Fructele si legumele in top 5 categorii de produse vandute in comertul modern din Romania

77 la suta din vanzarile valorice ale supermarketurilor si hypermarketurilor sunt reprezentate de fructe si legumeAproximativ 200 de profesionisti au participat la Ro-Fruits & Vegetables Show, eveniment dedicat exclusiv industriei de fructe si legume. Vorbitorii invitati au oferit informatii relevante despre noile trenduri specifice sectorului de activitate si exemple de bune practici in domeniu, conturand, in acelasi timp, o imagine de ansamblu asupra pietei. Din informatiile prezentate in cadrul evenimentului reiese ca fructele si legumele se claseaza pe primele cinci locuri atunci cand vine vorba despre categoriile de produse vandute in retail-ul modern din Romania.


Raioanele de fructe si legume proaspete din marile lanturi de retail modern atrag tot mai multi consumatori romani, chestiune care se reflecta si in vanzarile inregistrate de comercianti. In ceea priveste topul vanzarilor pentru categoria fructelor, acesta este reprezentat de banane, mere, portocalele, lamai, struguri, avocado, clementine si pepene rosu, reprezentand o valoare de 77% din totalul vanzarilor din hipermarketuri si supermarketuri si 84% din punct de vedere al volumului. Atunci cand vine vorba despre legume, rosiile, cartofii, ardeii, ceapa, ciupercile si castravetii sunt preferatele romanilor. Topul celor mai bine vandute legume reprezinta 77% din vanzarile valorice si 90% din punct de vedere al volumelor.

Potrivit datelor prezentate de compania RetailZoom in cadrul evenimentului RO-Fruits & Vegetables Show, editia 2019, consumul de fructe din retail-ul modern a fost mai mare cu 15% in volum si cu 10% in valoare, in perioada noiembrie 2018 - octombrie 2019 (date extrase din analiza vanzarilor pentru sase lanturi de retail modern din Romania). Din punct de vedere valoric (bani cheltuiti de consumatori), evolutia inregistrata in categoria fructelor a fost mai mica decat cea inregistrata de categoria legumelor (+ 8,5% in volum si +30% in valoare).

Ro-Fruits and Vegetables Show 2019 728x90


Din punct de vedere valoric, in ultimul an (noiembrie 2018 - octombrie 2019), fructele si legumele s-au aflat in top 5 categorii vandute in comertul modern (lanturi internationale de supermarketuri si hipermarketuri), in universul monitorizat de RetailZoom. Concret, fructele si legumele au ocupat locurile 4 si 5 in valoare a vanzarilor, imediat dupa categoriile-vedeta ale vanzarilor: carne, tigari, bereFructele s-au vandut, in valoare, cu 19% mai mult decat legumele, iar in volum cu 34%”, a precizat Bogdana Gheorghe, Managing Director al RetailZoom.

Atractivitatea categoriei de fructe si legume proaspete din comertul modern este stimulata si prin actiuni promotionale diverse realizate de comercianti. Conform datelor unei analize prezentate exclusiv in cadrul RO Fruits & Vegetables Show de catre Ionut Parfente, consultant IQ Arconsult, in perioada iulie – octombrie 2019, numarul total de articole promovate in noua retele comerciale prin intermediul unor actiuni promotionale saptamanale bine definite (exceptie Auchan, care dezvolta promotii doar in-store), a fost de 1.347, cele mai multe dintre acestea fiind inregistrate in retelele de tip hypermarket. La polul opus se situeaza retelele de proximitate. Cel mai mare numar mediu de articole se regaseste in cazul retailerilor care aloca suprafete generoase departamentului de fructe si legume.

"Ceea ce vedem noi ca simpli consumatori – un material promotional (de cele mai multe ori o revista) si o reducere de pret la raft, reprezinta de fapt, o etapa finala a respectivului ciclu promotional. Etapa care face parte dintr-un calendar elaborat anual de catre fiecare retailer in parte. In general, reducerile de pret in categoria legume – fructe au valabilitate saptamanala si sunt puternic influentate de sezonalitate", a declarat Ionut Parfente, IQ Arconsult.

