciobotaru.
Tot in cadrul platformei de la Zanesti a fost prezentat si un lot unde a fost aplicat pachetul Pixxaro™ Super.
“Lotul tratat cu Pixxaro™ Super, arata foarte bine. Ce contine acest pachet? Doua produse: Pixxaro™ care are doua substante active – Arylex™ Active si fluroxipir, iar cel de al doilea produs, Frontal cu substanta tribenuron. Este pentru 4 hectare si combate buruienile dicotiledonate anuale si perene din cultura de cereale, cum ar fi ambrozia, o buruiana destul de problematica, macul, palamida, volbura si multe alte buruieni. Trebuie tinut cont ca se poate aplica pana la faza de burduf fara a crea probleme de selectivitate si fitotoxicitate si mai important, nu creeaza probleme in rotatia culturilor”, a punctat Ion Mutafa.
Ion Mutafa - Category Marketing Manager erbicide
Fungicidul aplicat in cadrul platformei din judetul Neamt a fost Evolus®, despre care Ana-Maria Pascariu - Category Marketing Manager Fungicide si Insecticide, a punctat faptul ca poate fi aplicat ca prim tratament pentru protejarea culturii impotriva atacului de fainare, septorioza si ulterior a aparitiei ruginilor, dar si in cel de al treilea tratament pentru protejarea spicului.
Transform™ este un alt produs aplicat in platforma de la Neamt cu rezultate foarte bune. “Anul acesta a fost destul de secetos si de aceea putem spune ca a fost un an al insectelor cu aparat bucal de intepat si supt. Noi oferim in acest moment cea mai importanta solutie pentru combaterea acestora, produsul Transform™. Acesta are o substanta activa noua care actioneaza atat sistemic, cat si translaminar, astfel incat protejeaza plantele de insectele care sunt ascunse pe sub frunze si printre frunze. De exemplu stim cu totii ca afidele stau ascunse, iar in momentul in care aplicam doar un insecticid nu rezolvam aceasta problema, in schimb Transform™ este solutia perfecta pentru combaterea acestora. El poate fi administrat inca din toamna, urmat de inca o administrare in primavara, doza recomandata fiind de 48 g/ha”, a declarat Ana-Maria Pascariu.
Ana-Maria Pascariu - Category Marketing Manager Fungicide si Insecticide
21-11-2024 Erbicide
Când vine vorba de protejarea culturilor tale împotriva buruienilor dăunătoare, alegerea erbicidului potrivit poate face diferența între o recoltă bogată și una afectată. Cu atâtea opțiuni pe piață, este necesar să înțelegi cum să selectezi produsul care să îți asigure cele mai bune rezultate. Mai multe>>
21-10-2024 Targuri si expozitii
Începând cu 21 octombrie, Învie Tradiția vă invită să redescoperiți farmecul autentic al toamnei la târgul dedicat roadelor, unde borcanele cu bunătăți de odinioară vă așteaptă să le descoperiți. Fiecare produs aduce cu el gustul copilăriei și tradițiile de altădată, fiind pregătit cu grijă și măiestrie de meșteșugari pricepuți. Aici veți găsi delicii pentru toate gusturile – numai bune de savurat, dăruit sau adus acasă, pentru a păstra vii tradițiile. Mai multe>>
18-10-2024 Alimentatie sanatoasa
Smoothie-urile reprezintă o modalitate simplă și gustoasă de a garanta un aport important de fibre, vitamine și minerale pentru organism. Dar smoothie-urile sunt mult mai mult decât băuturi delicioase din amestecuri de fructe; cu puțină atenție și implicare și alegând ingredientele potrivite, le poți transforma în adevărate bombe de energie. Mai multe>>
14-10-2024 Asigurari agricole
Sezonul agricol 2023-2024 a fost marcat de fenomenele meteorologice extreme, afectând puternic fermierii la nivel național. Agra Asigurări lansează retrospectiva daunelor pentru acest sezon conform portofoliului de 1.508.000 ha asigurate. Cu aproape 6000 de polițe active, asigurătorul a înregistrat avizări de daună la peste 50% dintre acestea. Cea mai mare despăgubire a fost în cuantum de 5.476.128 lei, acordată unui fermier din Ilfov afectat de grindină. Mai multe>>
14-10-2024 Masini si utilaje agricole
Dacă profesia sau afacerea dumneavoastră este legată de tehnologia agricolă și de agricultură, ar trebui să citiți acest material. S-ar putea să găsiți ceea ce căutați demult. Mai multe>>
14-10-2024 Fonduri europene agricultura
REI Grup, una dintre cele mai active companii de consultanță specializate în atragerea de fonduri nerambursabile prin fonduri europene sau ajutoare de stat din România, a depus, cu succes, proiecte de investiții în valoare de peste 1,2 miliarde RON (circa 250 milioane euro) prin programul de finanțare „InvestALIM”, gestionat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Mai multe>>
14-10-2024 Irigatii
Agricultura se confruntă cu provocări tot mai mari din cauza schimbărilor climatice, inclusiv creșterea temperaturilor, precipitațiile imprevizibile și evenimentele meteorologice extreme, precum seceta și valurile de căldură. Fermierii trebuie să integreze practici sustenabile de gestionare a apei în sistemele lor agricole pentru a aborda aceste probleme, asigurând astfel atât productivitatea, cât și protecția mediului. Mai multe>>
10-10-2024 Produse traditionale
Programul Autentic Românesc, inițiat de Transavia în 2022, marchează Ziua Națională a Produselor Agroalimentare Românești, sărbătorită pe 10 octombrie, prin celebrarea valorilor autenticității, calității și siguranței produselor autohtone. #Autentic Românesc aduce împreună companii mari, de tradiție, cu companii românești la început de drum, dar care sunt unite de aceleași valori și dorință de dezvoltare durabilă, dar și de promovare a imaginii calității produselor românești peste hotare. Mai multe>>
08-10-2024 Intalniri si conferinte
AGRI TRADE SUMMIT, principalul eveniment de Agri Trade al României, reunește interesele regionale și definește rolul strategic al României pe piața internațională de Agribusiness. Evenimentul se adresează tuturor categoriilor de jucători de pe piața locală și internațională de Agri Trade, conexând interesele comerciale, Trading-ul de mărfuri, conectând tehnologia și logistica precum și serviciile financiare - garanția unui pod solid pentru Business. Mai multe>>
01-10-2024 Intalniri si conferinte
Conferința Grain Academy 2024 va reuni și în acest an reprezentanți ai companiilor și consultanțelor agricole din Balcani și regiunea Mării Negre sub auspiciul unei teme circumscrise recentelor conflicte geopolitice și instabilității economice globale - Piețele în punctul în care cresc temerile de recesiune și așteptările pentru un nou Superciclu al mărfurilor. Creșterea eficienței lanțului de aprovizionare și practici agricole sofisticate. Mai multe>>
01-10-2024 Agricultura ecologica
În cadrul evenimentului dedicat „Zilei europene a agriculturii ecologice”, ce a avut loc în data de 23 septembrie 2024, Wallachia eHUB a organizat o masă rotundă axată pe viitorul digitalizării fermelor ecologice și al producătorilor de produse ecologice. Acest eveniment a reunit asociații și clustere de profil, reprezentanți ai mediului academic, fermieri și factori de decizie din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, într-o dezbatere despre rolul tehnologiei în transformarea fermelor ... Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>