Romania sustine cresterea exporturilor de produse agro-alimentare moldovenesti in UE

Romania-Moldova-UEMinistrul afacerilor externe, Titus Corlatean, a co-prezidat astazi, 31 martie 2014, la Chisinau, alaturi de Natalia Gherman, viceprim-ministru, ministrul afacerilor externe si integrarii europene al Republicii Moldova, cea de-a doua sesiune a Comisiei interguvernamentale Romania — Republica Moldova pentru integrare europeana. La reuniune a participat si Eugen Teodorovici, ministrul fondurilor europene din Romania.

 

 

 

In cuvantul de deschidere, ministrul Titus Corlatean a subliniat ca 'reuniunea Comisiei are loc intr-o etapa extrem de importanta pentru Republica Moldova si pentru Parteneriatul strategic dintre Bucuresti si Chisinau, marcat de dorinta noastra comuna ca 2014 sa fie anul ancorarii ferme a Republicii Moldova pe parcursul european, cu cele doua momente-cheie: liberalizarea regimului de vize pentru cetatenii din Republica Moldova si semnarea Acordului de Asociere cu UE'.

Comisia a inclus reuniuni in plen si pe grupuri sectoriale de lucru, pe domenii esentiale pentru integrarea europeana a Republicii Moldova: agricultura, politici sanitar-veterinare si siguranta alimentelor, armonizare legislativa, cooperare transfrontaliera si dezvoltare regionala. Pe fiecare din domenii au fost convenite actiuni comune, indreptate spre pregatirea institutiilor-partenere de la Chisinau in vederea aplicarii Acordului de Asociere Uniunea Europeana — Republica Moldova, a carui semnare este prevazuta a avea loc cel tarziu in cursul lunii iunie 2014.

In domeniul agriculturii si al standardelor sanitar-veterinare, efortul comun este indreptat spre pregatirea cadrului institutional de certificare si expertizare in vederea indeplinirii cerintelor de calitate si de siguranta, pentru cresterea exporturilor de produse agro-alimentare din Republica Moldova pe piata europeana.

Concluzionand, ministrul Titus Corlatean a subliniat importanta reformelor de fond, indreptate spre pregatirea Republicii Moldova — a institutiilor publice, a agentilor economici, a cadrului de reglementare — in vederea fructificarii depline a beneficiilor aduse de integrarea europeana, de racordarea stransa a statului vecin la valorile, spiritul si piata Uniunii Europene.

In cadrul reuniunii a fost semnat si Protocolul de cooperare institutionala in domeniul sanitar veterinar si siguranta alimentelor intre Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor din Romania si Agentia Nationala pentru Siguranta Alimentelor din Republica Moldova (impreuna cu Planul de actiuni aferent).

Comisia interguvernamentala Romania — Republica Moldova pentru integrare europeana a fost creata in baza Planului de Actiune pentru aplicarea Declaratiei Comune privind instituirea unui Parteneriat Strategic intre Romania si Republica Moldova pentru integrarea europeana a Republicii Moldova, semnat la Iasi, la 3 martie 2012.

MAE


Semnarea Protocolului de cooperare institutionala in domeniul sanitar veterinar si siguranta alimentelor intre ANSVS din Romania si ANSA din Republica Moldova

Semnarea Protocolului a avut loc astazi, 31 martie, la Chisinau, in cadrul Sesiunii a II-a a Comisiei Interguvernamentale Romania — Republica Moldova pentru Integrare Europeana.

Reuniunea a fost prezidata de viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe si integrarii europene al Republicii Moldova, doamna Natalia Gherman (co-presedinte al Comisiei din Partea Republicii Moldova) si de ministrul afacerilor externe al Romaniei, domnul Titus Corlatean (co-presedinte al Comisiei din Partea Romaniei).

Au fost prezentate in acest cadru, de catre co-presedintele Comisiei din Partea Republicii Moldova obiectivele cheie pe termen scurt si mediu ale agendei sale europene, cu accent pe aplicarea viitoare a Acordului de Asociere, Acordului de Liber Schimb Aprofundat si Cuprinzator si Agendei de Asociere, avand drept finalitate aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeana.

Co-presedintele din Partea Romaniei a prezentat principalele coordonate ale agendei bilaterale, prioritatile actiunii Romaniei in cadrul Uniunii Europene, si a facut o scurta trecere in revista a reperelor principale ale sprijinului oferit parcursului european al Republicii Moldova de la precedenta sesiune a Comisiei.

Sectorul sanitar veterinar si cel al sigurantei alimentelor a fost inclus in directiile prioritare de cooperare pentru viitor, alaturi de: statul de drept, afacerile interne, agricultura si armonizarea legislativa.

ANSVSA si ANSA au confirmat prin semnarea acestui protocol buna cooperare existenta intre cele doua institutii, initiata prin instruirea unor experti pentru crearea si implementarea in Republica Moldova a unui sistem european de asigurare a trasabilitatii produselor de origine animala si prin acordarea de asistenta de specialitate in diferite sectoare ale domeniului de specialitate.

Colaborarea a fost extinsa prin realizarea unor programe de supraveghere si control, inclusiv in domeniul aplicarii si al dezvoltarii unor metode de laborator.

Prin intermediul acestor actiuni, ANSVSA a sprijinit procesul de reorganizare al serviciilor veterinare din statul vecin, in spiritul conceptului european al sigurantei alimentelor, finalizat prin constituirea Agentiei pentru Siguranta Alimentelor.

O alta directie in care ANSVSA a oferit asistenta tehnica colegilor din Republica Moldova a fost dezvoltarea laboratorului de determinare a reziduurilor de pesticide din produsele de origine non-animala, in cadrul unui proiect finantat de Ministerul Afacerilor Externe.

