Managementul lanturilor scurte alimentare: idei logistice inteligente pentru a conecta producatori si consumatori

Lanturi scurte alimentare - Idei de transport si logisticaUn grup de cinci fermieri din Belgia au gasit un mod inteligent de a realiza transportul produselor proaspete clientilor din regiune. In 2013 au gasit oamenii perfecti: Dorien Goris, si fratele ei Geert. Au lansat o companie de transport independent, numit Distrego pentru ai ajuta pe fermierii cu transportul produselor. Mai mult decat atat, firma de transport preia activitatile obositoare pentru fermieri precum birocratia, trimiterea liste de preturi, preluarea comenzilor, ambalarea, facturarea si alte activitati asociate distributiei de produse agroalimentare.

 

Centrul de asistenta flamand pentru inovare agricola si dezvoltare rurala (Innovatiesteunpunt), a asistat asocierea dintre DistriKempen (grupul celor 5 fermieri belgieni) si Distrego (firma de transport a fratilor Goris) aratand beneficiile, sustinand dezvoltarea unui model de afaceri si crearea unei platforme de comunicare simple, eficiente si ieftine cu consumatorii.


Provocarile logistice si de distributie pentru micii fermieri

Fermierii de la DistriKempen vand direct produsele consumatorilor. Acestea sunt exemple de "lanturi scurte de aprovizionare”. Termenul acopera o gama variata de vanzari directe: de vanzare la poarta fermei, la piete agricole si agroalimentare, prin internet, etc.

Lanturile scurte de aprovizionare sunt caracterizate prin contact personal intre agricultor si client si promoveaza ca si valori produsele alimentare proaspete si produse la nivel local. Pentru micii producatori, logistica transportului poate fi complicata si costisitoare.


Cooperarea a fost cheia economisirii banilor si reducerii deseurilor alimentare

Distrikempen si Distrego impreuna reprezinta o platforma logistica, in care intra, printr-un acord de colaborare, fermierii din regiune, pentru a-si asigura impreuna fluxul distributiei alimentelor. Intr-un mod structurat, toate comenzile sunt consolidate, trimise individual fermelor, preparate, colectate, ridicate si livrate clientului final din regiune. Fluxurile administrative si financiare ale agricultorilor din grup sunt, de asemenea consolidate.

Sistemul functioneaza in mod durabil, pentru ca atat etapa de colectare cat si etapa de livrare sunt rezolvate in acelasi timp, reducand astfel kilometri, stocuri si riscuri. Risipa de alimente prin acest tip de distributie este redusa aproape la zero. Toate lucrarile sunt gestionate de Distrego, un distribuitor independent, care lucreaza exclusiv pentru ei pentru un procentaj fix din profit.


Schimbul de Valori

Lanturi scurte alimentare - Transport si distributiePotrivit specialistilor de la Innovatiesteunpunt, pentru un parteneriat total este crucial ca transportatorul sa impartaseasca valorile fermierilor si sa actioneze ca ambasador pentru acestia catre clienti. Dorien de la firma de distributie declara: "Eu fac gestionarea si administrarea in timp ce fratele meu are grija de transport. Pentru administrare am dezvoltat un program pe calculator care ne sprijina in operatiunile de zi cu zi. Noi folosim o utilitara frigorifica pentru a pastra produsele proaspete si sa le livram in bune conditii clientilor nostri. Deasemenea nu lucram cu stocuri; masina utilitara este si depozitul nostru. Suntem intr-adevar legatura dintre agricultori si clienti. Din moment ce am crescut la o ferma, avem o idee foarte buna despre ceea ce este important pentru agricultorii nostri. Formam o echipa foarte buna!"


Cooperarea este cheia dezvoltarii

Initiativa DistriKempen si Distrego a necesitat cooperarea intre agricultori, dar, de asemenea, si un pic de ajutor din afara. Patrick Pasgang de la Innovatiesteunpunt, Centrul de asistenta flamand pentru inovare agricola si dezvoltare rurala, declara: “Pe langa rolul pe care l-a avut centrul nostru in aceasta initiativa, am cooperat deasemenea bine cu RURANT care sustine mestesugurile locale si spiritul antreprenorial. Specialisti in modelele de cooperare de la firma Coopburo au ajutat cu aspectele legale. VIL este o organizatie specializata in probleme logistice care a realizat un studiu pe traseul logistic individual al fiecarui fermier, aratand cat de multi kilometri s-au condus si care au fost lucrarile neeconomice din activitatea fermelor lor. Acest studiu a fost o adevarata revelatie pentru cei mai multi dintre ei.”

Grupul initial de cinci fermieri, care realizau activitati variate de la productia de branza de capra la mere si pere, a fost extins cu succes cu alti sapte fermieri cu produse diferite. Numarul de clienti si valoarea comenzilor au crescut in mod semnificativ in al doilea an de functionare. In afara de aceasta crestere, producatorul de fructe Gunter Roes confirma beneficiul pentru el. "Pentru fermieri, transportul nu este prima prioritate. Prefer sa imi petrec mai degraba timpul meu lucrand la ferma mea. Mai multe informatii despre grupul de fermieri DistriKempen puteti afla accesand: http://www.distrikempen.be/

 


Idei inovative de management al lanturilor scurte alimentare

Lanturi scurte alimentare - recomadnari pentru fermieriCum poate fi stimulata cresterea lanturilor scurte de aprovizionare, atat in ceea ce priveste numarul de producatori implicati, dar si al volumelor tranzactionate, pentru a creste veniturile agricole? Un Focus Grup EIP-AGRI a reunit 20 de experti pentru a raspunde la aceste intrebari. Expertii a prezentat raportul final in noiembrie 2015.



