Modele ale unor cooperative agricole de succes din Danemarca, prezentate in cadrul Cogeca Business Forum

UNCSV - Participare business forum COGECA si schimb de experienta la Cooperative Agricole in DanemarcaPresedintia Cogeca a organizat in perioada 6-8 octombrie 2021 traditionalul sau Forum de afaceri, reunind reprezentanti ai cooperativelor agroalimentare internationale pentru a discuta rolul cooperativelor lor in construirea unor „Lanturi mondiale de aprovizionare alimentara durabile si reziliente”. Uniunea de Ramura Nationala a Cooperativelor din Sector Vegetal (UNCSV), a participat alaturi de colegii din cooperativele si organizatiile membre ale Confederatiei Europene a Cooperativelor Agricole (COGECA), la Business Forum.


Au fost prezenti fizic 48 de participanti si 53 online. Delegatia Romaniei a fost alcatuita din dl. Gabriel STANCIU - Presedinte Braicoop, dl. Claudiu HUSTI - Presedinte Somes Codru si dl. Florentin BERCU - Director Executiv UNCSV.

In cadrul Business Forum au fost prezentate modele ale unor cooperative de succes precum DANISH CRAWN (Danemarca), LANTMANNEN (Suedia), COOPERCITRUS (Brazilia), SPOMLEK (Polonia), Sollio (Canada), Arla (Danemarca) si vizite de lucru la centrul de inovare AGRA FOOD PARK, Cooperativele Agricole DANISH AGRO, ARLA, DLF si ferma Lyngbygaard.

Dl. Nan Dirk analist senior Rabobank a precizat ca pana in 2050 cantitatea hranei produsa pe Terra trebuie sa creasca cu 50%, iar cea mai mare problema va fi disponibilitatea terenurilor agricole. Strategiile propuse de UE schimba dinamica productiei si a investitiilor. Se impune o excelenta in productie cu sustenabilitate si durabilitate economica, responsabilitate sociala si comunicare mult mai eficienta decat pana in prezent.

Modelele lanturilor valorice se vor schimba de la abordarea unidisciplinara la cea multidisciplinara care poate fi realizata cel mai bine prin intermediul cooperativelor prin care sa se integreze cele 3-4 ambitii actuale.

Cea mai mare provocare este sa identificam finantari pentru realizarea investitiilor care sa permita sa se faca fata acestor noi provocari.

Dl. John CLARKE – Director International DG AGRI a subliniat ca se lucreaza la realizarea unui sistem de coordonare a aprovizionarii cu produse agroalimentare a populatiei UE. Vrem sa gestionam mai bine dezechilibrele. Pandemia a dus la o cerere mai mare pentru lanturi de aprovizionare mai scurte, care sa stimuleze vanzarile direct din ferme sau prin intermediul cooperativelor.

Dl. Karl Christian MOELLER – Analist Sef Strategie Cooperativa Agricola DANISH CROWN, mentioneaza ca se axeaza pe o relatie mai apropiata cu consumatorii si investesc in viitor pentru a creste eficienta fermierilor. DANISH CROWN se concentreaza pe scoaterea cat mai multor noi produse finite, cu o implicare crescuta a plantelor proteice. Durabilitatea va deveni pilonul principal, iar cooperativele asigura integrarea completa a lantului, sustenabilitatea fermierilor si produselor agroalimentare de calitate.

Dl. Jan EHRENSVARD – Membru Board Cooperativa Agricola LANTMANNEN, a spus ca pandemia COVID-19 ne-a demonstrat ca nu avem toate temele facute si ca pentru a trece peste criza, a fost necesara o colaborare corecta si stransa intre toti actorii de pe lant. Este nevoie de crearea unor lanturi de aprovizionare mai sigure.