In perioada urmatoare, actiunile celor doua institutii se vor concentra in vederea consolidarii controlului veterinar la nivel national in Republica Moldova, inclusiv la nivelul punctelor comune de inspectie la frontiera.

O atentie deosebita se va acorda actiunilor comune in domeniul bolilor transfrontaliere, in special al celor transmisibile la om si cele care pot produce pagube economice insemnate.

De asemenea, Romania va sprijini crearea conditiilor necesare pentru valorificarea de catre Republica Moldova a posibilitatilor de export a animalelor vii si produselor de origine animala pe piata comunitara.

ANSVSA si-a reconfirmat sprijinul pentru continuarea consolidarii capacitatii institutionale a nou infiintatei Agentii Nationale pentru Siguranta Alimentelor din Republica Moldova, in vederea respectarii masurilor sanitare veterinare, a celor pentru siguranta alimentelor si a celor fitosanitare la standardele UE.

'Colaborarea dintre cele doua institutii intr-un domeniu de interes national major, cum este domeniul sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor, a fost ratificata prin Protocolul de cooperare pe care am avut placerea sa-l contrasemnez astazi, alaturi de Ion Sula, omologul meu din Republica Moldova.

Vom depune toate eforturile pentru identificarea resurselor necesare in vederea consolidarii controlului veterinar si al sigurantei alimentelor la nivel national in Republica Moldova, inclusiv la nivelul punctelor comune de inspectie la frontiera, avand ca obiectiv final dezvoltarea unei economii de piata functionale in Republica Modova.', a declarat cu acest prilej dr. Vladimir Manastireanu, presedintele ANSVSA.

ANSVSA

 

Noutati

AgriPlanta Show 23-25 Mai 2025

21-05-2025 Targuri si expozitii

AgriPlanta Show 23-25 Mai 2025

Fii parte din evoluția care definește agricultura de mâine!AgriPlanta Show este mai mult decât un eveniment - este o experiență!Imaginează-ți un eveniment dinamic, în câmp, la scenă deschisă, un concept inedit pentru agricultura românească, în care mașinile agricole sunt prezentate într-o nouă abordare, tehnologia și inovațiile sunt la un pas distanță, iar culturile și solul sunt în centrul atenției, toate fiind puse în valoare prin demonstrații live coordonate de experți. Mai multe>>

FieldBee pornește la drum: Reperele turneului european 2025

21-05-2025 Stiri agricole

FieldBee pornește la drum: Reperele turneului european 2025

●  FieldBee aduce inovația pe teren ●  Demonstrații practice ale soluțiilor de agricultură de precizie ●  Conectare cu fermieri, parteneri și profesioniști din agricultură la evenimente cheie Mai multe>>

În atenția tuturor fermierilor din România, cultivatori de cereale păioase

20-05-2025 Stiri agricole

În atenția tuturor fermierilor din România,  cultivatori de cereale păioase

Viitorul produsului unic TRINITY, erbicid cu aplicare de toamnă, cu trei substanțe active, cea mai lungă perioadă de protecție și spectru complet de buruieni combătute. Mai multe>>

AgriPortal România lansează Crop Tour 2025 pentru analiza recoltei

15-05-2025 Stiri agricole

AgriPortal România lansează Crop Tour 2025 pentru analiza recoltei

AgriPortal Romania va desfășura în prima săptămână a lunii iunie Crop Tour 2025, un eveniment dedicat evaluării condițiilor de cultură și perspectivelor de recolta. În cadrul acestuia, vom colecta informații esențiale privind starea culturilor agricole din diverse regiuni ale țării. Mai multe>>

România concentrează 23% din totalul forței de muncă în agricultură din UE

08-05-2025 Afaceri agricole

România concentrează 23% din totalul forței de muncă în agricultură din UE

România are aproximativ o treime din totalul fermelor din UE, însă 90% dintre acestea au sub cinci hectare, adică sunt ferme de subzistență. Impact Hub Bucharest (reprezentantul EIT Food în România), în parteneriat cu Startarium, a lansat cea de-a patra ediție a raportului privind startupurile românești din AgriFood, care oferă o analiză cuprinzătoare a ecosistemului: „Romanian AgriFood Startups Overview Report 2024”. Mai multe>>

Târg de produse tradiționale la Ministerul Agriculturii 8-10 mai 2025

07-05-2025 Targuri si expozitii

Târg de produse tradiționale la Ministerul Agriculturii 8-10 mai 2025

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), cu sprijinul Cooperativei Agricole Caprirom Sud Muntenia, organizează în perioada 8–10 mai 2025, în curtea instituției, „Târgul de produse tradiționale”. Evenimentul se desfășoară în contextul Zilei Europei și celebrează contribuția României la dezvoltarea Politicii Agricole Comune, promovând produsele agroalimentare autentice, certificate și atestate la nivel național și european. Mai multe>>

Informații suplimentare cu privire la Pachetul 4 “Culturi verzi” - Intervenția DR-02

03-05-2025 APIA

Informații suplimentare cu privire la Pachetul 4 “Culturi verzi” - Intervenția DR-02

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii Intervenției DR-02: Agro-mediu și climă pe terenuri arabile - Pachet 4 ,,Culturi verzi”, că în anul 2025, angajamentele aflate în derulare din Campania 2024 se adaptează (în perioada de depunere a Cererilor de plată) la condițiile prevăzute de Planul strategic PAC 2023-2027. Mai multe>>

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>

Activități în desfășurare la APIA

28-04-2025 APIA

Activități în desfășurare la APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

25-04-2025 Stiri agricole

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a  și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

25-04-2025 APIA

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor  din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

25-04-2025 APIA

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică,  Mai multe>>