Inspectorii antifrauda fiscala au identificat si stabilit un prejudiciu de peste 24 milioane euro (cca 108 milioane lei), reprezentand taxa pe valoarea adaugata aferenta comercializarii de legume si fructe catre marile lanturi de retail (Carrefour, Lidl, Metro, Selgros, Billa, Real, Cora, Mega Image) din 2012 pana in prezent.
Incepand cu ianuarie 2014, inspectorii antifrauda fiscala au analizat si monitorizat activitatea comerciala a 62 firme, care au realizat importuri si achizitii intracomunitare de legume si fructe din ianuarie 2012 pana in prezent. Circuitul era controlat de un grup restrans de persoane de origine turca si reprezenta liderul de piata in acest domeniu, pentru unii retail-eri fiind chiar cel mai important furnizor, dupa valoarea contractelor.
Sistemul de fraudare functiona pe doua paliere distincte. Primul palier era constituit din 58 societati tip 'fantoma', fara active, infiintate pe numele unor persoane cu situatie materiala precara (cetateni romani sau arabi, refugiati din zone de conflict), care primeau intre 100 si 200 lei pentru fiecare firma. Firmele din primul palier, care fie nu declarau obligatiile fiscale, fie refuzau sa le plateasca si intrau in insolventa, aveau rolul de a asigura un circuit de furnizori si facturare pentru cele trei firme din al doilea palier, menit sa confere aparenta legalitatii si seriozitatii necesare colaborarii cu marile lanturi de retail. Timp de doi ani si jumatate, au fost descarcate si comercializate saptamanal in Romania cca 570 tone legume si fructe (28 TIR-uri), cu predilectie banane si portocale provenite din UE (Franta, Olanda, Grecia si Italia) si citrice importate de la o firma din Turcia, controlata de tatal uneia dintre persoanele implicate.
In fapt, in cazul achizitiilor intracomunitare, TVA aferenta se inregistra cu taxare inversa, urmand sa fie colectata la vanzarea produselor, iar sustragerea de la achitare se realiza prin inregistrarea de achizitii cu TVA deductibil de la firmele tip 'fantoma' interpuse pe lantul de comercializare. In cazul importurilor, obligatiile fiscale erau preluate de aceleasi firme tip 'fantoma', iar societatile de pe cel de-al doilea palier solicitau compensarea debitelor fiscale. Astfel, prin aceste mecanisme de frauda, sumele incasate la bugetul de stat reprezentand TVA, in principal, si impozit pe profit, au fost foarte mici in comparatie cu volumul achizitiilor intracomunitare sau cu volumul importurilor efectuate. De exemplu, valoarea livrarilor din ultimul an catre retail-eri a fost de cca 100 milioane euro, perioada in care bugetul de stat a fost privat de plata TVA, inregistrandu-se chiar solduri negative, respectiv TVA de recuperat.
Avand in vedere aspectele identificate, inspectorii Directiei generale antifrauda fiscala (DGAF) au sesizat Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism si au asigurat constant suportul de specialitate, in baza documentelor procedurale de cooperare incheiate intre PICCJ, IGPR si DGAF.
Astfel, in data de 09.07.2014, echipe de inspectori antifrauda fiscala, in cooperare cu organele de cercetare penala din cadrul IGPR, au participat la actiuni specifice care s-au desfasurat la sediile firmelor si la adresele persoanelor implicate.
In urma celor 46 de perchezitii efectuate, la data de 9 iulie a.c., de politistii Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate Bucuresti si procurorii DIICOT — Serviciul Teritorial Bucuresti au fost descoperite si indisponibilizate mai multe bunuri cu valoare probanta in cauza si au fost luate masuri asiguratorii pentru recuperarea prejudiciului cauzat prin activitatea ilicita.
Astfel, au fost identificate si indisponibilizate aproximativ 500 de tone de legume si legume, 10 autoturisme de lux, 38.840 de euro, 28.000 de dolari americani si aproape 72.000 de lei. De asemenea, s-au instituit masuri asiguratorii asupra mai multor conturi bancare, cu o valoare de aproximativ 16.000.000 de lei.
28 de persoane banuite de implicare in desfasurarea activitatii infractionale, au fost conduse la sediul DIICOT — S.T. Bucuresti. Pentru 12 dintre acestea s-a luat masura retinerii, urmand a fi prezentate Tribunalului Bucuresti cu propunerea de arestare preventiva pentru savarsirea infractiunilor de evaziune fiscala si spalarea banilor.
Activitatile s-au desfasurat impreuna cu inspectori ai Directiei Generale Antifrauda Fiscala, cu sprijinul BSIJ 'Vlad Tepes'. Suportul de specialitate a fost asigurat de SRI.
