Tarfin Romania, liderul regional al finantarilor in agricultura, anunta lansarea unui studiu de sector despre provocarile cu care fermierii si distribuitorii romani de inputuri agricole s-au confruntat in ultima perioada, in contextul conflictului militar din Estul Europei, cresterea pretului la inputurile agricole, seceta extrema, respectiv lipsa sistemelor de irigatii. Potrivit antreprenorilor romani care activeaza in acest domeniu, 2022 a fost un an cu cresteri modeste, sub rata inflatiei, sau scaderi ale activitatii.
Majorarea preturilor la ingrasaminte pe baza de azot a influentat agricultura, inregistrand cresteri de la 900 lei/tona in 2020, la peste 4.000 lei/tona in 2021. In plus, pretul gazelor naturale s-a majorat cu 40%, alaturi de o majorate de 19% a costului energiei electrice si a motorinei cu 21%, potrivit datelor prezentate de presedintele Asociatiei Fermierilor din Romania, Daniel Banoiu, la finalul anului 2022.
Cresterea pretului la motorina este unul dintre factorii cheie care au contribuit la diminuarea recoltei agricole si ingreunarea activitatii fermierilor. Potrivit datelor publicate in cadrul portalului Peco Online, preturile la pompa ar urma sa creasca cu aproximativ 3% in urmatoarea perioada.
„Cunoastem bine faptul ca agricultura din Romania traverseaza o perioada dificila si este subfinantata. Am fost aproape de distribuitorii si fermierii din toate zonele tarii, straduindu-ne sa le intelegem problemele si sa venim catre ei cu solutii rapide, care i-au ajutat sa traverseze aceasta perioada plina de turbulente”, a declarat Adina China Birta, Director General Tarfin Romania.
In acest sector exista temeri ca in conditiile in care preturile la combustibil nu vor scadea sau nu vor fi atenuate de o serie de subventii de la stat, fermierii ar putea ajunge in stadiul in care profitabilitatea fermelor sa fie pusa sub semnul intrebarii.
„Preturile la motorina au fost si raman inca foarte ridicate, iar acest lucru se reflecta in mod direct in costurile de infiintare a culturilor si in profitabilitatea acestora”, spune Marius Darjan, fermier din judetul Braila care cultiva peste 50 de hectare de teren agricol.
In randul fermierilor mici se resimte si lipsa capacitatii de negociere, care i-ar putea ajuta pe acestia sa obtina cantitatile de combustibil necesare infiintarii si cultivarii terenurilor la preturi convenabile.
„Motorina a ajuns la un pret exagerat. Pentru a putea face agricultura in continuare, noi, fermierii mici, avem nevoie de scaderea pretului la motorina sau de un ajutor venit din partea autoritatilor. La nivel mic este greu sa rezisti, fata de fermierii care lucreaza multe hectare si care au puterea sa negocieze preturile in avantajul lor”, puncteaza Ane Mari Surugiu, fermier din zona de sud a tarii care cultiva in jur de 10 hectare de legume.
Precum fermierii, distribuitorii au fost si acestia afectati de turbulentele din piata, si de lipsa de incredere a fermierilor pe fondul stirilor negative legate de evolutia agriculturii, fiind nevoiti sa vanda o parte din marfa in pierdere. Pentru Alina Deacu, reprezentant al unei firme de distributie al inputurilor agricole, Tarfin a insemnat sprijin financiar pentru continuarea business-ului.
„Preturile la inputuri au suferit scaderi si am fost nevoiti sa vindem in pierdere. Noi comercializam doar ingrasaminte chimice, azotat si complexe. Nu avem seminte, pesticide, sau altfel de inputuri. In trecut, ne bazam aprovizionarea pe combinatul Azomures, care a avut probleme de functionare, fiind nevoiti sa ne orientam catre importuri. Spre exemplu, noi am avut circa 8.000 de tone de inputuri agricole cumparate cu 4.500 de lei + TVA per tona, pe care le-am vandut la 3.000 + TVA. In 2022, fata de anul precedent, compania a suferit pierderi de aproximativ 10-15%. Tarfin ne-a sustinut mult, pentru ca noi nu puteam singuri sa le oferim finantare clientilor. In acest mod, am putut sa obtinem fondurile necesare eficientei business-ului. Clientii nostri, fermierii, au avut probleme cu disponibilitatea financiara, iar Tarfin ne-a sustinut si aici, prin finantarea lor”, explica Alina Deacu, director de vanzari al companiei de distributie AgroMures.
