Produse Ecologice si Naturale

Viitorul agriculturii ecologice in Romania depinde de tanara generatie

Inter-Bio a sarbatorit ziua europeana a agriculturii ecologiceIn data de 23 septembrie, Asociatia Inter-Bio, in colaborare cu Primaria Orasului Breaza (Prahova), a celebrat ZIUA EUROPEANA A PRODUSELOR ECOLOGICE, prin organizarea unui seminar cu tema “Rolul educatiei, cunostintelor, cercetarii si inovarii in promovarea agriculturii ecologice”, insotita de o prezentare de produse ecologice, la sediul Primariei orasului. In cadrul evenimentului a fost sarbatorita productia ecologica, un tip de agricultura durabila prin care productia alimentara se realizeaza in armonie cu natura, biodiversitatea si bunastarea animalelor.

Mai multe>>

Efecte nedorite ale masurilor fiscale pentru piata produselor organice din Romania

Efecte nedorite ale masurilor fiscale pentru piata produselor organice din RomaniaLa data de 13 iulie Asociatia Inter-Bio atragea atentia, bazata pe reactia membrilor, urmare a unor articole aparute in presa, asupra unor intentii de a pune alaturi produsele bio (ecologice sau organice) cu produsele de tutun, bauturi alcoolice, jocuri de noroc si alte produse considerate de lux. In prezent, putem constata ca intentiile unor masuri fiscale cu efecte nedorite pentru piata produselor organice devin aproape o certitudine.

Mai multe>>

Profesori din 14 licee din tara au participat la programul de pregatire in gastronomie sustenabila coordonat de chef Florin Kiss

Carrefour Romania Fundatia Carrefour din Franta si Fundatia WorldSkills Romania pregatesc profesorii de specialitate in domeniul gastronomiei sustenabileIn luna iulie, 16 profesori din 14 licee, din cele opt regiuni de dezvoltare (Topoloveni - Arges, Bacau, Bistrita, Brasov, Bucuresti, Buzau, Targu-Jiu, Iasi, Branesti - Ilfov, Baia Mare, Lugoj, Timisoara, Focsani), au participat la programul de pregatire practica si teoretica in domeniul gastronomiei sustenabile, derulat ca parte a proiectului Educatie pentru Gastronomie Sustenabila, sub coordonarea lui chef Florin Kiss.

Mai multe>>

Guvernantii pun produsele bio/ecologice alaturi de tutun, alcool, jocuri de noroc si alte produse considerate de lux

Guvernantii pun alaturi produsele bio ecologice cu produsele de tutun bauturi alcoolice jocuri de noroc si alte produse considerate de luxAsociatia Inter-Bio si clusterele consortiului s-au sesizat de intentia guvernantilor de a rezolva problemele deficitului bugetar cu taxarea suplimentara a produselor ecologice (bio/organice). Nu avem o confirmare a acestei intentii decat pe canale de presa, dar asociatia Inter Bio atrage atentia ca o astfel de masura asociaza produsele ecologice cu produsele de lux, cele nocive sau nesanatoase.

Mai multe>>

Consumul produselor pe baza de plante si dieta flexitariana [Analiza Danone Romania]

30 la suta dintre romani opteaza regulat pentru produse pe baza de plante in alimentatia lor iar 10 la suta dintre acestia consuma produse pe baza de plante aproape in fiecare ziDanone Romania anunta noi rezultate cu privire la studiul despre interesul si comportamentul de consum al romanilor, in privinta produselor pe baza de plante si dieta flexitariana. Potrivit celor mai recente date ale studiului*, 85% dintre consumatorii de carne la nivel national includ produse din carne in mesele lor fie zilnic, fie de cateva ori pe saptamana. Cu toate acestea, desi carnea ramane un aliment de baza in meniurile romanilor, interesul pentru o alimentatie bazata pe un consum mai mare de produse pe baza de plante s-a triplat in ultimul an.

