Agricultura, una dintre cele mai finantate si finantabile ramuri ale economiei romanesti in urmatorul cadru financiar european, va beneficia de o alocare totala de aproximativ 20 miliarde euro, suma ce va fi destinata fermierilor si intreprinzatorilor din domeniul agricol, in vederea imbunatatirii activitatilor desfasurate, a deschiderii de noi proiecte sau investitii in pensiuni agroturistice ori alinierii activitatilor agricole la standardele Uniunii Europene.
Cu un buget total de circa 80 miliarde euro alocat Romaniei, bani ce vor putea fi absorbiti de tara noastra prin proiecte destinate dezvoltarii sectoarelor cheie ale economiei, Romania va primi nu mai putin de 20,5 miliarde de euro pentru agricultura, la propunerea Comisiei Europene, pentru Cadrul Financiar Multianual din perioada 2021-2027 destinat Politicii Agricole Comune, iar in intervalul de tranzitie 2021-2023 tara noastra va beneficia de fonduri de peste 3 miliarde euro, arata o analiza REI Finance Advisors, una dintre cele mai dinamice companii de consultanta specializate in atragerea de fonduri europene sau ajutoare de stat pentru companii cu activitate in Romania.
„Cadrul financiar 2021-2027, asa cum era in mod traditional prevazut, va fi amanat, in sensul in care vom avea circa 3 miliarde euro fonduri de tranzitie in agricultura, aferente tot cadrului anterior 2014-2020, iar urmatorul cadru financiar va incepe in 2023 si se va finaliza in 2029. Ministerul Agriculturii a publicat deja ghidurile consultative pentru majoritatea axelor de finantare, urmand sa publice ghidurile finale si chiar sa deschida sesiunile in luna septembrie. Avem cateva sesiuni deja deschise, cum este cazul submasurii 17.1 – <<Prime de asigurare a culturilor, animalelor si a plantelor>>, cu un plafon de 34,32 milioane euro si pe care s-au depus deja proiecte care solicita peste 1 milion euro. Am demarat deja pregatirea proiectelor in domeniu si recomandam tuturor potentialilor aplicanti sa isi defineasca investitiile cu un tehnolog, sa ceara certificat de urbanism si sa pregateasca studiul de fezabilitate cu arhitecti rigurosi, care dau contractual garantia unor documentatii conforme cu legislatia si prevederile Ghidului solicitantului, cu experienta pe proiecte similare si apoi sa solicite avizul de la Mediu, intrucat conteaza la punctajul final ca acesta sa existe la depunerea proiectului, conform Ghidului consultativ pe submasura (sM) 4.1. Proiectele trebuie pregatite intr-un ritm accelerat, intrucat va exista o cerere foarte ridicata, iar fondurile sunt limitate”, a declarat Roxana Mircea, partener REI Finance Advisors.
Submasura (sM) 4.1 „Investitii in exploatatii agricole”, ramura care va beneficia de cea mai mare alocare, in valoare totala de 760 milioane euro, vizeaza sprijinirea investitiilor pentru cresterea competitivitatii exploatatilor agricole prin dotarea cu utilaje si echipamente performante in raport cu structura agricola actuala, precum si investitiile pentru modernizarea fermelor (in special cele de dimensiuni medii si asocieri de ferme mici si medii) si imbunatatirea calitatii activelor fixe. Printre cheltuielile eligibile se numara constructia, extinderea, modernizarea si dotarea constructiilor destinate conditionarii si procesarii din cadrul fermei, destinate activitatii productive, amenajarea si dotarea spatiilor de desfacere si comercializare, inclusiv distribuitoare automate pentru comercializare produse agricole conditionate si/ sau ambalate si/ sau procesate, prin care vor fi comercializate exclusiv propriile produse agricole/ sau ale membrilor cooperatori in cazul solicitantilor cooperative agricole/ grupuri de producatori si cheltuieli de marketing.
