Profesori din 14 licee din tara au participat la programul de pregatire in gastronomie sustenabila coordonat de chef Florin Kiss

Carrefour Romania Fundatia Carrefour din Franta si Fundatia WorldSkills Romania pregatesc profesorii de specialitate in domeniul gastronomiei sustenabileIn luna iulie, 16 profesori din 14 licee, din cele opt regiuni de dezvoltare (Topoloveni - Arges, Bacau, Bistrita, Brasov, Bucuresti, Buzau, Targu-Jiu, Iasi, Branesti - Ilfov, Baia Mare, Lugoj, Timisoara, Focsani), au participat la programul de pregatire practica si teoretica in domeniul gastronomiei sustenabile, derulat ca parte a proiectului Educatie pentru Gastronomie Sustenabila, sub coordonarea lui chef Florin Kiss.


Carrefour Romania abordeaza intr-un mod holistic initiativele de sustenabilitate, angrenate in jurul alimentatiei sanatoase, localizarii si impactului asupra mediului. In ceea ce priveste alimentatia sanatoasa, programul global Act For Food introduce notiunea de tranzitie alimentara, care incurajeaza consumul responsabil. Cu sprijinul organizatiilor partenere, desfasuram in mod constant actiuni de educatie si promovare a unui stil de viata sanatos. Alaturi de WorldSkills Romania, prin proiectul „Educatie pentru Gastronomie Sustenabila” introducem o noua disciplina in curricula scolara, gastronomia sustenabila, o borna educativa de importanta nationala, cu impact pe termen lung. Vom continua sa propunem initiative de prevenire si combatere a risipei alimentare – un proces care necesita eforturi sustinute, pe multiple fronturi”, Alina Gamauf, Membru in Comitetul Executiv, Carrefour Romania.

Pe parcursul zilelor de curs, profesorilor le-au fost prezentate, atat teoretic, cat si practic, metode inovatoare de a pregati si promova preparate delicioase, sanatoase, de sezon si cu impact redus asupra mediului, urmand principiile gastronomiei sustenabile si modul in care acestea pot fi integrate in activitatea din bucatarie, indiferent ca este vorba despre mancaruri ce se fac la restaurant sau acasa. Ne dorim ca aceasta initiativa sa fie un catalizator pentru schimbarea in scoli, prin profesorii care vor impartasi elevilor cunostintele dobandite, formand astfel practicieni responsabili cu mediul si instruiti in acord cu tendintele de pe piata muncii si tranzitia catre o economie verde”, a declarat Evelina Balu, Program Director, WorldSkills Romania.

Proiectul Educatie pentru Gastronomie Sustenabila vizeaza dezvoltarea de Centre de Excelenta in domeniul gastronomiei sustenabile, in cadrul liceelor de specialitate partenere, in care elevii sa poata fi pregatiti de cadrele didactice aliniate la standardele internationale din domeniu, sa aiba acces la resurse pentru activitati practice de formare si la curriculum aliniat la nevoile actuale din industrie, cu focus pe dezvoltarea competentelor cerute pe piata muncii.

Gastronomia sustenabila nu este doar un trend, ci o necesitate intr-o lume in continua schimbare. Saptamana trecuta, in cadrul proiectului Educatie pentru Gastronomie Sustenabila, am avut ocazia sa lucrez alaturi de un grup de profesori de specialitate din toata tara. Am abordat o varietate de subiecte relevante, precum impactul productiei alimentare asupra mediului inconjurator, gestionarea responsabila a resurselor, alegerea ingredientelor durabile si metode inovatoare de reducere a deseurilor. Prin activitatile derulate direct in bucatarie, dublate de aspecte teoretice, am demonstrat ca putem adopta practici sustenabile in bucatarii si restaurante, fara a compromite calitatea si creativitatea cand vine vorba de preparatele culinare. Ma bucur sa stiu ca toate acestea vor ajunge si la elevi, colegii profesorilor sau agentii economici implicati in acest proiect, astfel incat, intr-o masura mai mica sau mai mare, sa reusim sa apropiem mai mult scoala de tendintele actuale si de nevoia curenta din piata muncii.”, a declarat Florin Kiss, Executive Chef.

