Asigurarile agricole, tema principala de discutie a evenimentului dedicat fermierilor organizat de AON Romania

Asigurarile agricole abordari traditionale si solutii parametrice tema de discutie in cadrul evenimentului dedicat fermierilor organizat de AON RomaniaRiscurile cu care se confrunta fermierii sunt multiple, de la controlul costurilor, expertiza tehnica si economica din ferma, volatilitatea inputurilor si productiei, la care se adauga riscurile climatice. AON Romania, unul dintre liderii globali ai pietei brokerilor de asigurari, a organizat, joi, 21 septembrie, o dezbatere strategica cu fermierii pe tema asigurarilor agricole. Dialogul a fost unul deschis si constructiv, despre managementul riscului in agricultura si solutiile traditionale sau inovatoare pe care piata asigurarilor le pune la dispozitie.

 

Printre speakeri s-au numarat Eugen Anicescu, CEO AON Romania, Cerasela Tudor, expert senior in cadrul liniei de business „Agriculture” din cadrul AON, Florin Constantin, fondator AGXecutive, in dialog cu reprezentanti ale celor mai importante asociatii si cooperative de agricultori.

Printre principalele probleme mentionate de agricultorii romani se numara lipsa politicilor agricole, fluctuatia preturilor, dificultatile in obtinerea fondurilor necesare pentru investitii in echipamente si tehnologie, cat si schimbarile climatice reflectate in variatiile extreme ale temperaturii si precipitatiile care pot afecta recoltele.

Asigurarile agricole abordari traditionale si solutii parametrice - Eugen Anicescu„Catastrofele naturale, in special seceta, au cauzat anul trecut pierderi economice in valoare de peste 22 de miliarde de dolari la nivel european, cu doar 3 miliarde de dolari despagubiti. Nivelul redus al acoperirii confirma ca sectoarele economice inca nu sunt pregatite pentru recurenta crescuta a evenimentelor catastrofale, care reprezinta noua realitate, de aceea rolul Aon este de a informa si acorda consultanta companiilor din agricultura, aflate in prima linie de impact. Ne asumam un rol in sprijinirea fermierilor si in protejarea culturilor lor si ramanem dedicati dezvoltarii unor solutii care sa raspunda nevoilor si sa completeze oferta actuala”, a declarat Eugen Anicescu, director general Aon Romania.

Fermierii au punctat aspecte pozitive, dar si elemente de imbunatatit la solutiile pe care le utilizeaza in acest moment pentru acoperirea culturilor. Usurinta accesarii, digitalizarea, despagubirea rapida a fermierilor, costul redus datorita subventionarii, sunt cateva elemente pozitive mentionate, insa apetitul limitat al asiguratorilor, lipsa de flexibilitate, nevoia unei mai bune intelegeri a clauzelor contractuale, limitarea factorului subiectiv in evaluarea pierderilor, existenta unor riscuri neasigurabile, sunt cateva dintre elemente pentru care fermierii si-ar dori raspunsuri.

Pentru a raspunde la unele dintre aceste nevoi, Aon a vorbit despre existenta unor solutii inovatoare care pot veni in sprijinul fermierilor. Asigurarile agricole parametrice sunt produse care deja castiga teren in multiple piete regionale si internationale, astfel ca vin in completarea solutiilor traditionala, oferindu-le fermierilor o stabilitate financiara in fata pierderilor cauzate de factori climatici. In esenta, acestea sprijina fermierii sa-si pastreze capitalul si sa-si continue activitatea in ciuda unor conditii nefavorabile. In plus, pot completa acoperirea unei polite de asigurare a recoltei clasice si prezinta in mod transparent rezultatul prin calcule retrospective, permitand decizii bazate pe date.

Asigurarile agricole abordari traditionale si solutii parametrice - Cerasela Tudor„Aceste asigurari ofera una dintre cele mai eficiente cai de gestiune a riscurilor din ferma, inclusiv pe riscurile ce par a fi neasigurabile. Desi in Romania asigurarile nu sunt foarte bine cunoscute si adoptate, AON, in calitate de broker de asigurari personalizeaza cea mai buna solutie in fiecare ferma. Anul agricol actual a fost unul dintre cei mai provocatori pentru fermieri deoarece acestia s-au confruntat cu costuri mari, o productie scazuta si preturi de valorificare volatile. Un aspect crucial ramane dialogul, deschiderea de a intelege caracteristicile si beneficiile asigurarilor. Prin includerea asiguratorilor internationali care ofera aceste solutii in oferta aflata la dispozitia fermierilor romani s-ar raspunde dezideratului acestora de a avea la dispozitie o multitudine de solutii si furnizori”, a subliniat Cerasela Tudor.