Mai multe>>

Conferinta "Familia creste impreuna" dedicata constientizarii unui stil de viata sanatos

Conferinta dedicata constientizarii unui stil de viata sanatosAsociatia AGRICOLA – Neam de Gosdpodari, in parteneriat cu Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Bacau, Institutia Prefectului si Gradinita Agricola, a organizat joi, 25 mai, la sediul companiei AGRICOLA, o Conferinta sub genericul Familia creste impreuna, dedicata constientizarii importantei adoptarii unui stil de viata sanatos in familie, in special referitor la cresterea sanatoasa si armonioasa a copiilor.

Mai multe>>

Cultivarea ecologica a rosiilor: metode si raspunsuri practice

Cultivarea rosiilor ecologice - Descriere si metode de urmatIn continuarea articolului vom aborda metode practice privind cresterea rosiilor eco. Tot aici veti face cunostinta cu provocarile specifice de productie, incepand de la sol pana la strategii de marketing si piata de desfacere.

Mai multe>>

CE actualizeaza standardele de comercializare pentru produsele agroalimentare

CE actualizeaza standardele de comercializare pentru produsele agroalimentareComisia Europeana actualizeaza standardele de comercializare pentru produsele agroalimentare pentru a raspunde mai bine nevoilor consumatorilor si pentru a tine seama de sustenabilitate. Pe 21 aprilie, Comisia a propus revizuirea standardelor de comercializare existente aplicabile unei serii de produse agroalimentare, cum ar fi fructele si legumele, sucurile de fructe si gemurile, mierea, pasarile de curte sau ouale.

Mai multe>>

Cresterea ecologica a capsunilor

Cresterea ecologica a capsunilorConform clasamentului mondial a celor mai contaminate fructe si legume realizat de Environmental Working Group din SUA, capsunile conduc lista, urmate de spanac, brocolli, mere, struguri, nectarine etc. De aceea o sa dam o atentie mai sportita capsunilor, pentru ca practic fiecare dintre noi le consumam (mai ales copiii).

Mai multe>>

Bio Logistic isi automatizeaza distributia de produse certificate BIO folosind sisteme integrate de la Senior Software

Producator si distribuitor de top de produse BIO pentru marii retaileri isi automatizeaza afacerea cu sisteme integrate de la Senior SoftwareBio Logistic, jucator de top pe piata productiei si distributiei de produse BIO din Romania, a investit intr-un pachet de sisteme software performante pentru a automatiza activitatea si a-si consolida prezenta in zona de online. Folosind solutii integrate de la Senior Software, compania va obtine vizibilitate si control crescut asupra afacerii, acces la analize si rapoarte detaliate, optimizarea intregului proces de lucru si o gestionare mult mai eficienta a resurselor din organizatie.

Mai multe>>

Agricultura ecologica din Romania, in atentia dezbaterilor la BIOFACH 2023

Agricultura ecologica din Romania in atentia dezbaterilor la BIOFACH 2023La data de 14 februarie a.c., la deschiderea celui mai mare targ si sistem de conferinte din lume dedicate agriculturii organice-BIOFACH 2023, consortiul de clustere INTER-BIO a reprezentat Romania in cadrul conferintei „Planurile de actiune in domeniul agriculturii organice, perspective si sinergii, puncte de vedere si actiuni ministeriale de sprijin”.

Mai multe>>

Sarbatoarea Recoltei, petrecuta in mod responsabil printre legume certificate bio, la ferma bio&co de langa Bucuresti

Sarbatoarea Recoltei la ferma bio-co de langa BucurestiPeste 200 de persoane din comunitatea locala din satul Ciocanari, judetul Dambovita, si din Bucuresti au ales sa isi petreaca Ziua Recoltei, sarbatorita pe 15 octombrie, in mod responsabil, inconjurati de legume cultivate de echipa fermei certificata ecologic bio&co. O mare parte dintre persoanele care lucreaza la ferma ecologica bio&co sunt adulti din medii vulnerabile, Sarbatoarea Recoltei fiind o ocazie speciala prin care munca lor de la ferma este recunoscuta de catre intreaga comunitate.

