Advertorial

Sprijin pentru exploatatiile de semisubzistenta

11fermamica.jpgExpertii francezi din cadrul Ministerului Agriculturii din Franta impreuna cu reprezentanti de la Camera Agricola din Austria, participa in aceste zile la Paraul Rece, la implementarea Proiectul PHARE de Infratire institutionala Continuarea sprijinului acordat pentru ANCA”. Proiectul sprijina fermierii pentru crearea si dezvoltarea de exploatatii agricole viabile din punct de vedere economic.

Lectorii de azi Roland Hanegel, Francois Anglade (Franta) si Maria Wegerer (Austria) au prezentat facilitatile oferite de masura 141 privind restructurarea fermelor de semi-subzistenta care nu sunt inca viabile din punct de vedere economic.

In cadrul proiectul, participa si ing Malaies Ioan, director la Oficiului Judeatean de Consultanta Agricola Arad.

Sprijin pentru exploatatiile agricole de semisubzistenta in curs de restructurare - COD 141, constituie o masura prioritara din cadrul Regulamentului CE 1698/2005 si face parte din Axa 1 (Imbunatatirea competitivitatii sectoarelor agricol si forestier).

Sprijinul acordat prin aceasta masura are scopul de a facilita restructurarea si transformarea fermelor de semi-subzistenta in exploatatii orientate catre piata, prin utilizarea durabila a factorilor de productie, imbunatatirea managementului, prin diversificarea productiei agricole, precum si introducerea de tehnologii performante adaptate conditiilor locale.

Beneficiari acestei masuri sunt persoanele fizice si persoanele fizice autorizate care detin terenuri agricole in proprietate, care desfasoara activitati agricole, sunt in varsta de pana la 62 de ani si care prezinta un Plan de afaceri pentru restructurarea exploatatiei agricole.

Sprijinul va fi acordat sub forma de suma fixa, pana la valoarea maxima de 1500 de euro/an pentru fiecare ferma de semisubzistenta, pentru o perioada de maxim 5 ani.

Ferma de semi-subzistenta este ferma care produce pentru autoconsum care comercializeaza o mica parte din productia realizata si care are o dimensiune economica cuprinsa între 2 - 16 UDE.

Sprijinirea fermelor agricole de semi-subzistenta aflate în proces de restructurare - este un instrument menit sa determine o crestere a veniturilor fermierilor si facilitarea posibilitatilor de dezvoltare a celor cu potential economic scazut, transformarea acestora in exploatatii familiale comerciale capabile sa identifice noi oportunitati de valorificare a productiei, in special prin asociere in grupuri de producatori.

Pentru a beneficia de sprijin, fermierul trebuie să prezinte un plan de afaceri care:

sa demonstreze viabilitatea economica viitoare a fermei;

sa cuprinda detalii privitoare la necesarul de investitii;

sa descrie etape si obiective specifice.

Conformitatea cu planul de afaceri mentionat mai sus este reanalizata dupa un termen de trei ani. In cazul in care obiectivele intermediare cuprinse in plan nu au fost indeplinite la data reanalizarii, nu se acorda nici un sprijin suplimentar, insa beneficiarii nu vor fi obligati la restituirea sumelor deja primite.

Sprijinul se plateste anual sub forma unui ajutor forfetar care nu poate depasi plafonul de eligibilitate si nu poate fi acordat pentru un termen mai mare de cinci.

Aproape 100.000 de ferme mici vor primi 1500 euro/an, timp de 3 ani , daca isi fac un plan de modernizare.

Pentru a deveni viabila, ferma de semi-subzistenta poate utiliza si venituri din activitati non-agricole.

Unitatea de dimensiune economica - reprezinta valoarea productiei agricole in echivalent a 1200 euro. In Uniunea Europeana, Marja Bruta Standard (MBS) da posibilitatea compararii eficientei economice a fermelor dupa Unitatea de Dimensiune Economică (UDE).

