Presedintia Cogeca a organizat in perioada 6-8 octombrie 2021 traditionalul sau Forum de afaceri, reunind reprezentanti ai cooperativelor agroalimentare internationale pentru a discuta rolul cooperativelor lor in construirea unor „Lanturi mondiale de aprovizionare alimentara durabile si reziliente”. Uniunea de Ramura Nationala a Cooperativelor din Sector Vegetal (UNCSV), a participat alaturi de colegii din cooperativele si organizatiile membre ale Confederatiei Europene a Cooperativelor Agricole (COGECA), la Business Forum.
Au fost prezenti fizic 48 de participanti si 53 online. Delegatia Romaniei a fost alcatuita din dl. Gabriel STANCIU - Presedinte Braicoop, dl. Claudiu HUSTI - Presedinte Somes Codru si dl. Florentin BERCU - Director Executiv UNCSV.
In cadrul Business Forum au fost prezentate modele ale unor cooperative de succes precum DANISH CRAWN (Danemarca), LANTMANNEN (Suedia), COOPERCITRUS (Brazilia), SPOMLEK (Polonia), Sollio (Canada), Arla (Danemarca) si vizite de lucru la centrul de inovare AGRA FOOD PARK, Cooperativele Agricole DANISH AGRO, ARLA, DLF si ferma Lyngbygaard.
Dl. Nan Dirk analist senior Rabobank a precizat ca pana in 2050 cantitatea hranei produsa pe Terra trebuie sa creasca cu 50%, iar cea mai mare problema va fi disponibilitatea terenurilor agricole. Strategiile propuse de UE schimba dinamica productiei si a investitiilor. Se impune o excelenta in productie cu sustenabilitate si durabilitate economica, responsabilitate sociala si comunicare mult mai eficienta decat pana in prezent.
Modelele lanturilor valorice se vor schimba de la abordarea unidisciplinara la cea multidisciplinara care poate fi realizata cel mai bine prin intermediul cooperativelor prin care sa se integreze cele 3-4 ambitii actuale.
Cea mai mare provocare este sa identificam finantari pentru realizarea investitiilor care sa permita sa se faca fata acestor noi provocari.
Dl. John CLARKE – Director International DG AGRI a subliniat ca se lucreaza la realizarea unui sistem de coordonare a aprovizionarii cu produse agroalimentare a populatiei UE. Vrem sa gestionam mai bine dezechilibrele. Pandemia a dus la o cerere mai mare pentru lanturi de aprovizionare mai scurte, care sa stimuleze vanzarile direct din ferme sau prin intermediul cooperativelor.
Dl. Karl Christian MOELLER – Analist Sef Strategie Cooperativa Agricola DANISH CROWN, mentioneaza ca se axeaza pe o relatie mai apropiata cu consumatorii si investesc in viitor pentru a creste eficienta fermierilor. DANISH CROWN se concentreaza pe scoaterea cat mai multor noi produse finite, cu o implicare crescuta a plantelor proteice. Durabilitatea va deveni pilonul principal, iar cooperativele asigura integrarea completa a lantului, sustenabilitatea fermierilor si produselor agroalimentare de calitate.
Dl. Jan EHRENSVARD – Membru Board Cooperativa Agricola LANTMANNEN, a spus ca pandemia COVID-19 ne-a demonstrat ca nu avem toate temele facute si ca pentru a trece peste criza, a fost necesara o colaborare corecta si stransa intre toti actorii de pe lant. Este nevoie de crearea unor lanturi de aprovizionare mai sigure.
Dl. Kristian Eriknauer – Director sustenabilitate ARLA: Cooperativele fac diferenta si sunt mult mai responsabile din punct de vedere social. Membrii acestora prin natura lor de organizare si functionare dupa principiile internationale ale cooperativelor sunt cu cativa pasi inaintea fermierilor neasociati. Cu cat mai armonizata va fi gandirea noastra la nivel de UE, cu atat vom fi mai pregatiti sa facem fata noilor provocari.
Dl. Florentin BERCU – Director Executiv UNCSV: Singura sansa sa putem indepli exigentele expuse in strategiile propuse la nivel european este sa avem acces liber la noile tehnici de amelioare moderne, in maximum 12 luni si sa ne asiguram ca producatorii din UE nu vor fi victimele unor practici neloiale extinse cauzate de legislatia europeana.
Dl. Ramon ARMENGOL – Presedinte COGECA a concluzionat ca sunt necesare mai multe garantii pentru securitatea alimentara a UE. Este foarte dificil ca producatorii din UE sa fie competitivi cu producatori din tari care folosesc masiv inteligenta artificiala, imaginile satelitare si mai ales tehnicile de amelioare moderne.