Dl. Kristian Eriknauer – Director sustenabilitate ARLA: Cooperativele fac diferenta si sunt mult mai responsabile din punct de vedere social. Membrii acestora prin natura lor de organizare si functionare dupa principiile internationale ale cooperativelor sunt cu cativa pasi inaintea fermierilor neasociati. Cu cat mai armonizata va fi gandirea noastra la nivel de UE, cu atat vom fi mai pregatiti sa facem fata noilor provocari.

Dl. Florentin BERCU – Director Executiv UNCSV: Singura sansa sa putem indepli exigentele expuse in strategiile propuse la nivel european este sa avem acces liber la noile tehnici de amelioare moderne, in maximum 12 luni si sa ne asiguram ca producatorii din UE nu vor fi victimele unor practici neloiale extinse cauzate de legislatia europeana.

Dl. Ramon ARMENGOL – Presedinte COGECA a concluzionat ca sunt necesare mai multe garantii pentru securitatea alimentara a UE. Este foarte dificil ca producatorii din UE sa fie competitivi cu producatori din tari care folosesc masiv inteligenta artificiala, imaginile satelitare si mai ales tehnicile de amelioare moderne.

Uniunea de Ramura Nationala a Cooperativelor din Sector Vegetal - UNCSV este o organizatia profesionala umbrela a cooperativelor din sectorul vegetal infiintata in 2017, care raspunde provocarilor cu care se confrunta membrii sai din cele 35 de cooperative agricole. Aceasta reprezinta si apara interesele cooperativelor agricole din sectorul vegetal in relatiile cu administratia publica, autoritatile statului, alte persoane fizice sau juridice, publice ori private, organisme nationale si internationale si cu asociatii internationale echivalente, pentru sustinerea si promovarea principiilor cooperatiste, precum si de a asigura, prin cooperare, serviciile necesare menite sa contribuie la dezvoltarea si modernizarea mijloacelor si metodelor de crestere a eficientei economice a membrilor si de specializare si concentrare a activitatii cooperativelor agricole ce activeaza in Romania.

 

UNCSV - Participare business forum COGECA si schimb de experienta la Cooperative Agricole in Danemarca 2

 

UNCSV - Participare business forum COGECA si schimb de experienta la Cooperative Agricole in Danemarca 3

 

FORUMUL DE AFACERI COGECA – cooperativele agricole internationale discuta despre construirea unor lanturi mondiale de aprovizionare alimentara durabile si reziliente

Reflectand in primul rand la anul trecut si evaluand situatiile si presiunile create de pandemia de Covid-19, reprezentantii cooperativelor agricole s-au concentrat asupra perspectivelor viitoare ale evolutiilor economice, comerciale si de reglementare care influenteaza direct competitivitatea intreprinderilor cooperative agroalimentare din intreaga lume.

Un public format din peste 100 de participanti a avut o viziune cuprinzatoare asupra evolutiilor economice de dupa pandemie si o prognoza precisa privind scenariile viitoare de investitii necesare pentru redresarea si cresterea sectorului agroalimentar. In plus, avand in vedere ca pandemia a adus la suprafata noi elemente critice care trebuie luate in considerare in agenda politicii comerciale a UE si din intreaga lume, Forumul s-a concentrat, de asemenea, asupra corelarii directe dintre comert si securitatea alimentara.

O serie de prezentari interesante realizate de cooperativele agroalimentare care isi desfasoara activitatea in Europa, Asia, America de Nord si America de Sud au evidentiat abordari diferite utilizate de aceste intreprinderi detinute de agricultori, nu doar pentru a rezista la socuri, ci si pentru a-si imbunatati modelele de afaceri si competitivitatea.

„Lantul de aprovizionare agroalimentar al UE a demonstrat un grad ridicat de rezistenta in timpul pandemiei. Cooperativele noastre agricole si-au jucat rolul!”, a declarat presedintele Cogeca, Ramon Armengol.

