Fructele si legumele in top 5 categorii de produse vandute in comertul modern din Romania

77 la suta din vanzarile valorice ale supermarketurilor si hypermarketurilor sunt reprezentate de fructe si legumeAproximativ 200 de profesionisti au participat la Ro-Fruits & Vegetables Show, eveniment dedicat exclusiv industriei de fructe si legume. Vorbitorii invitati au oferit informatii relevante despre noile trenduri specifice sectorului de activitate si exemple de bune practici in domeniu, conturand, in acelasi timp, o imagine de ansamblu asupra pietei. Din informatiile prezentate in cadrul evenimentului reiese ca fructele si legumele se claseaza pe primele cinci locuri atunci cand vine vorba despre categoriile de produse vandute in retail-ul modern din Romania.


Raioanele de fructe si legume proaspete din marile lanturi de retail modern atrag tot mai multi consumatori romani, chestiune care se reflecta si in vanzarile inregistrate de comercianti. In ceea priveste topul vanzarilor pentru categoria fructelor, acesta este reprezentat de banane, mere, portocalele, lamai, struguri, avocado, clementine si pepene rosu, reprezentand o valoare de 77% din totalul vanzarilor din hipermarketuri si supermarketuri si 84% din punct de vedere al volumului. Atunci cand vine vorba despre legume, rosiile, cartofii, ardeii, ceapa, ciupercile si castravetii sunt preferatele romanilor. Topul celor mai bine vandute legume reprezinta 77% din vanzarile valorice si 90% din punct de vedere al volumelor.

Potrivit datelor prezentate de compania RetailZoom in cadrul evenimentului RO-Fruits & Vegetables Show, editia 2019, consumul de fructe din retail-ul modern a fost mai mare cu 15% in volum si cu 10% in valoare, in perioada noiembrie 2018 - octombrie 2019 (date extrase din analiza vanzarilor pentru sase lanturi de retail modern din Romania). Din punct de vedere valoric (bani cheltuiti de consumatori), evolutia inregistrata in categoria fructelor a fost mai mica decat cea inregistrata de categoria legumelor (+ 8,5% in volum si +30% in valoare).

Ro-Fruits and Vegetables Show 2019 728x90


Din punct de vedere valoric, in ultimul an (noiembrie 2018 - octombrie 2019), fructele si legumele s-au aflat in top 5 categorii vandute in comertul modern (lanturi internationale de supermarketuri si hipermarketuri), in universul monitorizat de RetailZoom. Concret, fructele si legumele au ocupat locurile 4 si 5 in valoare a vanzarilor, imediat dupa categoriile-vedeta ale vanzarilor: carne, tigari, bereFructele s-au vandut, in valoare, cu 19% mai mult decat legumele, iar in volum cu 34%”, a precizat Bogdana Gheorghe, Managing Director al RetailZoom.

Atractivitatea categoriei de fructe si legume proaspete din comertul modern este stimulata si prin actiuni promotionale diverse realizate de comercianti. Conform datelor unei analize prezentate exclusiv in cadrul RO Fruits & Vegetables Show de catre Ionut Parfente, consultant IQ Arconsult, in perioada iulie – octombrie 2019, numarul total de articole promovate in noua retele comerciale prin intermediul unor actiuni promotionale saptamanale bine definite (exceptie Auchan, care dezvolta promotii doar in-store), a fost de 1.347, cele mai multe dintre acestea fiind inregistrate in retelele de tip hypermarket. La polul opus se situeaza retelele de proximitate. Cel mai mare numar mediu de articole se regaseste in cazul retailerilor care aloca suprafete generoase departamentului de fructe si legume.

"Ceea ce vedem noi ca simpli consumatori – un material promotional (de cele mai multe ori o revista) si o reducere de pret la raft, reprezinta de fapt, o etapa finala a respectivului ciclu promotional. Etapa care face parte dintr-un calendar elaborat anual de catre fiecare retailer in parte. In general, reducerile de pret in categoria legume – fructe au valabilitate saptamanala si sunt puternic influentate de sezonalitate", a declarat Ionut Parfente, IQ Arconsult.

