Advertorial

Specializare, maximizare, centralizare




  • Sistem deschis;
  • Ameliorarea alimentatiei;
  • Socul viitorului prin buna voie;
  • Comunitate edificata in jurul unei retele.

 

 

 

 

 

 

 

Sistem deschis

Ori te specializezi ori mori. Traim intr-o epoca in care omul multilateral dezvoltat, inventat de Ceusescu, nu mai are cautare. Traim intr-o epoca in care primarii nu-si mai pot permite, ca in mandatul de patru ani, sa-si mai faca liceul, doua facultati si doctoratul. Traim intr-o epoca in care primul ministru nu-si mai poate permite sa participe la degustari de bauturi, sa publice poezii, sa colectioneze tablouri si motociclete. Traim intr-o epoca in care presedintele nu-si mai poate permite sa scrie memorii, sa tina prelegeri universitare, sa faca simpozioane privind mileniul patru, sau sa mai obtina o diploma de comandant de vapor. Traim intr-o epoca specializata in care primarul, primul ministru, presedintele republicii, fermierul, etc., se vor ocupa de munca lor, 24 de ore din 24.

Azi trebuie sa creem un sistem deschis cu structuri organizatorice sub forma de matrici precum: matricia alimentara, matricia transporturilor sau matricia energetica. Dar mai presus de toate trebuie sa creem un sistem de interrelatii, asemanator sistemului neuronal din creer.

In epoca de astazi trebui sa facem centralizarea informatiilor sub forma de recesamant, sondaje, statistici, pentru a afla, in permanenta, unde ne situam. Orice demnitar trebuie sa stie procentul de oameni care traiesc in saracie relativa, in saracie absoluta, procentul celor subnutriti sau analfabeti, atat la nivel local cat si national. Iar schimbarea nu se face prin modele invechite, ci printr-un imens numar de strategii inovatoare, pentru schimarea vietilor, in bine, a celor 20 de milioane de romani.

In economie trebuie sa ne bazam: pe productia descentralizata; pe dimensiuniea potrivite a unitatilor de productie; pe energia regenerabila; pe munca la domiciliu; pe intrajutorare si strategii indigene.

Trebuie sa creem posibilitati noi, nu numai pentru minoritatea bogata, dar si pentru minoritatile sarace. Ma refer la minoritatile de batrani, tineri, bolnavi, femei, romi, etc. Iar pentru a ajuta aceste minoritati trebuie sa inovam cum sa procuram lemne, apa pentru gospodarii, cum sa investim in uzine de biogaz, generatoare solare satesti, etc.

In agricultura putem inova prin:

  • acvacultura: creveti + legume solar; bazine de pesti + crescatorie de gaini (dejectile de la pasari utilizate pentru producere de alge);
  • culturi fixatoare de azot (cereale, leguminoase, etc);
  • combatere biologica a bolilor si daunatorilor prin feromoni, preparate biodinamice, etc;
  • udare prin picurare si instalatii computerizate de irigat;
  • ferme energetice eoliene si solare (vezi imaginea de sus);
  • combinarea sapaligii cu computerul;
  • producere de materiale noi (alimentare, textile, biocombustibil, etc);
  • tehnologii impotriva saraciei (tehnologii bio);
  • terminale de calculator pentru transmiterea rapida a informatiilor in spatiul rural;
  • industrie rurala de nivel tehnic moderat pentru produse traditionale, ecologice si mestesugaresti;
  • investitii in tehnologie de varf cu capital putin.

Ameliorarea alimentatiei

Prin ameliorarea alimentatiei se ridica nivel general de inteligenta a populatiei.

S-a ajuns ca, astazi ,bogatii si saracii sa stea la start pentru o noua cursa in viitor. Pana in prezent doar bogatii au fost in cursa. Saracii au fost eliminati si astfel spiritul comunitar a disparut. Ciocnirea dintre lumea bogatilor si lumea saracilor este primejdioasa. Sunt totusi mai multe sanse pentru supravietuire decat pentru distrugere.