Grupul a analizat diferitele modele de lanturi scurte de aprovizionare (LSA) din Europa. Discutiile s-au axat pe gasirea acelor modele care imbunatatesc substantial veniturile agricultorilor, si care au potential de extindere. Grupul a fost de acord ca initiativele de colaborare intre diferitele LSA-uri ofera cel mai mare potential. Grupul identificat activitatile de colaborare prin care mai mult de un fermier, producator de alimente, organizatie sau individ sunt de acord sa lucreze impreuna pentru urmatoarele beneficii reciproce:

    • O gama de produse imbunatatita, pusa la dispozitia consumatorilor
    • Folosirea in comun a resurselor intre producatori si procesatori
    • Mentinerea infrastructurii lanturilor alimentare locale (cum ar fi abatoarele)
    • Cresterea puterii de negociere pentru grupurile de producatori
    • Concurenta redusa intre micii producatori
    • Sprijin reciproc pentru a combate stresul si izolarea


Pe baza experientei lor practice, grupul a cautat sa identifice factorii care impiedica dezvoltarea acestor initiative si a decis sa abordeze patru domenii majore de provocare cu care se confrunta LSA-urile colaborative, si anume:

    • Infiintarea si obtinerea suportului de start-up
    • Dezvoltarea produselor
    • Accesul la piete si consumatori
    • Infrastructura si logistica


Idei pentru grupurile operationale

    • Lanturi scurte alimentare - distributia alimentelorAsigurarea de finantare pentru investitii in noi tehnologii sau echipamente pentru inovarea sau testarea de noi produse.
    • Corelarea necesarului afacerii cu furnizorii de tehnologie sau pentru a investiga modul in care inovatiile tehnologice existente ar putea fi mai bine adaptate la nevoile sectorului LSA.
    • Instituirea sistemelor teritoriale de garantare potrivite pentru fermierii si producatorii care opereaza in cadrul LSA-urilor de mici dimensiuni.
    • Infiintarea Hub-urilor alimentare locale sau a magazinelor de tipul “one-stop” care permit grupurilor de fermieri si producatori de a colabora pentru a servi nevoile acestor tipuri de clienti.
    • Configurarea prin colaborare a logisticii si solutiilor de distributie, precum si identificarea celor mai eficiente rute si oportunitati pentru realimentare si livrari comune.


Lectii invatate din practica

    • Modele de finantare pentru LSA-uri, cum ar fi crowd-funding, credite bancare sau finantare europeana.
    • Inlaturarea barierelor in calea noilor intrati, cum ar fi accesul la terenuri, credite si modele de afaceri.
    • Inlaturarea barierelor in calea adoptarii inovatiilor tehnice pentru a sprijini LSA-urile.
    • Concepte, instrumente si metode de evaluare a impactului LSA-urilor intr-un anumit teritoriu.
    • Rolul si contributia LSA-urilor in sustinerea viabila, economica si sociala, a comunitatilor rurale.
    • Rolul LSA-urilor (in prezent si in viitor) in realizarea unui acces mai bun, la preturi accesibile, la alimente sanatoase pentru grupurile cele mai vulnerabile din societate.
    • Rolul LSA-urilor in reducea risipei de alimente.
    • Calitatea nutritiva a alimentelor obtinute prin LSA, comparativ cu cea obtinuta prin lanturile de magazine conventionale.
    • Colaborarea ca o valoare de baza in LSA-uri, in scopul de a identifica modelele de succes in functie de un anumit context, precum si sprijinul relevant, structurile de gestionare si inovatii necesare in acest sens.


Recomandari pentru fermieri

Raportul contine o serie de recomandari pentru metodele, instructiunile si modelele de bune practici. Raportul final al focus-grupului EIP-AGRI poate fi consultat aici >>> [lb. eng]



Finantare europeana pentru realizarea Lanturilor Scurte Alimentare

In Romania, Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020 acorda o atentie deosebita sprijinirii proiectelor de tip lant scurt. Fondurile alocate sustin acordarea de sprijin pentru a facilita cooperarea intre persoanele participante la dezvoltarea rurala, pentru a-i ajuta sa depaseasca si sa aplaneze problemele specifice de natura socio-economica, legate de dezvoltarea afacerilor si de asigurarea de servicii in zonele rurale. Mai multe detalii Aici >>>

 

 

Noutati

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>

Activități în desfășurare la APIA

28-04-2025 APIA

Activități în desfășurare la APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

25-04-2025 Stiri agricole

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a  și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

25-04-2025 APIA

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor  din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

25-04-2025 APIA

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică,  Mai multe>>

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

25-04-2025 Stiri agricole

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

24-04-2025 Stiri agricole

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

18-04-2025 Siguranta alimentara

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi  (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

18-04-2025 Stiri agricole

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

18-04-2025 Stiri agricole

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

17-04-2025 Credite agricultura

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

17-04-2025 Marketing agroalimentar

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>