UE asigura fonduri pentru supravegherea, prevenirea si combaterea bolilor transmisibile

Actiuni de supraveghere prevenire si combatere a bolilor transmisibile cofinantate cu fonduri UEServiciile sanitare veterinare au ca principal obiectiv asigurarea statusului de sanatate a animalelor domestice si salbatice, a corelatiei dintre bolile animalelor si transmiterea acestora la om, precum si asigurarea calitatii si a salubritatii produselor de origine animala destinate consumului uman, asigurarea sanatatii publice si protejarea intereselor consumatorilor.

Pentru implementrea operativa si eficienta a acestui obiectiv sunt elaborate programe specifice la nivel national si judetean de prevenire si combatere bolilor transmisibile la animale si de la animale la om, programe sprijinite de Guvern prin asigurarea cadrului institutional si juridic, a resurselor financiare si a bazei tehnico materiale necesare.

Pentru situatiile cu risc epidemiologic major, cu implicatii pentru sanatatea publica si economia nationala, precum si in spatiul intracomunitar, organismele de specialitate din cadrul Uniunii Europene asigura fonduri prin cofinantarea monitorizarii, prevenirii si combaterii unor boli transmisibile, in baza Deciziei C. E. nr. 870 / 2011, cu modificariile si complectarile ulterioare.

In acest context, sunt aprobate programe cofinantate din fonduri U.E. pentru urmatoarele boli:

    • Bluetongue la bovine si ovine
    • Encefalopatii spongiforme transmisibile
    • Pesta porcina clasica
    • Influenta aviara sau pesta aviara
    • Salmoneloza la gainile ouatoare si la puii de carne broiler
    • Turbarea sau rabia la vulpi


In baza strategiilor si masurilor stabilite, personalul din reteaua sanitara veterinara este implicat, in acest an, cu profesionalism si exigenta pentru implementarea acestor programe, comform specificului fiecarei boli, dupa cum urmeaza:

Boala Limbii Albastre (Bluetongue) este o afectiune infecto-contagioasa specifica rumegatoarelor domestice (bovine, ovine, caprine) si a rumegatoarelor salbatice, care este transmisa si intretinuta de vectori reprezentati de diferite specii de insecte Culicoide (tantari) existente in mediul natural.

Pe langa pagubele directe generate de morbiditate ridicata (pana la 100% ) si mortalitate, aparitia si difuzarea bolii in tara noastra are consecinte economice importante privind exportul romanesc de rumegatoare (bovine si ovine).

Pentru supravegherea clinica a efectivelor receptive la Blutongue, sunt stabilite o serie de masuri menite sa protejeze teritoriului judetean si national de aceasta boala, prin:

    • Supravegherea permanenta a miscarilor de animale receptive pe plan national si in spatiul intracomunitar;
    • Supravegherea permanenta a bovinelor, ovinelor si caprinelor privind orice modificare a starii de sanatate si anuntarea medicului veterinar;
    • Tratamentul periodic ale bovinelor, ovinelor si caprinelor cu substante insecticide sau insectifuge;
    • Supravegherea serologica prin afluirea de probe de sange recoltate prin sondaj de la animalele receptive, din :
        • puncte tinta de supraveghere stabilite in zone considerate favorabile dezvoltarii vectorilor de transmitere a bolii, respectiv, tantarii;
        • zonele limitrofe fermelor cu efective mari de bovine, ovine si caprine;
        • zonele de liziere a padurilor prin capturarea tantarilor cu captatoare speciale;
    • Indepartarea gunoiului de grajd (care constituie un biotop favorabil dezvoltarii insectelor) din apropierea adapostului si de pe platforma de gunoi si efectuarea de dezinsectii periodice in adaposturi.


Encefalopatiile Spongiforme Transmisibile, cunoscute si sub denumirea de Boala vacii nebune, sunt maladii specifice indeosebi bovinelor si ovinelor adulte, manifestate prin afectiunea creierului care devine spongios ca un burete, sistemul nervos central se descompune, boala fiind mortala.

Encefalopatiile Spongiforme Transmisibile, sunt boli pentru care sunt prevazute investigatii de laborator obligatorii ale sistemului nervos central, prin afluirea de probe recoltate de la rumegatoare (bovine, ovine, caprine, cervide) sacrificate, moarte, sau vanate (rumegatoare salbatice) stabilite in cadrul Programului anual al actiunilor de supraveghere, prevenire, control si eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om.

Pesta Porcina Clasica, boala infecto-contagioasa cu un inalt grad de periculozitate pentru efectivele de porcine domestice si salbatice, care genereaza pierderi economice importante datorita mortalitatii ridicate, a restrictiilor privind miscarea animalelor si a produselor de origine animala, sistarea comertului intern si a exportului cu porcine vii si a produselor provenite de la acestea.

