Provocarile fermierilor si cooperativelor agricole din Romania dezbatute la Bruxelles

Provocarile fermierilor si cooperativelor agricole din Romania dezbatute la BruxellesAlianta pentru Agricultura si Cooperare(AAC) a fost reprezentata la intalnirile Prezidiilor COGECA si COPA, desfasurate la Bruxelles, in zilele de 16 si 17 februarie 2023, in format fizic de catre Florentin BERCU - UNCSV, Maria Cristina GAMAN - UNCSV, Marius Mihai MICU -PRO AGRO, Alina CRETU – Forumul APPR, Diana MANDACHE – Forumul APPR si online de Liliana PIRON - LAPAR.

In calitate de reprezentanta a fermierilor si cooperativelor din Romania la COPA COGECA, AAC a mers la Bruxelles pentru a sustine pozitiile agricultorilor si cooperativelor din Romania in aceasta perioada plina de provocari, atat din punct de vedere geopolitic, cat si legislativ.

In cadrul reuniunii COGECA Praesidium, COPA Praesidium si a sedintei comune a COPA si COGECA, delegatia romana a dezbatut si analizat, impreuna cu delegatiile celorlalte state membre, inclusiv grupul de la Visegrad extins, cele mai recente documente ale Comisiei Europene privitoare la: revizuirea legislatiei EU privind bunastarea animalelor, derogarea de la utilizarea neonicotinoidelor, directiva privind emisiile industriale, revizuirea politicii de promovare a UE, Comertul international si situatia pietei, in special in contextul invaziei Ucrainei de catre Rusia, propunere de regulament pentru ambalaje si deseurile de ambalaje, ultimele informatii privind punerea in aplicare a PAC , tranzitia din RICA in RIDA si propunerea de Regulament “SUR”.

In cadrul reuniunii COGECA Praesidium de pe 16 februarie a avut loc si un schimb de opinii cu Seful de unitate DG GROW, Giacomo Mattino, despre rolul cooperativelor agricole pe piata unica si prezentarea Comunicarii „Planul industrial din cadrul Pactului verde: “Pactul verde este un acord umbrela care contine mai multe masuri si are un impact puternic asupra sectorului economic-inclusiv asupra sectorului agricol. Cu cat suntem mai competitivi si cu cat producem mai durabil,atunci oportunitatile cresc pentru fermieri si cooperative.

Invitat la COPA-COGECA Praesidia, Valdis Dombrovskis, vicepresedintele executiv la Comisiei Europene si Comisarul pentru comert, a vorbit de obiectivele comerciale, oportunitatile si provocarile pentru agricultura si comunitatea cooperativelor agricole in relatie cu acordurile comerciale:UE este o superputere globala in care sectorul alimentar constituie un element esential. Suntem cel mai mare exportator de bunuri agroalimentare, exporturile avand o valoare mai mare decat importurile, cu o cifra de 190 miliarde de euro, in ianuarie 2022. Provocarile politice si geopolitice cu care ne confruntam ne-au obligat sa ne reevaluam si adaptam politicile, avand repercursiuni pentru economiile noastre, in special pentru sectorul agricol. Pentru a ne mentine competitivitatea globala avem nevoie de parteneriate comerciale, acces la materii prime si factori de productie. De asemenea, trebuie sa urmam o serie de noi acorduri in contextul politic actual- mai exact sa ne uitam la cele cu Noua Zeelanda, Chile, Mexic, India, Indoneiza, Mercosur si Australia. Suntem angajati sa obtinem o valoare cat mai mare din acordurile existente pentru transportatorii nostri. Avem obiectivul de a ne maximiza potentialul in cadrul sectorului agroalimentar UE. Importam bunuri necesare pentru productia noastra agricola, dar exportam produse cu valoare adaugata care au reputatie de durabilitate. De asemenea, fermierii si cooperativele devin din ce in ce mai competitive si ne cresc potentialul.

