Lansat cu succes anul trecut in Romania, cel de-al doilea sezon al programului TalentA, dezvoltat de Corteva Agriscience, si-a aflat castigatoarele. Festivitatea de premiere a avut loc azi, 15 octombrie, prilej de sarbatoare in intreaga lume, fiind celebrata Ziua Mondiala a Femeilor din mediul Rural.
Cele 33 de doamne inscrise in program si-au construit proiectele, le-au trimis comisiei pentru validare, iar in urma evaluarii, Comisia, formata din 5 experti Corteva si 3 consultanti Starperformining a ales proiectele castigatoare, care raporteaza la beneficiul intregii comunitati si sunt in conformitate cu obiectivele de sustenabilitate ale Corteva Agriscience.
Elena Cosmina Socea, Corina Oprea, Diana Nicoleta Raba si Viorica Mirela Popa, dar si Stefania Leoveanu sunt doamnele fermier care au convins prin proiectele lor ca merita finantare pentru a-si dezvolta afacerea.
Castigatoarea premiului 1 este Elena Cosmina Socea cu proiectul „Construirea unei hale de procesare alune in satul Popesti”. Studenta in anul IV in cadrul Facultatii de Horticultura din cadrul USAMV Iasi, administreaza alaturi de sotul ei o societate cu profil horticol. Beneficiind de o experienta de 8 ani in domeniu horticol din Italia, aceasta si-a deschis propria afacere in anul 2013 si motivata fiind de cresterea afacerii din fiecare an, isi doreste sa se dezvolte si mai mult. “Alunul a devenit o specie tot mai atractiva, se planteaza in mai multe zone din tara, motiv pentru care ne dorim sa construim aceasta hala si sa putem lua alune si de la alti producatori. Noi cultivam alun pe 20 ha, avem si 3 ha plantate cu nuc, dar si pepiniere. Dispunem de teren propriu pe care vom construi hala si vom achizitiona o linie de procesare din Italia, pentru a putea obtine produse finite. Astfel, cu ajutorul premiului oferit de Corteva, vom putea crea locuri de munca permanente, nu doar sezoniere, vom asigura si altor producatori piata de desfacere si ne vom dezvolta afacerea”, a punctat Elena Cosmina Socea.
Corina Oprea, initiatoarea proiectului „Craita Merelor - Traditie. Inovatie. Sustenabilitate” este ocupanta celui de-al doilea loc. Tanar antreprenor in agibusiness si manager cu experienta de peste 10 ani in corporatie, Corina iubeste merele la fel de mult ca leadership-ul, dezvoltarea continua si inovatia. Si-a propus sa duca la un alt nivel afacerea familiei, o afacere cu o traditie de peste 40 de ani. “Atunci cand putini mai credeau in patria merelor, eu impreuna cu familia am decis sa aducem livezile cu meri in atentia publicului din noi perspective. In 2011 am fost primii producatori de suc de mere si ne-am bucurat sa impartasim cunostintele despre instalatia de procesare cu comunitatea din care facem parte, astfel incat azi, majoritatea consatenilor produc suc de mere. In 2019, am creat marca Craita Merelor si nu ne-am oprit doar la productia de suc, ci am ascultat dorintele clientilor si am produs mere deshidratate, cidru si anul acesta vom adauga un nou produs, untul de mere. Ma bucur ca am avut ocazia sa fac parte din acest proiect, iar premiul oferit de Corteva ne va oferi posibilitatea sa procesam o cantitate mai mare de fructe si sa extindem tipurile de produse create din mere. Astfel, ne dorim nu doar sa inspiram comunitatea din Voinesti, ci si sa oferim informatii educative in cadrul vizitelor in livada, workshopuri si programe cu scoli si/sau gradinite. Introducerea Bazinului Pomicol Voinesti in circuitele turistice este unul dintre obiectivele menite sa aiba un impact pozitiv, major asupra comunitatii. Nu in ultimul rand, ne dorim sa cream noi locuri de munca prin dezvoltarea business-ului si a capacitatii de productie”, a declarat Corina Oprea.