„De la ferma la consumator, cooperativele agricole au incercat sa rezolve deficientele de-a lungul lantului de aprovizionare alimentar, care riscau sa provoace perturbari si daune semnificative. Pe de alta parte, cooperativele au reusit si sa creeze noi oportunitati. Unele au lansat noi produse si au creat noi piete de desfacere, altele au sprijinit social pe cei care au fost in prima linie a luptei impotriva virusului. Am avut, de fapt, posibilitatea de a asista la inovatii care au imbunatatit rezilienta si au creat valoare economica sau sociala”, a continuat el.

In ceea ce priveste elementul de durabilitate al lantului de aprovizionare la nivel mondial, presedintele Armengol a indicat ca „suntem constienti de presiunile enorme exercitate asupra sistemelor noastre alimentare, in special in ceea ce priveste schimbarile climatice si, in sens mai larg, de provocarile legate de durabilitate. Desi ar putea parea ca raspunsurile noastre in materie de clima se concentreaza in principal pe masuri care au un efect pe termen scurt si de economisire a costurilor, cooperativele noastre sunt, in multe cazuri, precursoare care gasesc solutii pe termen lung si moduri de a imbunatati productia.”

Forumul a reprezentat, de asemenea, o ocazie excelenta de a discuta despre mecanismul de guvernanta si coordonare necesar pentru punerea in aplicare a unor strategii cuprinzatoare de durabilitate care se afla din ce in ce mai mult in centrul fiecarei intreprinderi cooperative prin evaluari, procese si planificare.

Copa-Cogeca

  

Noutati

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

eMAG Garden Shop, un one-stop-shop pentru casa si gradina

18-03-2024 Gradinarit

eMAG Garden Shop, un one-stop-shop pentru casa si gradina

Primavara aduce un nou shop-in-shop pe eMAG, dedicat pasionatilor de gradinarit. Fie ca sunt in cautarea unor accesorii pentru a amenaja un colt verde in apartament sau au inceput deja sa pregateasca gradinile pentru noul sezon, pe eMAG Garden Shop clientii pot gasi peste 160.000 de articole care provin din oferta eMAG si a partenerilor din Marketplace, de la unelte de gradina, mobilier de exterior piscine, gratare, hamace sau leagane. Mai multe>>

Produse biologice inovatoare introduse pe piata din Romania si Republica Moldova

18-03-2024 Eco / Bio

Produse biologice inovatoare introduse pe piata din Romania si Republica Moldova

Fermierii romani si moldoveni au pornit intr-o calatorie pentru a descoperi produse biologice inovatoare, prin participarea la evenimentul educativ organizat de compania internationala Corteva Agriscience de cercetare si dezvoltare in domeniul agricol, care introduce in 2024 aceste inovatii revolutionare in ambele tari. Peste 500 de fermieri si distribuitori din Romania si Republica Moldova s-au alaturat expertilor Corteva pentru a afla despre noile practici sustenabile, care isi au originile di... Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Lansarea platformei robotice ROBO-FERMIER

13-03-2024 Pomi fructiferi

Lansarea platformei robotice ROBO-FERMIER

Platforma modulara robotica autonoma Robo Fermier este o solutie autonoma destinata pomicultorilor. Sistemul modular poate fi adaptat pentru executarea unei game largi de lucrari in plantatiile pomicole. Sistemul este conceput special pentru fermele ecologice, dar poate fi folosit si in fermele conventionale. Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Directia Generala Dezvoltare Rurala – Autoritate de Management pentru PNDR, a participat la Conferinta de inchidere a proiectului Robo-Fe... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Peste 78 milioane lei decontate de MADR pentru consumul de energie electrica cu irigatiile

07-03-2024 Irigatii

Peste 78 milioane lei decontate de MADR pentru consumul de energie electrica cu irigatiile

Pana la data de 6 martie 2024, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare, a platit integral sumele solicitate pentru acoperirea cheltuielilor cu energia electrica aferenta campaniei de irigatii din anul 2023, reprezentand consumul de energie electrica cu pomparea apei pentru irigatii in statiile de punere sub presiune ale fermierilor organizati in OUAI si alti beneficiari, in baza Legii nr. 125/2007, suma totala decontata fiind in valoare de 7... Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>