Mai multe>>

De Ziua Mondiala a Alimentatiei, sa fim mai hotarati in a ne uni eforturile, astfel incat nimeni sa nu fie lasat in urma

De Ziua Mondiala a Alimentatiei sa fim mai hotarati in a ne uni eforturile astfel incat nimeni sa nu fie lasat in urmaIn fiecare an, pe 16 octombrie, sub egida Organizatiei Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) sarbatorim Ziua Mondiala a Alimentatiei. Este o zi in care sa reflectam asupra la ceea ce putem face, in mod colectiv, pentru a pune capat foamei. Este o zi care ne spune sa lucram mai mult pentru cei 3,1 miliarde de oameni din intreaga lume care nu isi permit o dieta sanatoasa si pentru cei 828 de milioane de oameni care merg la culcare infometati in fiecare zi.

Mai multe>>

Sol si Suflet, prima ferma regenerativa din Romania, lanseaza magazinul online

La un an si jumatate de la inaugurarea Sol si Suflet romanii vor putea cumpara online prin intermediul abonamentelor produse de cea mai buna calitate din agricultura regenerativ-organicaSol si Suflet, prima ferma regenerativa, fondata de Institutul de Cercetare in Permacultura din Romania (ICPR), cu sprijinul Kaufland Romania, anunta deschiderea magazinului online, de unde pot fi achizitionate legume regenerativ-organice, de cea mai buna calitate. Platforma nou lansata, Solsisuflet.ro, le da romanilor posibilitatea de a-si configura un abonament anual, care poate fi platit si in rate.

Mai multe>>

Ambasadorul Confederatiei Elvetiene in Romania s-a intalnit cu exportatorii romani de produse ecologice

Ambasadorul Confederatiei Elvetiene in Romania s-a intalnit cu exportatorii romani de produse ecologiceLa data de 11 aprilie 2022 Ambasada Confederatiei Elvetiene in Romania a avut o intalnire de lucru cu exportatorii romani din Programul de Cooperare Elvetiano-Roman „Servicii Integrate de Export pentru IMM-urile din Romania”, proiect cofinantat printr-un grant din partea Elvetiei prin intermediul contributiei elvetiene pentru Uniunea Europeana extinsa.

Mai multe>>

Avantajele standardului romanesc original de agro-ecologie

Avantajele standardului romanesc original de agro-ecologieLa inceputul acestui an, a fost aprobat si publicat primului standard roman pentru agricultura ecologica: SR 13595 – Agricultura ecologica. Cerinte si recomandari pentru produse ecologice sustenabile. Certificarea bio, organica, este doar o fateta a sustenabilitatii. De la aceste certificari, agenda umana se muta progresiv spre agro-ecologie. Scopul agriculturii agro-ecologice este de a produce hrana mai curata, de a pune pe piata produse agroalimentare proaspete si autentice, care sa respecte factorii naturali si de mediu, in deplina corelare cu conservarea si dezvoltarea mediului si cu abordarea integrata a sanatatii umane.

Mai multe>>

Marcoser inoveaza in legumicultura. Vrea sa lanseze ingrasaminte obtinute din deseuri organice

Fertilizarea sub forma de geluri proteice pentru legume - ingrasaminte obtinute din deseuri organiceIn urmatorii ani, legumicultorii romani vor avea la indemana o solutie ecologica pentru a-si creste productia, dar si calitatea legumelor din solarii. Este vorba despre geluri proteice, o alternativa la tratamentele chimice.

Mai multe>>

16 noiembrie 2021 - Ziua internationala a cerealelor integrale

16 noiembrie 2021 - Ziua internationala a cerealelor integrale16 noiembrie marcheaza Ziua Internationala a cerealelor integrale! Initiativa pentru cereale integrale, alaturi de o multime de lideri globali, se vor intalni pentru a discuta despre modul in care consumul zilnic de cereale integrale este o parte vitala nu numai a dietelor sanatoase, ci si sustenabile.

