Tetra Pak Indexul Lactatelor 2015: inovatie si comunicare pentru revitalizarea laptelui

Studiu marketing lapte si produse lactateLa nivel mondial, majoritatea consumatorilor au in continuare o opinie puternic pozitiva despre bunatatea laptelui, ii inteleg valoarea nutritionala, insa considera ca diversitatea si avantajele oferite de acest produs nu tin suficient de bine pasul cu stilul modern de viata si asteptarile lor.

Aceasta este concluzia studiului international realizat pentru Tetra Pak si publicat recent in editia a opta a raportului “Indexul Lactatelor”. Studiul realizat la inceputul acestui an subliniaza importanta revitalizarii relevantei laptelui in randul consumatorilor de toate varstele de catre companiile de produse lactate, prin introducerea unor produse inovatoare si a unei abordari noi de marketing si comunicare.

De cativa ani, industria alimentara inregistreaza o cerere in crestere pentru produse cu proprietati nutritionale si convenabile, impulsionata de noua generatie de consumatori care sunt preocupati de sanatate si au o viata din ce in ce mai activa. Consumatorii considera laptele „hranitor”, „sanatos”, „o sursa buna de calciu” si „gustos”, insa pentru a mentine relevanta acestui produs intr-o lume moderna, producatorii trebuie sa inoveze si sa dezvolte bauturi adaptate stilului de viata in continua schimbare.

Dennis Jönsson, Presedinte si CEO al Tetra Pak Group, a declarat: „Factorul cheie pentru revitalizarea produselor lactate in toate pietele este de a-i face pe consumatori sa fie entuziasmati de beneficiile laptelui; de asemenea, este important sa cream noi produse si sa dezvoltam campanii de comunicare pentru a arata ca laptele ofera beneficii, este savuros, chiar un rasfat si important pentru noi toti.”

Studiu Tetra Pak Infografic Indexul lactatelor


Ce factori influenteaza alegerile consumatorilor? Ce produse sunt mai interesante pentru acestia?

In urma analizei realizate de Tetra Pak cu privire la obiceiurile de consum, au iesit in evidenta doi factori principali care influenteaza alegerile consumatorilor in materie de alimente si bauturi: 1. Dorinta de a avea o sanatate optima si o stare de bine si 2. Stilul de viata din ce in ce mai alert si mai complex. Cu siguranta ca acesti factori nu sunt recenti, ci au influenta pe termen lung, creand noi oportunitati la nivelul pietei odata cu cresterea asteptarilor consumatorilor.


Dorinta de a avea o sanatate optima si o stare de bine

Aceasta este cea mai raspandita la nivel mondial. Influenteaza aproximativ tot ce se petrece in acest sector si are ca rezultat o gama de noi produse care se deosebesc prin beneficiile de sanatate oferite, fiind concepute astfel incat sa satisfaca nevoile unor grupuri de consumatori specifice.

Conform unui studiu privind obiceiurile consumatorilor realizat de Tetra Pak in 2013, se observa o crestere a numarului de consumatori care citesc etichetele produselor alimentare si bauturilor inainte de a le cumpara. 63% dintre acestia au declarat ca doresc sa afle informatii despre ingrediente, iar 55% doresc sa vada daca produsele „au nutrientii necesari pentru mentinerea sanatatii”. De asemenea, multi consumatori sunt „foarte dispusi” sa plateasca mai mult pentru produse alimentare care ofera beneficii pentru sanatate: aproximativ 40% pentru alimente „100% naturale”, peste 30% pentru alimente „cu continut ridicat de fibre” si „fara OMG” si peste 25% pentru fiecare din urmatoarele caracteristici: „continut ridicat de proteine”, „cu plus de vitamine si minerale”, „continut scazut de zahar sau zero zahar” si „continut scazut de grasimi sau zero grasimi”. Consumatorii mai tineri si cei din tarile emergente sunt cei mai dispusi sa plateasca un pret mai mare pentru beneficiile de sanatate, insa acesta este un segment de piata important peste tot in lume.


Stilul de viata din ce in ce mai alert si mai complex

Al doilea factor major, stilul de viata din ce in ce mai alert si mai complex, reflecta influenta unor factori precum conectivitatea permanenta, programul de lucru prelungit si mai flexibil; distantele mai lungi de parcurs pana la serviciu; mai multe activitati pentru timp liber; familii in care ambii parinti lucreaza si asa mai departe. Drept urmare, mesele traditionale si modelele de consum traditionale sunt supuse presiunii. La nivel global, 73% dintre consumatori iau gustari intre mese [Datamonitor Consumer Survey, 2014], uneori chiar inlocuind mesele propriu-zise cu gustari, ceea ce creeaza oportunitati pentru dezvoltarea de produse noi, care sa fie usor de utilizat si echilibrate din punct de vedere nutritional. Inlocuirea micului dejun cu alte alternative reprezinta o oportunitate foarte relevanta, avand in vedere ca este masa la care se renunta cel mai des. Insa, nutritionistii si consumatorii deopotriva recunosc micul dejun ca fiind cea mai importanta masa a zilei, iar renuntarea la ea este asociata cu aparitia unor probleme de sanatate (precum excesul ponderal si obezitate).

