8 idei de afaceri locale isi propun sa aduca inovatii in agricultura si industria alimentara

Impact Hub Bucharest si EFSE DF anunta finalistii programului Food and Agri Tech ChallengeDintre aproximativ 100 de solutii inscrise in programul Food and Agri Tech Challenge, dezvoltat de Impact Hub Bucharest cu sustinerea Facilitatii de Dezvoltare a Fondului European pentru Europa de Sud - Est (EFSE DF), 14 echipe au fost selectate sa participe la a doua etapa de selectie - bootcamp-ul ce a avut loc pe 31 ianuarie si 1 februarie la Impact Hub Universitate.

In cadrul bootcamp-ului echipele au participat la un workshop de business modelling in care si-au definitivat/ evaluat modelul de business, au identificat segmentele de clienti si canalele de comunicare, dar si resursele si parteneriatele de care au nevoie pentru a crea un business stabil, intelegand totodata si costurile pe care le presupune o afacere.

In acelasi timp au primit feedback si sfaturi utile de la mentori ce activeaza in domeniul agriculturii si al industriei alimentare, care au ridicat teme de discutie despre cum pot aduce mancare mai buna consumatorului urban sau despre cum pot vinde tehnologie fermierului.

Rolul acestui bootcamp a fost de invatare, cat si de selectie. In urma celor 2 zile de pregatire intensa si de jurizare pe baza prezentarilor finale, 8 solutii au fost alese sa participe in pre-accelerator:

  • Dahna - aplicatie mobila ce sustine o alimentatie corecta, durabila si sanatoasa, prin crearea de meniuri personalizate bazate pe indicii oferiti de utilizator
  • VetFast - aplicatie ce ofera asistenta medical veterinara in mediul rural, conectand crescatorii de animale cu medicii veterinari
  • Reebo - imprimanta alimentara 3D conceputa sa functioneze in sistem vending-machine
  • BeeLog - sistem hardware si software dedicat sectorului apicol care comunica activ si pasiv orice informatie despre starea familiilor de albine
  • AgriHub – un marketplace ce conecteaza restaurantele cu producatorii de legume din zone adiacente
  • Agritech Center - este un Marketplace B2B, care pune in contact cumparatorii si vanzatorii de produse agricole
  • No-Microbs Sticker - sticker aplicabil pe suprafata fructelor si a legumelor cu coaja comestibila, dizolvabil in apa, cu actiune anti-microbiana
  • Greeno - automatizare smart de sere agricole, ce ofera plantelor in mod autonom toate conditiile de crestere fara interventie umana


Criteriile de jurizare au vizat impactul pe care il poate avea solutia propusa, elementul inovator adus de tehnologie, scalabilitatea, fezabilitatea operationala si financiara si capacitatea echipei de a o imbunatati si transforma in realitate.

Juriul a fost format din: Oana Craioveanu (Impact Hub Bucharest), Bogdan Iordache (Apiary Book), Rudolph Mihaiu (Enten Systems), Cezar Nourescu (CBNagro.tech), Radu Balaceanu (Lifebox).

Markus Aschendorf, Presedintele Facilitatii de Dezvoltare EFSE a mentionat: “Food & Agri Tech Challenge este exact tipul de proiect pe care EFSE DF il sustine din toata inima. Acesta combina mai multe dintre elementele pe care ne axam: viziune antreprenoriala, inovatie, tehnologie, impact si chiar si sustinerea agriculturii – un sector important in Romania. Este incantator sa vedem toate ideile grozave propuse din intreaga tara si asteptam cu nerabdare sa urmarim dezvoltarea acestor startup-uri cu un mare potential. Bafta tuturor participantilor!”.

“Am pornit in acest program cu increderea ca potentialul celor doua industrii, food si agri, permite dezvoltarea de solutii inovatoare care sa revolutioneze viitorul. Nu ne-am inselat si am vazut ca exista foarte multe idei bune si antreprenorii sunt mai pregatiti ca oricand. Sunt deschisi la invatare si au dorinta de a schimba in bine procesele invechite si de a aduce tehnologia in fata celor mai reticenti.

Impact Hub Bucharest - Food and Agri Tech Challenge


Cele 8 echipe selectate sa mearga mai departe in programul Food & Agri Tech Challenge sunt foarte motivate si au toate sansele de reusita daca isi vor insusi cunostintele dobandite pe parcursul celor 6 luni de pregatire. Mult succes le dorim!” a declarat Oana Craioveanu, CEO si Cofondator Impact Hub Bucharest.