Marja bruta standard (MBS) este egala cu (PRODUCTIA x PRETUL DE LIVRARE + SUBVENTII) – CHELTUIELILE SPECIFICE.

Cheltuielile specifice producţiei vegetale pentru calcularea marjei brute standard (MBS) sunt: samanta si materialul de plantat (cumparat sau produse in exploatatie); ingrasamintele chimice, ingrasamintele naturale cumparate sau cele din fermele proprii, produsele pentru protectia culturilor, asigurarea culturilor, apa de irigat, incalzirea, costurile specifice de comercializare (curatare, ambalare), alte cheltuieli specifice.

Prin Decizia 1999/725/CE din 1999, in Uniunea Europeana au fost stabilite 10 clase de dimensiune economica, in functie de numarul de UDE:

I - Mai putin de 2 UDE;

II - Intre 2-4 UDE;

III - Intre 4-6 UDE;

IV - Intre 6-8 UDE;

V - Intre 8-12 UDE;

VI - Intre 12-16 UDE;

VII - Intre 16-40 UDE;

VIII - Intre 40-100 UDE;

IX - Intre 100-250 UDE;

X - Mai mult de 250 UDE.

Noutati

Miercurea Neagră a Agriculturii Europene

18-07-2025 Stiri agricole

Miercurea Neagră a Agriculturii Europene

Alianța pentru Agricultură și Cooperare la MARȘUL Copa și Cogeca simultan cu prezentarea Bugetului Financiar Multianual al UE 2028-2034. Mai multe>>

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

15-07-2025 Stiri agricole

Rezistența la scuturarea silicvelor crește productivitatea rapiței pentru fermierii români

Autor: Andrei Ciocoiu, Category Marketing Manager Seeds pentru România și Republica Moldova la Corteva Agriscience  Pe măsură ce agricultura globală evoluează pentru a răspunde nevoilor nutriționale ale unei populații în creștere, accentul se mută tot mai mult către soluții inteligente și reziliente, care ajută fermierii să producă mai mult, reducând în același timp riscurile și pierderile. În acest context, rapița rămâne una dintre cele mai valoroase culturi din România, oferind stabilita... Mai multe>>

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

14-07-2025 Stiri agricole

Fermierii campioni la rapiță din județul Dolj

După mai mulți ani în care evoluția culturilor de toamnă a fost afectată de condițiile meteorologice, în campania aceasta fermierii din județul Dolj au înregistrat producții ridicate la rapiță. Performanța a fost posibilă datorită hibrizilor de la Corteva, iar fermierii care au mizat pe genetica Pioneer au devenit fermieri campioni. Primul fermier campion din județul Dolj este domnul Alex Dinu, societatea Agro Vir, din localitatea Terpezița, care a obținut o producție de 4.850 kg/ha cu hibridul... Mai multe>>

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

14-07-2025 Stiri agricole

Viitorul consultanței în agricultură din România va fi axat pe ecologie

Una dintre concluziile majore ale activităților recente dedicate fermierilor și consultanților din domeniul agriculturii ecologice este că viitorul consultanței agricole în România se va concentra tot mai mult pe ecologie. Această concluzie a reieșit în urma vizitei încrucișate (Cross Visits) organizate la finalul lunii mai de către Asociația Inter-Bio, sub egida proiectului OrganicAdviceNetwork. Evenimentul a reunit fermieri și consultanți atât din România, cât și din alte țări precum Bulgaria,... Mai multe>>

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

14-07-2025 Stiri agricole

Clubul Fermierilor Români solicită sprijinul MADR în vederea susținerii modificării Regulamentelor europene pentru o Politică Agricolă Comună echitabilă și adaptată realităților actuale

Clubul Fermierilor Români a transmis Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale o serie de propuneri concrete pentru modificarea Regulamentelor (UE) 2021/2115 și 2021/2116, în contextul dezbaterilor europene actuale privind simplificarea și eficientizarea Politicii Agricole Comune (PAC). Mai multe>>