Mai multe>>

FrieslandCampina reduce impactul asupra mediului inconjurator cu etichetele produse de Rottaprint

FrieslandCampina reduce impactul asupra mediului inconjurator cu etichetele produse de Rottaprint - NapolactFrieslandCampina Romania, producatorul brandului romanesc de lactate Napolact, anunta ca toate etichetele termocontractibile utilizate pentru recipientele produselor sale vor fi realizate cu folie din PETg, o varianta sustenabila, prietenoasa cu mediul. Materialele sunt produse de Rottaprint, cea mai mare tipografie flexografica producatoare de etichete autoadezive si ambalaje flexibile din Romania.

Mai multe>>

16 Octombrie - Ziua Mondiala a Alimentatiei

16 Octombrie - ZIUA MONDIALA A ALIMENTATIEIIn fiecare an, la data de 16 octombrie, Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) celebreaza doua evenimente deosebit de importante: Ziua Mondiala a Alimentatiei (ZMA) si ce-a de-a 76-a aniversare de la infiintarea FAO, in data de 16 Octombrie 1945. In acest an, Ziua Mondiala a Alimentatiei se va concentra pe agricultura familiala.

Mai multe>>

IBA Bucuresti a ajutat 25 de IMM-uri romanesti sa dezvolte alimente mai sanatoase

IBA Bucuresti a contribuit la imbunatatirea unor alimente sau a dezvoltat unele noi precum produse de patiserie produse apicole suc de fructe dulceata sau chiar uleiuri cu valoare nutritionala imbunatatitaIn ultimii cinci ani, Institutul National de Cercetare - Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare (IBA) a dezvoltat proiectul „Expertal”, prin intermediul caruia a ajutat 25 de IMM-uri din industria alimentara sa dezvolte produse noi sau sa le imbunatateasca pe cele existente, prin dezvoltarea de matrici alimentare sau tehnologii noi.

Mai multe>>

23 septembrie va deveni 'Ziua Europeana a Produselor Ecologice'

Agricultura ecologica - Comisia Europeana lanseaza o zi europeana anuala a produselor ecologiceAstazi, Parlamentul European, Consiliul si Comisia sarbatoresc lansarea evenimentului anual „Ziua europeana a produselor ecologice”. Cele trei institutii au semnat o declaratie comuna care stabileste de acum inainte data de 23 septembrie ca Ziua europeana a produselor ecologice. Aceasta se inscrie in continuarea Planului de actiune pentru dezvoltarea productiei ecologice, adoptat de Comisie la 25 martie 2021, care anunta crearea unei astfel de zile in vederea sensibilizarii publicului cu privire la productia ecologica.

Mai multe>>

Modificari in legislatia produselor agroalimentare ecologice

Modificari in legislatia produselor agroalimentare ecologiceIn sedinta de Guvern din data de 30 august 2021 a fost adoptata Ordonanta pentru modificarea OUG nr. 34/2000 privind produsele agroalimentare ecologice, cu completarile si modificarile ulterioare.

Mai multe>>

Video reportaj: Fermele Ecologice Silvania, Zalau.

Cooperativa Agricola Fermele Ecologice SilvaniaVa invitam sa vizionati cum sunt fabricate: branza de vaca, untul si uleiul special de floarea soarelui, in cadrul Fermelor SILVANIA, de la Zalau, in Nordul Transilvaniei. Faceti cunostinta cu dl Dacian Badea, presedintele consiliului de administratie al Cooperativei Agricole, Fermele Silvania.

Mai multe>>

Produsele eco si cele prietenoase cu mediul atrag tot mai multi consumatori, insa tinerii raman sceptici

Produsele eco si cele prietenoase cu mediul atrag tot mai multi consumatori insa tinerii raman scepticiMai mult de jumatate dintre consumatorii la nivel global au devenit mai interesati de produsele ecologice in timpul pandemiei, iar milenialii sunt cei mai atenti la impactul pe care il au deciziile lor de cumparare asupra mediului, arata sondajul PwC Global Consumer Insights Pulse din luna iunie.

