Estimare KeysFin: industria de legume si fructe din Romania, nivel record in 2021 cu risc de accentuare a dependentei de importuri

KeysFin - industria de legume si fructe din RomaniaCifra de afaceri a industriei de fructe si legume din Romania a crescut cu 17,4%, atingand un maximum istoric de 24,4 miliarde de lei in 2020. Pe sub-segmente, comertul a inregistrat cel mai mare avans, de 19% (cifra de afaceri de 20,8 miliarde de lei), activitatea de prelucrare a crescut cu 12% (cifra de afaceri de 1,4 miliarde de lei), iar cifra de afaceri a cultivatorilor de fructe si legume a crescut cu 5% fata de 2019, la 2,1 miliarde de lei in 2020, se arata in analiza KeysFin lansata cu ocazia participarii in cadrul evenimentului RO Fruits & Vegetables Show, organizat de catre Modern Buyer.


Pandemia a adus o modificare evidenta a comportamentului de consum inspre produsele de baza intre care se gasesc si legumele si fructele. Pentru 2021 estimam continuarea tendintei de crestere inceputa in 2014 si atingerea unui nivel record de 28 de miliarde de lei in baza cresterii consumului, dar si a presiunilor inflationiste de aproximativ 10% de anul trecut”, a declarat Diana Florescu, analist economic KeysFin.

 

KeysFin - industria de legume si fructe din Romania - indicatori-principali

 

 

MAI MULTE COMPANII & MAI MULTI ANGAJATI IN 2020

Numarul de angajati a crescut cu 1,9% fata de 2019 si a fost cu 21% peste nivelul din 2016, la 27,5 mii de salariati in 2020. Forta de munca din comert si prelucrare a crescut cu cate 7% fiecare, la 15,7 mii de angajati respectiv 4,3 mii de angajati in 2020, in timp ce cultivatorii au avut cu 10% mai putini angajati fata de 2019, respectiv 7,5 mii in 2020.

Numarul de companii a crescut cu 3,5% fata de 2019 si a fost cu 24,5% peste nivelul din 2016, la 8,6 mii de companii in 2020. Distributia pe sub-segmente arata o piata relativ echilibrata: cate 43% dintre companii activau in comert, respectiv in cultivare, restul in prelucrarea fructelor si legumelor din Romania in 2020.

 

 

REZULTAT NET RECORD DE 1.3 MILIARDE LEI

Rezultatul net al industriei de fructe si legume a depasit pentru prima data nivelul de un miliard de lei, dupa un avans de 42% fata de 2019 si de 332% fata de 2016, ajungand la 1,3 miliarde de lei in 2020.

Pe sub-segmente, rezultatul net al prelucratorilor de legume si fructe a crescut cu 33%, cel al comerciantilor cu 42% iar pe partea de cultivare avansul din 2020 a fost de 50% fata de anul de dinainte de pandemie.

KeysFin - industria de legume si fructe din Romania - evolutie

 

 

MAI MULTE INSOLVENTE IN INDUSTRIA DE LEGUME SI FRUCTE IN 2021

Potrivit datelor oferite de Registrul Comertului in Buletinul Procedurilor de Insolvente, in 2021 au fost 110 insolvente in industria de legume si fructe, cu 20% mai multe decat minimul ultimilor 15 ani, 92 de insolvente inregistrate in 2020, cu 67% mai putine fata de varful indicatorului atins in 2013, de 337 de insolvente.

In contextul incertitudinii generale generate de pandemie este indicat ca actorii din mediul de afaceri sa verifice companiile cu care colaboreaza, pentru a preveni riscurile comerciale, precum riscul de neincasare creante, de insolventa, faliment, etc.

Solutiile de Business Information sunt din ce in ce mai cautate, marii jucatori, fie ca sunt antreprenori, investitori, manageri sau creditori isi schimba viziunea si practica in abordarea riscurilor, tocmai prin prisma faptului ca schimbarile bruste din piata pot destabiliza o companie, mai ales daca informatia in luarea unei decizii cu impact major asupra business-ului este incompleta.

