Romania are sansa sa devina din granarul Europei, hypermarketul Europei - Concluziile Targului virtual de agricultura: ”Turbulente in agribusiness - Trenduri & Solutii”

Romania are sansa sa devina din granarul Europei hypermarketul Europei Turbulentele din agricultura create de factorii externi, precum crizele din plan energetic si geopolitic, care vin peste seceta cu care se confrunta fermierii anul acesta, pot fi tinute sub control prin masuri concrete si coerente, a fost una dintre concluziile celei de-a treia editii a Targului virtual de agricultura: ”Turbulente in agribusiness - Trenduri & Solutii”, organizat pe 24 martie de agentia Godmother.


Adrian Chesnoiu, Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prezent in cadrul evenimentului, a anuntat ca exista la minister un proiect de Ordonanta prin care autoritatea sa poata face predictii si proiectii ale unor politici publice agricole, pe baza datelor obtinute in timp real. Astfel, proiectul prevede colectarea de informatii, de la toti actorii din lantul de agricultura, cu privire la stocuri si la capacitatile de procesare.

Ministrul Chesnoiu a mai precizat ca Romania sta mult mai bine, fata de alte state, din punct de vedere al asigurarii independentei alimentare. Agricultura are astazi o sansa ca sa cucereasca noi piete. De exemplu, se creeaza piata pentru ulei rafinat, unde avem capacitate de rafinare si procesare si se vor mai construi si altele cu finantare europeana, a subliniat ministrul agriculturii.

De asemenea, Cristian Popa, membru in Consiliul de Administratie al BNR, a precizat ca Romania are a sasea, cea mai mare suprafata agricola din Europa, ca urmare, o criza alimentara este departe de tara noastra, insa socul va fi in zona preturilor si a ofertelor. Conform datelor BNR, preturile cerealelor au crescut cu aproximativ 40%- 50% in ultima luna.

Productia noastra trebuie sa fie mai bine cuantificata, trebuie sa mearga catre procesare si sa dezvoltam infrastuctura, ca sa exportam marfuri finite, asa incat peste aproximativ zece ani, Romania sa devina din granarul Europei, hypermarketul Europei”, a mai precizat ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Adrian Chesnoiu.

Un alt subiect dezbatut in cadrul evenimentului ”Turbulente in agribusiness - Trenduri & Solutii” a fost seceta si masurile pentru combaterea acesteia. Agricultura este unul dintre domeniile cu cel mai mare grad de risc, iar seceta de anul acesta devine un risc major. In acest context, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale va definitiva in urmatoarele doua luni de zile un proiect care ofera posibilitatea de a identifica geoaspatial toate canalele de irigatii din Romania. Astfel, prin programul informatic la care se lucreaza impreuna cu AAFIR si APIA se va putea monitoriza in timp real ce se intampla in agricultura Romaniei, pentru a sti unde sunt necesare investitii si ce zone vor trebui dezvoltate.

Tánczos Barna, Ministrul Mediului, Apelor si Padurilor, prezent la eveniment, a precizat ca ”mediul este unul dintre factorii importanti de care fermierii trebuie sa tina seama pentru a putea desfasura o agricultura durabila. In tot ce inseamna politica agricola comuna europeana, agromediul ocupa un loc important si trebui sa sustinem pajistile de inalta valoare naturala si practicile agricole traditionale. Trebuie sa gasim resurse pentru zone protejate, culturi verzi si sa gasim solutii sa sustinem agricultura ecologica.”

Achim Irimescu, Ministru Plenipotentiar la Reprezentanta Permanenta a Romaniei la Uniunea Europeana, a precizat ca in contextul schimbarilor climatice Comisia Europeana si-a asumat rolul de pionier la nivel mondial de a schimba rolul in care tarile membre produc, proceseaza si consuma alimente pentru a reduce emisiile din agricultura pana in anul 2050. Solutiile care se intrevad ar fi dezvoltarea unei platforme pentru schimbul de informatii si experiente in ceea ce priveste impactul de mediu al agriculturii, referitor la pesticide si ingrasaminte.

Cea de-a treia editie a Targului virtual de agricultura: ”Turbulente in agribusiness - Trenduri & Solutii” a constat in organizarea unei conferinte si a doua Ateliere de dezbatere, la care au participat 24 de invitati vorbitori si peste 900 de participanti inscrisi la eveniment.