 

16 profesori din 14 licee din tara au participat la programul de pregatire in domeniul gastronomiei sustenabile coordonat de chef Florin Kiss

 

Cele 14 scoli reprezentate in programul de pregatire in domeniul gastronomiei sustenabile au fost selectate la inceputul anului, din 44 de licee aplicante la nivel national. Suplimentar, pe baza pregatirii online, a suportului de curs dezvoltat in cadrul proiectului si a practicii derulate in laboratoarele scolare si la agentii economici parteneri, alti 19 profesori de specialitate din 17 licee vor introduce noua disciplina de studiu, pentru a le oferi elevilor oportunitati de invatare ce corespund cerintelor actuale ale angajatorilor.

Participarea la programul de formare in domeniul gastronomiei sustenabile a avut un impact pozitiv, atat asupra mea, cat si asupra abordarii mele didactice in ceea ce priveste gastronomia sustenabila. Am invatat despre impactul alegerilor noastre alimentare, modul in care utilizam materiile prime si cum influenteaza ele mediul inconjurator. Am inteles, astfel, cat de importanta este promovare unei alimentatii sustenabile in scoli si comunitati. Faptul ca am putut discuta cu experti in domeniu si colegi din tara, prin acces la resurse educationale de inalta calitate, a fost cu adevarat inspirational. Am avut ocazia sa schimbam idei si sa impartasim experiente despre modul in care putem integra conceptele gastronomiei sustenabile in diferitele noastre practici didactice. Am invatat despre abordari inovatoare, exemple de bune practici si am fost incurajati sa ne gandim la felul in care putem transmite aceste cunostinte elevilor nostri. Sunt extrem de recunoscator si sunt hotarat sa impartasesc si sa implementez in continuare cunostintele dobandite in beneficiul elevilor mei si al comunitatii in care activez. Recomand cu caldura acest program de formare tuturor celor interesati de gastronomia sustenabila si de promovarea unui stil de viata sanatos si respectuos fata de mediu”, a transmisIoan-Gabriel Bunea, profesor la Colegiul Tehnic Maria Baiulescu din Brasov.

Astfel, incepand cu anul scolar 2023-2024, in cele 31 de licee implicate in proiect va fi introdusa o noua disciplina de studiu, care va imbina notiuni teoretice cu sesiuni de practica in cadrul laboratoarelor liceelor, restaurantelor si firmelor de catering partenere. Din toamna, peste 900 de elevi vor derula activitati ce le vor permite sa-si dezvolte abilitatile si cunostintele specifice gastronomiei sustenabile, sub indrumarea profesorilor, a specialistilor din restaurantele si firmele de catering partenere si a voluntarilor Carrefour Romania.

Proiectul isi are finalitatea in toamna, la Olimpiada Nationala WorldSkills de Bucatari, bazata exclusiv pe probe practice de concurs din domeniul gastronomiei sustenabile. Rolul olimpiadei este de a oferi recunoastere celor care au atins nivelul de excelenta in formarea profesionala si de a sublinia importanta acestor meserii si de a evidentia valoarea profesionistilor din acest domeniu.

Detalii despre proiect sunt disponibile la: https://www.worldskills.ro/educatie-pentru-gastronomie-sustenabila/ 

 

Program-formare-profesori-iulie

 

Despre Carrefour

Carrefour Romania ofera clientilor sai un univers de posibilitati de a face cumparaturi in siguranta: direct in cele peste 400 de magazine din tara, unde, cu aplicatia Carrefour si casele de marcat Self Service, sesiunea de shopping devine rapida si usoara sau prin serviciile de online shopping cu livrare acasa sau Click & Collect: www.carrefour.ro si platformele BRINGO si Glovo, disponibile gratuit in Google Play si App Store.

Carrefour sustine comunitatile in care activeaza prin programe si initiative nationale pe termen lung, cu impact pozitiv in societate: Cooperativa Agricola Varasti, prima de acest gen fondata de retailer in Romania, Deschidem Vinul Romanesc si Crestem Romania BIO, in cadrul careia a introdus in premiera in Romania, eticheta “in conversie la bio”. Totodata, a lansat programul Act For Good, care transforma cumparaturile intr-o experienta personalizata cu impact social: prin fiecare sesiune de shopping si nu numai, utilizatorii primesc puncte Act For Good, prin care pot face fapte bune, dar pot si beneficia de reduceri si oferte personalizate.

Carrefour Romania opereaza in Romania prin patru entitati juridice: Carrefour S.A., Artima S.A., Columbus Operational SRL si Supeco Investment SRL.