„Proiectele se depun online, pe portalul AFIR, unde beneficiarii vor putea da un avans de 50% din valoarea nerambursabila, cu o garantie financiara de 100%, iar platile se vor efectua in maximum 90 zile calendaristice. Se puncteaza maturitatea proiectului, sa existe avizul de la Mediu la depunerea proiectului, nivelul studiilor managerului exploatatiei, principiul asocierii fermierilor in grupuri si organizatii de producatori sau cooperative, proiecte cu investitii in productia de energie regenerabila si in masuri de prevenire a riscului. Suntem increzatori ca tot mai multi fermieri si tineri antreprenori in domeniul agriculturii vor apela la fondurile structurale pentru dezvoltare, alaturi de parteneri si consultanti de incredere”, a adaugat Roxana Mircea.
La jumatatea lunii iulie au fost lansate primele sesiuni de depunere a cererilor pentru accesarea fondurilor europene alocate in perioada de tranzitie, dupa cum urmeaza:
(Alocarile mai pot suporta modificari in functie de sumele identificate pana la data deschiderii sesiunii)
„Agricultura este unul dintre domeniile de baza ale dezvoltarii Romaniei si este important sa absorbim aceste fonduri de tranzitie. In perioada programatica 2023-2029, tara noastra va beneficia de o alocare generoasa de fonduri pentru imbunatatirea sectorului agricol. Mai mult de o treime din sume, respectiv 37% din total, vor trebui alocate masurilor de clima, mediu si bunastare, iar acest lucru se va traduce printr-o calitate crescuta a modului in care facem agricultura, la standarde europene”, a conchis Roxana Mircea.
REI FINANCE ADVISORS si REI INTERNATIONAL CONSULTING, parte a REI Grup, sunt companii specializate in elaborarea, implementarea si monitorizarea proiectelor de investitii atat prin fonduri europene nerambursabile (Programul Operational Regional, Programul Operational Infrastructura Mare, PNDR), cat si pe scheme de ajutor de stat (HG 495/2014, HG 807/2014, HG 332/2014, OUG 81/2019, OUG 130/2020).
Potrivit datelor din 2020, REI se situeaza pe locul al doilea, la nivel national, in topul companiilor de consultanta specializate in atragerea de finantari prin fonduri europene si ajutoare de stat.
Echipa REI Grup numara in prezent 50 de consultanti, preponderant seniori, in cele opt birouri regionale, cu o vasta experienta in domeniul atragerii de fonduri nerambursabile pentru companiile cu activitate pe plan local sau international.
REI a reusit cu succes atragerea finantarii pentru peste 800 de proiecte la nivel national, cu peste 300 de proiecte implementate si o rata de succes – lider in domeniu – de 99%.
Cu o experienta de peste 10 ani in acest domeniu, specialistii REI Grup se adapteaza usor cerintelor pietei, cunoscand foarte bine mecanismele fondurilor nerambursabile si identifica oportunitatile de obtinere de finantari din surse interne si externe. Acestia gestioneaza eficient activitatile proiectelor, relatia cu autoritatile publice si pe cea cu companiile private, atat companii multinationale, cat si companii antreprenoriale, romanesti.
Mai multe detalii despre activitatea REI, aici.