 

Profitabilitatea industriei cultivatorilor romani

Cifrele de afaceri ale cultivatorilor de plante nepermanente (inclusiv legume) au crescut marginal fata de 2017, depasind cu 5,4% nivelul din 2014 (date extrase in luna octombrie 2019). Pentru anul 2019, specialistii estimeaza un avans de pana la 4%, aproximativ 20,8 miliarde de RON. Industria cultivatorilor de plante nepermanente (legume si radacinoase inclusiv) a fost reprezentata de aproximativ 10.000 de companii in 2018, dintre care: 4 companii mari, 98 medii, 975 mici si 8.700 micro. Cea mai mare pondere din cifra de afaceri a fost generata de microintreprinderi (41% din total). Cu toate acestea, peste 20% (1.994) au declarat, in 2018, cifre de afaceri egale cu zero. Analiza industriei cultivatorilor romani prezentata de Tudor Malearov – Business Development Manager, KeysFin aduce in atentie si industria cultivatorilor de plante permanente (inclusiv struguri si fructe), industrie care a fost reprezentata de aproximativ 1.900 de companii in 2018, dintre care: o companie mare, 15 medii, 96 mici si 1.782 micro. Cea mai mare pondere din cifra de afaceri a fost generata de companiile medii (45% din total). Si in acest caz, peste 41% (779) dintre companii au inregistrat cifre de afaceri din 2018 egale cu zero.

 

Oportunitati pentru sectorul de fructe si legume

Alaturi de achizitori, producatori, analisti si furnizori de servicii, s-a aflat si europarlamentarul Daniel Buda, Vicepresedinte al Comisiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala din cadrul Parlamentului European si membru al Grupului PPE din PE. Acesta a transmis ca noul regulament al Politicii Agricole Comune (PAC) aduce plati directe mai mari, la hectar, pentru Romania. Ajutorul cuplat din Pilonul I (plati directe) va pastra lista actuala de produse care beneficiaza de sprijin cuplat: cartofi, legume de solarii, rosii, prune, mere, caise, legume de sera si castraveti. Schema revizuita pentru fructe si legume in scoli stabileste noi reglementari si se acorda prioritate legumelor si fructelor de sezon, precum si celor regionale. Anual, Uniunea Europeana aloca 2 milioane de euro Romaniei pentru acest program, fonduri carora li se adauga si suma de 465.000 de euro, cu titlul de contributie nationala.

O alta directie pe care este recomandabil sa o aiba in vedere fermierii de legume si fructe este cea legata de dezvoltarea capacitatilor de procesare a produsului brut. Romania are previzionati 6,2 mild euro pentru dezvoltarea rurala, in perioada 2021-2027. O buna parte din aceste fonduri trebuie sa se regaseasca in dezvoltarea capacitatilor de procesare. Acest lucru va permite atat dezvoltarea lantului scurt de aprovizionare, cat si a capacitatilor mari de procesare. Scopul este ca, in final, consumatorii sa aiba acces la produse de calitate la preturi rezonabile.

 

Despre Organizatori

Prezenta de peste 10 ani pe piata romaneasca, publicatia online Modern Buyer se adreseaza profesionistilor in achizitii si vanzari din industriile retail, FMCG, HoReCa, do-it-yourself, electro-IT si e-commerce.

Noutati

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>

Activități în desfășurare la APIA

28-04-2025 APIA

Activități în desfășurare la APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

25-04-2025 Stiri agricole

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a  și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

25-04-2025 APIA

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor  din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

25-04-2025 APIA

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică,  Mai multe>>

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

25-04-2025 Stiri agricole

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

24-04-2025 Stiri agricole

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

18-04-2025 Siguranta alimentara

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi  (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

18-04-2025 Stiri agricole

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

18-04-2025 Stiri agricole

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

17-04-2025 Credite agricultura

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

17-04-2025 Marketing agroalimentar

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>