 

Despre Fundatia WorldSkills Romania

Fundatia WorldSkills Romania sustine performanta profesionala in randul tinerilor, pentru succesul personal si dezvoltarea Romaniei prin:

  • promovarea excelentei in domeniul profesional;
  • oferirea de experiente de invatare relevante in diverse domenii profesionale;
  • facilitarea colaborarii intre diversele organizatii implicate in sprijinirea orientarii, formarii, integrarii si dezvoltarii profesionale a tinerilor, pentru o mai buna corelare intre sistemul de educatie si piata muncii.

Viziunea WorldSkills Romania – fiecare tanar isi descopera si dezvolta potentialul profesional, contribuind astfel la o lume mai buna.

Noutati

Produse biologice inovatoare introduse pe piata din Romania si Republica Moldova

18-03-2024 Eco / Bio

Produse biologice inovatoare introduse pe piata din Romania si Republica Moldova

Fermierii romani si moldoveni au pornit intr-o calatorie pentru a descoperi produse biologice inovatoare, prin participarea la evenimentul educativ organizat de compania internationala Corteva Agriscience de cercetare si dezvoltare in domeniul agricol, care introduce in 2024 aceste inovatii revolutionare in ambele tari. Peste 500 de fermieri si distribuitori din Romania si Republica Moldova s-au alaturat expertilor Corteva pentru a afla despre noile practici sustenabile, care isi au originile di... Mai multe>>

Energie Verde: fonduri nerambursabile de peste 800 mil. euro vor fi disponibile prin „Fondul pentru Modernizare”

12-02-2024 Energie regenerabila

Energie Verde: fonduri nerambursabile de peste 800 mil. euro vor fi disponibile prin „Fondul pentru Modernizare”

Fonduri nerambursabile de peste 800 milioane euro pentru investitii in proiecte de energie verde vor fi disponibile pe piata in urmatoarele saptamani, unde companiile vor putea creste eficienta energetica a fabricilor sau noi unitati de producere a energiei regenerabile vor putea fi instalate pe tot teritoriul tarii, arata datele REI, grup de companii specializate in atragerea de fonduri europene si ajutoare de stat, aflat in topul celor mai mari firme de consultanta de profil din Romania. Mai multe>>

Kilowat: 2024 - cel mai bun an pe piata sistemelor fotovoltaice. Romanii din mediul rural vor sa scape definitiv de facturile la energie

23-01-2024 Energie regenerabila

Kilowat: 2024 - cel mai bun an pe piata sistemelor fotovoltaice. Romanii din mediul rural vor sa scape definitiv de facturile la energie

Intr-un context economico-politic tot mai instabil, romanii, atat persoane fizice, cat si persoane juridice, resimt costurile din ce in ce mai mari la energie si se indreapta spre sistemele fotovoltaice, ce le-ar putea reduce aceste costuri de pana la 6 ori. Astfel, 2024 va fi cel mai bun an pentru piata de sisteme fotovoltaice, cu o cerere in crestere, in special din partea romanilor din mediul rural, si cu un interes ridicat pentru finantari din partea IMM-urilor, arata previziunile Kilowat, u... Mai multe>>

UniCredit Bank a finantat centrala fotovoltaica de la Sarmasag/Salaj cu 39,3 milioane de euro

09-01-2024 Energie regenerabila

UniCredit Bank a finantat centrala fotovoltaica de la Sarmasag/Salaj cu 39,3 milioane de euro

UniCredit Bank Romania a finalizat cu succes o tranzactie de finantare pe proiect, in valoare totala de 39,3 milioane de euro cu Comcris Energy SRL, o subsidiara a companiei de productie din surse regenerabile, Enery, cu sediul la Viena. Pachetul de finantare sustine dezvoltarea, constructia si exploatarea centralei fotovoltaice Sarmasag de 51,4 MW DC, situata in judetul Salaj. Mai multe>>

Viitorul Biocombustibilului in UE este in ceata

13-12-2023 Energie regenerabila

Viitorul Biocombustibilului in UE este in ceata

Directia in care se indreapta biocombustibilii este neclara si exista dificultati la fiecare pas, avertizeaza Curtea de Conturi Europeana intr-un raport publicat astazi. Lipsa unei viziuni pe termen lung a afectat siguranta investitiilor, iar problemele legate de durabilitate, concurenta pentru biomasa si costurile ridicate actioneaza drept constrangeri in introducerea in utilizare a biocombustibililor. Mai multe>>

