2022 a fost un an atipic si dificil pentru fermierii romani. Cum se prefigureaza sectorul agricol in 2023?

2022 a fost un an atipic si dificil pentru fermierii romani - Cum se prefigureaza sectorul agricol in 2023Jucatorii din sectorul agricol din Romania s-au confruntat in 2022 cu o serie continua de fluctuatii: pe de o parte cresteri ale costurilor pentru energie, combustibil si ingrasaminte, iar pe de alta parte scaderea pretului la cereale si imposibilitatea valorificarii produselor cu o marja de profit cel putin acceptabila. Razboiul din Ucraina si ulterior deschiderea Coridoarelor Solidaritatii de catre UE au generat probleme pe lanturile de aprovizionare si o suprasaturare a pietei europene: fermierii au experimentat dublarea preturilor tuturor inputurilor agricole, dar si fluctuatii extrem de mari ale pretului cerealelor.


Nici vremea nu a fost de partea fermierilor, anul 2022 fiind unul secetos, iar recolta slaba.

Scaderea inregistrata de sectorul agricol este confirmata si de datele cu privire la evolutia PIB-ului. In anul 2022, economia Romaniei a crescut cu 4,8% fata de 2021, conform datelor INS. La cresterea PIB au contribuit comertul, serviciile, constructiile, in timp ce agricultura si industria au avut o contributie negativa (-0,5%), ca urmare a scaderii volumului lor de activitate cu 11,6%, respectiv 2,3%. Ponderea agriculturii in PIB a ramas neschimbata in 2022 fata de 2021, respectiv 4,5%.

Cum se prefigureaza sectorul agricol in 2023? Fermierii sunt constienti ca fluctuatiile pe parcursul unui an sunt normale in acest domeniu, si asta in ceea ce priveste preturile cerealelor si productia la hectar, fara sa fie vorba insa despre impredictibilitate, mentioneaza Liviu Zagan, CEO Holde Agri Invest, in cadrul unui interviu calitativ realizat de Impetum Group pentru CONFIDEX S2 2023 despre asteptarile de la economia romaneasca, dar si despre starea sectorului agricol.

Razboiul din Ucraina a influentat foarte mult sectorul. Se vede acest lucru in fluctuatiile de pret care au fost neobisnuit de mari sau, in orice caz, mai mari decat in ultimii ani. Au mai fost situatii in care fluctuatiile de pret au fost mari, dar fiind perioade foarte lungi, lumea aproape ca nu-si mai aduce aminte, asa cum e si cu seceta, acum 2 ani am avut o seceta destul de severa. Sunt multi factori care influenteaza preturile din agricultura, este o piata globala. Agricultura se face pe diferite continente, nici macar nu se recolteaza peste tot in acelasi timp. Dar mai sunt si alti factori care pot influenta, precum tipul de culturi si dinamica fiecareia. Noi, la Holde Agri Invest, mergem pe niste strategii pe termen lung de valorificare a produselor, in privinta mixului de culturi, in ceea ce priveste depozitarea sau irigatiile. Credem ca in acest fel putem sa ne asiguram o profitabilitate buna.

Este foarte multa emotie in sectorul agriculturii. In momentul de fata spre exemplu, vremea a fost destul de buna, semnele sunt bune si atunci, cel putin din punctul acesta de vedere, exista ceva optimism. In ceea ce priveste preturile avem un pesimism acut in continuare. Lumea este foarte sensibila acum, deci din punctul acesta de vedere nu m-as baza foarte mult pe optimismul sau pesimismul celor din sector. Avem o situatie de conjunctura, de moment.”

Rezultatele celei de-a opta editii a studiului CONFIDEX, care masoara increderea managerilor romani in economia actuala si are scopul de a crea repere concrete si de a sprijini managerii in luarea unor decizii adaptate realitatii, vor fi facute publice de Impetum Group pe 23 mai. In perioada de colectare a datelor au avut loc interviuri calitative cu reprezentati ai mediului de afaceri si ai administratiei publice, cu scopul de a intelege mai in profunzime datele cantitative.

2022 a fost un an atipic si dificil pentru fermierii romani - Andrei Cionca CEO Impetum GroupAndrei Cionca, CEO & Co-founder Impetum Group:„Acum mai putin de un an, Roca Investments, parte a Impetum Group, lansa un nou pilon strategic de investitii - holdingul de agricultura ROCA Agri RDF. Investeam atunci intr-un domeniu cu un potential major de dezvoltare si profitabilitate. Ca in orice alt sector de activitate, si poate mai mult in agricultura decat in alte domenii, fluctuatiile si imprevizibilul fac parte din normalitatea business-ului. Investim in continuare in sectorul agricol, in ciuda fluctuatiilor din ultimul an si a crizei prin care trece domeniul. Ca antreprenor am trecut prin diverse crize si cred ca aceasta, ca si multe alte, nu este insurmontabila.”

Holdingul nostru ROCA Agri RDF este construit pe unul dintre pilonii strategici nu doar pentru Romania, ci si la nivel European. Impredictibilitatea este o realitate constanta in acest domeniu, investitia noastra se bazeaza pe capacitatea de a vedea oportunitate si mizam pe integrarea verticala a industriei, inclusiv in zona de procesare. Nu credem in pesimism sau optimism in agricultura, ci in capacitatea de a lucra bine cu incertitudinea”. a spus AlexandruSavin, Membru al Boardului ROCA Agri RDF din partea ROCA Investments.

Initiat la scurt timp dupa debutul pandemiei, CONFIDEX masoara increderea managerilor romani in economia actuala si are scopul de a crea repere concrete si de a sprijini managerii in luarea unor decizii adaptate realitatii. Demersul este in linie cu misiunea Impetum Group de a oferi mediului de business, pe langa capital si management, resurse prin care antreprenorii si managerii sa poata creste valoare din business-urile lor.

In cele sapte etape ale cercetarii de pana acum au raspuns peste 3.000 de manageri din Romania. Companiile respondente insumeaza peste 150.000 de angajati.

Studiul CONFIDEX S1 2023, ce va fi facut public pe 23 mai, acopera un esantion de aproximativ 500 de companii din top 6 categorii de sectoare economice contribuitoare la PIB: agricultura; industrie si energie electrica; constructii; comert; transport, distributie, depozitare; servicii. La studiu au raspuns doar CEOs si manageri C-level, iar dintre companiile vizate, 75% au peste 1 milion de euro cifra de afaceri si 31% peste 5 milioane euro cifra de afaceri.

Indicele CONFIDEX e construit din agregarea a 29 de itemi si masoara pe o scara de la 0 la 100 de puncte increderea in economie a managerilor si antreprenorilor romani.

2022 a fost un an atipic si dificil pentru fermierii romani - Impetum Group

  

Noutati

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

29-02-2024 Plati APIA

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca amana startul Campaniei de primire a Cererilor de Plata cu cel putin 2 saptamani. In acest moment se modifica legislatia europeana, in sensul modificarii/aprobarii Regulamentului (UE) nr. 2115/2021 opozabil Romaniei. Totodata, se asteapta de la Comisia Europeana (CE) derogarile privind conditionalitatea pentru GAEC 7 si GAEC 8. Mai multe>>