Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale primeste in sesiunea de cereri de proiecte solicitari de finantare pentru submasura 4.1a – Investitii in exploatatii pomicole, precum si pentru alte tipuri de investitii in agricultura si in activitati non-agricole.
Alocarea disponibila in aceasta sesiune pentru submasura 4.1a este de 105 milioane de euro (100 milioane de euro pentru teritoriul national si de 5 milioane de euro pentru teritoriul ITI Delta Dunarii).
„Ghidul solicitantului a suferit mai multe modificari care au avut in vedere in primul rand nevoile concrete ale beneficiarilor. AFIR nu a putut si nu poate exista in absenta celor care vor sa implementeze proiecte cu finantare europeana. De aceea, rolul nostru, a celor care lucram la AFIR, este in primul rand acela de a sprijini beneficiarii, fapt inteles foarte clar si asumat de toti angajatii. Beneficiarul de fonduri europene pentru agricultura si dezvoltare rurala este, fara doar si poate, cel mai important element din activitatea Agentiei” , a tinut sa precizeze Adrian-Ionut CHESNOIU, directorul general al Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale.
Fondurile nerambursabile pot fi obtinute de persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale sau familiale, de societati comerciale, precum si de forme asociative, pentru reconversia plantatiilor existente, infiintarea de plantatii pomicole, infiintarea si modernizarea pepinierelor. De asemenea, sunt sprijinite financiar si proiectele de investitii pentru infiintarea, extinderea si modernizarea sistemelor de depozitare, conditionare, ambalare si a unitatilor de procesare la nivelul exploatatiei, precum si pentru alte tipuri de investitii identificare ca necesare pentru imbunatatirea performantei economice a fermelor.
O noutate importanta priveste posibilitatea cresterii intensitatii sprijinului nerambursabil cu pana la 90% pentru componenta de procesare si comercializare la nivelul fermei. Una dintre conditii este ca peste 70% din produsele pomicole care vor fi conditionate/ procesate/ comercializate sa provina din exploatatia proprie.
O alta modificare aplicabila in aceasta sesiune, ca urmarea a modificarii PNDR 2020, prevede ca pentru speciile nuc si alun poate fi utilizat si material CAC (conformitas agraria communitatis), nu doar categoria biologica certificata sau dintr-o categorie superioara.
„Mai mult de 25% din proiectele depuse pe pomicultura in sesiunea trecuta au fost pentru nuc si alun. Agentia era in postura in care trebuia sa aplice o prevedere cu caracter general unei situatii particulare – si anume imposibilitatea potentialilor beneficiari de a gasi in Romania specii de alun si nuc din categoria biologica certificata sau dintr-o categorie superioara. De aceea aceasta modificare este, din punctul meu de vedere, pe cat de solicitata de beneficiari si de importanta, pe atat de fireasca.” a declarat directorul general al AFIR, Adrian-Ionut CHESNOIU.
Incepand cu aceasta sesiune, se accepta cultivarea mai multor specii in spatii protejate. Daca in sesiunile trecute se acceptau doar capsuni, acum se finanteaza si cires si arbusti fructiferi. Practic, orice specie pentru care exista tehnologie de cultivare in spatii protejate este acceptata ca investitie eligibila pentru finantare prin PNDR.
Solicitantii vor putea beneficia de un criteriu de selectie nou, si anume, acordarea a 5 puncte pentru angajarea personalului cu studii superioare in domeniul proiectului.
Cererile de finantare se depun on-line pe pagina de internet a Agentiei, www.afir.info, pana in data de 31 iulie 2017, ora 16:00 sau pana la epuizarea fondurilor disponibile. Pentru intocmirea documentatiei necesare obtinerii finantarii, solicitantii de fonduri nerambursabile au la dispozitie Ghidul solicitantului care poate fi consultat gratuit pe site-ul Agentiei, la sectiunea „Investitii PNDR” in pagina dedicata fiecarei submasuri in parte.
Informatii suplimentare: Pe langa propunerile venite din partea celor interesati de accesarea fondurilor nerambursabile, Ghidurile finale preiau si cele mai noi modificarile legislative in domeniul implementarii PNDR.
Astfel, in urma modificarii HG 226/ 2015 privind stabilirea cadrului general de implementare al PNDR, pentru investitiile care prevad constructii-montaj, proiectul tehnic de executie se avizeaza acum dupa semnarea contractului de finantare cu AFIR.
La Solicitarea de acordare a scrisorii de garantie, conform noilor reglementari, este necesar avizul favorabil al AFIR doar asupra unei achizitii, fata de prevederea anterioara, care stipula ca este nevoie de avizul favorabil al Agentiei asupra procedurii de achizitie prioritar majoritara.
Ghidurile finale aduc simplificari semnificative conditiilor de accesare. Acestea preiau clarificarile cu privire la varsta tanarului fermier, facute ca urmare a modificarii PNDR. Astfel, din punct de vedere al varstei, se incadreaza in definitia tanarului fermier sef de exploatatie, inclusiv tanarul fermier care aplica o cerere de finantare cu o zi inainte de implinirea varstei de 41 ani.
Alt exemplu de facilitare a accesului la fonduri este acceptarea certificatelor de formare profesionala eliberate de Agentia Nationala de Consultanta Agricola (ANCA).
