Clubul Fermierilor Romani a prezentat in fata delegatiei Parlamentului European o analiza privind impactul razboiului din Ucraina asupra fluxurilor de transport si valorificare a cerealelor din Romania, prin folosirea infrastructurii logistice aferente Portului Constanta si transportului dunarean. Totodata, Clubul a propus un plan de actiune pentru eliminarea presiunii comerciale si logistice pe tot lantul de distributie al agribusiness-ului romanesc.
Cezar Gheorghe, analist senior pentru comertul cu cereale, Clubul Fermierilor Romani, a prezentat sambata, 9 iulie 2022, in fata membrilor delegatiei Comisiei pentru Agricultura din Parlamentul European, aflati in Romania intr-o vizita informala exploratorie, rezultatele unor analize efectuate in ultimele 4 luni privind impactul razboiului din Ucraina asupra agribusiness-ului romanesc, dar si al presiunii asupra preturilor si infrastructurii logistice de transport si valorificare a cerealelor de care dispune Romania.
Membrii delegatiei Comisiei pentru agricultura din Parlamentul European prezenti la reuniunea care a avut loc la Galati sunt Dl Norbert LINS, deputat in Parlamentul European, presedintele Comisiei pentru agricultura si dezvoltare rurala a Parlamentului European, Dl Daniel BUDA, deputat in Parlamentul European, vicepresedinte al Comisiei pentru agricultura si dezvoltare rurala a Parlamentului European, respectiv Dl Herbert DORFMANN, deputat in Parlamentul European, membru al Comisiei pentru agricultura si dezvoltare rurala a Parlamentului European.
Clubul a atras atentia asupra faptului ca agribusiness-ul romanesc este serios perturbat de amploarea tenisunilor de la granita. Astfel, se estimeaza ca in doi ani se vor produce daune ireparabile asupra agriculturii romanesti, vom avea in principal marfuri ucrainene, marfurile romanesti vor trece in plan secund si vor fi coborate la nivelul de pret al celor ucrainene.
“In aceasta perioada a anului, portul nu ar fi trebuit sa fie blocat, insa cu toate acestea, din cauza fluxurilor constante provenite din Ucraina, blocarea portului Constanta a fost inevitabila. In prezent, portul nu poate suporta 22 de milioane de tone de marfa romaneasca, 3-4 milioane de tone din Serbia si Ungaria, plus 8-12 milioane de tone de origine ucraineana prin tot complexul logistic.”, a declarat Cezar Gheorghe.
Toata logistica este orientata spre extractia de marfuri ucrainene, a explicat Cezar Gheorghe. Operatorii feroviari privati si-au mutat toata atentia catre marfurile ucrainene datorita disponibilitatii ucrainenilor de a plati preturi foarte mari, iar acelasi lucru se intampla si cu transportul pe barja.
Pe de alta parte, retragerea certificatului de sanatate veterinara este o decizie care anuleaza posibilitatea de a mai controla calitatea marfurilor ucrainene si destinatia acestora, riscand astfel intrarea pe teritoriul U.E. a marfurilor periculoase in ceea ce priveste standardele de siguranta a alimentelor si a hranei pentru animale, conform legislatiei europene in domeniu (Legea 178/2002 privind siguranta alimentelor si a furajelor – Standardele HACCP). Neexistand trasabilitate, marfurile isi vor pierde urma dupa ce trec frontiera si nimeni nu va putea verifica destinatia reala si starea de calitate a acestora. Din cauza pretului mic, care este tentant, aceste marfuri vor fi achizitionate de procesatorii din Romania, generand produse potential daunatoare pentru populatia tarii si pentru industria zootehnica.
Principalele elemente cuprinse in planul de actiune propus de Clubul Fermierilor Romani vizeaza coridoarele de tranzit si depozitare, dezvoltarea unui proces etapizat pentru receptia marfurilor in portul Constanta, dar si masuri in plan operational privind identificarea punctelor de acces pentru marfurile din Ucraina si evaluarea posibilitatii de a muta transbordarea in Romania, acolo unde este posibil.
“Marfurile, din momentul incarcarii in locatia ucraineana, vor purta contractul in destinatie si, implicit, pretul. De exemplu, marfurile in tranzit vor fi documentate prin contract cu destinatia finala, tari din Asia, Orient, UE. In niciun caz nu vor intra si nu vor putea fi vandute la frontiera sau oferite in conditiile DAP Constanta, ci vor fi directionate catre destinatia finala clar exprimata si documentata.”, a aratat Cezar Gheorghe.
In ceea ce priveste depozitarea marfurilor, aceasta se va face in spatii bine definite pe teritoriul Romaniei. Ele nu vor fi comercializate in aceasta perioada, iar faptul ca se afla pe teritoriul unui stat membru al UE si al NATO reprezinta o garantie ca destinatiile se pot baza pe aceste stocuri intr-un interval de timp definit.
Disciplina procedurala trebuie aplicata in deplin acord cu guvernul Ucrainei, care, la randul sau, trebuie sa aplice normele statutare si sa efectueze controale si verificari ale conformitatii, a mai precizat Cezar Gheorghe.
De asemenea, Clubul propune infiintarea unui tampon de marfa in Romania pentru Ucraina, un efort la care trebuie sa participe ambele tari, astfel incat Romania sa fie protejata si, in acelasi timp, sa fie generate solutii pentru a crea fluxuri si retele de stocare care sa rezolve ambele situatii.
O analiza detaliata privind impactul razboiului din Ucraina si propunerea privind planul de actiune pentru diminuarea presiunii logistice si comerciale asupra agribusiness-ului romanesc a fost transmisa conducerii Comisiei pentru Agricultura a Parlamentului European si autoritatilor romane.
Documentul de pozitie al Clubului Fermierilor Romani privind impactul razboiului din Ucraina asupra agribusiness-ului romanesc si planul de actiune propus poate fi consultat aici:
https://cfro.ro/articol/document-de-pozitie-impactul-razboiului-din-ucraina-asupra-agribusiness-ului-romanesc
Despre Clubul Fermierilor Romani
Clubul Fermierilor Romani pentru Agricultura Performanta este o asociatie non-profit si neguvernamentala a fermierilor din Romania. Membrii asociatiei sunt fermieri performanti care au modele de afaceri bazate pe inovatie, tehnologie si bunele practici in agricultura, pentru cresterea competitivitatii si a valorii adaugate create in acest domeniu.
Obiectivul principal al Clubului Fermierilor Romani este sa asigure implicarea activa a membrilor sai in procesul de consultare si elaborare a reglementarilor europene si nationale in domeniul agricol, cu scopul de a creste performanta fermierilor din Romania.
Activitatea asociatiei este organizata pe proiecte, bazate pe nevoile fermierilor, aprobate de Consiliul Director si puse in practica de unitatea executiva a Clubului. Proiectele vizeaza domeniile legislativ, fiscal, tehnologie si resurse umane si isi propun sa identifice solutii care sa raspunda in mod real, concret, problemelor cu care se confrunta fermierii.
Clubul Fermerilor Romani lanseaza si deruleaza programe si proiecte concrete pe patru directii strategice de actiune: reprezentare, consiliere si consultanta, formare si leadership, informare si comunicare.
29-04-2025 Stiri agricole
Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>
28-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>
25-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică, Mai multe>>
25-04-2025 Stiri agricole
Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>
24-04-2025 Stiri agricole
Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>
18-04-2025 Siguranta alimentara
InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>
18-04-2025 Stiri agricole
Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>
18-04-2025 Stiri agricole
Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>
17-04-2025 Credite agricultura
Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>
17-04-2025 Marketing agroalimentar
Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>