Uniunea de Ramura Nationala a Cooperativelor din Sector Vegetal - UNCSV si Uniunea Nationala de Ramura a Cooperativelor din sectorul Taurin – BOVICOOP au organizat Ziua Cooperativelor, Editia a VII-a, 2021, pe 16-18 decembrie 2021. La eveniment au fost prezenti reprezentanti de la 40 de cooperative functionale din sectorul vegetal si 9 din sectorul taurin.
In cadrul evenimentului a fost prezentat succint stadiul activitatii desfasurate de fiecare cooperativa in parte, provocarile intampinate, 4 modele de succes din ambele sectoare, recomandari pentru inregistrarea contabila corecta in evidenta cooperativelor agricole, erori identificate in actele constitutive ale cooperativelor agricole din Romania, precizari privind aplicarea facilitatilor fiscale, activitatea UNCSV-COGECA si bune practici in cooperativele agricole europene, proiect in comun Erasmus, CooPerformance - UNCSV, Laboratorul de solidaritate.
Presedintele COGECA Ramon ARMENGOL a transmis catre cooperativele din Romania un mesaj video, pe care il puteti urmari aici:
Cei prezenti au participat si la o sesiune de prezentare, exemplificare si multiplicare in cadrul careia au avut ocazia sa se familiarizeze cu bunele practici cooperatiste, cu situatia generala si politicile nationale ale sectorului cooperatist din Spania si Germania, dezvoltate in cadrul proiectului Erasmus CooPerformance de Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti, in colaborare cu Asociatia Laboratorul de Solidaritate, Universitatea Almeria Spania si catedra Raiffeisen de la Universitatea Humboldt din Germania.
De asemenea s-au dezbatut si bunele practici cooperatiste identificate in Romania, starea generala a sectorului cooperatist si indrumarile de politici pentru acesta, realizate de expertul de la Universitatea Humboldt, profesorul Markus Hanisch.
Impreuna cu reprezentantii RWA Romania, Bogdan Radu – Director General, Andreea Hanta - CFO si George Parvu – Director Marketing, au fost dezbatute concluziile schimbului de experienta la care au participat membrii U.N.C.S.V., organizat in Austria la RWA AGRO, cat si aspecte importante ale modelului cooperatist austriac.
Un prim proiect rezultat din acest schimb de experienta se concretizeaza in programul comun de testare, in diverse conditii de ferma, a geneticii de seminte de porumb marca G-Seed detinuta de RWA, cu scopul de a imbunatati oferta pentru membrii si de a crea un portofoliu propriu in viitor.
In legatura cu asigurarea finantarii cooperativelor, au fost expuse noutati si exemple de colaborare ale diverselor activitati si investitii realizate de cooperative in parteneriat cu Banca Transilvania.
Florentin Bercu, Directorul executiv al U.N.C.S.V., a prezentat Analiza economico-financiara a cooperativelor agricole din Romania pentru intervalul 2015 -2021, cat si un set de realizari si obiective propuse de U.N.C.S.V pentru anul 2027.
Presedintele UNCSV Mircea BALUTA si Presedintele BOVICOOP Daniel FREI au pledat pentru necesitatea consolidarii cooperativelor agricole, planuri de viitor, solutii si instrumente de managementul riscului, activitati si obiective comune pentru cele doua Uniuni.
”Suntem constienti ca sunt inca foarte multe lucruri de recuperat si de imbunatatit. De aceea ne-am constituit si in U.N.C.S.V si de aceea ne-am constituit in Alianta.
Este foarte important sa preluam problemele pe care le intampinam, sa le generalizam, sa ajungem cu ele la decidentul politic si sa ii spunem: pana aici e bine, de aici incolo trebuie schimbat ceva.
Viata economica, viata sociala evolueaza si este bine sa ne adaptam, sa preintampinam si sa scurtam niste etape care ne-ar putea ajuta sa ne indeplinim mai rapid obiectivele; vorbim de obiective de consolidare, de rezilienta, de sustenabilitate asa cum le gasim in diverse acte europene sau nationale, iar aceste lucruri emana de la noi, de la dumneavoastra.