Mai multe>>

Sucurile bio de la Revital Saenciuc - beneficii pentru organism si complex de vitamine

Sucurile bio de la Revital Saenciuc - beneficii pentru organism si complex de vitamineProdusele bio sunt destul de rare pe rafturile magazinelor si totusi sunt atat de benefice pentru organism. Multe persoane au impresia ca toate produsele bio trebuie sa aiba si preturi exorbitante si astfel renunta la ideea de a le achizitiona inainte sa se intereseze de toate detaliile importante.

Mai multe>>

Producatorul de vin ecologic Vifrana se listeaza pe piata AeRO a BVB

Producatorul de vin ecologic Vifrana se listeaza pe piata AeRO a BVB - Vifrana WineryActiunile companiei Vifrana, cel mai mare producator romanesc de vin ecologic dupa suprafata cultivata, vor intra la tranzactionare pe piata AeRO a Bursei de Valori Bucuresti in perioada imediat urmatoare, sub simbolul BIOW. Listarea este realizata cu sprijinul companiei de brokeraj Goldring, “intermediarul companiilor antreprenoriale romanești”- titlu conferit de BVB in 2018 si reconfirmat in 2021.

Mai multe>>

5 beneficii ale alimentelor BIO

Beneficiile alimentelor BIOAlimentele BIO sunt produse, procesate si ambalate fara a fi utilizate substante chimice, trasabilitatea si documentarea fiecarei faze din lantul de realizare a alimentului fiind esentiale pentru obtinerea acestei certificari. Beneficiile evidente pe care le are asupra organismului uman consumul unor astfel de alimente sunt ratiunea dezvoltarii unui trend ascendent in ceea ce priveste optiunile de cumparare a alimentelor BIO de catre tot mai multe familii.

Mai multe>>

Prima harta interactiva a fructelor si legumelor a fost lansata de EUFIC - Consiliul European pentru Informare Alimentara

Prima harta interactiva a fructelor si legumelor a fost lansata de EUFIC - Consiliul European pentru Informare AlimentaraConsiliul European pentru Informare Alimentara (EUFIC) a lansat prima harta interactiva sezoniera a frcutelor si legumelor la nivel european. In contextul Anului international al fructelor si legumelor proclamat de FAO, noua harta ofera informatii exacte pentru a ghida consumatorii in a face alegeri sanatoase si mai durabile.

Mai multe>>

CE: Consultare publica privind politica de promovare a produselor agroalimentare

Comisia Europeana - Consultare publica privind politica de promovare a produselor agroalimentareIn data de 31.03.2021 Comisia Europeana a lansat consultarea publica privind revizuirea politicii UE de promovare a produselor agricole si alimentare care urmareste sa adune puncte de vedere menite sa asigure ca viitoare politica de promovare agroalimentara a UE va sprijini tranzitia catre sisteme alimentare mai durabile si ii va conduce pe consumatori la diete echilibrate, consolidand totodata competitivitatea fermierilor din UE si a intreprinderilor agroalimentare.

Mai multe>>

Elvetia, un prieten adevarat al sectorului ecologic romanesc

Elvetia un prieten adevarat al sectorului ecologic romanescE.S. Arthur Mattli, ambasadorul Elvetiei la Bucuresti: “Ma simt obligat sa continuam sprijinul acordat asociatiilor bio”. Aceasta a fost o concluzie principala a evenimentului virtual “Prevenirea fraudei cu produse ecologice”, eveniment organizat la data de 25 martie a.c. de USH Pro Business, centrul antreprenorial universitar al Universitatii Spiru Haret in colaborare cu ceilalti membri fondatori ai Inter-Bio, organizatie a filierelor de produse ecologice si a consortiului de clustere cu acelasi nume.

Mai multe>>

Rawckers – Principalul producator local de “branza” (brawnza) si iaurturi vegetariene

Rawckers mizeaza pe dublarea business-ului la cca 1 milion Euro odata cu extinderea gamei de produse veganeRawckers, principalul producator local de “branza”– brawnza - si iaurturi vegetariene, mizeaza pe dublarea business-ului in acest an, comparativ cu 2020, la cca. 1 milion de euro, odata cu largirea gamei de produse, dar si cu extinderea numarului de magazine partenere. Rawckers este certificat ECO, iar toate ingredientele si condimentele folosite in productie sunt certificate organic.