In cadrul reuniunii Copa Praesidium din 17 februarie a avut loc un schimb de opinii cu Comisarul pentru agricultura, dl Janusz Wojciechowski, despre viitoarea PAC dupa 2027 si bugetul PAC. „Problema principala cu care ne confruntam este bugetul PAC care a fost definit si adoptat in 2020, la inceputul crizei COVID-19 si inainte de izbucnirea conflictului armat in Ucraina. In momentul de fata trebuie sa ne gandim la agricultura ca o prioritate deoarece ea asigura securitatea alimentara. In acest context, bugetul PAC este mult prea mic, trebuie sa incepem campania pentru ca acesta sa fie majorat. De asemenea, instrumentele noastre de gestionare a crizei sunt foarte importante. Din pacate, rezerva este foarte mica pentru provocarile cu care ne confruntam - 500 milioane de euro. Trebuie sa gasim solutii comune si sa intarim instrumentele de gestionare a crizei la nivelul Uniunii.

Delegatia romana a avut urmatoarele interventii in ordinea cronologica a intalnirilor:

Florentin BERCU, Director Executiv al UNCSV - AAC, a subliniat pe aceasta cale necesitatea continuarii acordarii derogarilor pana vom avea acces la inovatie, prin tehnici de ameliorare moderne (NGT) pentru a avea plante cu toleranta mai mare la atacul de boli si daunatori si cu un consum mai scazut de apa. Avand in vedere marile probleme cu care ne confruntam din cauza atacurilor daunatorilor, avem nevoie de produse de protectia plantelor eficiente. Trebuie sa tinem cont de faptul ca au crescut atacurile peste pragul economic de daunare, nu avem alte solutii eficiente si eficace si ne indreptam spre necesitatea aprobarii NGT-urilor. Nu putem sa interzicem neonicotinoidele fara sa avem alta solutie sau ca aceasta sa apara abia peste 7 ani.

In ceea ce priveste situatia din Ucraina, Florentin BERCU a dorit sa evidentieze impactul negativ pe care aceasta il are asupra sectorului agricol din Romania. Desi suntem solidari cu populatia din Ucraina,este nevoie de anumite masuri pentru a nu afecta produsele, producatorii si consumatorii nostri. Este primordiala contorizarea si controlarea tuturor cantitatilor de produse agroalimentare importate din Ucraina sau care tranziteaza si acordarea de compensatii pentru pierderile suferite de 100 euro pe tona de cereale si per total sectoare cca 200 milioane euro, necesare pentru Romania, din alte fonduri decat cele ale PAC. Este nevoie de interventii, asadar, ar trebui reconsiderata propunerea pentru a reintroduce tarifele pentru tarile grav afectate, precum Romania, Polonia, Cehia, statele baltice si Bulgaria pentru cereale, oleaginoase, carne de pasare si oua, miere si lapte.

Marius MICU, Vicepresedinte PRO AGRO – AAC si Vicepresedinte COPA, a adus doua comentarii legate de situatia din Ucraina si acordul cu Australia: “Din cauza faptului ca asiguram rutele de tranzit pentru Ucraina, suntem direct afectati, deoarece expunem fermierii la mai multe riscuri precum blocarea porturilor sau dublarea pretului de transport. Mai mult, seceta prin care am trecut combinata cu toate aceste conditii duc la o situatie dificila pentru fermierii din tarile noastre. Ar trebui sa contorziam toate cantitatile corect in granite deoarece nu avem o evidenta clara a cantitatilor exportate - fie in trazit sau in import. Nu avem pozitii in ceea ce priveste scutirea de taxe vamale pentru productia din Ucraina. Va trebui sa compensam toate aceste pierderi la nivelul UE. Romania poate fi impactata la nivel de 3.5 si 4 milioane de ha. Astfel, avem argumente solide pentru a ne sustine pozitia vis-a-vis de interpretarea Curtii - nu decizie sau hotarare. Interpretarea aceasta face referire la substantele active -neonicotinoide- nu face referire la o cultura. Aceste substante pot fi folosite la porumb, floarea-soarelui, rapita si sfecla de zahar.