12-09-2024 Plati APIA
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a finalizat autorizarea la plată a rentierilor agricoli care și-au vizat carnetele de rentier în perioada 01 martie – 02 septembrie 2024. Astfel, a fost autorizat la plată un număr total de 23.603 rentieri agricoli cu suma totală de 31,56 milioane lei. Mai multe>>
12-09-2024 Afaceri agricole
Norofert, principalul producător de inputuri organice pentru agricultură și furnizor de biotehnologie pentru agricultura din România, listat la Bursa de Valori București pe piața AeRO (simbol BVB: NRF), își extinde prezența internațională prin intrarea pe piața din Brazilia. Înființarea noii entități, Norofert Brasil LTDA, reprezintă un pas important în strategia companiei de a aduce tehnologia sa avansată într-una dintre cele mai mari piețe agricole din lume. Mai multe>>
12-09-2024 Intalniri si conferinte
Pe 31 octombrie 2024 va avea loc, la Varna, în Bulgaria, a 8-a ediție a Grain Academy - conferință internațională concentrată pe dezvoltarea durabilă a modelelor de tranzacționare eficientă și investiții strategice în viitorul sectorului cerealelor din Balcani și regiunea Mării Negre, în locația sa emblematică și confortabilă a Centrului de Congrese de la Hotel International, din stațiunea Nisipurile de Aur. Mai multe>>
05-09-2024 Intalniri si conferinte
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca găzduiește, în 7-8 septembrie 2024, prin Facultatea de Zootehnie și Biotehnologii, Conferința internațională anuală a International Assocation of Human-Animal Interaction Organizations (IAHAIO) – ”The power of human-animal interactions in times of crisis”. Mai multe>>
05-09-2024 Subventii agricultura
APIA informează că pentru anul școlar 2024-2025, a fost aprobată suma de 760.241.000 lei ca buget pentru implementarea Programului pentru Școli al României și se utilizează după cum urmează: 96.176.000 lei pentru acordarea gratuită de fructe şi legume şi 38.163.000 lei pentru derularea măsurilor educative aferente; 370.676.000 lei pentru acordarea gratuită de lapte de consum şi produse lactate fără adaos de lapte praf şi 38.163.000 lei pentru derularea măsurilor educative aferente; 217.063.000 l... Mai multe>>
05-09-2024 Stiri agricole
Programul Național Antigrindină a fost sistat, prin adresa nr. 6035/30.08.2024, MADR a anunțat lipsa alocării fondurilor necesare activității de operare pentru anul în curs, prin urmare a oprit funcționarea Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor. În conformitate cu această decizie, unitățile de combatere a căderilor de grindină operate de către IAA (Intervenții Active în Atmosferă) au intrat în regim de conservare și pază. Mai multe>>
05-09-2024 Fonduri europene agricultura
Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție intermediar aferent submăsurii 4.1, pachetul 4.1.1. Achiziții simple de utilaje la nivelul fermei – sector vegetal, componenta toate culturile exceptând sfecla de zahăr și formele asociative, pentru proiectele depuse în prima etapă lunară (25 iunie – 24 iulie 2024) a sesiunii din acest an. Mai multe>>
29-08-2024 Subventii agricultura
Având în vedere informațiile eronate lansate în spațiul public prin care se induce ideea că “fermierii riscă să piardă subvențiile de la APIA fiindcă nu știu să folosească internetul și nu dețin telefoane performante”, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură face precizări cu privire la acțiunea de monitoring la care se face referire în articolele apărute, astfel: Mai multe>>
22-08-2024 Plati APIA
Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că, pentru Măsura de acordare a sprijinului financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic PAC 2023-2027 – ISA – PS 2024, au fost depuse la nivelul centrelor județene/municipiului București APIA 7.151 cereri de plată, pentru o sumă totală de 86.201.335,49 lei. Mai multe>>
08-08-2024 Intalniri si conferinte
În data de 6 august 2024, în cadrul conferinței de presă intitulată „Seceta: Provocarea secolului 21 în agricultură”, desfășurată la Crowne Plaza București, experți din domeniul agriculturii și securității alimentare au discutat impactul grav al schimbărilor climatice asupra agriculturii din România și au prezentat tehnologii inovatoare de adaptare la aceste schimbări. Mai multe>>
07-08-2024 Plati APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează opinia publică că sistemul informatic al agenției este pregătit ca începând cu data de 16 octombrie 2024 să demareze Campania de plată în avans pentru fermierii care au depus Cereri de plată în anul 2024. Mai multe>>
01-08-2024 Intalniri si conferinte
Economistul Radu – Adrian Rey, președinte al Forumului Montan și vicepreședinte al Euromontana, va reprezenta România la cea de-a 13-a Convenție Europeană a Munților, eveniment în cadrul căruia se discută viitorul economiilor montane. Forumul Montan din România se va alătura sutelor de organizații și instituții din toată Europa, la Puigcerda (Catalunia, Spania) în perioada 15 - 18 octombrie 2024, pentru cea de-a 13-a Convenție Europeană de Munților! Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>