In cadrul Programul de prevenire si combatere a bolii sunt prevazute urmatoarele actiuni:

    • Participarea medicilor veterinari implicati, la instruiri cu simulare organizata la nivel national si la nivel local, pentru insusirea legislatiei specifice;
    • Difuzarea de materiale informative la nivelul fermelor cu porcine, si a autoritatiilor locale;
    • Efectuarea lunara a catagrafiei efectivelor de porcine existente in fermele comerciale si la gospodariile populatiei, identificarea lor si introducerea in B.N.D, gestionarea efectivelor de mistreti din fondurile de vanatoare;
    • Asigurarea normelor de biosecuritate, in exploatatiile comerciale, a legislatiei privind circulatia porcinelor pe teritoriul national si prin activitati de import;
    • Supravegherea clinica a efectivelor de porcine domestice si a mistretilor din zona silvatica;
    • Supravegherea bolii prin examene in laborator din probe recoltate de la porcii domestici si de la mistretii recoltati in campania de vanatoare.


Gripa aviara (Influenta Aviara) boala infectioasa a pasarilor cauzata de mutatia virusului gripal de tip A, subtipurile H5 si H7. Boala a fost descoperita acum mai mult de 100 de ani in Italia si s-a raspandit in intreaga lume. fiind predispuse la infectie cu gripa aviara toate specile de pasari, existand unele specii mai mult sau mai putin rezistente la aceasta boala.

Pasarile migratoare (ratele salbatice, in mod special) sunt sursa naturala de gripa aviara, ele fiind si cele mai rezistente la infectii. Pasarile domestice sunt deosebit de predispuse la epidemii de gripa aviara cu final fatal.

Pentru protejarea teritoriului si implicit a efectivelor de pasari receptive, actiunile de supraveghere a bolii, se asigura prin:

    • Stabilirea zonelor de risc pe culoarul raurilor, in localitatiile cu gospodarii care au contact cu luciul de apa si in jurul a fermelor comerciale; 
    • Supravegherea clinica a starii de sanatate a pasarilor domestice si salbatice din zonele tinta;
    • Inspectia permanenta, prin examen de laborator pe probe de sange, tampoane traheale si tampoane cloacale la pasarile migratoare din Delta Dunarii, la pasarile domestice din exploatatiile aflate in localitatile din judete cu risc crescut de contaminare, din zona trans-frontaliera si a pasarilor din import aflate in perioada de carantina;
    • Supravegherea comertului intracomunitar si a importului cu pasari vii provenite din statele membre ale Uniunii Europene sau tari terte;
    • Efectuarea de examene de laborator din probe recoltate de la pasarile moarte afluite din zonele de supraveghere.


Salmonelozele la pasari sunt boli infecto-contagioase produse de numeroase serotipuri de salmonele mobile (S. Enteritidis, S. Typhimurium etc) care cauzeaza pierderi prin mortalitate, infecunditate si scaderea productiei de oua la toate speciile de pasari domestice si salbatice (rate, gaini, curci, fazani, canari, porumbei etc).

Programul de prevenire si combatere a Salmonelozelor la pasari este canalizat pe doua directii, respectiv gaini ouatoare si pui de carne broiler, prin:

    • Efectuarea de controale periodice pentru supravegherea clinica a efectivelor existente in exploatatiile cu gaini ouatoare si pui de carne;
    • Asigurarea masurilor de biosecuritate si de profilaxie generala in fermele comerciale;
    • Supravegherea prin examene bacteriologice efectuate in laboratorul de diagnostic, stabilite pe un procent de probe recoltate din cadavre de la pasari moarte si fecale, comform programului stabilit pentru acest an.


Rabia (turbarea) boala produsa de un virus care afecteaza sistemul nervos central (creierul si maduva spinarii) atat la animale cat si la oameni. Apare foarte rar la animalele domestice vaccinate, dar poate fi contractata foarte usor in cazul in care un animal domestic nevaccinat intra in contact cu un alt animal domestic, sau salbatic bolnav si este muscat de acesta.