XTB Romania: Presiunea politica pentru o tranzitie rapida la energia verde se confrunta cu un sector dominat de incertitudini

21-11-2023 Energie regenerabila

XTB Romania: Presiunea politica pentru o tranzitie rapida la energia verde se confrunta cu un sector dominat de incertitudini

Sectorul de energie verde este unul dintre cele mai populare subiecte ale ultimilor ani, iar aceasta tendinta este de asteptat sa persiste avand in vedere intentia globala de tranzitie catre politica emisiilor zero. Cu toate acestea, piata nu a inregistrat un avans constant si sigur. Potrivit lui Radu Puiu, analist financiar la XTB Romania, in ultimele luni, actiunile din domeniul energiei regenerabile au pierdut puternic teren, inregistrand o performanta semnificativ mai mica fata de companiile... Mai multe>>

BASF Innovation Hub: start-up-uri romanesti printre primele cinci solutii regionale selectate

21-11-2023 Protectia mediului

BASF Innovation Hub: start-up-uri romanesti printre primele cinci solutii regionale selectate

Start-up-urile romanesti 3D Printing Hub si Peelhy s-au calificat printre primele cinci solutii regionale ale competitiei pentru un viitor sustenabil, BASF Innovation Hub. Selectarea acestora in etapa regionala deschide posibilitatea de a participa la Marea finala pentru intreaga Europa Centrala si de Sud-Est. Start-up-ul Peelhy dezvolta un bio-sticker antimicrobian si biodegradabil pentru alimente proaspete si legume cu coaja comestibila, care scade nivelul acestora de contaminare. Mai multe>>

Proiectul BIOservicES va dezvolta practici imbunatatite de management al solului. Printre parteneri se numara si Romania

12-11-2023 Protectia mediului

Proiectul BIOservicES va dezvolta practici imbunatatite de management al solului. Printre parteneri se numara si Romania

Proiectul „BIOservicES - Crearea legaturilor intre biodiversitatea solului si serviciile si functiile ecosistemice in diferite utilizari ale solului: de la identificarea factorilor, presiunilor si rezilientei la schimbarile climatice pana la evaluarea economica a acestora”, condus de Universitatea Politehnica din Cartagena si coordonat de Raul Zornoza, profesor la aceeasi institutie, anunta debutul. Cu un buget de 7 milioane de euro obtinut prin programul Horizon Europe, proiectul va reuni 22 de... Mai multe>>

Cum sa alegi bateria solara potrivita in functie de destinatia ei de utilizare?

01-11-2023 Energie regenerabila

Cum sa alegi bateria solara potrivita in functie de destinatia ei de utilizare?

Poti instala o baterie solara in casa ta pentru a stoca energia produsa de panourile solare si pentru a o utiliza in timpul noptii sau in zilele innorate. Proprietarii de cladiri comerciale au posibilitatea sa foloseasca baterii solare pentru a economisi energie si a reduce costurile cu electricitatea. Astfel, bateriile pot fi amplasate pe acoperisuri, in parcari sau in spatii de depozitare. Agricultorii pot instala baterii solare pentru a alimenta pompe de apa, sisteme de irigatie si alte echip... Mai multe>>

Schimbarile climatice ii determina pe fermieri sa adopte practici sustenabile

20-10-2023 Protectia mediului

Schimbarile climatice ii determina pe fermieri sa adopte practici sustenabile

Schimbarile recente ale climei au motivat fermierii sa adopte practici sustenabile in scopul obtinerii unei productivitati pe termen lung. In 2023, fermierii romani persista in eforturile lor de a se alinia cu practici care sustin un sistem alimentar rezilient. Mai multe>>

Curs gratuit de agricultura sustenabila Agereco

12-10-2023 Protectia mediului

Curs gratuit de agricultura sustenabila Agereco

Esti agricultor si doresti sa imbunatatesti practicile de gestionare a terenului tau si sa contribui la un viitor mai sustenabil? Raspunsul este: cursul despre agricultura sustenabila si gestionarea terenului, finantat prin Programul Erasmus+. Condus de o echipa de experti in agricultura durabila, Cursul de agricultura sustenabila Agereco este conceput pentru a oferi agricultorilor cele mai recente tehnici si cele mai bune practici pentru gestionarea terenurilor, intr-un mod prietenos cu me... Mai multe>>