2022 a fost un an atipic si dificil pentru fermierii romani. Cum se prefigureaza sectorul agricol in 2023?

2022 a fost un an atipic si dificil pentru fermierii romani - Cum se prefigureaza sectorul agricol in 2023Jucatorii din sectorul agricol din Romania s-au confruntat in 2022 cu o serie continua de fluctuatii: pe de o parte cresteri ale costurilor pentru energie, combustibil si ingrasaminte, iar pe de alta parte scaderea pretului la cereale si imposibilitatea valorificarii produselor cu o marja de profit cel putin acceptabila. Razboiul din Ucraina si ulterior deschiderea Coridoarelor Solidaritatii de catre UE au generat probleme pe lanturile de aprovizionare si o suprasaturare a pietei europene: fermierii au experimentat dublarea preturilor tuturor inputurilor agricole, dar si fluctuatii extrem de mari ale pretului cerealelor.


Nici vremea nu a fost de partea fermierilor, anul 2022 fiind unul secetos, iar recolta slaba.

Scaderea inregistrata de sectorul agricol este confirmata si de datele cu privire la evolutia PIB-ului. In anul 2022, economia Romaniei a crescut cu 4,8% fata de 2021, conform datelor INS. La cresterea PIB au contribuit comertul, serviciile, constructiile, in timp ce agricultura si industria au avut o contributie negativa (-0,5%), ca urmare a scaderii volumului lor de activitate cu 11,6%, respectiv 2,3%. Ponderea agriculturii in PIB a ramas neschimbata in 2022 fata de 2021, respectiv 4,5%.

Cum se prefigureaza sectorul agricol in 2023? Fermierii sunt constienti ca fluctuatiile pe parcursul unui an sunt normale in acest domeniu, si asta in ceea ce priveste preturile cerealelor si productia la hectar, fara sa fie vorba insa despre impredictibilitate, mentioneaza Liviu Zagan, CEO Holde Agri Invest, in cadrul unui interviu calitativ realizat de Impetum Group pentru CONFIDEX S2 2023 despre asteptarile de la economia romaneasca, dar si despre starea sectorului agricol.

Razboiul din Ucraina a influentat foarte mult sectorul. Se vede acest lucru in fluctuatiile de pret care au fost neobisnuit de mari sau, in orice caz, mai mari decat in ultimii ani. Au mai fost situatii in care fluctuatiile de pret au fost mari, dar fiind perioade foarte lungi, lumea aproape ca nu-si mai aduce aminte, asa cum e si cu seceta, acum 2 ani am avut o seceta destul de severa. Sunt multi factori care influenteaza preturile din agricultura, este o piata globala. Agricultura se face pe diferite continente, nici macar nu se recolteaza peste tot in acelasi timp. Dar mai sunt si alti factori care pot influenta, precum tipul de culturi si dinamica fiecareia. Noi, la Holde Agri Invest, mergem pe niste strategii pe termen lung de valorificare a produselor, in privinta mixului de culturi, in ceea ce priveste depozitarea sau irigatiile. Credem ca in acest fel putem sa ne asiguram o profitabilitate buna.

Este foarte multa emotie in sectorul agriculturii. In momentul de fata spre exemplu, vremea a fost destul de buna, semnele sunt bune si atunci, cel putin din punctul acesta de vedere, exista ceva optimism. In ceea ce priveste preturile avem un pesimism acut in continuare. Lumea este foarte sensibila acum, deci din punctul acesta de vedere nu m-as baza foarte mult pe optimismul sau pesimismul celor din sector. Avem o situatie de conjunctura, de moment.”

Rezultatele celei de-a opta editii a studiului CONFIDEX, care masoara increderea managerilor romani in economia actuala si are scopul de a crea repere concrete si de a sprijini managerii in luarea unor decizii adaptate realitatii, vor fi facute publice de Impetum Group pe 23 mai. In perioada de colectare a datelor au avut loc interviuri calitative cu reprezentati ai mediului de afaceri si ai administratiei publice, cu scopul de a intelege mai in profunzime datele cantitative.

2022 a fost un an atipic si dificil pentru fermierii romani - Andrei Cionca CEO Impetum GroupAndrei Cionca, CEO & Co-founder Impetum Group:„Acum mai putin de un an, Roca Investments, parte a Impetum Group, lansa un nou pilon strategic de investitii - holdingul de agricultura ROCA Agri RDF. Investeam atunci intr-un domeniu cu un potential major de dezvoltare si profitabilitate. Ca in orice alt sector de activitate, si poate mai mult in agricultura decat in alte domenii, fluctuatiile si imprevizibilul fac parte din normalitatea business-ului. Investim in continuare in sectorul agricol, in ciuda fluctuatiilor din ultimul an si a crizei prin care trece domeniul. Ca antreprenor am trecut prin diverse crize si cred ca aceasta, ca si multe alte, nu este insurmontabila.”

Holdingul nostru ROCA Agri RDF este construit pe unul dintre pilonii strategici nu doar pentru Romania, ci si la nivel European. Impredictibilitatea este o realitate constanta in acest domeniu, investitia noastra se bazeaza pe capacitatea de a vedea oportunitate si mizam pe integrarea verticala a industriei, inclusiv in zona de procesare. Nu credem in pesimism sau optimism in agricultura, ci in capacitatea de a lucra bine cu incertitudinea”. a spus AlexandruSavin, Membru al Boardului ROCA Agri RDF din partea ROCA Investments.

Initiat la scurt timp dupa debutul pandemiei, CONFIDEX masoara increderea managerilor romani in economia actuala si are scopul de a crea repere concrete si de a sprijini managerii in luarea unor decizii adaptate realitatii. Demersul este in linie cu misiunea Impetum Group de a oferi mediului de business, pe langa capital si management, resurse prin care antreprenorii si managerii sa poata creste valoare din business-urile lor.