Participantii la eveniment au mentionat, de asemenea, ca reteaua actuala de statii meteo este insuficienta si adesea inexacta, solutia la aceasta fiind diversificarea cu alte surse de date obtinute prin monitorizarea prin satelit, imbunatatind precizia stabilirii despagubirilor.

In cadrul evenimentului, au fost prezenti reprezentanti din zona agricola, inclusiv fermieri si reprezentanti de cooperative din regiunile Teleorman, Dobrogea, Braila, Vrancea si din alte zone cheie, alaturi de reprezentanti din institutii precum Forumul Asociatiei Producatorilor de Porumb din Romania (APPR), Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR) si Uniunea Nationala de Ramura a Cooperativelor din Sectorul Vegetal (UNSCV).

 

Asigurarile agricole abordari traditionale si solutii parametrice - AON Romania

 

Despre Aon:

Aon este o companie globala de consultanta specializata in managementul riscului, pensii si sanatate. Cu expertiza sa bazata pe date si livrata de experti, Aon ajuta clientii sa reduca volatilitatea si sa maximizeze performantele intr-o economie globala dinamica. Aon Romania, parte a grupului Aon plc., este unul dintre liderii pietei de brokeraj de asigurari si consultanta in managementul riscului, oferind servicii calitative si inovatoare pentru companii industriale si comerciale, autoritati publice, grupuri de interes, ONG-uri si indivizi.

Noutati

EWA Bootcamp deschide înscrierile pentru antreprenoarele din domeniul agrifood

17-07-2024 Afaceri agricole

EWA Bootcamp deschide înscrierile pentru antreprenoarele din domeniul agrifood

Impact Hub Bucharest împreună cu Raiffeisen Bank România organizează EWA Bootcamp, un workshop de două zile dedicat proiectelor dezvoltate de antreprenoare din domeniul agrifood. Înscrierile se derulează între 17 iulie – 16 septembrie 2024 și se adresează femeilor care au o idee de business sau un startup funcțional cu o vechime mai mică de doi ani. În acest an, EWA Bootcamp se va desfășura în trei orașe din România, respectiv București (23-24 septembrie), Cluj-Napoca (7-8 octombrie) și Iaș... Mai multe>>

Peste 41% dintre asigurați au raportat pagube în acest sezon agricol

17-07-2024 Asigurari agricole

Peste 41% dintre asigurați au raportat pagube în acest sezon agricol

Agra Asigurări, liderul național în domeniul asigurărilor agricole, anunță cifre record în în privința avizărilor de daună pentru anul agricol 2023-2024. În total, 2400 de daune au fost avizate ca rezultat al fenomenelor meteorologice extreme cu care s-a confruntat România în ultima perioadă. Luna iunie a acestui an marcat un record din perspectiva totalului de avize înregistrate într-o lună. Peste 1000 de fermieri asigurați de companie au raportat daune semnificative asupra culturilor agri... Mai multe>>

Fermierul Sandor Darabont a preluat mandatul de Președinte al Clubului Fermierilor Români

17-07-2024 Asociatii agricole

Fermierul Sandor Darabont a preluat mandatul de Președinte al Clubului Fermierilor Români

Începând cu 1 iulie 2024, Sandor Darabont a preluat funcția de Președinte al Clubului Fermierilor Români pentru o perioadă de șase luni, în cadrul mecanismului președinției rotative instituit de asociație în 2021. Mecanismul președinției rotative urmărește punerea în prim-plan a unor teme de interes major pentru agricultura din România, dar și a unor probleme strategice specifice regiunii din care provine președintele. Mai multe>>

Colaborările între retaileri și producătorii ecologici, în centrul dezbaterilor naționale dedicate sectorului bio

17-07-2024 Agricultura ecologica

Colaborările între retaileri și producătorii ecologici, în centrul dezbaterilor naționale dedicate sectorului bio

Inițiativa Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale de a organiza, în perioada 8-10 iulie a.c., la Sinaia, un seminar ad-hoc privind relansarea consumului de produse bio din România și rolul marilor rețele de distribuție în acest proces, a fost bine apreciată de producătorii și procesatorii din sectorul bio. Structurile asociative și producătorii prezenți consideră că acest eveniment își va realiza obiectivul central doar dacă va fi începutul unui dialog structurat și al unor colaborări s... Mai multe>>