Evenimentul a fost difuzat pe o platforma virtuala usor accesibila si a fost transmis live pe social media. In zona expozitionala a platformei, participantii au putut vizita cele 15 companii si organizatii care si-au expus ofertele si informatii despre produsele si serviciile pe care le ofera. Conferinta si Atelierele au fost moderate de Andreea Stroe, creator de continut, si de jurnalistul Tudor Calotescu.

Romania are sansa sa devina din granarul Europei hypermarketul Europei - eveniment virtual


Partenerii principali au fost: Agricloud, Agrii, Agrivi, BITSoftware, Corteva Agriscience, FMC Agro Romania, Garanti BBVA Leasing, INAQ Consulting, Lidea, Patria Bank, RWA Raiffeisen Agro, We Agri.

De asemenea, evenimentul a fost sustinut de: Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR), Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Masini si Instalatii Destinate Agriculturii si Industriei Alimentare, Institutul National de Cercetare-Dezvoltare Bioresurse Alimentare si partenerii media.

Inregistrarea Conferintei poate fi vazuta aici:
https://www.facebook.com/GodmotherVirtualAgro/videos/392509192257304 

Inregistrarea Atelierelor poate fi vazuta aici:
https://www.facebook.com/GodmotherVirtualAgro/videos/280678764090793

  

Noutati

APIA realizează plațile către rentieri - Campania 2024

12-09-2024 Plati APIA

APIA realizează plațile către rentieri - Campania 2024

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a finalizat autorizarea la plată a rentierilor agricoli care și-au vizat carnetele de rentier în perioada 01 martie – 02 septembrie 2024. Astfel, a fost autorizat la plată un număr total de 23.603 rentieri agricoli cu suma totală de 31,56 milioane lei. Mai multe>>

Norofert, producătorul autohton de inputuri organice pentru agricultură, intră pe piața din Brazilia

12-09-2024 Afaceri agricole

Norofert, producătorul autohton de inputuri organice pentru agricultură, intră pe piața din Brazilia

Norofert, principalul producător de inputuri organice pentru agricultură și furnizor de biotehnologie pentru agricultura din România, listat la Bursa de Valori București pe piața AeRO (simbol BVB: NRF), își extinde prezența internațională prin intrarea pe piața din Brazilia. Înființarea noii entități, Norofert Brasil LTDA, reprezintă un pas important în strategia companiei de a aduce tehnologia sa avansată într-una dintre cele mai mari piețe agricole din lume. Mai multe>>

Fundamentele pieței cerealelor din Balcani și de la Marea Neagră și tendințe comerciale la Grain Academy 2024

12-09-2024 Intalniri si conferinte

Fundamentele pieței cerealelor din Balcani și de la Marea Neagră și tendințe comerciale la Grain Academy 2024

Pe 31 octombrie 2024 va avea loc, la Varna, în Bulgaria, a 8-a ediție a Grain Academy - conferință internațională concentrată pe dezvoltarea durabilă a modelelor de tranzacționare eficientă și investiții strategice în viitorul sectorului cerealelor din Balcani și regiunea Mării Negre, în locația sa emblematică și confortabilă a Centrului de Congrese de la Hotel International, din stațiunea Nisipurile de Aur. Mai multe>>

Premieră în România: Conferința internațională IAHAIO “The power of human-animal interactions in times of crisis”

05-09-2024 Intalniri si conferinte

Premieră în România: Conferința internațională IAHAIO “The power of human-animal interactions in times of crisis”

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca găzduiește, în 7-8 septembrie 2024, prin Facultatea de Zootehnie și Biotehnologii, Conferința internațională anuală a International Assocation of Human-Animal Interaction Organizations (IAHAIO) – ”The power of human-animal interactions in times of crisis”. Mai multe>>

Sumele alocate pentru sprijinul prin Programul pentru Şcoli - anul şcolar 2024-2025

05-09-2024 Subventii agricultura

Sumele alocate pentru sprijinul prin Programul pentru Şcoli - anul şcolar 2024-2025

APIA informează că pentru anul școlar 2024-2025, a fost aprobată suma de 760.241.000 lei ca buget pentru implementarea Programului pentru Școli al României și se utilizează după cum urmează: 96.176.000 lei pentru acordarea gratuită de fructe şi legume şi 38.163.000 lei pentru derularea măsurilor educative aferente; 370.676.000 lei pentru acordarea gratuită de lapte de consum şi produse lactate fără adaos de lapte praf şi 38.163.000 lei pentru derularea măsurilor educative aferente; 217.063.000 l... Mai multe>>

