Romania sustine cresterea exporturilor de produse agro-alimentare moldovenesti in UE

Romania-Moldova-UEMinistrul afacerilor externe, Titus Corlatean, a co-prezidat astazi, 31 martie 2014, la Chisinau, alaturi de Natalia Gherman, viceprim-ministru, ministrul afacerilor externe si integrarii europene al Republicii Moldova, cea de-a doua sesiune a Comisiei interguvernamentale Romania — Republica Moldova pentru integrare europeana. La reuniune a participat si Eugen Teodorovici, ministrul fondurilor europene din Romania.

 

 

 

In cuvantul de deschidere, ministrul Titus Corlatean a subliniat ca 'reuniunea Comisiei are loc intr-o etapa extrem de importanta pentru Republica Moldova si pentru Parteneriatul strategic dintre Bucuresti si Chisinau, marcat de dorinta noastra comuna ca 2014 sa fie anul ancorarii ferme a Republicii Moldova pe parcursul european, cu cele doua momente-cheie: liberalizarea regimului de vize pentru cetatenii din Republica Moldova si semnarea Acordului de Asociere cu UE'.

Comisia a inclus reuniuni in plen si pe grupuri sectoriale de lucru, pe domenii esentiale pentru integrarea europeana a Republicii Moldova: agricultura, politici sanitar-veterinare si siguranta alimentelor, armonizare legislativa, cooperare transfrontaliera si dezvoltare regionala. Pe fiecare din domenii au fost convenite actiuni comune, indreptate spre pregatirea institutiilor-partenere de la Chisinau in vederea aplicarii Acordului de Asociere Uniunea Europeana — Republica Moldova, a carui semnare este prevazuta a avea loc cel tarziu in cursul lunii iunie 2014.

In domeniul agriculturii si al standardelor sanitar-veterinare, efortul comun este indreptat spre pregatirea cadrului institutional de certificare si expertizare in vederea indeplinirii cerintelor de calitate si de siguranta, pentru cresterea exporturilor de produse agro-alimentare din Republica Moldova pe piata europeana.

Concluzionand, ministrul Titus Corlatean a subliniat importanta reformelor de fond, indreptate spre pregatirea Republicii Moldova — a institutiilor publice, a agentilor economici, a cadrului de reglementare — in vederea fructificarii depline a beneficiilor aduse de integrarea europeana, de racordarea stransa a statului vecin la valorile, spiritul si piata Uniunii Europene.

In cadrul reuniunii a fost semnat si Protocolul de cooperare institutionala in domeniul sanitar veterinar si siguranta alimentelor intre Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor din Romania si Agentia Nationala pentru Siguranta Alimentelor din Republica Moldova (impreuna cu Planul de actiuni aferent).

Comisia interguvernamentala Romania — Republica Moldova pentru integrare europeana a fost creata in baza Planului de Actiune pentru aplicarea Declaratiei Comune privind instituirea unui Parteneriat Strategic intre Romania si Republica Moldova pentru integrarea europeana a Republicii Moldova, semnat la Iasi, la 3 martie 2012.

MAE


Semnarea Protocolului de cooperare institutionala in domeniul sanitar veterinar si siguranta alimentelor intre ANSVS din Romania si ANSA din Republica Moldova

Semnarea Protocolului a avut loc astazi, 31 martie, la Chisinau, in cadrul Sesiunii a II-a a Comisiei Interguvernamentale Romania — Republica Moldova pentru Integrare Europeana.

Reuniunea a fost prezidata de viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe si integrarii europene al Republicii Moldova, doamna Natalia Gherman (co-presedinte al Comisiei din Partea Republicii Moldova) si de ministrul afacerilor externe al Romaniei, domnul Titus Corlatean (co-presedinte al Comisiei din Partea Romaniei).