Food & Agri Tech Challenge este un program de pre-accelerare dedicat celor care pot propune solutii tehnologice care sa schimbe industria alimentara sau agricultura. Programul va continua cu o serie de workshop-uri si training-uri menite sa aduca solutiile selectate in program mai aproape de un prototip validat si astfel sa isi construiasca un model de business corect. Echipele vor trece prin 2 Review Boards in care vor discuta cu mentorii si juriul si vor analiza progresul lor ca participanti in pre-accelerator.

In iulie, echipele selectate se vor pregati de prezentarea finala intr-un eveniment ce va reuni mentori, juriu, investitori si experti in cele 2 industrii. La Demo Day, echipele isi vor prezenta proiectele si vor primi feedback-ul publicului prezent. Mai multe informatii pot fi gasite pe website-ul programului: www.fatchallenge.ro.

 

Despre Impact Hub Bucharest

Impact Hub Bucharest este organizatia ce sustine dezvoltarea antreprenoriala a initiativelor cu impact pozitiv in societate in cadrul unei comunitati globale, oferind spatii de lucru colaborative, programe de dezvoltare si incubare a afacerii, conferinte si evenimente, precum si optiuni de finantare prin crowdfunding. Prezenta in Bucuresti din 2012, organizatia face parte din reteaua globala Impact Hub cu prezente fizice in peste 100 de locatii de pe 5 continente, iar in Bucuresti cu 3 locatii centrale la Timpuri Noi, Universitate si Floreasca.

 

Despre Fondul European pentru Europa de Sud – Est (EFSE) si Facilitatea de Dezvoltare a Fondului European pentru Europa de Sud – Est (EFSE DF)

Fondul European pentru Europa de Sud-Est (EFSE) are scopul de a stimula dezvoltarea economica si prosperitatea in tarile din Europa de Sud-Est si din Parteneriatul Estic. EFSE coopereaza cu institutiile de creditare partenere locale pentru a face fata necesitatilor de finantare ale intreprinderilor micro si mici si ale gospodariilor private cu venit redus.

Facilitatea de Dezvoltare EFSE (EFSE DF) este o facilitate de asistenta tehnica lansata in anul 2006 care functioneaza in mod independent de EFSE in baza unui acord fiduciar conform legislatiei Luxemburgului. Scopul EFSE DF este de a oferi o asistenta tehnica eficienta, dedicata si inovatoare pentru a maximiza impactul finantarii oferite de Fond in tarile in care activeaza.

Lucrand impreuna cu organizatiile locale care promoveaza proiecte de incubare si accelerare, EFSE DF ofera antreprenorilor expertiza, resurse, mentorat, oportunitati de networking, oportunitatea de a primi sprijin financiar si alte mijloace necesare pentru transformarea ideilor bune in afaceri de succes. Astfel, EFSE DF si partenerii sai contribuie la crearea unui ecosistem in care antreprenorii pot sa prospere, fiind ghidati de spiritul EFSE, un Fond cu adevarat antreprenorial.

  

 
 

Noutati

EWA Bootcamp deschide înscrierile pentru antreprenoarele din domeniul agrifood

17-07-2024 Afaceri agricole

EWA Bootcamp deschide înscrierile pentru antreprenoarele din domeniul agrifood

Impact Hub Bucharest împreună cu Raiffeisen Bank România organizează EWA Bootcamp, un workshop de două zile dedicat proiectelor dezvoltate de antreprenoare din domeniul agrifood. Înscrierile se derulează între 17 iulie – 16 septembrie 2024 și se adresează femeilor care au o idee de business sau un startup funcțional cu o vechime mai mică de doi ani. În acest an, EWA Bootcamp se va desfășura în trei orașe din România, respectiv București (23-24 septembrie), Cluj-Napoca (7-8 octombrie) și Iaș... Mai multe>>

Peste 41% dintre asigurați au raportat pagube în acest sezon agricol

17-07-2024 Asigurari agricole

Peste 41% dintre asigurați au raportat pagube în acest sezon agricol

Agra Asigurări, liderul național în domeniul asigurărilor agricole, anunță cifre record în în privința avizărilor de daună pentru anul agricol 2023-2024. În total, 2400 de daune au fost avizate ca rezultat al fenomenelor meteorologice extreme cu care s-a confruntat România în ultima perioadă. Luna iunie a acestui an marcat un record din perspectiva totalului de avize înregistrate într-o lună. Peste 1000 de fermieri asigurați de companie au raportat daune semnificative asupra culturilor agri... Mai multe>>

Fermierul Sandor Darabont a preluat mandatul de Președinte al Clubului Fermierilor Români