 

Profitabilitatea industriei cultivatorilor romani

Cifrele de afaceri ale cultivatorilor de plante nepermanente (inclusiv legume) au crescut marginal fata de 2017, depasind cu 5,4% nivelul din 2014 (date extrase in luna octombrie 2019). Pentru anul 2019, specialistii estimeaza un avans de pana la 4%, aproximativ 20,8 miliarde de RON. Industria cultivatorilor de plante nepermanente (legume si radacinoase inclusiv) a fost reprezentata de aproximativ 10.000 de companii in 2018, dintre care: 4 companii mari, 98 medii, 975 mici si 8.700 micro. Cea mai mare pondere din cifra de afaceri a fost generata de microintreprinderi (41% din total). Cu toate acestea, peste 20% (1.994) au declarat, in 2018, cifre de afaceri egale cu zero. Analiza industriei cultivatorilor romani prezentata de Tudor Malearov – Business Development Manager, KeysFin aduce in atentie si industria cultivatorilor de plante permanente (inclusiv struguri si fructe), industrie care a fost reprezentata de aproximativ 1.900 de companii in 2018, dintre care: o companie mare, 15 medii, 96 mici si 1.782 micro. Cea mai mare pondere din cifra de afaceri a fost generata de companiile medii (45% din total). Si in acest caz, peste 41% (779) dintre companii au inregistrat cifre de afaceri din 2018 egale cu zero.

 

Oportunitati pentru sectorul de fructe si legume

Alaturi de achizitori, producatori, analisti si furnizori de servicii, s-a aflat si europarlamentarul Daniel Buda, Vicepresedinte al Comisiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala din cadrul Parlamentului European si membru al Grupului PPE din PE. Acesta a transmis ca noul regulament al Politicii Agricole Comune (PAC) aduce plati directe mai mari, la hectar, pentru Romania. Ajutorul cuplat din Pilonul I (plati directe) va pastra lista actuala de produse care beneficiaza de sprijin cuplat: cartofi, legume de solarii, rosii, prune, mere, caise, legume de sera si castraveti. Schema revizuita pentru fructe si legume in scoli stabileste noi reglementari si se acorda prioritate legumelor si fructelor de sezon, precum si celor regionale. Anual, Uniunea Europeana aloca 2 milioane de euro Romaniei pentru acest program, fonduri carora li se adauga si suma de 465.000 de euro, cu titlul de contributie nationala.

O alta directie pe care este recomandabil sa o aiba in vedere fermierii de legume si fructe este cea legata de dezvoltarea capacitatilor de procesare a produsului brut. Romania are previzionati 6,2 mild euro pentru dezvoltarea rurala, in perioada 2021-2027. O buna parte din aceste fonduri trebuie sa se regaseasca in dezvoltarea capacitatilor de procesare. Acest lucru va permite atat dezvoltarea lantului scurt de aprovizionare, cat si a capacitatilor mari de procesare. Scopul este ca, in final, consumatorii sa aiba acces la produse de calitate la preturi rezonabile.

 

Despre Organizatori

Prezenta de peste 10 ani pe piata romaneasca, publicatia online Modern Buyer se adreseaza profesionistilor in achizitii si vanzari din industriile retail, FMCG, HoReCa, do-it-yourself, electro-IT si e-commerce.

Noutati

EWA Bootcamp deschide înscrierile pentru antreprenoarele din domeniul agrifood

17-07-2024 Afaceri agricole

EWA Bootcamp deschide înscrierile pentru antreprenoarele din domeniul agrifood

Impact Hub Bucharest împreună cu Raiffeisen Bank România organizează EWA Bootcamp, un workshop de două zile dedicat proiectelor dezvoltate de antreprenoare din domeniul agrifood. Înscrierile se derulează între 17 iulie – 16 septembrie 2024 și se adresează femeilor care au o idee de business sau un startup funcțional cu o vechime mai mică de doi ani. În acest an, EWA Bootcamp se va desfășura în trei orașe din România, respectiv București (23-24 septembrie), Cluj-Napoca (7-8 octombrie) și Iaș... Mai multe>>

Peste 41% dintre asigurați au raportat pagube în acest sezon agricol

17-07-2024 Asigurari agricole

Peste 41% dintre asigurați au raportat pagube în acest sezon agricol

Agra Asigurări, liderul național în domeniul asigurărilor agricole, anunță cifre record în în privința avizărilor de daună pentru anul agricol 2023-2024. În total, 2400 de daune au fost avizate ca rezultat al fenomenelor meteorologice extreme cu care s-a confruntat România în ultima perioadă. Luna iunie a acestui an marcat un record din perspectiva totalului de avize înregistrate într-o lună. Peste 1000 de fermieri asigurați de companie au raportat daune semnificative asupra culturilor agri... Mai multe>>

Fermierul Sandor Darabont a preluat mandatul de Președinte al Clubului Fermierilor Români

