Studiu Tarfin: Cum au reusit fermierii si distribuitorii romani de inputuri agricole sa faca fata provocarilor din ultimii ani

Agricultorii romani se confrunta cu provocari fara precedent din cauza preturilor la inputuri secetei extreme si lipsei sistemelor de irigatiiTarfin Romania, liderul regional al finantarilor in agricultura, anunta lansarea unui studiu de sector despre provocarile cu care fermierii si distribuitorii romani de inputuri agricole s-au confruntat in ultima perioada, in contextul conflictului militar din Estul Europei, cresterea pretului la inputurile agricole, seceta extrema, respectiv lipsa sistemelor de irigatii. Potrivit antreprenorilor romani care activeaza in acest domeniu, 2022 a fost un an cu cresteri modeste, sub rata inflatiei, sau scaderi ale activitatii.


Majorarea preturilor la ingrasaminte pe baza de azot a influentat agricultura, inregistrand cresteri de la 900 lei/tona in 2020, la peste 4.000 lei/tona in 2021. In plus, pretul gazelor naturale s-a majorat cu 40%, alaturi de o majorate de 19% a costului energiei electrice si a motorinei cu 21%, potrivit datelor prezentate de presedintele Asociatiei Fermierilor din Romania, Daniel Banoiu, la finalul anului 2022.

Cresterea pretului la motorina este unul dintre factorii cheie care au contribuit la diminuarea recoltei agricole si ingreunarea activitatii fermierilor. Potrivit datelor publicate in cadrul portalului Peco Online, preturile la pompa ar urma sa creasca cu aproximativ 3% in urmatoarea perioada.

Agricultorii romani se confrunta cu provocari fara precedent - Adina China-Birta Director General Tarfin IFN RomaniaCunoastem bine faptul ca agricultura din Romania traverseaza o perioada dificila si este subfinantata. Am fost aproape de distribuitorii si fermierii din toate zonele tarii, straduindu-ne sa le intelegem problemele si sa venim catre ei cu solutii rapide, care i-au ajutat sa traverseze aceasta perioada plina de turbulente”, a declarat Adina China Birta, Director General Tarfin Romania.

In acest sector exista temeri ca in conditiile in care preturile la combustibil nu vor scadea sau nu vor fi atenuate de o serie de subventii de la stat, fermierii ar putea ajunge in stadiul in care profitabilitatea fermelor sa fie pusa sub semnul intrebarii.

Preturile la motorina au fost si raman inca foarte ridicate, iar acest lucru se reflecta in mod direct in costurile de infiintare a culturilor si in profitabilitatea acestora”, spune Marius Darjan, fermier din judetul Braila care cultiva peste 50 de hectare de teren agricol.

In randul fermierilor mici se resimte si lipsa capacitatii de negociere, care i-ar putea ajuta pe acestia sa obtina cantitatile de combustibil necesare infiintarii si cultivarii terenurilor la preturi convenabile.

Motorina a ajuns la un pret exagerat. Pentru a putea face agricultura in continuare, noi, fermierii mici, avem nevoie de scaderea pretului la motorina sau de un ajutor venit din partea autoritatilor. La nivel mic este greu sa rezisti, fata de fermierii care lucreaza multe hectare si care au puterea sa negocieze preturile in avantajul lor”, puncteaza Ane Mari Surugiu, fermier din zona de sud a tarii care cultiva in jur de 10 hectare de legume.

 

Distribuitorii au avut parte de stagnare sau scaderi ale cifrelor

Precum fermierii, distribuitorii au fost si acestia afectati de turbulentele din piata, si de lipsa de incredere a fermierilor pe fondul stirilor negative legate de evolutia agriculturii, fiind nevoiti sa vanda o parte din marfa in pierdere. Pentru Alina Deacu, reprezentant al unei firme de distributie al inputurilor agricole, Tarfin a insemnat sprijin financiar pentru continuarea business-ului.

Preturile la inputuri au suferit scaderi si am fost nevoiti sa vindem in pierdere. Noi comercializam doar ingrasaminte chimice, azotat si complexe. Nu avem seminte, pesticide, sau altfel de inputuri. In trecut, ne bazam aprovizionarea pe combinatul Azomures, care a avut probleme de functionare, fiind nevoiti sa ne orientam catre importuri. Spre exemplu, noi am avut circa 8.000 de tone de inputuri agricole cumparate cu 4.500 de lei + TVA per tona, pe care le-am vandut la 3.000 + TVA. In 2022, fata de anul precedent, compania a suferit pierderi de aproximativ 10-15%. Tarfin ne-a sustinut mult, pentru ca noi nu puteam singuri sa le oferim finantare clientilor. In acest mod, am putut sa obtinem fondurile necesare eficientei business-ului. Clientii nostri, fermierii, au avut probleme cu disponibilitatea financiara, iar Tarfin ne-a sustinut si aici, prin finantarea lor”, explica Alina Deacu, director de vanzari al companiei de distributie AgroMures.