Mai multe>>

Produse lactate certificate Bio, lansate și vândute de USAMV Cluj-Napoca

USAMV Cluj-Napoca începe vânzarea produselor lactate certificate Bio în magazinele propriiUniversitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca anunță punerea în vânzare, la magazinele sale, de produse certificate Bio din lapte de vacă, provenite din Stațiunea Cojocna. A fost obținută certificarea Bio pentru lapte integral pasteurizat, sana, telemea, caș proaspăt și brânză burduf.

Mai multe>>

„Greenwashing”: Jumatate din site-urile web folosesc mentiunea „ecologic” fara sa fie intemeiata pe dovezi

Greenwashing - In domeniul on-line in jumatate din cazuri folosirea mentiunii ecologic nu este intemeiata pe doveziIn data de 28 ianuarie 2021 Comisia Europeana si autoritatile nationale de protectie a consumatorilor au publicat rezultatele unei verificari minutioase a site-urilor web, un exercitiu care se efectueaza in fiecare an pentru a se identifica incalcari ale legislatiei UE in materie de protectie a consumatorilor pe pietele online. Anul acesta, pentru prima data, verificarea s-a axat pe dezinformarea ecologica, denumita si „greenwashing”, practica prin care intreprinderile sustin ca fac mai mult pentru mediu decat fac in realitate.

Mai multe>>

Orange Valley, producator local de produse pe baza de catina, isi propune in 2021 dublarea cifrei de afaceri

Orange Valley producator local de produse pe baza de catina isi propune pentru 2021 dublarea cifrei de afaceri pana la 300000 de euroOrange Valley, producator local de produse pe baza de catina, face bilantul pentru 2020 si anunta care sunt planurile companiei pentru anul curent. Astfel, in 2021, producatorul se asteapta la o crestere de pana la 100% a vanzarilor si estimeaza dublarea cifrei de afaceri, pana la 300.000 de euro.

Mai multe>>

Certificare BIO pentru culturile, animalele si produsele derivate de la fermele USAMV Cluj-Napoca

Certificare BIO pentru culturile animalele si produsele derivate de la fermele USAMV Cluj-NapocaUniversitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) din Cluj-Napoca a obtinut Certificarea Bio pentru culturile si animalele din fermele proprii, precum si pentru produse derivate. USAMV Cluj-Napoca exploateaza peste 970 hectare de teren agricol in cele patru ferme ale sale: Statiunea Cojocna, Statiunea de Cercetare Horticola (SCH), Statiunea Jucu, in judetul Cluj, respectiv Statiunea viticola Apoldia Maior (Apoldu de Sus, Sibiu).

Mai multe>>

Romanii sunt interesati de promovarea consumului de alimente sanatoase

Populatia Romaniei interesata de promovarea consumului de alimente sanatoaseRezultatele unei cercetari sociologice ce a avut drept scop masurarea la nivel detaliat a opiniei publice privind primele doua Obiective de Dezvoltare Durabila (ODD) din cadrul Strategiei Nationale pentru Dezvoltare Durabila a Romaniei 2030 (SNDDR 2030), si anume ODD1 "Fara saracie" si ODD2 "Foamete zero", arata un nivel de interes crescut al cetatenilor pentru promovarea consumului de alimente sanatoase.

Mai multe>>

Proteina de mazare folosita ca alternativa vegetala la produsele cu carne

Proteina de mazare - Verdino este primul brand din Romania care ofera o alternativa la carnea tocata proaspataVerdino este brand romanesc, produs la Medias de compania Salconserv Food si reprezinta viitorul, fiind o mancare cu impact zero asupra planetei. Verdino vine ca alternativa vegetala la produsele cu carne folosind proteina de mazare. Gama de produse Verdino include burgeri, mici, carne tocata, parizer, carnaciori, salam, crenvursti, branzeturi din ulei de cocos si specialitati precum Mortadella cu fistic ori Bacon.