Programul de prevenire si combatere a Rabiei la animalele domestice si salbatice, ca parte componenta a programului national elaborat in acest scop de A.N.S.V.S.A. cuprinde o serie de masuri de supraveghere si control a bolii, in populatia de animale receptive la aceasta boala, prin:

    • Catagrafia populatiei de carnasiere receptive (in special a efectivului de vulpi) din mediul silvatic;
    • Identificarea fondurilor de vanatoare, stabilirea si transmiterea la A.N.S.V.S.A a coordonatelor la fiecare fond de vanatoare, intocmirea hartilor cu locurile de administrare a momelelor vaccinale;
    • Identificarea si confirmarea cazurilor de Rabie prin teste de laborator si depistarea originii bolii;
    • Reducerea numarului de animale cu potential ridicat de infectare si de raspandire a bolii din zonele rabigene, prin masuri specifice;
    • Imunoprofilaxia antirabica prin vaccinarea carnasierelor domestice si a vulpilor din zona silvatica;
    • Administrarea manuala a momelilor vaccinale se realizeaza de catre personalul sanitar veterinar impreuna cu reprezentantii fondurilor de vanatoare, prin amplasarea de momeli vaccinale in zonele rabigene, la vizuina, sau alte locasuri populate cu animale receptive;
    • Respectarea legilatiei in vigoare precum si a regulilor de recoltare, ambalare si transport al probelor pentru diagnosticul rabiei.


In derularea eficienta a acestor programe personalul din cadrul retelei sanitare veterinare colaboreaza permanent cu crescatorii de animale, cu alte autoritati judetene (Institutia Prefectului, Consiliul Judetean, D.A.J., I.P.J., D.S.P., D.S., A.J.V.S.P., A.P.C., etc.) si cu autoritati locale, implicate in prevenirea si combaterea bolilor transmisibile.

Dr. Pentea Ioan
Secretar al Colegiului Medicilor Veterinari al Judetului Sibiu

 

 

Noutati

IAA: Din cauza unui blocaj administrativ, România pierde lupta cu schimbările climatice

23-06-2025 Stiri agricole

IAA: Din cauza unui blocaj administrativ, România pierde lupta cu schimbările climatice

București, 23.06.2025 — Compania IAA – Intervenții Active în Atmosferă atrage atenția asupra unei situații critice care pune în pericol funcționarea întregului sistem național de combatere a căderilor de grindină și de stimulare a precipitațiilor.https://www.youtube.com/watch?v=7GAxhsfgCPw Mai multe>>

Clubul Fermierilor Români semnează un protocol de colaborare cu ADR pentru accelerarea digitalizării agriculturii românești

21-06-2025 Stiri agricole

Clubul Fermierilor Români semnează un protocol de colaborare cu ADR pentru accelerarea digitalizării agriculturii românești

20 iunie 2025, Sediul Autorității pentru Digitalizarea României (ADR)Prin acest protocol, Clubul Fermierilor Români și Autoritatea pentru Digitalizarea României își propun:- Să sprijine adoptarea tehnologiei digitale în ferme prin inițiative de formare și consiliere,- Să faciliteze accesul la finanțări pentru proiecte de digitalizare- Să contribuie la reducerea decalajului digital și la creșterea competitivității fermierilor români pe piața europeană. Mai multe>>

Napolact, brandul preferat al românilor: ajunge în 45% dintre gospodăriile din România și își consolidează poziția de lider sustenabil pe piața lactatelor

20-06-2025 Marketing agroalimentar

Napolact, brandul preferat al românilor: ajunge în 45% dintre gospodăriile din România și își consolidează poziția de lider sustenabil pe piața lactatelor

Napolact marchează un nou record de prezență în gospodăriile din România, atingând un nivel istoric de 45%, conform datelor aferente primului trimestru din 2025. Cu alte cuvinte, aproape 1 din 2 gospodării românești aleg Napolact, confirmând încrederea consumatorilor în calitatea și autenticitatea brandului. Mai multe>>

Fermierii români sporesc securitatea alimentară prin cultivarea rapiței

19-06-2025 Siguranta alimentara

Fermierii români sporesc securitatea alimentară prin cultivarea rapiței

Pe măsură ce lumea continuă să facă față efectelor vremii extreme și ale perturbărilor economice, securitatea alimentară rămâne una dintre cele mai presante priorități globale. Potrivit Raportului Global privind Criza Alimentară 20251, aproape 295 de milioane de oameni s-au confruntat cu insecuritate alimentară acută anul trecut, o creștere uluitoare față de anii anteriori. Mai multe>>

APIA a dat startul plăților pentru Sprijinul Cuplat – Campania 2024. Peste 60 de milioane de euro ajung la fermieri

19-06-2025 Plati APIA

APIA a dat startul plăților pentru Sprijinul Cuplat – Campania 2024. Peste 60 de milioane de euro ajung la fermieri

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început miercuri, 18 iunie 2025, transferul sumelor aferente Sprijinului Cuplat pentru Campania 2024. Peste 43.500 de fermieri vor beneficia de plăți în valoare totală de peste 60 de milioane de euro, fonduri provenite din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA). Mai multe>>