Uniunea de Ramura Nationala a Cooperativelor din Sector Vegetal - UNCSV este o organizatia profesionala umbrela a cooperativelor din sectorul vegetal infiintata in 2017, care raspunde provocarilor cu care se confrunta membrii sai din cele 35 de cooperative agricole. Aceasta reprezinta si apara interesele cooperativelor agricole din sectorul vegetal in relatiile cu administratia publica, autoritatile statului, alte persoane fizice sau juridice, publice ori private, organisme nationale si internationale si cu asociatii internationale echivalente, pentru sustinerea si promovarea principiilor cooperatiste, precum si de a asigura, prin cooperare, serviciile necesare menite sa contribuie la dezvoltarea si modernizarea mijloacelor si metodelor de crestere a eficientei economice a membrilor si de specializare si concentrare a activitatii cooperativelor agricole ce activeaza in Romania.
Reflectand in primul rand la anul trecut si evaluand situatiile si presiunile create de pandemia de Covid-19, reprezentantii cooperativelor agricole s-au concentrat asupra perspectivelor viitoare ale evolutiilor economice, comerciale si de reglementare care influenteaza direct competitivitatea intreprinderilor cooperative agroalimentare din intreaga lume.
Un public format din peste 100 de participanti a avut o viziune cuprinzatoare asupra evolutiilor economice de dupa pandemie si o prognoza precisa privind scenariile viitoare de investitii necesare pentru redresarea si cresterea sectorului agroalimentar. In plus, avand in vedere ca pandemia a adus la suprafata noi elemente critice care trebuie luate in considerare in agenda politicii comerciale a UE si din intreaga lume, Forumul s-a concentrat, de asemenea, asupra corelarii directe dintre comert si securitatea alimentara.
O serie de prezentari interesante realizate de cooperativele agroalimentare care isi desfasoara activitatea in Europa, Asia, America de Nord si America de Sud au evidentiat abordari diferite utilizate de aceste intreprinderi detinute de agricultori, nu doar pentru a rezista la socuri, ci si pentru a-si imbunatati modelele de afaceri si competitivitatea.
„Lantul de aprovizionare agroalimentar al UE a demonstrat un grad ridicat de rezistenta in timpul pandemiei. Cooperativele noastre agricole si-au jucat rolul!”, a declarat presedintele Cogeca, Ramon Armengol.
„De la ferma la consumator, cooperativele agricole au incercat sa rezolve deficientele de-a lungul lantului de aprovizionare alimentar, care riscau sa provoace perturbari si daune semnificative. Pe de alta parte, cooperativele au reusit si sa creeze noi oportunitati. Unele au lansat noi produse si au creat noi piete de desfacere, altele au sprijinit social pe cei care au fost in prima linie a luptei impotriva virusului. Am avut, de fapt, posibilitatea de a asista la inovatii care au imbunatatit rezilienta si au creat valoare economica sau sociala”, a continuat el.
In ceea ce priveste elementul de durabilitate al lantului de aprovizionare la nivel mondial, presedintele Armengol a indicat ca „suntem constienti de presiunile enorme exercitate asupra sistemelor noastre alimentare, in special in ceea ce priveste schimbarile climatice si, in sens mai larg, de provocarile legate de durabilitate. Desi ar putea parea ca raspunsurile noastre in materie de clima se concentreaza in principal pe masuri care au un efect pe termen scurt si de economisire a costurilor, cooperativele noastre sunt, in multe cazuri, precursoare care gasesc solutii pe termen lung si moduri de a imbunatati productia.”
Forumul a reprezentat, de asemenea, o ocazie excelenta de a discuta despre mecanismul de guvernanta si coordonare necesar pentru punerea in aplicare a unor strategii cuprinzatoare de durabilitate care se afla din ce in ce mai mult in centrul fiecarei intreprinderi cooperative prin evaluari, procese si planificare.
Copa-Cogeca
29-04-2025 Alimentatie sanatoasa
București, 29 aprilie 2025 – Românii își doresc să mănânce sănătos, însă datele studiului „Educația alimentară în România” realizat de AGRICOLA și iVox arată că există o discrepanță între intenție și practică. Peste 77% dintre respondenți au declarat că prioritizează alimentația sănătoasă în mare și în foarte mare măsură, însă doar 4 din 10 își evaluează calitatea alimentației ca fiind „bună”, iar 5 din 10 o descriu drept „medie”. Mai multe>>
29-04-2025 Stiri agricole
Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>
28-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>
27-04-2025 Pesticide
În plină campanie electorală, tema sănătății și securității alimentare ia avânt. 89% dintre românii cu drept de vot afirmă că nu vor să consume alimente produse cu pesticide și nu vor ca fermierii români să folosească pesticide interzise în UE Mai multe>>
25-04-2025 Erbicide
Autor: Maria Cîrjă, Marketing Manager, România și Republica MoldovaCu o populație globală estimată să ajungă la aproximativ 10,3 miliarde până în anii 2080¹, agricultura are oportunitatea nu doar de a hrăni o populație în creștere, ci și de a juca un rol vital în promovarea unui viitor mai rezilient. Prin adoptarea unor metode sustenabile și orientate spre viitor, fermierii au puterea de a produce alimente sănătoase și hrănitoare, contribuind în același timp la cultivarea unei planete prospere p... Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică, Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>
24-04-2025 Stiri agricole
Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>
18-04-2025 Siguranta alimentara
InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>