Pentru acesti consumatori, laptele este alegerea care impaca nevoile alimentatiei sanatoase cu cele ale stilului de viata, fiind o bautura-aliment usor de consumat. Consumatorii cred deja ca laptele este bun. Acum sunt pregatiti pentru produse care ofera beneficii atat pentru sanatate, cat si pentru stilul de viata, intr-o forma simpla si convenabila.


Tendinte – produse relevante pentru consumatori

Raportul “Indexul Lactatelor” prezinta exemplele unor campanii de succes de introducere pe piata a unor noi bauturi lactate sau cu lapte, identificand patru tendinte globale.


1. RASFAT: mici placeri permise

O alimentatie sanatoasa, la fel ca o viata sanatoasa, trebuie sa fie si placuta. Consumatorii isi doresc alimente si bauturi care sunt sanatoase, dar care in acelasi timp le ofera si mici momente de placere si rasfat.


2. LAPTELE 2.0: produse personalizate

Se refera la produse lactate cu continut redus de grasimi sau fara grasimi, dar si la lapte fara lactoza pentru anumite categorii de consumatori care se confrunta cu probleme de sanatate. In cazurile cele mai de succes, “Laptele 2.0” se refera la un produs clar diferentiat cu un pret premium, deserveste o nisa de piata si, pe cat posibil, se extinde apoi la piata generala. Adesea, acesta are anumite atribute in comun cu categoria de „specialitati lactate” (“Designer dairy”) de mai jos.


3. PRODUSE MODERNE: lactate pentru noul stil de viata

Produse specifice care satisfac nevoile consumatorilor ocupati oferindu-le produse hranitoare imbogatite cu proteine care inlocuiesc anumite mese.


4. LAPTELE PUR: alegerea naturala

Sentimentul consumatorilor care „tanjesc dupa simplitate” poate fi observat in special in pietele avansate si din ce in ce mai mult in statele in curs de dezvoltare. In mod evident, produsul cel mai important in aceasta categorie este laptele simplu, cu mentiunea „bio” sau ”fara OMG”; si alte produse din lapte, in special in pietele mai tinere, se incadreaza in aceasta tendinta atunci cand au asocieri puternice cu si/sau sunt comercializate pe baza unor valori ecologice sau „naturale”.

Mai mult, raportul arata cum pot fi utilizate noi canale de comunicare pentru a crea campanii de marketing de succes care sa sporeasca nivelul de constientizare cu privire la beneficiile nutritionale ale laptelui, construind in acelasi timp o legatura emotionala cu consumatorii pentru a stimula consumul.


Cat lapte consuma romanii?

Studiu Tetra Pak consum laptePotrivit Euromonitor, consumul de lapte simplu ambalat comercializat este de numai 36 de ml/ persoana/ zi, un nivel redus comparativ cu aportul zilnic recomandat. Romania continua sa fie pe penultimul loc din Uniunea Europeana, cu un consum de 4,4 ori mai mic decat consumul mediu in Europa de Vest si de 2,4 ori fata de cel din Europa de Est. Pe primele locuri ale clasamentului raman Irlanda (356 ml/ persoana/ zi), Finlanda (338 ml/ persoana/ zi), Spania (242 ml/ persoana/ zi), Danemarca (223 ml/ persoana/ zi), si Suedia (227 ml/ persoana/ zi)

Nutritionistii recomanda 2-3 portii pe zi de lapte si produse lactate, cel putin o portie de lapte de 250 ml/zi.


Pentru mai multe informatii, va rugam accesati:
www.tetrapak.com/dairyindex
 




Studiu Tetra PakDESPRE TETRA PAK

Tetra Pak este liderul mondial in solutii de procesare, ambalare si distribuire a produselor alimentare lichide. Lucrand indeaproape cu clientii si furnizorii nostri, oferim produse sigure, inovatoare si in armonie cu protectia mediului inconjurator, care satisfac in fiecare zi cerintele consumatorilor din peste 170 de tari. Avand aproximativ 23000 de angajati in peste 80 de tari, noi credem in asumarea cu responsabilitate a pozitiei de lider in industria de profil, pentru crearea unei cresteri profitabile in armonie cu protectia mediului inconjurator si cu o buna conduita sociala. Motto-ul nostru „PROTEJEAZA CE E BUN™" reflecta viziunea noastra de a oferi alimente sanatoase si disponibile oriunde. Mai multe informatii despre Tetra Pak sunt disponibile pe www.tetrapak.ro 

 

 

 