Au fost prezentate in acest cadru, de catre co-presedintele Comisiei din Partea Republicii Moldova obiectivele cheie pe termen scurt si mediu ale agendei sale europene, cu accent pe aplicarea viitoare a Acordului de Asociere, Acordului de Liber Schimb Aprofundat si Cuprinzator si Agendei de Asociere, avand drept finalitate aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeana.

Co-presedintele din Partea Romaniei a prezentat principalele coordonate ale agendei bilaterale, prioritatile actiunii Romaniei in cadrul Uniunii Europene, si a facut o scurta trecere in revista a reperelor principale ale sprijinului oferit parcursului european al Republicii Moldova de la precedenta sesiune a Comisiei.

Sectorul sanitar veterinar si cel al sigurantei alimentelor a fost inclus in directiile prioritare de cooperare pentru viitor, alaturi de: statul de drept, afacerile interne, agricultura si armonizarea legislativa.

ANSVSA si ANSA au confirmat prin semnarea acestui protocol buna cooperare existenta intre cele doua institutii, initiata prin instruirea unor experti pentru crearea si implementarea in Republica Moldova a unui sistem european de asigurare a trasabilitatii produselor de origine animala si prin acordarea de asistenta de specialitate in diferite sectoare ale domeniului de specialitate.

Colaborarea a fost extinsa prin realizarea unor programe de supraveghere si control, inclusiv in domeniul aplicarii si al dezvoltarii unor metode de laborator.

Prin intermediul acestor actiuni, ANSVSA a sprijinit procesul de reorganizare al serviciilor veterinare din statul vecin, in spiritul conceptului european al sigurantei alimentelor, finalizat prin constituirea Agentiei pentru Siguranta Alimentelor.

O alta directie in care ANSVSA a oferit asistenta tehnica colegilor din Republica Moldova a fost dezvoltarea laboratorului de determinare a reziduurilor de pesticide din produsele de origine non-animala, in cadrul unui proiect finantat de Ministerul Afacerilor Externe.

In perioada urmatoare, actiunile celor doua institutii se vor concentra in vederea consolidarii controlului veterinar la nivel national in Republica Moldova, inclusiv la nivelul punctelor comune de inspectie la frontiera.

O atentie deosebita se va acorda actiunilor comune in domeniul bolilor transfrontaliere, in special al celor transmisibile la om si cele care pot produce pagube economice insemnate.

De asemenea, Romania va sprijini crearea conditiilor necesare pentru valorificarea de catre Republica Moldova a posibilitatilor de export a animalelor vii si produselor de origine animala pe piata comunitara.

ANSVSA si-a reconfirmat sprijinul pentru continuarea consolidarii capacitatii institutionale a nou infiintatei Agentii Nationale pentru Siguranta Alimentelor din Republica Moldova, in vederea respectarii masurilor sanitare veterinare, a celor pentru siguranta alimentelor si a celor fitosanitare la standardele UE.

'Colaborarea dintre cele doua institutii intr-un domeniu de interes national major, cum este domeniul sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor, a fost ratificata prin Protocolul de cooperare pe care am avut placerea sa-l contrasemnez astazi, alaturi de Ion Sula, omologul meu din Republica Moldova.

Vom depune toate eforturile pentru identificarea resurselor necesare in vederea consolidarii controlului veterinar si al sigurantei alimentelor la nivel national in Republica Moldova, inclusiv la nivelul punctelor comune de inspectie la frontiera, avand ca obiectiv final dezvoltarea unei economii de piata functionale in Republica Modova.', a declarat cu acest prilej dr. Vladimir Manastireanu, presedintele ANSVSA.

ANSVSA

 

Noutati

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

29-02-2024 Plati APIA

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca amana startul Campaniei de primire a Cererilor de Plata cu cel putin 2 saptamani. In acest moment se modifica legislatia europeana, in sensul modificarii/aprobarii Regulamentului (UE) nr. 2115/2021 opozabil Romaniei. Totodata, se asteapta de la Comisia Europeana (CE) derogarile privind conditionalitatea pentru GAEC 7 si GAEC 8. Mai multe>>