Chiar si in cazurile in care nu au suferit pierderi, distribuitorii nu au reusit sa aiba profituri care sa egaleze macar inflatia galopanta din 2022.
„Am incercat sa automatizam o parte din procesele repetitive din businessul nostru de distributie. In acest moment, am automatizat aproape tot ceea ce tine degenerarea de documente sau comenzi. Ne bazam foarte mult pe tehnologie si pe oportunitatile oferite de mediul online in relatia cu clientii. Am integrat un sistem de preluare a comenzilor eficient si modern, extinzand paleta de produse oferite, iar asta s-a intamplat intr-un ritm mai accelerat in ultimul an. Cu toate acestea, in 2022 am avut o crestere modesta fata de anul precedent, de pana in 10%. 2022 a fost un an in care ne-am chinuit cu cresterea preturilor la ingrasaminte. Si razboiul a influentat destul de mult. Noi lucram foarte mult cu fermierii care cultiva legume, iar oamenii au fost mai reticenti la a folosi inputuri agricole, asadar valoarea medie pe comanda a scazut considerabil”, povesteste Bogdan Silviu Alexandru, director al unei companii de distributie care isi desfasoara activitatea in vestul tarii.
In randul fermierilor si distribuitorilor exista temeri ca daca preturile continua sa oscileze si subventiile primite de la autoritati nu se vor majora iar seceta va continua, acestia ar putea ajunge in situatia in care sa nu isi mai poata mentine afacerile functionale.
Totodata, fluxul de cereale cu provenienta ucraineana a destabilizat fermele romanesti, agricultorii spunand ca daca acest trend va continua, situatia s-ar putea agrava si mai mult.
„Anul trecut am reusit sa ne descurcam, cat de cat, cu vanzarile cerealelor. In acest an nu stim ce va fi, avand in vedere cantitatea mare de cereale care intra in Romania din Ucraina. Anul trecut au fost oameni care au ramas cu cereale pe stoc si au fost nevoiti sa le vanda la jumatate de pret, din cauza acestei cantitati de cereale venita din Ucraina”, spune fermierul Marian Ionut Stefanica.
De asemenea, in conditiile in care sistemele de irigatii nu vor fi extinse, fermierii care nu isi achizitioneaza singuri astfel de facilitati vor suferi o scadere semnificativa a productiei la hectar, ceea ce va face ca fermele sa devina neprofitabile. In acest context nefavorabil, o solutie ar fi dezvoltarea de modele de agricultura durabila, care sa faca fata provocarilor actuale si viitoare, tinand cont de evolutia rapida a schimbarilor climatice si a incertitudinii economice.
„Nici nu stim ce planuri sa ne mai facem, pentru ca ne este extraordinar de greu. Nu avem bani si totul este foarte scump. Un tambur de irigatii costa foarte mult si ne luptam singuri cu seceta. Noi nu ne putem permite un astfel de tambur, deoarece bancile nu ne mai acorda credite, avand deja imprumuturi facute. Nu mai utilizam ingrasaminte ca inainte, chiar am injumatatit cantitatea de inputuri pe care o foloseam la porumb. De asemenea, incercam sa reducem si tratamentul facut la grau, sa ne limitam la o singura procedura, daca in anii trecuti faceam doua sau trei. Am avut noroc cu ajutorul oferit de Tarfin, pentru ca daca nici acesta nu exista, nu puteam duce productia la bun sfarsit”, explica Lucica Eremia, fermier care cultiva aproximativ 50 de hectare in sudul tarii.
Studiul complet realizat de Tarfin poate fi accesat acest link.
Despre Tarfin
Tarfin este o companie fondata in 2017 in Turcia de catre Mehmet Memecan. Cu sprijinul Quona Capital, Syngenta Group Ventures, Yara Growth Ventures, Collective Spark Fund, Wamda si Elevator Ventures - divizia de finantare a fintech-urilor Raiffeisen International, compania agri-fintech si-a extins operatiunile incepand din 2022 pe piata din Romania. Tarfin isi propune sa faciliteze accesul fermierilor la finantare rapida si convenabila, cu ajutorul tehnologiei si a unei retele extinse de distribuitori.