Chiar si in cazurile in care nu au suferit pierderi, distribuitorii nu au reusit sa aiba profituri care sa egaleze macar inflatia galopanta din 2022.

Am incercat sa automatizam o parte din procesele repetitive din businessul nostru de distributie. In acest moment, am automatizat aproape tot ceea ce tine degenerarea de documente sau comenzi. Ne bazam foarte mult pe tehnologie si pe oportunitatile oferite de mediul online in relatia cu clientii. Am integrat un sistem de preluare a comenzilor eficient si modern, extinzand paleta de produse oferite, iar asta s-a intamplat intr-un ritm mai accelerat in ultimul an. Cu toate acestea, in 2022 am avut o crestere modesta fata de anul precedent, de pana in 10%. 2022 a fost un an in care ne-am chinuit cu cresterea preturilor la ingrasaminte. Si razboiul a influentat destul de mult. Noi lucram foarte mult cu fermierii care cultiva legume, iar oamenii au fost mai reticenti la a folosi inputuri agricole, asadar valoarea medie pe comanda a scazut considerabil”, povesteste Bogdan Silviu Alexandru, director al unei companii de distributie care isi desfasoara activitatea in vestul tarii.

 

Perspectivele sectorului agricol in 2023

Tarfin - studiu agricultura - provocari fara precedent


In randul fermierilor si distribuitorilor exista temeri ca daca preturile continua sa oscileze si subventiile primite de la autoritati nu se vor majora iar seceta va continua, acestia ar putea ajunge in situatia in care sa nu isi mai poata mentine afacerile functionale.

Totodata, fluxul de cereale cu provenienta ucraineana a destabilizat fermele romanesti, agricultorii spunand ca daca acest trend va continua, situatia s-ar putea agrava si mai mult.

Anul trecut am reusit sa ne descurcam, cat de cat, cu vanzarile cerealelor. In acest an nu stim ce va fi, avand in vedere cantitatea mare de cereale care intra in Romania din Ucraina. Anul trecut au fost oameni care au ramas cu cereale pe stoc si au fost nevoiti sa le vanda la jumatate de pret, din cauza acestei cantitati de cereale venita din Ucraina”, spune fermierul Marian Ionut Stefanica.

De asemenea, in conditiile in care sistemele de irigatii nu vor fi extinse, fermierii care nu isi achizitioneaza singuri astfel de facilitati vor suferi o scadere semnificativa a productiei la hectar, ceea ce va face ca fermele sa devina neprofitabile. In acest context nefavorabil, o solutie ar fi dezvoltarea de modele de agricultura durabila, care sa faca fata provocarilor actuale si viitoare, tinand cont de evolutia rapida a schimbarilor climatice si a incertitudinii economice.

Nici nu stim ce planuri sa ne mai facem, pentru ca ne este extraordinar de greu. Nu avem bani si totul este foarte scump. Un tambur de irigatii costa foarte mult si ne luptam singuri cu seceta. Noi nu ne putem permite un astfel de tambur, deoarece bancile nu ne mai acorda credite, avand deja imprumuturi facute. Nu mai utilizam ingrasaminte ca inainte, chiar am injumatatit cantitatea de inputuri pe care o foloseam la porumb. De asemenea, incercam sa reducem si tratamentul facut la grau, sa ne limitam la o singura procedura, daca in anii trecuti faceam doua sau trei. Am avut noroc cu ajutorul oferit de Tarfin, pentru ca daca nici acesta nu exista, nu puteam duce productia la bun sfarsit”, explica Lucica Eremia, fermier care cultiva aproximativ 50 de hectare in sudul tarii.

Studiul complet realizat de Tarfin poate fi accesat acest link.

 

Despre Tarfin

Tarfin este o companie fondata in 2017 in Turcia de catre Mehmet Memecan. Cu sprijinul Quona Capital, Syngenta Group Ventures, Yara Growth Ventures, Collective Spark Fund, Wamda si Elevator Ventures - divizia de finantare a fintech-urilor Raiffeisen International, compania agri-fintech si-a extins operatiunile incepand din 2022 pe piata din Romania. Tarfin isi propune sa faciliteze accesul fermierilor la finantare rapida si convenabila, cu ajutorul tehnologiei si a unei retele extinse de distribuitori.

