Solutii pentru o agricultura si mobilitate sustenabile - Conferinta BASF Research

Sustenabilitatea incepe cu cercetarea si inovarea  este concluzia conferintei globale BASF Research 2021 - BASF a prezentat solutii pentru o mobilitate si o agricultura sustenabilePrin procesele si produsele sale inovatoare, industria chimica aduce o contributie importanta la reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, iar echipa de cercetatori de la BASF sustine acest efort prin intreaga sa activitate.

Exemple actuale de inovatie din reteaua de cercetare BASF pentru mobilitate si agricultura, cum ar fi lichidele de racire inovatoare pentru masini electrice sau noile tehnologii de aplicare de inalta precizie in agricultura, au fost prezentate in cadrul conferintei pe tema Cercetarii, de catre dr. Melanie Maas-Brunner, membru al Consiliului Executiv de Directori si Chief Technology Officer in cadrul BASF SE, impreuna cu cercetatorii BASF.

„Migrarea catre sustenabilitate incepe cu cercetarea”, a spus Maas-Brunner, BASF ocupand un loc de frunte in aceasta privinta si avand o configuratie unica de cercetare si dezvoltare, cu aproximativ 10.000 de angajati, la nivel global. „Pentru a depasi provocarile acestei transformari intr-un ritm rapid si pentru a avea succes pe termen lung, trebuie sa consolidam, in continuare, apropierea fata de clienti si sa profitam de avantajul pe care ni-l ofera cunostintele si expertiza de pe platforma chimica integrata Verbund”, a adaugat Maas-Brunner. Din acest motiv, in anul urmator, compania isi va reorganiza activitatile de cercetare la nivel mondial. Astfel, unitatile de cercetare legate de afaceri, care au facut parte, pana in prezent, din cele trei divizii de cercetare, vor fi integrate in diviziile operationale si vor deveni mai orientate catre nevoile clientilor. In viitor, BASF va grupa activitatile de cercetare relevante pentru mai multe divizii, intr-o divizie centrala de cercetare, cu prezenta globala.

BASF si-a propus obiective ambitioase de sustenabilitate, precum accelerarea proceselor cu emisii zero de CO2, dezvoltarea economiei circulare sau digitalizarea. In total, BASF a investit aproximativ 2 miliarde de euro in cercetare si dezvoltare in 2020.

Sustenabilitatea incepe cu cercetarea si inovarea  BASF 1

 

Cresterea sigurantei in mobilitatea electrica

Sectorul transporturilor este responsabil pentru o parte substantiala din emisiile globale de dioxid de carbon, iar trecerea catre mobilitatea electrica poate reduce aceste emisii. Pentru realizarea acestui obiectiv sunt necesare inovatii precum reducerea timpului de incarcare a bateriilor, cresterea sigurantei si transformarea proceselor de productie a vehiculelor electrice in unele mai sustenabile si mai eficiente.

Chimia va juca un rol cheie: continutul chimic al unui vehicul electric (EV) este considerabil mai mare decat cel al unui vehicul cu motor cu ardere interna. Acest lucru se datoreaza faptului ca multe dintre celelalte componente ale vehiculelor electrice se schimba, ca urmare a sistemului de propulsie modificat. Echipele de cercetare si dezvoltare BASF lucreaza continuu la produse de ultima generatie pentru vehicule electrice, precum: materiale pentru baterii, materiale plastice de inalta performanta, lichide de racire modificate si produse inedite de acoperire.

Materialele plastice, de exemplu, au o contributie importanta la siguranta vehiculelor electrice. Acestea sunt utilizate pentru a obtine o protectie stabila la impact, o distributie sigura a energiei electrice, ca adezivi conductivi termic, si pentru a codifica pe culori componentele si conectorii de inalta tensiune.

Noul lichid de racire din gama de produse Glysantin® este un alt produs BASF care aduce imbunatatiri suplimentare sigurantei vehiculelor electrice. Are o conductivitate electrica foarte scazuta datorita formulei sale inovatoare. Astfel, in cazul in care bateria este deteriorata, spre exemplu, intr-un accident, noul produs BASF nu reactioneaza cu componentele de inalta tensiune ale bateriei. In acelasi timp, Glysantin® ElectrifiedTM ofera protectie fiabila impotriva coroziunii din interiorul sistemului de racire al vehiculelor electrice.

Cu ajutorul metodelor digitale, cercetatorii BASF au dezvoltat, de asemenea, o noua versiune a electrocoat-ului catodic (e-coat), CathoGuard®, special conceput pentru a indeplini cerintele de electromobilitate. Acesta permite aplicarea la temperaturi mai scazute, reducand, astfel, emisiile de CO2, si pastrand, in acelasi timp, proprietatile produsului. In plus, tehnologia indeplineste standardele de durabilitate stabilite, deoarece nu contine staniu si poluanti atmosferici periculosi, ci doar un nivel scazut de compusi organici volatili.