Proiectul premiat cu locul 3 „Diversificarea sortimentala prin dezvoltarea unei game artizanale de conserve din fructe si legume” apartine doamnelor Diana Nicoleta Raba si Viorica Mirela Popa. Diana Nicoleta Raba este absolventa a Facultatii de Tehnologia Produselor Agroalimentare din cadrul USAMV a Banatului si doctor in horticultura din anul 2010, actualmente conferentiar universitar in cadrul Facultatii de Management si Turism Rural, iar Viorica Mirela Popa este si ea absolventa a Facultatii de Tehnologia Produselor Agroalimentare din cadrul aceleasi Universitati, doctor in Horticultura din anul 2009 si ocupa functia de sef lucrari in cadrul Facultatii de Inginerie Alimentara. „Prin implementarea acestui proiect incercam sa dezvoltam o varianta sustenabila prin care sa valorificam potentialul horticol din zona de vest a tarii, inclusiv a fructelor din flora spontana a Banatului Montan. Ne dorim sa venim in sprijinul producatorilor locali, pentru ca sunt putine societati care prelucreaza legumele si fructele, iar potentialul de a patrunde pe piata de profil este destul de mare, mai ales ca trendul actual este acela de consuma produse cat mai lipsite de aditivi, produse care sa se apropie cat mai mult de gustul de acasa, preparate cat mai traditional. Ne propunem si diversificarea gamei existente prin introducerea de conserve din fructe si legume realizate in mod traditional. Vom colecta si vom prelucra legumele si fructele de la producatorii din zona si vom exploata resursele din flora spontana, pentru ca de obicei productia merge spre export si se intoarce sub forma de produse procesate in tara. Asadar, premiul oferit de Corteva ne ofera oportunitatea de a reusi sa venim in sprijinul consumatorilor cu produsele curate si sa valorificam corespunzator cunostintele absolventilor universitatii noastre”, a declarat Diana Nicoleta Raba.
Ca si anul trecut, compania Starperformining a acordat un premiu special, de aceasta data in valoare de 1.500 euro, iar proiectul castigator a fost depus de doamna Stefania Leoveanu, care iti doreste sa infiinteze o plantatie de capsuni in comuna Celaru, judetul Dolj.
„Ne bucuram ca in aceasta zi speciala am putut oferi doamnelor fermier din zonele rurale oportunitatea de a-si dezvolta si moderniza propria afacere, contribuind astfel la bunastarea comunitatii din care fac parte. Le asiguram pe castigatoare de tot sprijinul nostru in implementarea ideilor care vor ajuta la imbunatatirea calitatii vietii in zonele rurale.” a spus Maria Cirja, Director Marketing Corteva Agriscience Romania si Moldova.
Despre Corteva Agriscience
Corteva Agriscience este o companie agricola globala, tranzactionata public, care ofera fermierilor din intreaga lume cel mai complet portofoliu din industrie - incluzand un mix echilibrat si divers de genetica, produse pentru protectia plantelor si solutii digitale vizand maximizarea productivitatii pentru a contribui la sporirea randamentelor si rentabilitatii. Detinand unele dintre cele mai recunoscute marci din agricultura si o serie de produse si tehnologii de top aflate in drumul catre piata, pozitionate pentru a genera crestere economica, compania se angajeaza sa colaboreze cu partile interesate din intregul sistem alimentar, indeplinindu-si promisiunea de a imbogati traiul celor care produc si celor care consuma, de a asigura progresul pentru generatiile urmatoare. Corteva Agriscience a devenit o companie publica independenta la 1 iunie 2019, dupa ce fusese anterior Divizia pentru Agricultura a DowDuPont. Mai multe informatii sunt disponibile pe www.corteva.ro.
