Transformarea deseurilor agricole in hrana pentru animale

transformare deseuri agricole in hrana animaleSe estimeaza ca cererea mondiala de alimente va creste cu 70% pana in 2050, in timp ce o crestere accentuata a utilizarii biomasei va pune, de asemenea, presiune asupra agriculturii. Hranirea populatiei planetei fara a dauna mediului este subiectul central al Zilei mondiale a alimentatiei, editia 2014, precum si obiectivul mai multor proiecte de cercetare finantate de UE.

UE investeste peste 4 miliarde de euro in cercetare si inovare pentru a se realiza o bioeconomie europeana in care resursele noastre biologice regenerabile sa fie utilizate la maximum. Agricultura este un sector esential care asigura productia de alimente si gestionarea sustenabila a resurselor naturale si care sustine dezvoltarea zonelor rurale.

UE este sursa a 18% din exporturile mondiale de alimente, in valoare de 76 de miliarde de euro. Dar in UE si in alte parti, deseurile agricole greveaza activitatea fermierilor si ii costa pe contribuabilii europeni intre 55 si 99 de euro per tona.

Transformarea deseurilor agricole in hrana pentru animale – solutia favorizata de proiectul de cercetare NOSHAN, finantat de UE – ar deschide noi oportunitati pentru agricultori, reducand, in acelasi timp, dependenta Europei de importurile de hrana pentru animale. Acest proces va implica crearea de noi locuri de munca ecologice in unitatile de colectare si de tratate a deseurilor, precum si in cele de fabricare a hranei pentru animale. Conceptul va fi in mod deosebit binevenit in zonele rurale, unde cresterea economica este mai putin intensa decat in zonele urbane si unde industria hranei pentru animale reprezinta un motor economic puternic.

„La nivel mondial, o treime din alimentele produse pentru consumul uman sunt pierdute sau risipite (in total 1,3 miliarde de tone per an), iar prelucrarea alimentelor produce o mare parte din aceasta risipa”, a explicat doamna Montse Jorba de la Centrul tehnologic LEITAT din Spania, coordonatoarea stiintifica a proiectului NOSHAN. „Fructele si legumele constituie cea mai mare parte din risipa de alimente. Aceasta inseamna o mare risipa de resurse, incluzand apa, terenurile, energia, forta de munca si capitalul.”

transformare deseuri agricoleProiectul NOSHAN va transforma deseurile alimentare – in special fructele, legumele si produsele lactate – in hrana pentru animale, cu costuri mici si cu consum mic de energie.

Echipa – centre de cercetare, o universitate si societati comerciale din sase state membre ale UE plus Turcia – a inceput activitatea in 2012, evaluand valoarea diferitelor tipuri de deseuri si constituind o baza de date cu potentialele ingrediente din hrana pentru animale. Pana la finalizarea proiectului in 2016, echipa va stabili, de asemenea, care sunt cele mai bune tehnologii de extractie si de valorificare a fiecarui tip de deseu.

De asemenea, NOSHAN ofera sectorului agricol european posibilitatea de a avea un caracter mult mai sustenabil. Utilizarea ca resursa a biodeseurilor va contribui la reducerea impactului acestora asupra mediului.

Procesele dezvoltate in cadrul acestui proiect vor ajuta societatile comerciale cu profil agricol sa recupereze caloriile continute in alimentele eliminate, energia care a intrat in productia respectivelor alimente si va conduce, de asemenea, la o scadere semnificativa a utilizarii apei (deseurile alimentare implica mai mult de un sfert din consumul mondial total de apa dulce). Prin reducerea necesitatii de a fabrica separat hrana pentru animale, metoda NOSHAN ar putea reduce cresterea concurentei intre productia de alimente si cea de hrana pentru animale – ambele necesitand teren si apa.

De asemenea, in cadrul NOSHAN se cerceteaza ingredientele functionale din hrana pentru animale derivata din deseurile alimentare, prin care se vizeaza satisfacerea unor necesitati specifice ale animalelor, cum ar fi promovarea sanatatii si prevenirea bolilor. De exemplu, cercetatorii identifica in prezent fibre si peptide functionale (compusi chimici) din deseuri. Ele vor fi utilizate pentru a crea produse nutritive destinate porcilor si pasarilor de crescatorie.

Siguranta este garantata prin intermediul unui proces de monitorizare intensiva, care vizeaza intregul lant de productie, de la deseurile in stare bruta, pana la produsul finit. Aspectele de siguranta, impreuna cu viabilitatea tehnica si economica a fiecarui proces studiat, vor constitui temeiul selectarii in final a strategiilor si a produselor pe care echipa NOSHAN le va comercializa.

„Bioeconomia din Europa valoreaza 2 000 de miliarde EUR si implica 22 de milioane de locuri de munca, motiv pentru care este un domeniu important in cadrul programului Orizont 2020”, a declarat comisarul pentru cercetare, inovare si stiinta, doamna Máire Geoghegan-Quinn. „Proiecte precum NOSHAN reunesc cercetatori si societati comerciale avand scopul de a stimula economia noastra si de a creste calitatea vietii noastre intr-o maniera sustenabila.”

Proiectului NOSHAN i-au fost alocate aproape 3 milioane de euro, in cadrul celui de-Al saptelea Program-cadru al Uniunii Europene pentru cercetare si dezvoltare tehnologica (2007-2013). El reuneste institute de cercetare, o universitate, intreprinderi mari si IMM­uri din sectorul alimentar din Spania, Belgia, Italia, Germania, Franta, Olanda si Turcia.

La 1 ianuarie 2014, Uniunea Europeana a lansat un nou program de cercetare si inovare, denumit Orizont 2020. In urmatorii sapte ani, se vor investi aproape 80 de miliarde EUR in proiecte de cercetare si inovare pentru a sprijini competitivitatea economica a Europei si pentru a extinde frontierele cunoasterii umane. Bugetul UE pentru cercetare finanteaza in principal activitati axate pe imbunatatirea vietii cotidiene in domenii precum sanatatea, mediul, transporturile, alimentele si energia. Parteneriatele de cercetare cu industria farmaceutica, aerospatiala, a autovehiculelor si electronica incurajeaza, la randul lor, investitiile din sectorul privat in sprijinul cresterii viitoare si al crearii de locuri de munca care necesita inalta calificare. Orizont 2020 va fi axat si mai mult pe transformarea ideilor excelente in produse, procese si servicii comercializabile.


Proiectul NOSHAN:

 

transformare deseuri agricole in furaje NOSHAN

 

http://noshan.eu

Comisia Europeana



 

Noutati

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>

Activități în desfășurare la APIA

28-04-2025 APIA

Activități în desfășurare la APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

25-04-2025 Stiri agricole

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a  și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

25-04-2025 APIA

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor  din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

25-04-2025 APIA

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică,  Mai multe>>

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

25-04-2025 Stiri agricole

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

24-04-2025 Stiri agricole

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

18-04-2025 Siguranta alimentara

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi  (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

18-04-2025 Stiri agricole

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

18-04-2025 Stiri agricole

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

17-04-2025 Credite agricultura

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

17-04-2025 Marketing agroalimentar

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>