 

Inovatii pentru o agricultura sustenabila

Sustenabilitatea incepe cu cercetarea si inovarea  BASF 2


Echipa de cercetare BASF lucreaza si la solutii pentru o agricultura durabila. Fermierii se confrunta cu provocari majore: hranirea unei populatii mondiale in crestere, ce va ajunge la 10 miliarde pana in 2050, conditii meteorologice mereu in schimbare, din cauza modificarilor climatice, controlul sigur si eficient al daunatorilor si buruienilor, in contextul unei rezistente in crestere, dar si nivelul limitat al resurselor naturale si al terenurilor arabile. Prin urmare, domeniul are nevoie de inovatii cat mai curand posibil, precum noi seminte si trasaturi genetice sau produse de protectie a plantelor inedite si aplicatii digitale.

Graul este una dintre cele mai importante cereale din lume, cu un volum de peste 770 de milioane de tone metrice pe an. Productia de grau trebuie sa creasca semnificativ in urmatorii ani. Acest obiectiv va fi mai greu de atins din cauza numarului limitat de terenuri arabile si a recoltelor insuficiente, cauzate de schimbarile climatice. In cadrul programelor sale de cercetare, BASF dezvolta un hibrid de grau care sa asigure productii mai mari, calitate sporita, precum si o mai mare rezistenta la boli si insecte. Utilizand diverse trasaturi genetice din regiunile cheie in care se cultiva graul, cercetatorii BASF selecteaza cele mai bune trasaturi ale plantelor din linii parentale distincte genetic, asigurand astfel o recolta stabila si o rezistenta mai puternica la schimbarile climatice.

Pentru a optimiza productia culturilor, compania a dezvoltat o platforma inteligenta de modelare a plantelor, care ofera recomandari agronomice precise, bazate pe analiza continua a datelor. Aceasta monitorizeaza parametrii economici si biologici, ajutandu-i pe fermieri sa obtina o cultura bogata si sigura pentru mediul inconjurator. Datele platformei sunt utilizate in cadrul aplicatiilor xarvio® Digital Farming Solutions. De exemplu, in solutia Smart Spraying, dezvoltata in parteneriat cu Bosch, datele sunt asociate cu senzorii camerelor de inalta tehnologie si integrate in software, pentru a aplica erbicid pe buruieni numai acolo unde este necesar. Testele pe teren arata ca aceasta combinatie de tehnologie poate reduce cu pana la 70% volumul de erbicid utilizat. Aceasta este o contributie importanta la protectia mediului, oferind, in acelasi timp, beneficii financiare fermierilor.

Schimbarile aduse etapelor cercetarii, precum trecerea de la cercetarea secventiala la cea paralela, reprezinta, de asemenea, o abordare inclinata spre inovatii si produse durabile. BASF a dezvoltat cu succes in acest mod noile fungicide pe baza de Revysol®. Aceasta substanta activa din grupa chimica a triazolilor demonstreaza performante biologice puternice impotriva unui numar important de boli fungice relevante. In acelasi timp, indeplineste toate cerintele pentru o aplicare sigura si compatibila cu mediul.

Sustenabilitatea incepe cu cercetarea si inovarea  BASF 3

  

Noutati

7 din 10 români declară că pun accent pe alimentația sănătoasă, însă doar jumătate citesc frecvent etichetele produselor pe care le cumpără

29-04-2025 Alimentatie sanatoasa

7 din 10 români declară că pun accent pe alimentația sănătoasă, însă doar jumătate citesc frecvent etichetele produselor pe care le cumpără

București, 29 aprilie 2025 – Românii își doresc să mănânce sănătos, însă datele studiului „Educația alimentară în România” realizat de AGRICOLA și iVox arată că există o discrepanță între intenție și practică. Peste 77% dintre respondenți au declarat că prioritizează alimentația sănătoasă în mare și în foarte mare măsură, însă doar 4 din 10 își evaluează calitatea alimentației ca fiind „bună”, iar 5 din 10 o descriu drept „medie”. Mai multe>>

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>

Activități în desfășurare la APIA

28-04-2025 APIA

Activități în desfășurare la APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>

Românii NU vor pesticide

27-04-2025 Pesticide

Românii NU vor pesticide

În plină campanie electorală, tema sănătății și securității alimentare ia avânt. 89% dintre românii cu drept de vot afirmă că nu vor să consume alimente produse cu pesticide și nu vor ca fermierii români să folosească pesticide interzise în UE Mai multe>>

Fermierii îmbunătățesc productivitatea culturilor împotriva buruienilor prin inovații sustenabile

25-04-2025 Erbicide

Fermierii îmbunătățesc productivitatea culturilor împotriva buruienilor prin inovații sustenabile

Autor: Maria Cîrjă, Marketing Manager, România și Republica MoldovaCu o populație globală estimată să ajungă la aproximativ 10,3 miliarde până în anii 2080¹, agricultura are oportunitatea nu doar de a hrăni o populație în creștere, ci și de a juca un rol vital în promovarea unui viitor mai rezilient. Prin adoptarea unor metode sustenabile și orientate spre viitor, fermierii au puterea de a produce alimente sănătoase și hrănitoare, contribuind în același timp la cultivarea unei planete prospere p... Mai multe>>

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

25-04-2025 Stiri agricole

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a  și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

25-04-2025 APIA

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor  din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

25-04-2025 APIA

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică,  Mai multe>>

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

25-04-2025 Stiri agricole

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

24-04-2025 Stiri agricole

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

18-04-2025 Siguranta alimentara

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi  (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>