Este misiunea noastra sa preluam mesajele si sa le sustinem astfel incat sa reiasa necesitatea consolidarii cooperativelor din Romania si mediului asociativ, pe diverse domenii de activitate, fiecare domeniu avand specificitatea sa.” – Mircea Baluta, Presedintele U.N.C.S.V.
Domnul Secretar de Stat Marius MICU si domnul Deputat Aurel BALASOIU au asigurat participantii ca pentru MADR si Comisia de Agricultura eficientizarea activitatii cooperativelor agricole reprezinta o prioritate.
De asemenea domnul Presedinte APPR Nicolae SITARU si domnul Presedinte LAPAR Nicolae VASILE, prezenti la eveniment, au transmis un mesaj de incurajare pentru cooperative.
O parte foarte animata a evenimentului a fost momentul dedicat prezentarii domului Florin CONSTANTIN - AGXECUTIVE, in care s-au dezbatut concluziile sondajelor recente pe segmentul Agribusness si a fost realizata o analiza pe segmentul de trading.
Un element important in cadrul discutiilor, a fost legat de imbunatatirile care trebuie aduse la Legea Cooperatiei Agricole pentru a urgenta cresterea numarului de membri, insanatosirea si eficientizarea activitatii sectorului cooperatist modern din Romania.
Pe toata durata evenimentului au avut loc schimburi de opinii pertinente intre reprezentantii cooperativelor agricole si invitati referitor la etapele necesare pentru capitalizarea, consolidarea cooperativelor agricole, cat si pentru a adauga valoare productiei primare a membrilor, a ajuta cooperatorii sa se capitalizeze si sa se mentina in competitia de pe piata unica.
Odata cu aprobarea dosarelor noilor cooperative care au dorit sa adere, U.N.C.S.V. a ajuns la 40 de cooperative agricole functionale din sectorul vegetal.
Misiunea de baza a U.N.C.S.V. este sa asigure reprezentativitate pentru cooperativele agricole la nivel national si european, sa urmareasca incurajarea fenomenului dezvoltarii si eficientizarii activitatii fermierilor prin cooperative agricole consolidate, sustenabile si durabile, care sa aiba capacitatea de a intari puterea de negociere a fermierilor in lantul agroalimentar.
U.N.C.S.V.
Uniunea de Ramura Nationala a Cooperativelor din Sector Vegetal
29-04-2025 Alimentatie sanatoasa
București, 29 aprilie 2025 – Românii își doresc să mănânce sănătos, însă datele studiului „Educația alimentară în România” realizat de AGRICOLA și iVox arată că există o discrepanță între intenție și practică. Peste 77% dintre respondenți au declarat că prioritizează alimentația sănătoasă în mare și în foarte mare măsură, însă doar 4 din 10 își evaluează calitatea alimentației ca fiind „bună”, iar 5 din 10 o descriu drept „medie”. Mai multe>>
29-04-2025 Stiri agricole
Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>
28-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>
27-04-2025 Pesticide
În plină campanie electorală, tema sănătății și securității alimentare ia avânt. 89% dintre românii cu drept de vot afirmă că nu vor să consume alimente produse cu pesticide și nu vor ca fermierii români să folosească pesticide interzise în UE Mai multe>>
25-04-2025 Erbicide
Autor: Maria Cîrjă, Marketing Manager, România și Republica MoldovaCu o populație globală estimată să ajungă la aproximativ 10,3 miliarde până în anii 2080¹, agricultura are oportunitatea nu doar de a hrăni o populație în creștere, ci și de a juca un rol vital în promovarea unui viitor mai rezilient. Prin adoptarea unor metode sustenabile și orientate spre viitor, fermierii au puterea de a produce alimente sănătoase și hrănitoare, contribuind în același timp la cultivarea unei planete prospere p... Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică, Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>
24-04-2025 Stiri agricole
Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>
18-04-2025 Siguranta alimentara
InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>