Reamintim faptul ca, membrii grupului organizat sunt banuiti ca, in perioada 2013—2014 ar fi efectuat achizitii intracomunitare si importuri de legume-fructe din state ne-membre UE, utilizand societati comerciale interpuse, cu scopul de a se sustrage de la plata TVA si a impozitului pe profit. Astfel, ar fi fost creat un prejudiciu de 108 milioane de lei (aproximativ 24 de milioane de euro).
Din verificari a reiesit ca, in actele contabile ale firmelor implicate au fost evidentiate cheltuieli ce nu au la baza operatiuni reale. Marfa (legume-fructe) achizitionata din state ale Uniunii Europene si din state ne-membre (precum Turcia), prin societati comerciale interpuse, ar fi fost tranzactionata en-gross succesiv prin mai multe firme, fiind create circuite economice frauduloase, cu scopul sustragerii beneficiarilor reali de la plata obligatiilor fiscale la bugetul consolidat al statului.
In lantul infractional ar fi fost folosite si societati comerciale care nu au avut niciodata angajati, cu sedii declarate fie in cadrul unor birouri de avocatura, fie la adrese unde se afla doar terenuri virane, service-uri auto ori garaje.
In cauza, a fost dispusa inceperea urmaririi penale fata de 28 de persoane (cetateni romani, turci si arabi) banuite de savarsirea infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat, evaziune fiscala si spalare de bani.
ANAF / IGPR
15-07-2025 Stiri agricole
Autor: Andrei Ciocoiu, Category Marketing Manager Seeds pentru România și Republica Moldova la Corteva Agriscience Pe măsură ce agricultura globală evoluează pentru a răspunde nevoilor nutriționale ale unei populații în creștere, accentul se mută tot mai mult către soluții inteligente și reziliente, care ajută fermierii să producă mai mult, reducând în același timp riscurile și pierderile. În acest context, rapița rămâne una dintre cele mai valoroase culturi din România, oferind stabilita... Mai multe>>
14-07-2025 Stiri agricole
După mai mulți ani în care evoluția culturilor de toamnă a fost afectată de condițiile meteorologice, în campania aceasta fermierii din județul Dolj au înregistrat producții ridicate la rapiță. Performanța a fost posibilă datorită hibrizilor de la Corteva, iar fermierii care au mizat pe genetica Pioneer au devenit fermieri campioni. Primul fermier campion din județul Dolj este domnul Alex Dinu, societatea Agro Vir, din localitatea Terpezița, care a obținut o producție de 4.850 kg/ha cu hibridul... Mai multe>>
14-07-2025 Stiri agricole
Una dintre concluziile majore ale activităților recente dedicate fermierilor și consultanților din domeniul agriculturii ecologice este că viitorul consultanței agricole în România se va concentra tot mai mult pe ecologie. Această concluzie a reieșit în urma vizitei încrucișate (Cross Visits) organizate la finalul lunii mai de către Asociația Inter-Bio, sub egida proiectului OrganicAdviceNetwork. Evenimentul a reunit fermieri și consultanți atât din România, cât și din alte țări precum Bulgaria,... Mai multe>>
14-07-2025 Stiri agricole
Clubul Fermierilor Români a transmis Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale o serie de propuneri concrete pentru modificarea Regulamentelor (UE) 2021/2115 și 2021/2116, în contextul dezbaterilor europene actuale privind simplificarea și eficientizarea Politicii Agricole Comune (PAC). Mai multe>>
14-07-2025 Stiri agricole
Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă caută soluții pentru Protejarea Plantațiilor ViticoleAvând în vedere faptul că ministrul agriculturii a decis să suspende activitatea Autorității Naționale Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (AASNCAP), Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV) caută soluții tehnice care să protejeze plantațiile viticole împotriva grindinei și a înghețurilor târzii de primăvară. Din declarațiile domnului ministru Florin Barbu, reie... Mai multe>>
09-07-2025 Intalniri si conferinte
Inovația, reziliența și productivitatea au fost teme centrale la Corteva Agronomy Days, o serie de evenimente organizate în România de Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare agricolă. Desfășurate în șapte locații din toate regiunile țării, aceste evenimente au reunit peste 3.000 de fermieri care au avut ocazia să interacționeze direct cu experții Corteva pe teren. Mai multe>>
07-07-2025 Stiri agricole
Ne aflăm la debutul campaniei de recoltare a rapiței, iar compania Corteva Agriscience a dat startul campaniei de prezentare a fermierilor campioni din acest an. Primii fermieri care au obținut rezultate foarte bune și titlul de fermieri campioni sunt domnii Remus Ștefan Podaru și Marian Podaru din județul Brăila. Aceștia au ales hibrizii de top PT315 și PT314, au aplicat tehnologii de cultură diferite și au obținut la proba cântarului producții mulțumitoare. Mai multe>>
07-07-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, a efectuat plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna aprilie 2025. Mai multe>>
02-07-2025 APIA
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>
02-07-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>
28-06-2025 Informatii utile
InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>
27-06-2025 Stiri agricole
Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 ( https://ros.ms/r4PrN ). Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>