O alta simplificare priveste corelarea intre perioada de depunere a cererii unice pe suprafata la APIA si deschiderea sesiunii de primire de proiecte finantate prin PNDR. In practica, daca in sistemul electronic nu se pot vizualiza inregistrarile efectuate de solicitant in timpul campaniei de depunere a cererii unice de plata, fermierul poate face dovada acestor inregistrari printr-o adeverinta emisa de APIA.
A.F.I.R.
Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale
28-06-2025 Informatii utile
InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Energia Inteligentă lansează Ghidul consumatorului de energie electrică și gaze naturale, un instrument util pentru toți consumatorii de energie care aduce în prim plan importanța cunoașterii drepturilor și responsabilităților acestora în raport cu furnizorii și operatorii din domeniul energetic. În contextul liberalizării pieței de energie electrică începând cu data de 1 iulie 2025, pentru a plăti un preț corect la c... Mai multe>>
27-06-2025 Stiri agricole
Informare HBM Consulting: În dimineața zilei de 25 iunie, am transmis o solicitare oficială privind accelerarea implementării Schemei de sprijin pentru autoconsum energetic destinată sectoarelor cod CAEN 01, 10 și 11 ( https://ros.ms/r4PrN ). Mai multe>>
27-06-2025 Stiri agricole
Cum reparăm un deficit de miliarde și construim o industrie agroalimentară competitivă? Există o ironie greu de ignorat în peisajul economic al României. Una dintre cele mai fertile țări din Europa importă majoritatea alimentelor pe care le consumă. Rafturile din retail spun povestea unui paradox devenit cotidian: carne procesată din vest, lactate din centrul Europei, dulciuri și conserve de oriunde, mai puțin de aici. Și asta într-o țară care are pământ fertil, tradiție agricolă, și ... Mai multe>>
27-06-2025 Stiri agricole
Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, anunță lansarea seriei video „ADN de Fermier”, realizată în parteneriat cu emisiunea Agro Jurnal de pe canalul național Digi 24. Episoadele vor fi difuzate lunar pe parcursul întregului an și sunt concepute pentru a evidenția rolul tranziției generaționale în agricultura românească. Mai multe>>
23-06-2025 Stiri agricole
București, 23.06.2025 — Compania IAA – Intervenții Active în Atmosferă atrage atenția asupra unei situații critice care pune în pericol funcționarea întregului sistem național de combatere a căderilor de grindină și de stimulare a precipitațiilor.https://www.youtube.com/watch?v=7GAxhsfgCPw Mai multe>>
21-06-2025 Stiri agricole
20 iunie 2025, Sediul Autorității pentru Digitalizarea României (ADR)Prin acest protocol, Clubul Fermierilor Români și Autoritatea pentru Digitalizarea României își propun:- Să sprijine adoptarea tehnologiei digitale în ferme prin inițiative de formare și consiliere,- Să faciliteze accesul la finanțări pentru proiecte de digitalizare- Să contribuie la reducerea decalajului digital și la creșterea competitivității fermierilor români pe piața europeană. Mai multe>>
20-06-2025 Marketing agroalimentar
Napolact marchează un nou record de prezență în gospodăriile din România, atingând un nivel istoric de 45%, conform datelor aferente primului trimestru din 2025. Cu alte cuvinte, aproape 1 din 2 gospodării românești aleg Napolact, confirmând încrederea consumatorilor în calitatea și autenticitatea brandului. Mai multe>>
19-06-2025 Siguranta alimentara
Pe măsură ce lumea continuă să facă față efectelor vremii extreme și ale perturbărilor economice, securitatea alimentară rămâne una dintre cele mai presante priorități globale. Potrivit Raportului Global privind Criza Alimentară 20251, aproape 295 de milioane de oameni s-au confruntat cu insecuritate alimentară acută anul trecut, o creștere uluitoare față de anii anteriori. Mai multe>>
19-06-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început miercuri, 18 iunie 2025, transferul sumelor aferente Sprijinului Cuplat pentru Campania 2024. Peste 43.500 de fermieri vor beneficia de plăți în valoare totală de peste 60 de milioane de euro, fonduri provenite din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA). Mai multe>>
18-06-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează publicul larg că a fost publicat în Monitorul Ofical al României nr. 549/13.06.2025, Ordinul nr. 213 din 12.06.2025 pentru completarea anexei la Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 117/2023 privind criteriile de eligibilitate, documentele justificative, condiţiile şi modul de implementare a intervenţiei IS-V-01 „Restructurarea şi reconversia plantaţiilor viticole” din cadrul Planului strategic PAC 2023-20... Mai multe>>
16-06-2025 APIA
Agenția de Plăți si Intervenție pentru Agricultură (APIA) aduce la cunoștința opiniei publice că la data de 13 iunie a.c. s-a încheiat Campania de primire a Cererilor de plată aferente anului 2025. Astfel, în perioada 03 martie – 13 iunie 2025, au fost depuse 708.012 cereri de plată pentru o suprafață de 9.875.710,11 milioane hectare. Mai multe>>
16-06-2025 Stiri agricole
Brandul românesc Artesana a fost distins cu titlul de „Artisan Dairy Innovator of the Year” în cadrul prestigioasei competiții internaționale Global Brand Awards 2025, organizată de Global Brands Magazine, cu sediul în Marea Britanie. Ceremonia de decernare a avut loc în seara zilei de 13 iunie, la The Grand Hyatt Dubai, și a reunit lideri ai industriei din întreaga lume. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>