 

 

IMPORTURILE DE LEGUME SI FRUCTE AU AJUNS LA MAXIMUL ISTORIC

Potrivit datelor de la Institutul National de Statistica, in 2020, importurile de legume si fructe au ajuns la maximul istoric de 1,2 miliarde de euro, dupa un avans anual de 1,6% si o crestere de 252% fata de 2011.

Exporturile de fructe si legume au crescut cu 9,3% fata de 2019, insa cu doar 40% fata de 2011, ajungand la valoarea de 173 milioane de euro in 2020.

Deficitul balantei comerciale de fructe si legume (Exporturi minus Importuri) a crescut cu 0,3% fata de 2019 si a fost 374% peste nivelul din 2011, la cel mai ridicat nivel din istorie, atingand peste un miliard de euro in 2020.

KeysFin - industria de legume si fructe din Romania - infografic

 

 

ACCENTUARE A DEPENDENTEI DE IMPORTUL DE ALIMENTE

Pe termen mediu, analistii KeysFin estimeaza o accentuare a dependentei de importul de alimente in general, si implicit si de legume si fructe in contextul cresterii preturilor materiilor prime, al utilitatilor, dar mai ales in lipsa unui program national de sprijin bine tintit (infrastructura agricola, acces la finantare pentru dezvoltarea si tehnologizarea capacitatilor de productie - Agricultura nebeneficiind de alocare directa prin Planul National de Redresare si Rezilienta), prin care sa ajute managerii din industria locala de legume si fructe sa faca fata competitiei externe, sa reduca dependenta economiei locale de produsele din import si sa asigure produse sanatoase si de calitate consumatorului roman.

Nota: Analiza KeysFin are la baza datele financiare anuale, neajustate, agregate, raportate de companii la Ministerul Finantelor (la sfarsitul perioadei) care au avut ca domeniu principal de activitate unul dintre urmatoarele coduri CAEN:

  • CULTIVARE: 0113 Cultivarea legumelor si a pepenilor, a radacinoaselor si tuberculilor, 0121 Cultivarea strugurilor, 0122 Cultivarea fructelor tropicale si subtropicale, 0123 Cultivarea fructelor citrice, 0124 Cultivarea fructelor samantoase si samburoase, 0125 Cultivarea fructelor arbustilor fructiferi, capsunilor, nuciferilor, 0126 Cultivarea fructelor oleaginoase;
  • PRELUCRARE: 1032 Fabricarea sucurilor de fructe si legume, 1039 Prelucrarea si conservarea fructelor si legumelor n.c.a.;
  • COMERT: 4631 Comert cu ridicata al fructelor si legumelor si 4721 Comert cu amanuntul al fructelor si legumelor proaspete, in magazine specializate.

 

DESPRE KEYSFIN

KeysFin ofera solutii 100% digitalizate pentru verificarea mediului de business, cu date financiare si juridice, rapoarte, grafice si analize actualizate la zi despre companiile din Romania si din strainatate, in vederea reducerii riscului comercial. Cu un portofoliu de peste 700 de clienti, KeysFin este unul dintre cei mai importanti furnizori de solutii de business information din Romania. KeysFin detine si aplicatia KeysFinder, prin intermediul careia utilizatorii pot accesa usor si rapid situatii financiare, indicatori si informatii juridice de la peste 4 milioane de entitati economice din Romania, direct de pe telefonul mobil.

 

Noutati

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

29-02-2024 Plati APIA

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca amana startul Campaniei de primire a Cererilor de Plata cu cel putin 2 saptamani. In acest moment se modifica legislatia europeana, in sensul modificarii/aprobarii Regulamentului (UE) nr. 2115/2021 opozabil Romaniei. Totodata, se asteapta de la Comisia Europeana (CE) derogarile privind conditionalitatea pentru GAEC 7 si GAEC 8. Mai multe>>