Un fermier nu poate primii puterea sa se asocieze decat de la cineva care detine aceea puterea. Aceasta putere o are Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin toate parghiile care ii stau la dispozitie, in motivarea si ajutarea fermierilor.
.
Exista impresia ca Ministerul Agriculturii sta pe o pozitie prea detasata fata de asocierea fermierilor. In intalnirea de la Cluj, de saptamana trecuta, ministrul agriculturii Dacian Ciolos, le spunea producatorilor de lapte sa se asocieze, singuri, daca vor sa supravietuiasca. Dar nu le-a spus si ca Ministerul Agriculturii se va implica serios, in a rezolva aceasta problema, precum s-a implicat in rezolvarea problemelor de la Agentia de Plati pentru Agricultura. Cand asocierea va fi o prioritate pentru Guvern si Ministerul Agriculturii atunci se vor creea si premizele ca fermierii sa se asocieze singuri.
Un om necredicios nu poate primii credinta de la un necredincios, ci de la un sfant. Pentru agricultorii romani Domnul ministru Dacia Cilos, cu toate ca e tanar, trebuie sa fie un sfant. Domnia sa a pus problema asocierii producatorilor agricoli ca un om cu putina credinta. Daca ministrul agriculturii si angajatii sai din minister ar avea credinta unor sfinti ai agriculturii, atunci credinta lor ar insemna puterea de asociere a fermierilor. Ar fi nevoie astazi de o si mai mare apropriere intre fermierii si Domnul Dacian Cilos. Trebuie facut gestul care sa schimbe radical agricultura romaneasca.
Cioran spunea ca "cei porniti" schimba lumea iar "ceilalti" o carpesc. Nu avem nevoie de "ceilalti" ca sa carpeasca o agricultura si asa destul de carpita.
Este o datorie morala, spirituala si sociala, in acelasi timp, ca fermierii romani sa se asocieze. Si nu in cooperative nefunctionale, doar pe hartie, ci in cooperative cu peste 50% vanzari pe piata agricola.
Intrati pe saitul www.federatia-cooperativelor.ro si veti vedea ca ,in ultimele 24 de ore, nu a avut nici un vizitator. Daca cautati pe internet, nu veti vedea nici o pagina Web, a unei Cooperative Agricole din Romania, cu oferta de produse spre vanzare. Iar apoi vizionati pagina web: www.confcooperative.it si veti vedea ce au realizat fermierii italieni in materie de asociere din 1992 si pana in prezent.
In Romania, nu exista la nivel national o federatie a cooperativelor agricole care sa functioneze precum in vestul Europei. Si daca nu exista avem datoria sa o facem in cel mai scurt timp.
De aceea recapitulam inca o data, pentru a o mai buna memorare, despre: "Ce sunt cooperativele agricole conforme din Uniunii Europene ?".
Ce sunt cooperativele agricole conforme UE?
In UE gospodaria familiara este unitatea de producţie dar procesarea, valorificarea si cercetarea de piata intra in atributiunile cooperativelor.
Gospodaria familiara ca o proprietate solida impiedica transformarea agricultorilor in salariati. Tocmai de acea guvernul spaniol subventioneaza cooperativele de valorificare, in dauna uzinelor agricole, la care sunt angajati multi salariati.
Ce pierde un fermier care vrea individual sa-si creeze loc in piata?
Totul daca fructele coapte nu ajung la timp pe piata, daca are parteneri incorecti in domeniul achizitiei, depozitari si procesarii, cum se intampla la ora actuala in Romania.
La definirea scopurilor economice ale cooperativei se va tine cont de: inventarierea posibilitatilor de productie; calificarea si experienta producatorilor; forta de munca necalificata disponibila; suprafata ce poate fi lucrata, problema irigatiilor, dotarea cu utilaje.
In continuare membrii cooperativei stabilesc cu ce marfa cantitativ si calitativa vor sa apara pe scena desfacerii; dupa care fondul de marfa va fi defalcata pe producatorii individuali. Este indicat sa detina un fond mare de marfa pentru a avea o pozitie buna pe piata.
In functionarea cooperativei vor fi atrasi si specialisti care sunt capabili sa coordoneze activitatiile de achizitie, productie si valorificare.
Se cere o intensa activitate de marketing pentru formarea canalelor de valorificare pe piata.
Se cere incheierea de contracte pre-finantatoare cu societatile comerciale sau cu cooperativele de credit prin casele de economii.
Cooperativele au sarcine si de participarea la diferitelor programe regionale si agricole, de participare la diferite expozitii de profil ca reprezentant al regiunii, de mentinere a legaturilor cu institutiile de cercetare agricola, de angajare a fortei de munca sezoniere, de utilizare irigatiilor pe suprafete intinse in functie de nevoi.