12-09-2024 Plati APIA
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a finalizat autorizarea la plată a rentierilor agricoli care și-au vizat carnetele de rentier în perioada 01 martie – 02 septembrie 2024. Astfel, a fost autorizat la plată un număr total de 23.603 rentieri agricoli cu suma totală de 31,56 milioane lei. Mai multe>>
12-09-2024 Afaceri agricole
Norofert, principalul producător de inputuri organice pentru agricultură și furnizor de biotehnologie pentru agricultura din România, listat la Bursa de Valori București pe piața AeRO (simbol BVB: NRF), își extinde prezența internațională prin intrarea pe piața din Brazilia. Înființarea noii entități, Norofert Brasil LTDA, reprezintă un pas important în strategia companiei de a aduce tehnologia sa avansată într-una dintre cele mai mari piețe agricole din lume. Mai multe>>
12-09-2024 Intalniri si conferinte
Pe 31 octombrie 2024 va avea loc, la Varna, în Bulgaria, a 8-a ediție a Grain Academy - conferință internațională concentrată pe dezvoltarea durabilă a modelelor de tranzacționare eficientă și investiții strategice în viitorul sectorului cerealelor din Balcani și regiunea Mării Negre, în locația sa emblematică și confortabilă a Centrului de Congrese de la Hotel International, din stațiunea Nisipurile de Aur. Mai multe>>
05-09-2024 Intalniri si conferinte
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca găzduiește, în 7-8 septembrie 2024, prin Facultatea de Zootehnie și Biotehnologii, Conferința internațională anuală a International Assocation of Human-Animal Interaction Organizations (IAHAIO) – ”The power of human-animal interactions in times of crisis”. Mai multe>>
05-09-2024 Subventii agricultura
APIA informează că pentru anul școlar 2024-2025, a fost aprobată suma de 760.241.000 lei ca buget pentru implementarea Programului pentru Școli al României și se utilizează după cum urmează: 96.176.000 lei pentru acordarea gratuită de fructe şi legume şi 38.163.000 lei pentru derularea măsurilor educative aferente; 370.676.000 lei pentru acordarea gratuită de lapte de consum şi produse lactate fără adaos de lapte praf şi 38.163.000 lei pentru derularea măsurilor educative aferente; 217.063.000 l... Mai multe>>
05-09-2024 Stiri agricole
Programul Național Antigrindină a fost sistat, prin adresa nr. 6035/30.08.2024, MADR a anunțat lipsa alocării fondurilor necesare activității de operare pentru anul în curs, prin urmare a oprit funcționarea Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor. În conformitate cu această decizie, unitățile de combatere a căderilor de grindină operate de către IAA (Intervenții Active în Atmosferă) au intrat în regim de conservare și pază. Mai multe>>
05-09-2024 Fonduri europene agricultura
Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție intermediar aferent submăsurii 4.1, pachetul 4.1.1. Achiziții simple de utilaje la nivelul fermei – sector vegetal, componenta toate culturile exceptând sfecla de zahăr și formele asociative, pentru proiectele depuse în prima etapă lunară (25 iunie – 24 iulie 2024) a sesiunii din acest an. Mai multe>>
29-08-2024 Subventii agricultura
Având în vedere informațiile eronate lansate în spațiul public prin care se induce ideea că “fermierii riscă să piardă subvențiile de la APIA fiindcă nu știu să folosească internetul și nu dețin telefoane performante”, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură face precizări cu privire la acțiunea de monitoring la care se face referire în articolele apărute, astfel: Mai multe>>
22-08-2024 Plati APIA
Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că, pentru Măsura de acordare a sprijinului financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic PAC 2023-2027 – ISA – PS 2024, au fost depuse la nivelul centrelor județene/municipiului București APIA 7.151 cereri de plată, pentru o sumă totală de 86.201.335,49 lei. Mai multe>>
08-08-2024 Intalniri si conferinte
În data de 6 august 2024, în cadrul conferinței de presă intitulată „Seceta: Provocarea secolului 21 în agricultură”, desfășurată la Crowne Plaza București, experți din domeniul agriculturii și securității alimentare au discutat impactul grav al schimbărilor climatice asupra agriculturii din România și au prezentat tehnologii inovatoare de adaptare la aceste schimbări. Mai multe>>
07-08-2024 Plati APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează opinia publică că sistemul informatic al agenției este pregătit ca începând cu data de 16 octombrie 2024 să demareze Campania de plată în avans pentru fermierii care au depus Cereri de plată în anul 2024. Mai multe>>
01-08-2024 Intalniri si conferinte
Economistul Radu – Adrian Rey, președinte al Forumului Montan și vicepreședinte al Euromontana, va reprezenta România la cea de-a 13-a Convenție Europeană a Munților, eveniment în cadrul căruia se discută viitorul economiilor montane. Forumul Montan din România se va alătura sutelor de organizații și instituții din toată Europa, la Puigcerda (Catalunia, Spania) în perioada 15 - 18 octombrie 2024, pentru cea de-a 13-a Convenție Europeană de Munților! Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>