Romania are sansa sa devina din granarul Europei, hypermarketul Europei - Concluziile Targului virtual de agricultura: ”Turbulente in agribusiness - Trenduri & Solutii”

Romania are sansa sa devina din granarul Europei hypermarketul Europei Turbulentele din agricultura create de factorii externi, precum crizele din plan energetic si geopolitic, care vin peste seceta cu care se confrunta fermierii anul acesta, pot fi tinute sub control prin masuri concrete si coerente, a fost una dintre concluziile celei de-a treia editii a Targului virtual de agricultura: ”Turbulente in agribusiness - Trenduri & Solutii”, organizat pe 24 martie de agentia Godmother.


Adrian Chesnoiu, Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prezent in cadrul evenimentului, a anuntat ca exista la minister un proiect de Ordonanta prin care autoritatea sa poata face predictii si proiectii ale unor politici publice agricole, pe baza datelor obtinute in timp real. Astfel, proiectul prevede colectarea de informatii, de la toti actorii din lantul de agricultura, cu privire la stocuri si la capacitatile de procesare.

Ministrul Chesnoiu a mai precizat ca Romania sta mult mai bine, fata de alte state, din punct de vedere al asigurarii independentei alimentare. Agricultura are astazi o sansa ca sa cucereasca noi piete. De exemplu, se creeaza piata pentru ulei rafinat, unde avem capacitate de rafinare si procesare si se vor mai construi si altele cu finantare europeana, a subliniat ministrul agriculturii.

De asemenea, Cristian Popa, membru in Consiliul de Administratie al BNR, a precizat ca Romania are a sasea, cea mai mare suprafata agricola din Europa, ca urmare, o criza alimentara este departe de tara noastra, insa socul va fi in zona preturilor si a ofertelor. Conform datelor BNR, preturile cerealelor au crescut cu aproximativ 40%- 50% in ultima luna.

Productia noastra trebuie sa fie mai bine cuantificata, trebuie sa mearga catre procesare si sa dezvoltam infrastuctura, ca sa exportam marfuri finite, asa incat peste aproximativ zece ani, Romania sa devina din granarul Europei, hypermarketul Europei”, a mai precizat ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Adrian Chesnoiu.

Un alt subiect dezbatut in cadrul evenimentului ”Turbulente in agribusiness - Trenduri & Solutii” a fost seceta si masurile pentru combaterea acesteia. Agricultura este unul dintre domeniile cu cel mai mare grad de risc, iar seceta de anul acesta devine un risc major. In acest context, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale va definitiva in urmatoarele doua luni de zile un proiect care ofera posibilitatea de a identifica geoaspatial toate canalele de irigatii din Romania. Astfel, prin programul informatic la care se lucreaza impreuna cu AAFIR si APIA se va putea monitoriza in timp real ce se intampla in agricultura Romaniei, pentru a sti unde sunt necesare investitii si ce zone vor trebui dezvoltate.

Tánczos Barna, Ministrul Mediului, Apelor si Padurilor, prezent la eveniment, a precizat ca ”mediul este unul dintre factorii importanti de care fermierii trebuie sa tina seama pentru a putea desfasura o agricultura durabila. In tot ce inseamna politica agricola comuna europeana, agromediul ocupa un loc important si trebui sa sustinem pajistile de inalta valoare naturala si practicile agricole traditionale. Trebuie sa gasim resurse pentru zone protejate, culturi verzi si sa gasim solutii sa sustinem agricultura ecologica.”

Achim Irimescu, Ministru Plenipotentiar la Reprezentanta Permanenta a Romaniei la Uniunea Europeana, a precizat ca in contextul schimbarilor climatice Comisia Europeana si-a asumat rolul de pionier la nivel mondial de a schimba rolul in care tarile membre produc, proceseaza si consuma alimente pentru a reduce emisiile din agricultura pana in anul 2050. Solutiile care se intrevad ar fi dezvoltarea unei platforme pentru schimbul de informatii si experiente in ceea ce priveste impactul de mediu al agriculturii, referitor la pesticide si ingrasaminte.

Cea de-a treia editie a Targului virtual de agricultura: ”Turbulente in agribusiness - Trenduri & Solutii” a constat in organizarea unei conferinte si a doua Ateliere de dezbatere, la care au participat 24 de invitati vorbitori si peste 900 de participanti inscrisi la eveniment.

Evenimentul a fost difuzat pe o platforma virtuala usor accesibila si a fost transmis live pe social media. In zona expozitionala a platformei, participantii au putut vizita cele 15 companii si organizatii care si-au expus ofertele si informatii despre produsele si serviciile pe care le ofera. Conferinta si Atelierele au fost moderate de Andreea Stroe, creator de continut, si de jurnalistul Tudor Calotescu.

Romania are sansa sa devina din granarul Europei hypermarketul Europei - eveniment virtual


Partenerii principali au fost: Agricloud, Agrii, Agrivi, BITSoftware, Corteva Agriscience, FMC Agro Romania, Garanti BBVA Leasing, INAQ Consulting, Lidea, Patria Bank, RWA Raiffeisen Agro, We Agri.

De asemenea, evenimentul a fost sustinut de: Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR), Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Masini si Instalatii Destinate Agriculturii si Industriei Alimentare, Institutul National de Cercetare-Dezvoltare Bioresurse Alimentare si partenerii media.

Inregistrarea Conferintei poate fi vazuta aici:
https://www.facebook.com/GodmotherVirtualAgro/videos/392509192257304 

Inregistrarea Atelierelor poate fi vazuta aici:
https://www.facebook.com/GodmotherVirtualAgro/videos/280678764090793

  

Noutati

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

29-02-2024 Plati APIA

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca amana startul Campaniei de primire a Cererilor de Plata cu cel putin 2 saptamani. In acest moment se modifica legislatia europeana, in sensul modificarii/aprobarii Regulamentului (UE) nr. 2115/2021 opozabil Romaniei. Totodata, se asteapta de la Comisia Europeana (CE) derogarile privind conditionalitatea pentru GAEC 7 si GAEC 8. Mai multe>>