Noutati

Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

07-07-2025 Plati APIA

 Sprijin financiar în valoare de peste 2,48 milioane lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, a efectuat plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna aprilie 2025. Mai multe>>

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

02-07-2025 APIA

Prelungire termen depunere Cereri de finanțare a schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă” până la data de 30.07.2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027 că, în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 233/27.06.2025, termenul de depunere a cererilor de plată a fost prelungit până la data de 30 iulie 2025 inclusiv. Mai multe>>

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

02-07-2025 Plati APIA

APIA a virat peste 397 milioane de lei către fermieri, pentru Campania 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 20 – 30 iunie 2025, plăți în valoare totală de peste 397,69 milioane de lei, echivalentul a aproape 80 de milioane de euro, în conturile fermierilor care au depus cereri în cadrul Campaniei 2024. Mai multe>>

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

28-06-2025 Informatii utile

InfoCons și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale

InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

27-06-2025 Stiri agricole

Solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor CAEN 01, 10 și 11

Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 (  https://ros.ms/r4PrN  ).  Mai multe>>

România importă mâncare nu din lipsă de resurse, ci de plan

27-06-2025 Stiri agricole

România importă mâncare nu din lipsă de resurse, ci de plan

Cum reparăm un deficit de miliarde și construim o industrie agroalimentară competitivă? Există o ironie greu de ignorat în peisajul economic al României. Una dintre cele mai fertile țări din Europa importă majoritatea alimentelor pe care le consumă. Rafturile din retail spun povestea unui paradox devenit cotidian: carne procesată din vest, lactate din centrul Europei, dulciuri și conserve de oriunde, mai puțin de aici. Și asta într-o țară care are pământ fertil, tradiție agricolă, și ... Mai multe>>

Corteva Agriscience onorează generațiile de fermieri români în noua serie video „ADN de Fermier”

27-06-2025 Stiri agricole

Corteva Agriscience onorează generațiile de fermieri români în noua serie video „ADN de Fermier”

Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, anunță lansarea seriei video „ADN de Fermier”, realizată în parteneriat cu emisiunea Agro Jurnal de pe canalul național Digi 24. Episoadele vor fi difuzate lunar pe parcursul întregului an și sunt concepute pentru a evidenția rolul tranziției generaționale în agricultura românească. Mai multe>>

IAA: Din cauza unui blocaj administrativ, România pierde lupta cu schimbările climatice

23-06-2025 Stiri agricole

IAA: Din cauza unui blocaj administrativ, România pierde lupta cu schimbările climatice

București, 23.06.2025 — Compania IAA – Intervenții Active în Atmosferă atrage atenția asupra unei situații critice care pune în pericol funcționarea întregului sistem național de combatere a căderilor de grindină și de stimulare a precipitațiilor.https://www.youtube.com/watch?v=7GAxhsfgCPw Mai multe>>

Clubul Fermierilor Români semnează un protocol de colaborare cu ADR pentru accelerarea digitalizării agriculturii românești

21-06-2025 Stiri agricole

Clubul Fermierilor Români semnează un protocol de colaborare cu ADR pentru accelerarea digitalizării agriculturii românești

20 iunie 2025, Sediul Autorității pentru Digitalizarea României (ADR)Prin acest protocol, Clubul Fermierilor Români și Autoritatea pentru Digitalizarea României își propun:- Să sprijine adoptarea tehnologiei digitale în ferme prin inițiative de formare și consiliere,- Să faciliteze accesul la finanțări pentru proiecte de digitalizare- Să contribuie la reducerea decalajului digital și la creșterea competitivității fermierilor români pe piața europeană. Mai multe>>

Napolact, brandul preferat al românilor: ajunge în 45% dintre gospodăriile din România și își consolidează poziția de lider sustenabil pe piața lactatelor

20-06-2025 Marketing agroalimentar

Napolact, brandul preferat al românilor: ajunge în 45% dintre gospodăriile din România și își consolidează poziția de lider sustenabil pe piața lactatelor

Napolact marchează un nou record de prezență în gospodăriile din România, atingând un nivel istoric de 45%, conform datelor aferente primului trimestru din 2025. Cu alte cuvinte, aproape 1 din 2 gospodării românești aleg Napolact, confirmând încrederea consumatorilor în calitatea și autenticitatea brandului. Mai multe>>

Fermierii români sporesc securitatea alimentară prin cultivarea rapiței

19-06-2025 Siguranta alimentara

Fermierii români sporesc securitatea alimentară prin cultivarea rapiței

Pe măsură ce lumea continuă să facă față efectelor vremii extreme și ale perturbărilor economice, securitatea alimentară rămâne una dintre cele mai presante priorități globale. Potrivit Raportului Global privind Criza Alimentară 20251, aproape 295 de milioane de oameni s-au confruntat cu insecuritate alimentară acută anul trecut, o creștere uluitoare față de anii anteriori. Mai multe>>

APIA a dat startul plăților pentru Sprijinul Cuplat – Campania 2024. Peste 60 de milioane de euro ajung la fermieri

19-06-2025 Plati APIA

APIA a dat startul plăților pentru Sprijinul Cuplat – Campania 2024. Peste 60 de milioane de euro ajung la fermieri

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început miercuri, 18 iunie 2025, transferul sumelor aferente Sprijinului Cuplat pentru Campania 2024. Peste 43.500 de fermieri vor beneficia de plăți în valoare totală de peste 60 de milioane de euro, fonduri provenite din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA). Mai multe>>