Referitorul la acordul cu Australia- se pune accent pe carnea de miel si zahar, in timp ce la nivel UE se vorbeste de interzicerea exportului cu animale vii si a tratamentului cu neonicotinoide. In aceste conditii nu cream cota de piata indirect pentru Australia pentru a importa mai mult? Care sunt solutiile reale pentru fermieri pentru situatia dificila cu Ucraina si pentru balanta comerciala cu Australia?

Alina CRETU, FORUMUL APPR - AAC: “In toate documentele Copa Cogeca trebuie sa se regaseasca o exprimare comuna despre cat de grava e acesta decizie a CJUE cu privire la neonicotinoide. In cazul tarii noastre sunt impactate porumbul si floarea-soarelui, dar la porumb avem o situatie speciala. Aici avem un daunator, Tanymecus dilaticollis,pentru care nu exista alternative in acest moment, companiile si organizatiile facand numeroase cercetari si negasind solutii. Din fericire, ni s-a acordat derogare pentru culturile de primavara, iar situatia este sub control. Totusi, fara o derogare nu vom putea sa ne desfasuram activitatile.

Raspunsul Comisarului pentru comert, Valdis Dombrovskis a fost urmatorul: ”Trebuie sa sprijinim Ucraina. Astfel, exista doua seturi de initiative pentru a sprijini pietele agricole- coridoarele de solidaritate si liberalizarea comertului. Trebuie sa vedem care sunt blocajele si cum putem sa asiguram o capacitate mai buna de export. Cu toate ca vom continua masurile de comert preferential cu Ucraina, dorim sa avem clauze de salvgardare pentru cele mai sensibile produse agricole, cum ar fi carnea de pasare, ouale si cerealele. . Asadar, trebuie sa tinem cont de aceste aspecte.

In ceea ce priveste Australia inca nu avem oferte de piata pentru cele mai sensibile produse agricole. Aceste probleme vor fi discutate la finalul negocierilor.

Comisarul Janusz Wojciechowski a luat act de cerintele delegatiei romane in legatura cu Ucraina si a declarat ca autoritatile europene doresc sa rezolve aceasta situatie prin activarea Mecanismului privind Fondul de Criza din PAC. In ceea ce priveste Hotararea Curtii Europene de Justitie referitor la neonicotinoide, am solicitat punctul de vedere al departamentului juridic si vom reveni pe subiect dupa ce il vom avea. Am luat act de ingrijorarile dumneavoastra pertinente.

Cele 4 organizatii profesionale din agricultura, industrie alimentara si servicii conexe, reunite informal in Alianta pentru Agricultura si Cooperare, insumeaza aproximativ 3500 de membri care lucreaza o suprafata totala de 2,5 mil ha, la care se adauga 1,5 mil ha echivalentul UVM aferent zootehniei, pe intreg teritoriul Romaniei. Alianta cuprinde totodata si membri care activeaza in industria alimentara si cumuleaza a cifra de afaceri de 24,2%, respectiv un numar de angajati de 15,95% din totalul sectorului alimentar romanesc.

 

Noutati

Izolare fără punți termice: Beneficiile utilizării lânii de lemn în poduri și mansarde

29-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Izolare fără punți termice: Beneficiile utilizării lânii de lemn în poduri și mansarde

Când vine vorba de izolarea casei tale, eliminarea punților termice este esențială pentru a asigura o eficiență energetică maximă și un confort termic optim. Un material izolator care poate asigura o izolare continuă și eficientă fără punți termice este lâna de lemn (obținută din fibre naturale de lemn, provenit din specii de rășinoase). Această opțiune oferă numeroase beneficii și soluții pentru diversele nevoi de izolare ale locuinței tale, în special în mansardă, pe tavan/pod, între grinzi. Mai multe>>

Multifuncționalitatea oțelului inoxidabil la fermă

29-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Multifuncționalitatea oțelului inoxidabil la fermă