17-07-2024 Asociatii agricole

Fermierul Sandor Darabont a preluat mandatul de Președinte al Clubului Fermierilor Români

Începând cu 1 iulie 2024, Sandor Darabont a preluat funcția de Președinte al Clubului Fermierilor Români pentru o perioadă de șase luni, în cadrul mecanismului președinției rotative instituit de asociație în 2021. Mecanismul președinției rotative urmărește punerea în prim-plan a unor teme de interes major pentru agricultura din România, dar și a unor probleme strategice specifice regiunii din care provine președintele. Mai multe>>

Agricultura sustenabila: ISPRO acorda un credit companiei Ultragreens

17-07-2024 Credite agricultura

Agricultura sustenabila: ISPRO acorda un credit companiei Ultragreens

Intesa Sanpaolo Bank, subsidiara locală a Grupului Intesa Sanpaolo, continuă să sprijine dezvoltarea agriculturii sustenabile în România, acordând recent un credit de capital de lucru în valoare de 1,35 milioane RON companiei Ultragreens. Finanțarea este acordata pe o periodă de 36 de luni și este garantată prin Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR), în cadrul programului IMM Plus. Mai multe>>

Se depun cererile pentru motorina (trimestrul II 2024)

12-07-2024 Ajutor de stat

Se depun cererile pentru motorina (trimestrul II 2024)

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează beneficiari că până la data de 31 iulie 2024 inclusiv, primește Cereri de plată pentru rambursarea ajutorului de stat pentru cantităţile de motorină achiziţionate şi utilizate în agricultură aferente trimestrului II 2024 (01.04.2024 – 30.06.2024), în conformitate cu HG nr.1174/2014 și OMADR 1727/2015 cu modificările și completările ulterioare. Mai multe>>

Plăți de aproape 167 milioane lei pentru sectorul vitivinicol

27-06-2024 Plati APIA

Plăți de aproape 167 milioane lei pentru sectorul vitivinicol

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că pe parcursul anului financiar 2024 (început la data de 16.10.2023), pentru sectorul vie-vin, a efectuat plăți din FEGA în valoare de 166.998.804,26 lei (33.832.590,39 euro), după cum urmează: Mai multe>>

Se depun Cererile de plată pentru sectorul apicol 2024

26-06-2024 Plati APIA

Se depun Cererile de plată pentru sectorul apicol 2024

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează potențialii beneficiari că până la data de 31 iulie 2024 inclusiv, pot depune cererile de plată şi documentele doveditoare pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2024 din cadrul Planului Strategic PAC 2023-2027, finanţate din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) şi de la bugetul de stat. Mai multe>>

Cooperativele agricole si-au dublat cota de piata in numai doi ani

23-05-2024 Afaceri agricole

Cooperativele agricole si-au dublat cota de piata in numai doi ani

In ultimii patru ani, cooperativele agricole si-au dublat cota de piata (in functie de cifra de afaceri) in ansamblul agriculturii din Romania, arata o ampla cercetare derulata in cadrul proiectului „CoopNet 3.0 – Crestem capacitatea cooperativelor micilor fermieri”, o initiativa a unui consortiu de organizatii neguvernamentale din tara noastra. Mai multe>>

Oportunitati de neegalat: intalneste-te cu lideri globali la Expozitia Anului in Regenerabile

20-05-2024 Targuri si expozitii

Oportunitati de neegalat: intalneste-te cu lideri globali la Expozitia Anului in Regenerabile

Evenimentul Nr. 1 al Romaniei pe Energii Regenerabile din 2010, Targul International RoEnergy South-East Europe Romania 2024, isi continua seria manifestarilor cu editia nr. VII-a in Timisoara ( a XV-a editie in Romania), la Pavilion Expovest ( Hotel Senator), Calea Lugojului, nr.7, Ghiroda, Timis, in perioada 25-27 septembrie 2024. Editia Expozitiei RoEnergy 2024 va avea loc intr-o locatie de exceptie, situata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au co... Mai multe>>

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

18-05-2024 Management agricol

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

Digitalizarea, o tendinta din ce in ce mai prevalenta in agricultura, implica utilizarea tehnologiilor precise si bazate pe date pentru a ajuta fermierii sa ia decizii in timp real. Inteligenta artificiala, datele analitice, senzorii si alte tehnologii au potentialul de a imbunatati productiile, de a optimiza eficienta apei si a inputurilor si de a promova sustenabilitatea in cultivarea pamantului cu scopul de a asigura securitatea alimentara pentru o populatie in crestere la nivel global. Mai multe>>

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>