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

14-07-2025 Stiri agricole

ONIV Caută Soluții Pentru Protejarea Plantațiilor Viticole

Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă caută soluții pentru Protejarea Plantațiilor ViticoleAvând în vedere faptul că ministrul agriculturii a decis să suspende activitatea Autorității Naționale Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (AASNCAP), Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV) caută soluții tehnice care să protejeze plantațiile viticole împotriva grindinei și a înghețurilor târzii de primăvară. Din declarațiile domnului ministru Florin Barbu, reie... Mai multe>>

600.000 de elevi, profesori și părinți au învățat despre principiile unei alimentații sănătoase, în cadrul programului educațional Sărbătoarea Gustului, finanțat de Fundația Auchan.

11-07-2025 Alimentatie sanatoasa

600.000 de elevi, profesori și părinți au învățat despre principiile unei alimentații sănătoase, în cadrul programului educațional Sărbătoarea Gustului, finanțat de Fundația Auchan.

S-a încheiat cea de-a 8-a ediție a programului educațional național „Stil de viată sănătos, o alimentație diversificata si o atitudine eco-responsabila” sub deviza „Bun pentru Gust, Bun pentru Sănătate, Bun pentru Planetă!”, organizat de Asociația Sărbătoarea Gustului și finanțat de Fundația Auchan cu peste 96.000 euro.  Mai multe>>

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

09-07-2025 Intalniri si conferinte

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

Inovația, reziliența și productivitatea au fost teme centrale la Corteva Agronomy Days, o serie de evenimente organizate în România de Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare agricolă. Desfășurate în șapte locații din toate regiunile țării, aceste evenimente au reunit peste 3.000 de fermieri care au avut ocazia să interacționeze direct cu experții Corteva pe teren. Mai multe>>

ONIV - Introducerea unei accize pe vinul liniștit în România este considerată o idee nefastă

09-07-2025 Vinuri

ONIV - Introducerea unei accize pe vinul liniștit în România este considerată o idee nefastă

Punct de vedere al Organizației Naționale Interprofesionale Vitivinicole - ONIV - privind întroducerea accizei pe vinul liniștit în România.România este un producător tradițional de vin cu zeci de mii de mici viticultori și crame artizanale, iar întroducerea unei accize ar lovi în special producătorii mici și mijlocii, care au marje reduse și nu pot transfera ușor costul în prețul final. Totodata poate cauza falimente, reducerea suprafețelor cultivate și scăderea diversității viticole. Mai multe>>

SMS CZ lansează o nouă generație de cultivatoare cu discuri purtate: ONTARIO H

07-07-2025 Utilaje agricole

SMS CZ lansează o nouă generație de cultivatoare cu discuri purtate: ONTARIO H

Rokycany, 3 iulie 2025 – Producătorul ceh de utilaje agricole SMS CZ lansează trei noi modele în gama sa de cultivatoare ușoare cu discuri: ONTARIO 400 H, ONTARIO 500 H și ONTARIO 600 H. Acestea completează oferta existentă care include modelul purtat ONTARIO 300 și versiunile tractate ONTARIO 500 și 600, modernizate anterior.Noile utilaje aduc un plus de eficiență și confort operatorului, alături de îmbunătățiri semnificative în ceea ce privește capacitatea de lucru cu resturi vegetale. Mai multe>>

Corteva Agriscience, premiată la Gala BookLand pentru angajamentul față de educația rurală și implicarea în comunitate

07-07-2025 Invatamant agricol

Corteva Agriscience, premiată la Gala BookLand pentru angajamentul față de educația rurală și implicarea în comunitate

Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost recunoscută pentru contribuția sa la sprijinirea oportunităților educaționale din mediul rural, în cadrul celei de-a doua ediții a Galei BookLand, organizată de Asociația BookLand. Premiul onorează implicarea activă a Corteva în susținerea construcției primului Campus Dual Preuniversitar din mediul rural din România, dezvoltat de Asociația BookLand.  Mai multe>>