La persoanele care manaca natural creste forta de munca. Oamenii hraniti natural sunt veseli, odihniti, sanatosi. Schimbarea de atitudine salveaza si nu alimentatia. Ignoranta se mai numeste si "prostie oficiala". Nu trebuie sa ignoram zicala "esti cea ce mananci".

In multe tari din lume se cauta din nou produsele ecologice naturale. Tot mai multi europeni si americani prefera la micul dejun laptele crud cu miere.

Si uite asa se ajunge ca bogatii si saracii sa stea, la start, prin intoarcere la modul natural de viata si hranire.

 

Socul viitorului prin bunavoie

Nu mai trebuie sa copiem occidentul decadent. Trebuie sa edificam noi structurii ale viitorului, pline de inovatii, orientate spre cultura, arta, avand multiple optiuni, si standarde de morala si etica bazate pe respect, ajutor reciproc, masura si bun simt.

Exista astazi un imperialism a celor de varsta mijlocie si o marginalizare a celor tineri sau batrani. Prin diversificare, demasificare, accelerare (ritm rapid de schimbare) si buna voie, vom produce un soc pozitiv al viitorului.

Astfel alegem sa traim in capacitate deplina, sa avem simtul echilibrului, sa cooperarm si sa avem relatii de calitate, sa luptam pentru justete sociala si economica, sa protejam mediul, sa avem forta creatoare de valori si sa traim spiritual.

 

Comunitate edificata in jurul unei retele

Trebuie ca familia sa redobandeasca rolul de unitate centrala a societatii, respectiv sa creasca simtitor functia economica, medicala, educationala si sociala la nivelul caminului familiar. Comunitatea se va edifica in jurul acestor familii. Ne vom baza tot mai mult pe autoconsum. Ne vom asigura de ceea ce vom avea nevoie. Se va raspandii demasificarea, automatizarea productiei si munca la domiciliu.

Locul viitor al lumii de maine va fi caminul familiar, iar matricia alimentara va fi asigurata de catre fermele familiale.

Noutati

Miercurea Neagră a Agriculturii Europene

18-07-2025 Stiri agricole

Miercurea Neagră a Agriculturii Europene

Alianța pentru Agricultură și Cooperare la MARȘUL Copa și Cogeca simultan cu prezentarea Bugetului Financiar Multianual al UE 2028-2034. Mai multe>>

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

15-07-2025 Stiri agricole

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

Autor: Andrei Ciocoiu, Category Marketing Manager Seeds pentru România și Republica Moldova la Corteva Agriscience  Pe măsură ce agricultura globală evoluează pentru a răspunde nevoilor nutriționale ale unei populații în creștere, accentul se mută tot mai mult către soluții inteligente și reziliente, care ajută fermierii să producă mai mult, reducând în același timp riscurile și pierderile. În acest context, rapița rămâne una dintre cele mai valoroase culturi din România, oferind stabilita... Mai multe>>

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

14-07-2025 Stiri agricole

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

După mai mulți ani în care evoluția culturilor de toamnă a fost afectată de condițiile meteorologice, în campania aceasta fermierii din județul Dolj au înregistrat producții ridicate la rapiță. Performanța a fost posibilă datorită hibrizilor de la Corteva, iar fermierii care au mizat pe genetica Pioneer au devenit fermieri campioni. Primul fermier campion din județul Dolj este domnul Alex Dinu, societatea Agro Vir, din localitatea Terpezița, care a obținut o producție de 4.850 kg/ha cu hibridul... Mai multe>>

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

14-07-2025 Stiri agricole

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

Una dintre concluziile majore ale activităților recente dedicate fermierilor și consultanților din domeniul agriculturii ecologice este că viitorul consultanței agricole în România se va concentra tot mai mult pe ecologie. Această concluzie a reieșit în urma vizitei încrucișate (Cross Visits) organizate la finalul lunii mai de către Asociația Inter-Bio, sub egida proiectului OrganicAdviceNetwork. Evenimentul a reunit fermieri și consultanți atât din România, cât și din alte țări precum Bulgaria,... Mai multe>>