12-09-2024 Plati APIA
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a finalizat autorizarea la plată a rentierilor agricoli care și-au vizat carnetele de rentier în perioada 01 martie – 02 septembrie 2024. Astfel, a fost autorizat la plată un număr total de 23.603 rentieri agricoli cu suma totală de 31,56 milioane lei. Mai multe>>
12-09-2024 Afaceri agricole
Norofert, principalul producător de inputuri organice pentru agricultură și furnizor de biotehnologie pentru agricultura din România, listat la Bursa de Valori București pe piața AeRO (simbol BVB: NRF), își extinde prezența internațională prin intrarea pe piața din Brazilia. Înființarea noii entități, Norofert Brasil LTDA, reprezintă un pas important în strategia companiei de a aduce tehnologia sa avansată într-una dintre cele mai mari piețe agricole din lume. Mai multe>>
12-09-2024 Intalniri si conferinte
Pe 31 octombrie 2024 va avea loc, la Varna, în Bulgaria, a 8-a ediție a Grain Academy - conferință internațională concentrată pe dezvoltarea durabilă a modelelor de tranzacționare eficientă și investiții strategice în viitorul sectorului cerealelor din Balcani și regiunea Mării Negre, în locația sa emblematică și confortabilă a Centrului de Congrese de la Hotel International, din stațiunea Nisipurile de Aur. Mai multe>>
05-09-2024 Intalniri si conferinte
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca găzduiește, în 7-8 septembrie 2024, prin Facultatea de Zootehnie și Biotehnologii, Conferința internațională anuală a International Assocation of Human-Animal Interaction Organizations (IAHAIO) – ”The power of human-animal interactions in times of crisis”. Mai multe>>
05-09-2024 Subventii agricultura
APIA informează că pentru anul școlar 2024-2025, a fost aprobată suma de 760.241.000 lei ca buget pentru implementarea Programului pentru Școli al României și se utilizează după cum urmează: 96.176.000 lei pentru acordarea gratuită de fructe şi legume şi 38.163.000 lei pentru derularea măsurilor educative aferente; 370.676.000 lei pentru acordarea gratuită de lapte de consum şi produse lactate fără adaos de lapte praf şi 38.163.000 lei pentru derularea măsurilor educative aferente; 217.063.000 l... Mai multe>>
05-09-2024 Stiri agricole
Programul Național Antigrindină a fost sistat, prin adresa nr. 6035/30.08.2024, MADR a anunțat lipsa alocării fondurilor necesare activității de operare pentru anul în curs, prin urmare a oprit funcționarea Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor. În conformitate cu această decizie, unitățile de combatere a căderilor de grindină operate de către IAA (Intervenții Active în Atmosferă) au intrat în regim de conservare și pază. Mai multe>>
05-09-2024 Fonduri europene agricultura
Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție intermediar aferent submăsurii 4.1, pachetul 4.1.1. Achiziții simple de utilaje la nivelul fermei – sector vegetal, componenta toate culturile exceptând sfecla de zahăr și formele asociative, pentru proiectele depuse în prima etapă lunară (25 iunie – 24 iulie 2024) a sesiunii din acest an. Mai multe>>
29-08-2024 Subventii agricultura
Având în vedere informațiile eronate lansate în spațiul public prin care se induce ideea că “fermierii riscă să piardă subvențiile de la APIA fiindcă nu știu să folosească internetul și nu dețin telefoane performante”, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură face precizări cu privire la acțiunea de monitoring la care se face referire în articolele apărute, astfel: Mai multe>>
22-08-2024 Plati APIA
Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că, pentru Măsura de acordare a sprijinului financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic PAC 2023-2027 – ISA – PS 2024, au fost depuse la nivelul centrelor județene/municipiului București APIA 7.151 cereri de plată, pentru o sumă totală de 86.201.335,49 lei. Mai multe>>
08-08-2024 Intalniri si conferinte
În data de 6 august 2024, în cadrul conferinței de presă intitulată „Seceta: Provocarea secolului 21 în agricultură”, desfășurată la Crowne Plaza București, experți din domeniul agriculturii și securității alimentare au discutat impactul grav al schimbărilor climatice asupra agriculturii din România și au prezentat tehnologii inovatoare de adaptare la aceste schimbări. Mai multe>>
07-08-2024 Plati APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează opinia publică că sistemul informatic al agenției este pregătit ca începând cu data de 16 octombrie 2024 să demareze Campania de plată în avans pentru fermierii care au depus Cereri de plată în anul 2024. Mai multe>>
01-08-2024 Intalniri si conferinte
Economistul Radu – Adrian Rey, președinte al Forumului Montan și vicepreședinte al Euromontana, va reprezenta România la cea de-a 13-a Convenție Europeană a Munților, eveniment în cadrul căruia se discută viitorul economiilor montane. Forumul Montan din România se va alătura sutelor de organizații și instituții din toată Europa, la Puigcerda (Catalunia, Spania) în perioada 15 - 18 octombrie 2024, pentru cea de-a 13-a Convenție Europeană de Munților! Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>