Oțelul inoxidabil este un element indispensabil în ferma modernă, din cauza versatilității și durabilității sale de neîntrecut. Structura sa unică, formată în principal din crom și nichel, îi garantează o rezistență excepțională la coroziune și rugină, ceea ce îl face să fie ideal pentru o gamă largă de aplicații agricole. Țevile inoxidabile, de exemplu, joacă un rol primordial în sistemele de transport al lichidelor, asigurând transportul eficient al apei, al substanțelor chimice și al gazelor ... Mai multe>>

Karate Zeon și Vertimec: alianța împotriva dăunătorilor

26-04-2024 Boli si daunatori

Karate Zeon și Vertimec: alianța împotriva dăunătorilor

Dăunătorii reprezintă o amenințare serioasă pentru plantele de cultură, având capacitatea de a provoca pagube semnificative și de a afecta recolta. Mai multe>>

Descoperă fungicidul de ultimă generație pe bază de triazoli – Revyona®!

26-04-2024 Fungicide

Descoperă fungicidul de ultimă generație pe bază de triazoli – Revyona®!

Revyona® este noul fungicid de încredere din grupa triazolilor, ce controlează o serie de boli des întâlnite la culturile de măr, păr, cireș, prun, piersic, cais, nectarin și vița de vie. Fungicidele pe bază de triazoli reprezintă o piesă de rezistență pentru fermieri în managementul rezistenței. Mai multe>>

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa a fost finalizat la frontiera cu Ucraina

09-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa a fost finalizat la frontiera cu Ucraina

GRAMPET Group, liderul transportului feroviar privat de marfa din Romania, anunta finalizarea si inceperea testelor pentru cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa, in urma unei investitii de 10 milioane de euro. Situat la Dornesti (judetul Suceava), la frontiera cu Ucraina, noul complex dedicat transbordarii produselor agricole marcheaza un nou capitol in eforturile grupului de companii GRAMPET de a moderniza si eficientiza infrastructura feroviara din regiune si d... Mai multe>>

Cum sa imbunatatesti calitatea si cantitatea recoltei de rapita?

09-04-2024 Rapita

Cum sa imbunatatesti calitatea si cantitatea recoltei de rapita?

Imbunatatirea calitatii si cantitatii recoltelor poate reprezenta un real provocare pentru multi agricultori. Acest articol te va ghida prin procesul de alegere a soiului potrivit de rapita si tehnici eficiente de semanat si de ingrijire pentru a asigura elementele necesare cresterii si dezvoltarii a plantelor. In plus, vei descoperi sfaturi esentiale despre recoltare si depozitare, precum si despre ameliorarea solului pentru aceasta cultura. Mai multe>>

Noul fungicid pentru cereale Forapro® – Control superior al bolilor si productii mai mari

09-04-2024 Cereale

Noul fungicid pentru cereale Forapro® – Control superior al bolilor si productii mai mari

ADAMA Ltd., lider global in industria de produse pentru protectia plantelor, a anuntat lansarea pe piata din Europa a produsului Forapro®, noul fungicid pentru cereale cu spectru larg la T1, cu aplicabilitate in mai multe culturi, care ofera un control superior asupra tuturor bolilor majore de inceput de sezon. Mai multe>>

Ghidul proprietarului pentru prevenirea problemei de drenaj: sfaturi si solutii

09-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Ghidul proprietarului pentru prevenirea problemei de drenaj: sfaturi si solutii

Un sistem de drenaj eficient este esential pentru orice proprietar de casa. In acest articol, vei descoperi importanta drenajului apelor pluviale, de la intelegerea problemelor cu care se poate confrunta un astfel de sistem, pana la solutiile privind prevenirea lor. De asemenea, te vei familiariza cu elementele unei astfel de infrastructuri si vei intelege rolul lor. Asadar, fa-ti timp pentru a citi acest articol pana la final, apoi pune in practica lucrurile invatate: Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>