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

14-07-2025 Stiri agricole

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

Clubul Fermierilor Români a transmis Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale o serie de propuneri concrete pentru modificarea Regulamentelor (UE) 2021/2115 și 2021/2116, în contextul dezbaterilor europene actuale privind simplificarea și eficientizarea Politicii Agricole Comune (PAC). Mai multe>>

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

14-07-2025 Stiri agricole

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă caută soluții pentru Protejarea Plantațiilor ViticoleAvând în vedere faptul că ministrul agriculturii a decis să suspende activitatea Autorității Naționale Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (AASNCAP), Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV) caută soluții tehnice care să protejeze plantațiile viticole împotriva grindinei și a înghețurilor târzii de primăvară. Din declarațiile domnului ministru Florin Barbu, reie... Mai multe>>

600.000 de elevi, profesori și părinți au învățat despre principiile unei alimentații sănătoase, în cadrul programului educațional Sărbătoarea Gustului, finanțat de Fundația Auchan.

11-07-2025 Alimentatie sanatoasa

600.000 de elevi, profesori și părinți au învățat despre principiile unei alimentații sănătoase, în cadrul programului educațional Sărbătoarea Gustului, finanțat de Fundația Auchan.

S-a încheiat cea de-a 8-a ediție a programului educațional național „Stil de viată sănătos, o alimentație diversificata si o atitudine eco-responsabila” sub deviza „Bun pentru Gust, Bun pentru Sănătate, Bun pentru Planetă!”, organizat de Asociația Sărbătoarea Gustului și finanțat de Fundația Auchan cu peste 96.000 euro.  Mai multe>>

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

09-07-2025 Intalniri si conferinte

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

Inovația, reziliența și productivitatea au fost teme centrale la Corteva Agronomy Days, o serie de evenimente organizate în România de Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare agricolă. Desfășurate în șapte locații din toate regiunile țării, aceste evenimente au reunit peste 3.000 de fermieri care au avut ocazia să interacționeze direct cu experții Corteva pe teren. Mai multe>>

ONIV - Introducerea unei accize pe vinul liniștit în România este considerată o idee nefastă

09-07-2025 Vinuri

ONIV - Introducerea unei accize pe vinul liniștit în România este considerată o idee nefastă

Punct de vedere al Organizației Naționale Interprofesionale Vitivinicole - ONIV - privind întroducerea accizei pe vinul liniștit în România.România este un producător tradițional de vin cu zeci de mii de mici viticultori și crame artizanale, iar întroducerea unei accize ar lovi în special producătorii mici și mijlocii, care au marje reduse și nu pot transfera ușor costul în prețul final. Totodata poate cauza falimente, reducerea suprafețelor cultivate și scăderea diversității viticole. Mai multe>>

SMS CZ lansează o nouă generație de cultivatoare cu discuri purtate: ONTARIO H

07-07-2025 Utilaje agricole

SMS CZ lansează o nouă generație de cultivatoare cu discuri purtate: ONTARIO H

Rokycany, 3 iulie 2025 – Producătorul ceh de utilaje agricole SMS CZ lansează trei noi modele în gama sa de cultivatoare ușoare cu discuri: ONTARIO 400 H, ONTARIO 500 H și ONTARIO 600 H. Acestea completează oferta existentă care include modelul purtat ONTARIO 300 și versiunile tractate ONTARIO 500 și 600, modernizate anterior.Noile utilaje aduc un plus de eficiență și confort operatorului, alături de îmbunătățiri semnificative în ceea ce privește capacitatea de lucru cu resturi vegetale. Mai multe>>

Corteva Agriscience, premiată la Gala BookLand pentru angajamentul față de educația rurală și implicarea în comunitate

07-07-2025 Invatamant agricol

Corteva Agriscience, premiată la Gala BookLand pentru angajamentul față de educația rurală și implicarea în comunitate

Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost recunoscută pentru contribuția sa la sprijinirea oportunităților educaționale din mediul rural, în cadrul celei de-a doua ediții a Galei BookLand, organizată de Asociația BookLand. Premiul onorează implicarea activă a Corteva în susținerea construcției primului Campus Dual Preuniversitar din mediul rural din România, dezvoltat de Asociația BookLand.  Mai multe>>