In cele sapte etape ale cercetarii de pana acum au raspuns peste 3.000 de manageri din Romania. Companiile respondente insumeaza peste 150.000 de angajati.

Studiul CONFIDEX S1 2023, ce va fi facut public pe 23 mai, acopera un esantion de aproximativ 500 de companii din top 6 categorii de sectoare economice contribuitoare la PIB: agricultura; industrie si energie electrica; constructii; comert; transport, distributie, depozitare; servicii. La studiu au raspuns doar CEOs si manageri C-level, iar dintre companiile vizate, 75% au peste 1 milion de euro cifra de afaceri si 31% peste 5 milioane euro cifra de afaceri.

Indicele CONFIDEX e construit din agregarea a 29 de itemi si masoara pe o scara de la 0 la 100 de puncte increderea in economie a managerilor si antreprenorilor romani.

2022 a fost un an atipic si dificil pentru fermierii romani - Impetum Group

  

Noutati

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

09-07-2025 Intalniri si conferinte

Corteva Agronomy Days au evidențiat inovația pentru culturi reziliente și productive ale fermierilor români

Inovația, reziliența și productivitatea au fost teme centrale la Corteva Agronomy Days, o serie de evenimente organizate în România de Corteva Agriscience, compania internațională de cercetare și dezvoltare agricolă. Desfășurate în șapte locații din toate regiunile țării, aceste evenimente au reunit peste 3.000 de fermieri care au avut ocazia să interacționeze direct cu experții Corteva pe teren. Mai multe>>

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

07-07-2025 Stiri agricole

PT315 și PT314 - Hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila

Ne aflăm la debutul campaniei de recoltare a rapiței, iar compania Corteva Agriscience a dat startul campaniei de prezentare a fermierilor campioni din acest an. Primii fermieri care au obținut rezultate foarte bune și titlul de fermieri campioni sunt domnii Remus Ștefan Podaru și Marian Podaru din județul Brăila. Aceștia au ales hibrizii de top PT315 și PT314, au aplicat tehnologii de cultură diferite și au obținut la proba cântarului producții mulțumitoare.  Mai multe>>

Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

07-07-2025 Plati APIA

 Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, a efectuat plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna aprilie 2025. Mai multe>>

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

02-07-2025 APIA

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

02-07-2025 Plati APIA

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

28-06-2025 Informatii utile

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

27-06-2025 Stiri agricole

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 (  https://ros.ms/r4PrN  ).  Mai multe>>

România importă mâncare nu din lipsă de resurse, ci de plan

27-06-2025 Stiri agricole

România importă mâncare nu din lipsă de resurse, ci de plan

Cum reparăm un deficit de miliarde și construim o industrie agroalimentară competitivă? Există o ironie greu de ignorat în peisajul economic al României. Una dintre cele mai fertile țări din Europa importă majoritatea alimentelor pe care le consumă. Rafturile din retail spun povestea unui paradox devenit cotidian: carne procesată din vest, lactate din centrul Europei, dulciuri și conserve de oriunde, mai puțin de aici. Și asta într-o țară care are pământ fertil, tradiție agricolă, și ... Mai multe>>

Corteva Agriscience onorează generațiile de fermieri români în noua serie video „ADN de Fermier”

27-06-2025 Stiri agricole

Corteva Agriscience onorează generațiile de fermieri români în noua serie video „ADN de Fermier”

Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, anunță lansarea seriei video „ADN de Fermier”, realizată în parteneriat cu emisiunea Agro Jurnal de pe canalul național Digi 24. Episoadele vor fi difuzate lunar pe parcursul întregului an și sunt concepute pentru a evidenția rolul tranziției generaționale în agricultura românească. Mai multe>>

IAA: Din cauza unui blocaj administrativ, România pierde lupta cu schimbările climatice

23-06-2025 Stiri agricole

IAA: Din cauza unui blocaj administrativ, România pierde lupta cu schimbările climatice

București, 23.06.2025 — Compania IAA – Intervenții Active în Atmosferă atrage atenția asupra unei situații critice care pune în pericol funcționarea întregului sistem național de combatere a căderilor de grindină și de stimulare a precipitațiilor.https://www.youtube.com/watch?v=7GAxhsfgCPw Mai multe>>

Clubul Fermierilor Români semnează un protocol de colaborare cu ADR pentru accelerarea digitalizării agriculturii românești

21-06-2025 Stiri agricole

Clubul Fermierilor Români semnează un protocol de colaborare cu ADR pentru accelerarea digitalizării agriculturii românești

20 iunie 2025, Sediul Autorității pentru Digitalizarea României (ADR)Prin acest protocol, Clubul Fermierilor Români și Autoritatea pentru Digitalizarea României își propun:- Să sprijine adoptarea tehnologiei digitale în ferme prin inițiative de formare și consiliere,- Să faciliteze accesul la finanțări pentru proiecte de digitalizare- Să contribuie la reducerea decalajului digital și la creșterea competitivității fermierilor români pe piața europeană. Mai multe>>

Napolact, brandul preferat al românilor: ajunge în 45% dintre gospodăriile din România și își consolidează poziția de lider sustenabil pe piața lactatelor

20-06-2025 Marketing agroalimentar

Napolact, brandul preferat al românilor: ajunge în 45% dintre gospodăriile din România și își consolidează poziția de lider sustenabil pe piața lactatelor

Napolact marchează un nou record de prezență în gospodăriile din România, atingând un nivel istoric de 45%, conform datelor aferente primului trimestru din 2025. Cu alte cuvinte, aproape 1 din 2 gospodării românești aleg Napolact, confirmând încrederea consumatorilor în calitatea și autenticitatea brandului. Mai multe>>