Noutati

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

29-04-2025 Stiri agricole

Noul raport Corteva evidențiază modul în care inovația accelerează o agricultură mai sustenabilă

Cel mai recent raport de progres al Corteva Agriscience privind obiectivele sale de sustenabilitate evidențiază modul în care progresele în inovație și tehnologie determină o productivitate mai mare pentru fermieri, protejând în același timp resursele noastre naturale. Mai multe>>

Activități în desfășurare la APIA

28-04-2025 APIA

Activități în desfășurare la APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg cu privire la cele mai importante activități desfășurate în această perioadă:- primirea Cererilor de plată în cadrul Campaniei 2025 până la data de 30 mai;- eliberarea de adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții gestionate în cadrul Campaniei 2025, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Mai multe>>

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

25-04-2025 Stiri agricole

Statul român interzice micilor fermieri accesul la „Rabla pentru Tractoare”, eliminând din ghidul oficial al programului anumite categorii de utilaje, mai accesibile. Fermierii români cer explicații și reluarea consultării publice.

Ghidul oficial al programului „Rabla pentru Tractoare”, publicat recent în Monitorul Oficial, a stârnit controverse majore după ce autoritățile au modificat în mod esențial și netransparent definiția eligibilă a „tractorului”, excluzând din program tocmai subcategoriile T1a, T1b, T2a, T2b, T3a  și T3b — adică exact acele vehicule care, potrivit legislației europene, sunt tractoare agricole sau forestiere, mai accesibile pentru fermierii români mici și mijlocii. Mai multe>>

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

25-04-2025 APIA

Peste 39,5 milioane euro au ajuns în conturile beneficiarilor  din sectorul creșterii ovinelor/caprinelor

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, efectuează plata sprijinului financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile. Mai multe>>

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

25-04-2025 APIA

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2025

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 17 aprilie 2025, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică,  Mai multe>>

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

25-04-2025 Stiri agricole

Alianța pentru Agricultură și Cooperare salută poziția Parlamentului European privind viitorul buget UE și susținerea unei PAC echitabile și moderne

Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a adoptat astăzi, cu o majoritate de 23 voturi pentru, raportul referitor la viitorul buget al UE post-2027. Raportul, coordonat de eurodeputații Carla Tavares (S&D, Portugalia) și Siegfried Mureșan (PPE, România), respinge modelul „un plan național per stat membru” propus de Comisia Europeană și reafirmă necesitatea unei abordări echilibrate, flexibile și real adaptate nevoilor statelor membre. Mai multe>>

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

24-04-2025 Stiri agricole

Impactul inovației: produsele biologice revoluționează agricultura

Author: Andre Negreiros, Liderul Unității Comerciale Europa Centrală și de Est, Corteva Agriscience Natura este ingenioasă, găsind mereu noi și mai bune modalități de a răspunde celor mai mari provocări. Pretutindeni în jurul nostru există exemple prin care natura oferă un avantaj – ajutând plantele să devină mai rezistente, insectele mai adaptabile, iar solurile mai sănătoase. Mai multe>>

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

18-04-2025 Siguranta alimentara

Sărbătorile de Paște – Cozonaci cu diverse umpluturi cu până la 16 E-uri și 32 grame de zahăr pentru 100 grame de produs !

InfoCons Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip cozonac cu diverse umpluturi identificate pe piața din România pentru Sărbătorile de Paște 2025 .În total InfoCons Protecția Consumatorilor a analizat 23 de produse tip cozonac cu diverse umpluturi  (cozonac cu ciocolată , cozonac cu nucă și cozonac cu rahat ) cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2025 , de la următorii producători/distribuitori : Mai multe>>

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

18-04-2025 Stiri agricole

IAA între mit și realitate: cum funcționează combaterea grindinei și cum ajută economia României

Pentru a aduce claritate asupra modului în care funcționează sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor în România, IAA – Intervenții Active în Atmosferă, aduce în prim-plan informații documentate. Cu o experiență de peste 30 de ani, IAA este o societate privată românească care desfășoară o activitate strategică, susținând fermierii, protejând culturile și contribuind direct la securitatea alimentară a țării Mai multe>>

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

18-04-2025 Stiri agricole

Criza degradării solurilor contribuie la dublarea migrației globale, avertizează un nou raport

Se estimează că până la sfârșitul secolului migrația globală se va dubla, în mare parte din cauza crizelor devastatoare și interconectate reprezentate de degradarea solului, schimbările climatice și insecuritatea alimentară, conform unui nou raport publicat astăzi de mișcarea Salvează Solul. Mai multe>>

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

17-04-2025 Credite agricultura

Tarfin sprijină fermierii români prin finanțare accesibilă și soluții inovative. Numărul celor care au apelat la finanțare a crescut cu aproape 60% în ultimul an

Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

17-04-2025 Marketing agroalimentar

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelență în Management

Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>