17-07-2024 Asociatii agricole

Fermierul Sandor Darabont a preluat mandatul de Președinte al Clubului Fermierilor Români

Începând cu 1 iulie 2024, Sandor Darabont a preluat funcția de Președinte al Clubului Fermierilor Români pentru o perioadă de șase luni, în cadrul mecanismului președinției rotative instituit de asociație în 2021. Mecanismul președinției rotative urmărește punerea în prim-plan a unor teme de interes major pentru agricultura din România, dar și a unor probleme strategice specifice regiunii din care provine președintele. Mai multe>>

Agricultura sustenabila: ISPRO acorda un credit companiei Ultragreens

17-07-2024 Credite agricultura

Agricultura sustenabila: ISPRO acorda un credit companiei Ultragreens

Intesa Sanpaolo Bank, subsidiara locală a Grupului Intesa Sanpaolo, continuă să sprijine dezvoltarea agriculturii sustenabile în România, acordând recent un credit de capital de lucru în valoare de 1,35 milioane RON companiei Ultragreens. Finanțarea este acordata pe o periodă de 36 de luni și este garantată prin Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR), în cadrul programului IMM Plus. Mai multe>>

Se depun cererile pentru motorina (trimestrul II 2024)

12-07-2024 Ajutor de stat

Se depun cererile pentru motorina (trimestrul II 2024)

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează beneficiari că până la data de 31 iulie 2024 inclusiv, primește Cereri de plată pentru rambursarea ajutorului de stat pentru cantităţile de motorină achiziţionate şi utilizate în agricultură aferente trimestrului II 2024 (01.04.2024 – 30.06.2024), în conformitate cu HG nr.1174/2014 și OMADR 1727/2015 cu modificările și completările ulterioare. Mai multe>>

Plăți de aproape 167 milioane lei pentru sectorul vitivinicol

27-06-2024 Plati APIA

Plăți de aproape 167 milioane lei pentru sectorul vitivinicol

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că pe parcursul anului financiar 2024 (început la data de 16.10.2023), pentru sectorul vie-vin, a efectuat plăți din FEGA în valoare de 166.998.804,26 lei (33.832.590,39 euro), după cum urmează: Mai multe>>

Se depun Cererile de plată pentru sectorul apicol 2024

26-06-2024 Plati APIA

Se depun Cererile de plată pentru sectorul apicol 2024

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează potențialii beneficiari că până la data de 31 iulie 2024 inclusiv, pot depune cererile de plată şi documentele doveditoare pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2024 din cadrul Planului Strategic PAC 2023-2027, finanţate din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) şi de la bugetul de stat. Mai multe>>

Cooperativele agricole si-au dublat cota de piata in numai doi ani

23-05-2024 Afaceri agricole

Cooperativele agricole si-au dublat cota de piata in numai doi ani

In ultimii patru ani, cooperativele agricole si-au dublat cota de piata (in functie de cifra de afaceri) in ansamblul agriculturii din Romania, arata o ampla cercetare derulata in cadrul proiectului „CoopNet 3.0 – Crestem capacitatea cooperativelor micilor fermieri”, o initiativa a unui consortiu de organizatii neguvernamentale din tara noastra. Mai multe>>

Oportunitati de neegalat: intalneste-te cu lideri globali la Expozitia Anului in Regenerabile

20-05-2024 Targuri si expozitii

Oportunitati de neegalat: intalneste-te cu lideri globali la Expozitia Anului in Regenerabile

Evenimentul Nr. 1 al Romaniei pe Energii Regenerabile din 2010, Targul International RoEnergy South-East Europe Romania 2024, isi continua seria manifestarilor cu editia nr. VII-a in Timisoara ( a XV-a editie in Romania), la Pavilion Expovest ( Hotel Senator), Calea Lugojului, nr.7, Ghiroda, Timis, in perioada 25-27 septembrie 2024. Editia Expozitiei RoEnergy 2024 va avea loc intr-o locatie de exceptie, situata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au co... Mai multe>>

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

18-05-2024 Management agricol

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

Digitalizarea, o tendinta din ce in ce mai prevalenta in agricultura, implica utilizarea tehnologiilor precise si bazate pe date pentru a ajuta fermierii sa ia decizii in timp real. Inteligenta artificiala, datele analitice, senzorii si alte tehnologii au potentialul de a imbunatati productiile, de a optimiza eficienta apei si a inputurilor si de a promova sustenabilitatea in cultivarea pamantului cu scopul de a asigura securitatea alimentara pentru o populatie in crestere la nivel global. Mai multe>>

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>