Cooperativele pot facilitate revenirea la sistemul de agricultura ecologica si la produsele agricole traditionale, la dezvoltarea turismului rural, la achizitionarea de utilaje specializate folosite in ameliorarea conditiilor de mediu.
În UE sunt active multe programe si proiecte care au ca obiectiv aspectele mai sus mentionate si toate acestea pe langa creditele avantajoase si subventionarea investitiilor din cadrul cooperativelor.
Dupa infiintarea cooperativelor primare acestea cu timpul vor coopera intre ele in vederea construirii unitatilor frigorifice si de procesare prin care vor avea fonduri de marfa suficient de mare ca sa fie actori de seama pe piata europeana si mondiala.
08-05-2025 Invatamant agricol
Campusul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca își deschide porțile sâmbătă, 10 mai 2025, pentru sute de liceeni pasionați de științele vieții. ”Green Campus 2025 - Facultatea e mai cool decât credeai!” este evenimentul dedicat în fiecare an tinerilor care nu cunosc încă programele atractive de studii de licență ale Facultății de Zootehnie și Biotehnologii: Zootehnie; Biotehnologii; Comportamentul și bunăstarea animalelor. Mai multe>>
08-05-2025 Protectia mediului
În lumina raționalizării apei din cauza secetei, care a afectat zeci de mii de persoane în șase județe din România în 2024, un nou raport al mișcării Salvează Solul identifică degradarea solului drept un factor-cheie care accentuează criza apei. Mai multe>>
08-05-2025 Afaceri agricole
România are aproximativ o treime din totalul fermelor din UE, însă 90% dintre acestea au sub cinci hectare, adică sunt ferme de subzistență. Impact Hub Bucharest (reprezentantul EIT Food în România), în parteneriat cu Startarium, a lansat cea de-a patra ediție a raportului privind startupurile românești din AgriFood, care oferă o analiză cuprinzătoare a ecosistemului: „Romanian AgriFood Startups Overview Report 2024”. Mai multe>>
08-05-2025 Utilaje agricole
Motocultorul a devenit rapid una dintre cele mai utile unelte din gospodărie, mai ales dacă lucrezi solul în mod constant. Nu doar că te scapă de efort fizic inutil, dar îți oferă și o eficiență mult mai mare în toate lucrările agricole. Însă, pentru a profita din plin de avantajele sale, ai nevoie de accesoriile potrivite. Cu ajutorul lor, munca devine mai ușoară, mai rapidă și, cel mai important, mai bine făcută. Dacă ai în vedere achiziția sau ai deja un motocultor, informațiile menționate în... Mai multe>>
07-05-2025 Targuri si expozitii
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), cu sprijinul Cooperativei Agricole Caprirom Sud Muntenia, organizează în perioada 8–10 mai 2025, în curtea instituției, „Târgul de produse tradiționale”. Evenimentul se desfășoară în contextul Zilei Europei și celebrează contribuția României la dezvoltarea Politicii Agricole Comune, promovând produsele agroalimentare autentice, certificate și atestate la nivel național și european. Mai multe>>
07-05-2025 Protectia mediului
Fundația WorldSkills România a implementat în peste 300 de școli din România ediția 2024-2025 a programului Educație despre biodiversitate în spații urbane, în cadrul proiectului Acțiuni verzi, viitor durabil. Au fost organizate 3 evenimente de tipul Urban Greening Days la București, Iași și Ciumbrud, care au adus împreună elevi, experți și companii din domeniul înverzirii urbane, ce au ca scop comun soluționarea unei provocări reale din mediul urban actual. Mai multe>>
03-05-2025 APIA
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii Intervenției DR-02: Agro-mediu și climă pe terenuri arabile - Pachet 4 ,,Culturi verzi”, că în anul 2025, angajamentele aflate în derulare din Campania 2024 se adaptează (în perioada de depunere a Cererilor de plată) la condițiile prevăzute de Planul strategic PAC 2023-2027. Mai multe>>
29-04-2025 Alimentatie sanatoasa
București, 29 aprilie 2025 – Românii își doresc să mănânce sănătos, însă datele studiului „Educația alimentară în România” realizat de AGRICOLA și iVox arată că există o discrepanță între intenție și practică. Peste 77% dintre respondenți au declarat că prioritizează alimentația sănătoasă în mare și în foarte mare măsură, însă doar 4 din 10 își evaluează calitatea alimentației ca fiind „bună”, iar 5 din 10 o descriu drept „medie”. Mai multe>>
29-04-2025 Stiri agricole
Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>
28-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>
27-04-2025 Pesticide
În plină campanie electorală, tema sănătății și securității alimentare ia avânt. 89% dintre românii cu drept de vot afirmă că nu vor să consume alimente produse cu pesticide și nu vor ca fermierii români să folosească pesticide interzise în UE Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>