IAA: Sistemul Antigrindină Oprit – Pierderi economice de sute de milioane de euro în agricultură

05-09-2024 Stiri agricole

IAA: Sistemul Antigrindină Oprit – Pierderi economice de sute de milioane de euro în agricultură

Programul Național Antigrindină a fost sistat, prin adresa nr. 6035/30.08.2024, MADR a anunțat lipsa alocării fondurilor necesare activității de operare pentru anul în curs, prin urmare a oprit funcționarea Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor. În conformitate cu această decizie, unitățile de combatere a căderilor de grindină operate de către IAA (Intervenții Active în Atmosferă) au intrat în regim de conservare și pază. Mai multe>>

511 proiecte vor primi finanțare AFIR pentru achiziția de utilaje agricole

05-09-2024 Fonduri europene agricultura

511 proiecte vor primi finanțare AFIR pentru achiziția de utilaje agricole

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție intermediar aferent submăsurii 4.1, pachetul 4.1.1. Achiziții simple de utilaje la nivelul fermei – sector vegetal, componenta toate culturile exceptând sfecla de zahăr și formele asociative, pentru proiectele depuse în prima etapă lunară (25 iunie – 24 iulie 2024) a sesiunii din acest an. Mai multe>>

Fermierii NU riscă să-și piardă subvențiile prin acțiunea de monitoring APIA

29-08-2024 Subventii agricultura

Fermierii NU riscă să-și piardă subvențiile prin acțiunea de monitoring APIA

Având în vedere informațiile eronate lansate în spațiul public prin care se induce ideea că “fermierii riscă să piardă subvențiile de la APIA fiindcă nu știu să folosească internetul și nu dețin telefoane performante”, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură face precizări cu privire la acțiunea de monitoring la care se face referire în articolele apărute, astfel: Mai multe>>

Sectorul apicol: au fost depuse cereri de plată pentru o sumă de peste 86 milioane de lei

22-08-2024 Plati APIA

Sectorul apicol: au fost depuse cereri de plată pentru o sumă de peste 86 milioane de lei

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că, pentru Măsura de acordare a sprijinului financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic PAC 2023-2027 – ISA – PS 2024, au fost depuse la nivelul centrelor județene/municipiului București APIA 7.151 cereri de plată, pentru o sumă totală de 86.201.335,49 lei. Mai multe>>

Seceta: provocarea secolului 21 în agricultură. Soluții și tehnologii inovatoare pentru adaptarea la schimbările climatice

08-08-2024 Intalniri si conferinte

Seceta: provocarea secolului 21 în agricultură. Soluții și tehnologii inovatoare pentru adaptarea la schimbările climatice

În data de 6 august 2024, în cadrul conferinței de presă intitulată „Seceta: Provocarea secolului 21 în agricultură”, desfășurată la Crowne Plaza București, experți din domeniul agriculturii și securității alimentare au discutat impactul grav al schimbărilor climatice asupra agriculturii din România și au prezentat tehnologii inovatoare de adaptare la aceste schimbări. Mai multe>>

APIA este pregătită să realizeze plățile în avans pentru Campania 2024

07-08-2024 Plati APIA

APIA este pregătită să realizeze plățile în avans pentru Campania 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează opinia publică că sistemul informatic al agenției este pregătit ca începând cu data de 16 octombrie 2024 să demareze Campania de plată în avans pentru fermierii care au depus Cereri de plată în anul 2024. Mai multe>>

Viitorul economiilor montane pe agenda Convenției Europene a Munților 2024

01-08-2024 Intalniri si conferinte

Viitorul economiilor montane pe agenda Convenției Europene a Munților 2024

Economistul Radu – Adrian Rey, președinte al Forumului Montan și vicepreședinte al Euromontana, va reprezenta România la cea de-a 13-a Convenție Europeană a Munților, eveniment în cadrul căruia se discută viitorul economiilor montane. Forumul Montan din România se va alătura sutelor de organizații și instituții din toată Europa, la Puigcerda (Catalunia, Spania) în perioada 15 - 18 octombrie 2024, pentru cea de-a 13-a Convenție Europeană de Munților! Mai multe>>