Masuri pentru accelerarea absorbtiei fondurilor europene agricole in 2015

absorbtie fonduri agricole 2015In domeniul absorbtiei fondurilor europene jumatate din bugetul local alocat Romaniei este pentru programe gestionate de Ministerul Agriculturii. Pentru accelerarea absorbtiei fondurilor europene pentru agricultura, dezvoltare rurala si pescuit, MADR a intocmit in o serie de masuri care vor fi luate in 2015.

 

 

 

 

 

Pentru Programul National de Dezvoltare Rurala - PNDR (Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala - FEADR)

PNDR - Perioada de programare 2007-2013

    • Realizarea unei baze de date cu preturi de referinta pentru activele fizice achizitionate prin proiect.
    • Acordarea platilor in avans la beneficiarii publici pe baza unei singure achizitii publice.
    • Plata la factura.


PNDR - Perioada de programare 2014-2020

    • Realizarea unei baze de date cu preturi de referinta pentru activele fizice achizitionate prin proiect.
    • Acordarea platilor in avans la beneficiarii publici pe baza unei singure achizitii publice.
    • Utilizarea costurilor simplificate pentru infiintare si recoversie plantatii pomicole si vita de vie si infrastructura rutiera in mediul rural.
    • Utilizarea studiilor privind potentialul economic si agricol pentru fundamentarea sprijinului financiar acordat prin PNDR 2014-2020.
    • Simplificarea procedurilor de lucru la nivelul AFIR pentru procesarea cu celeritate a cererilor de plata ale beneficiarilor.
    • Depunerea on-line a proiectelor (disponibila gradual pentru majoritatea masurilor).
    • Limitarea la minim a documentelor solicitate la depunerea proiectelor.
    • Punerea la dispozitia benficiarilor a proiectelor model pentru finantarea anumitor tipuri de investitii realizate prin PNDR 2014-2020.
    • Diminuarea numarului de controale pe teren.
    • Adoptarea de documente standardizate de atribuire pentru beneficiarii publici.
    • Depunerea on-line a ofertelor de licitatie.



Pentru Fondul European de Garantare Agricola – FEGA

FEGA - Perioada de programare 2007-2013

    • Activitati de informare publica asupra masurilor/schemelor de sprijin derulate din fonduri europene.
    • Organizarea de sesiuni de instruire a reprezentantilor asociatiilor profesionale din domeniul agriculturii si de sesiuni de informare a fermierilor.
    • Modificari ale legislatiei nationale si adaugarea de clarificari asupra documentelor privind dreptul de folosinta a terenului si valabilitatea acestora.
    • Publicarea sistemului de sanctiuni inca de la inceputul campaniei de depunere a cererilor de plata.
    • Verificarea concordantei suprafetei declarate in cererea de sprijin cu documentele justificative si adeverinta emisa de catre Registrul Agricol.
    • Autorizarea si efectuarea platilor in avans catre fermieri.
    • Incheierea/prelungirea conventiilor de lucru incheiate intre APIA, fondurile de garantare in domeniul agriculturii si bancile comerciale, in vederea eliberarii adeverintelor in cadrul diferitelor scheme de sprijin implementate.
    • Difuzarea de materiale de informare avand sectiune speciala cu privire la masurile implementate de APIA.
    • Postarea pe pagina web oficiala a institutiei - www.apia.org.ro, a materialelor de informare aferente Campaniei de primire a cererilor de sprijin pe suprafata.
    • Participarea institutiei la evenimente de informare publica sau promovare.


FEGA - Perioada de programare 2014-2020

    • Intensificarea masurilor care au dus la o absorbtie de peste 98% pentru fiecare campanie de plata a masurilor si schemelor derulate de APIA in perioada de programare 2007-2013.
    • Promovarea prin actiuni de informare a beneficiarilor prin care se disemineaza informatii legate de derularea corecta a angajamentelor.
    • Promovarea prin actiuni de informare a beneficiarilor prin care se disemineaza informatii legate de derularea corecta a implementarii contractului de finantare.
    • Organizarea unor campanii de informare pentru beneficiari, prin care acestia sa fie informati cu privire la conditiile si angajamentele asumate pe care trebuie sa le respecte.
    • Identificarea prin mijloace electronice a parcelelor agricole din cadrul exploatatiei si a suprafetelor din angajamente.



Pentru Programul Operational pentru Pescuit - POP (Fondului European pentru Pescuit - FEP)

POP - Perioada de programare 2007-2013

    • Adoptarea de catre Guvern a proiectului de HG privind eligibilitatea TVA nerecuperabil.
    • Continuarea aplicarii masurii adoptate la jumatatea anului 2014 privind acordarea avansurilor catre beneficiarii privati, precum si acordarea avansurilor pe baza facturii aferente transei de plata.
    • Continuarea intalnirilor cu beneficiarii POP si cu Grupurile de actiune locala din sectorul pescaresc (FLAG-uri), intalniri ce au demarat la finele anului 2013, respectiv 2012, in vederea identificarii unor solutii la problemele intampinate de acestia in implementare.
    • Intalniri cu bancile pentru stimularea creditarii in conditiile continuarii aplicarii schemei de inginerie financiara si dupa 31 decembrie 2015.


POP - Perioada de programare 2014-2020

    • Simplificarea procedurilor de lucru si initierea unor acte normative care sa duca la scurtarea timpului pentru obtinerea diverselor avize/autorizatii.
    • Implementarea schemei de inginerie financiara.
    • Acordarea de avansuri FLAG-urilor in special pentru animarea teritoriulului.
    • Cresterea numarului de personal al DGP AMPOP si instruirea adecvata a acestuia in vederea acoperirii functiilor dovedite ca fiind vulnerabile in perioada 2007-2013, precum si a noilor sarcini ce trebuie gestionate, in conformitate cu regulamentul specific aferent acestei perioade.

 

 

BILANT 2014 - Absorbtia fondurilor europene pentru agricultura, dezvoltare rurala si pescuit


Fonduri europene gestionatede MADR
(Rata de absorbtie curenta in perioada 2007-2014)

absorbtie fonduri agricole 2015 I

 

 

Sume incasate de Romania de la Comisia Europeana

Alocare financiara 2007-2013: 15,371 mld. euro
Sume incasate de la CE: 13,448 mld. euro, din care:

        • 0,594 mld. euro avansuri
        • 12,854 mld. euro plati rambursate si in curs de rambursare

absorbtie fonduri agricole 2015 III

 

 

Rata de absorbtie curenta la nivelul fondurilor europene gestionate de MADR

absorbtie fonduri agricole 2015 II

 

 

MADR



Noutati

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

29-02-2024 Plati APIA

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca amana startul Campaniei de primire a Cererilor de Plata cu cel putin 2 saptamani. In acest moment se modifica legislatia europeana, in sensul modificarii/aprobarii Regulamentului (UE) nr. 2115/2021 opozabil Romaniei. Totodata, se asteapta de la Comisia Europeana (CE) derogarile privind conditionalitatea pentru GAEC 7 si GAEC 8. Mai multe>>