Hidrogenul din surse regenerabile în UE: Obiectivele fixate pentru 2030 au fost mult prea ambițioase

17-07-2024 Energie regenerabila

Hidrogenul din surse regenerabile în UE: Obiectivele fixate pentru 2030 au fost mult prea ambițioase

UE a reușit și nu prea să pună bazele unei piețe emergente a hidrogenului din surse regenerabile, potrivit unui raport publicat astăzi de Curtea de Conturi Europeană. Comisia Europeană a luat unele măsuri care s-au dovedit de succes, dar drumul, mai precis lanțul valoric al hidrogenului, rămâne presărat cu obstacole. Există puține șanse ca UE să își atingă până în 2030 obiectivele pentru producția și importul de hidrogen din surse regenerabile. Mai multe>>

Agricultura sustenabila: ISPRO acorda un credit companiei Ultragreens

17-07-2024 Credite agricultura

Agricultura sustenabila: ISPRO acorda un credit companiei Ultragreens

Intesa Sanpaolo Bank, subsidiara locală a Grupului Intesa Sanpaolo, continuă să sprijine dezvoltarea agriculturii sustenabile în România, acordând recent un credit de capital de lucru în valoare de 1,35 milioane RON companiei Ultragreens. Finanțarea este acordata pe o periodă de 36 de luni și este garantată prin Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR), în cadrul programului IMM Plus. Mai multe>>

Cel mai complex program de accelerare pentru startupuri greentech deschide înscrierile etapa Seed Stage

17-07-2024 Eco / Bio

Cel mai complex program de accelerare pentru startupuri greentech deschide înscrierile etapa Seed Stage

Impact Hub Bucharest, alături de Raiffeisen Bank România, lansează etapa Seed Stage, parte din cel mai complex program de accelerare destinat startupurilor greentech, Romania ClimAccelerator. Antreprenorii se pot înscrie în această etapă în perioada 10 iulie – 13 septembrie 2024. Romania ClimAccelerator oferă sprijin pentru accelerarea afacerilor care propun soluții tehnologice inedite în domenii precum energie regenerabilă, managementul deșeurilor (waste management), tehnologii curate (cleantec... Mai multe>>

Se depun cererile pentru motorina (trimestrul II 2024)

12-07-2024 Ajutor de stat

Se depun cererile pentru motorina (trimestrul II 2024)

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează beneficiari că până la data de 31 iulie 2024 inclusiv, primește Cereri de plată pentru rambursarea ajutorului de stat pentru cantităţile de motorină achiziţionate şi utilizate în agricultură aferente trimestrului II 2024 (01.04.2024 – 30.06.2024), în conformitate cu HG nr.1174/2014 și OMADR 1727/2015 cu modificările și completările ulterioare. Mai multe>>

Mobilă lemn masiv pentru un design unic

11-07-2024 Dezvoltare rurala

Mobilă lemn masiv pentru un design unic

Mobilă lemn masiv oferă eleganță și durabilitate oricărei locuințe. Dacă dorești să aduci un aer sofisticat și natural în casa ta, acest articol îți va oferi informațiile necesare pentru a alege și integra corect mobilă lemn masiv. Vei descoperi beneficiile, sfaturile de poziționare și cum să îmbini armonios aceste piese în diverse camere. Mai multe>>

Cultivăm educația. Parteneriat de succes pentru generațiile viitoare

08-07-2024 Invatamant agricol

Cultivăm educația. Parteneriat de succes pentru generațiile viitoare

Agreena, compania daneză în creștere, ce face pionierat în tranziția spre agricultura regenerativă, a încheiat cu succes un proiect de educare a noilor generații, în parteneriat cu WorldSkills România. Aproape 9000 de elevi și peste 200 de profesori au beneficiat de cunoștințele despre importanța prezervării biodiversității în domeniul agro și nu numai. Opiniile rezultate în urma programului arată cât de mult s-au dezvoltat atât cunoștințele teoretice și practice, cât și capacitățile importante ... Mai multe>>

Tehnologiile avansate ajută fermierii români să maximizeze producția de floarea-soarelui

08-07-2024 Floarea soarelui

Tehnologiile avansate ajută fermierii români să maximizeze producția de floarea-soarelui

Protecția eficientă a semințelor este esențială pentru recolte de succes, de aceea este fundamentală în etapele timpurii ale culturilor. Prin investirea în semințe tratate cu produse de înaltă calitate, fermierii își pot spori semnificativ șansele de a obține o productivitate optimă. Mai multe>>