Modificări în legislația aferentă sectorului vitivinicol Intervenția IS-V-01 – Restructurarea și reconversia plantațiilor viticole

18-06-2025 APIA

Modificări în legislația aferentă sectorului vitivinicol Intervenția IS-V-01 – Restructurarea și reconversia plantațiilor viticole

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg că a fost publicat în Monitorul Ofical al României nr. 549/13.06.2025, Ordinul nr. 213 din 12.06.2025 pentru completarea anexei la Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 117/2023 privind criteriile de eligibilitate, documentele justificative, condiţiile şi modul de implementare a intervenţiei IS-V-01 „Restructurarea şi reconversia plantaţiilor viticole” din cadrul Planului strategic PAC 2023-20... Mai multe>>

Finalizarea Campaniei de depunere a Cererilor de plată pentru anul 2025

16-06-2025 APIA

Finalizarea Campaniei de depunere a Cererilor de plată pentru anul 2025

Agenția de Plăți si Intervenție pentru Agricultură (APIA) aduce la cunoștința opiniei publice că la data de 13 iunie a.c. s-a încheiat Campania de primire a Cererilor de plată aferente anului 2025. Astfel, în perioada 03 martie  – 13 iunie 2025, au fost depuse 708.012 cereri de plată pentru o suprafață de 9.875.710,11 milioane hectare. Mai multe>>

Artesana desemnată „Artisan Dairy Innovator of the Year” la Global Brand Awards 2025

16-06-2025 Stiri agricole

Artesana desemnată „Artisan Dairy Innovator of the Year” la Global Brand Awards 2025

Brandul românesc Artesana a fost distins cu titlul de „Artisan Dairy Innovator of the Year” în cadrul prestigioasei competiții internaționale Global Brand Awards 2025, organizată de Global Brands Magazine, cu sediul în Marea Britanie. Ceremonia de decernare a avut loc în seara zilei de 13 iunie, la The Grand Hyatt Dubai, și a reunit lideri ai industriei din întreaga lume. Mai multe>>

Ce avem pe masă?” EUIPO denunță produsele alimentare și băuturile contrafăcute din UE

13-06-2025 Siguranta alimentara

Ce avem pe masă?” EUIPO denunță produsele alimentare și băuturile contrafăcute din UE

Autoritățile au confiscat produse alimentare contrafăcute în valoare de 91 de milioane de euro într-o singură operațiune la nivelul UE. Vinurile și băuturile spirtoase se confruntă cu una dintre cele mai ridicate rate de contrafacere în comparație cu alte produse, cu pierderi anuale în vânzări de 2 289 de milioane de euro și aproape 5 700 de locuri de muncă în UE. Numai în România, în acest sector se pierd anual 29 de milioane de euro din vânzări și peste 220 de locuri de muncă. Mai multe>>

”Parfum de Cluj” – vizitarea colecției de trandafiri a USAMV Cluj-Napoca, în 14 iunie 2025.

12-06-2025 Targuri si expozitii

”Parfum de Cluj” – vizitarea colecției de trandafiri a USAMV Cluj-Napoca, în 14 iunie 2025.

Vor fi prezentate și cele mai noi soiuri brevetate la OSIM de către Stațiunea de Cercetare Horticolă – Luna albă și Splendoria. Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca are plăcerea să invite iubitorii de trandafiri la evenimentul anual ”Parfum de Cluj”, în 14 iunie, între orele 10.00 – 18.00, la Stațiunea de Cercetare Horticolă (SCH). Mai multe>>

Start la înscrieri în Romania ClimAccelerator – programul pentru startupuri verzi din România

12-06-2025 Stiri agricole

Start la înscrieri în Romania ClimAccelerator – programul pentru startupuri verzi din România

Impact Hub Bucharest și partenerul principal Rompetrol, cu sprijinul Climate-KIC, au deschis înscrierile pentru Romania ClimAccelerator, acceleratorul startupurilor verzi, care se desfășoară între 11 iunie și 11 august 2025. Programul susține dezvoltarea startupurilor verzi care propun soluții inovatoare în domenii precum mobilitate urbană, energie regenerabilă, agricultură inteligentă pentru climă,  Mai multe>>

Plăți de peste 104,6 milioane lei (21 milioane euro) pentru Campania 2024

12-06-2025 Plati APIA

Plăți de peste 104,6 milioane lei (21 milioane euro) pentru Campania 2024

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 26 mai – 06 iunie 2025, plăți pentru anul de cerere 2024, în suma totală 104.676.932,20 lei (21.038.860,67 euro), astfel: Mai multe>>