Mai multe>>

De ce e bine sa mancam fructe si legume cat mai colorate

De ce e bine sa mancam fructe si legume cat mai colorateStiai ca minimum o portie de fructe si legume pe zi fac adevarate minuni pentru organism? Probabil ca da. Insa, faptul ca fructele si legumele cat mai colorate sunt antioxiadantii de care are nevoie zilnic organismul uman, pentru a lupta cu bolile si poluarea, poate nu stiai sau poate nu consumai pana acum.

Mai multe>>

INTER- BIO saluta decizia UE de a prioritiza produsele si producatorii ecologici in alimentatie

INTER- BIO membru IFOAM EU saluta decizia de a pune produsele ecologice in centrul sistemului european de alimentatie si tinta de 25 la suta adoptie terenuri ecologice la nivelul UE pana in 2030INTER-BIO, organizatie a filierelor de produse ecologice, este in total accord cu IFOAM UE, in calitate de membru al acestei organizatii si saluta initiativele recente indreptate spre intarirea rolului agricuturii ecologice in programul UE “De la ferma la furculita“ (F2F). Obiectivul UE de a atinge 25% rata de adoptie a terenurilor ecologice pana in 2030, precum si masurile de stimulare a cererii de produse ecologice prin scheme de promovare si achizitii publice sunt bine venite si speram ca Romania sa se alinieze.

Mai multe>>

Sisteme alimentare mai eficiente si mai durabile - Proiectul FoodSHIFT 2030 sprijina Strategia UE de la ferma la consumator

Sisteme alimentare mai eficiente si mai durabile - Proiectul FoodSHIFT 2030 sprijina Strategia UE de la ferma la consumatorSaptamana trecuta, proiectul FoodSHIFT 2030 din cadrul programului UE ”Actiune pentru inovare” finantat de H2020 in conformitate cu Cadrul de politici alimentare UE 2030 a anuntat ca se va concentra pe solutii post-COVID-19 ca parte din strategia continua a proiectului de transformare a sistemului alimentar. Proiectul a creat un Grup operational dedicat pentru COVID-19 axat pe sustinerea celor 9 Laboratoare de accelerare FoodSHIFT in implementarea de solutii la nivelul cetateanului pentru a aborda impactul pe termen scurt, mediu si lung al pandemiei de COVID-19.

Mai multe>>

Produsele ecologice din Romania: Atuuri mari, performante modeste

Produsele ecologice din Romania - Atuuri mari performante modesteIn14 mai a.c. Asociatia INTER-BIO, asociatie interprofesionala pentru produse agroalimentare ecologice a organizat impreuna cu USH Pro Business, Bioterra, Asociatia Bioagricultorilor din Romania si clusterul Bio Danubius, un seminar digital dedicat domeniului produselor ecologice, in contextul actual in care se mentin perfomantele modeste ale domeniului in Romania. Au fost prezenti membrii asociatiei, fermieri si structuri asociative, cercetatori, mediul academic, organizatori de targuri si evenimente digitale (Dubai, EAU si Biofach Germania), firme din domeniul agriculturii de precizie.

Mai multe>>

Primului standard privat al agriculturii ecologice sustenabile in arealul Deltei Dunarii, anuntat la Biofach Nürnberg

Romania anunta la Biofach Nurnberg pregatirea primului standard privat al agriculturii ecologice sustenabile in arealul Deltei DunariiAnuntul a fost facut de presedintele Inter-Bio, conf. univ. dr. Costin Lianu, in cadrul intalnirii “Evolutii ale politicilor sectoriale dedicate sectorului organic in tarile Europei Centrale si de Est” (Organic policy and sector development in Central and Eastern Europe, ministerial overview 2020), intalnire organizata in ziua deschiderii editiei 2020 a celui mai mare targ mondial dedicat produselor ecologice, Biofach - Nürnberg.

Mai multe>>

Parteneriat strategic pentru promovarea produselor ecologice ca factor cheie al sanatatii umane

Parteneriat pentru promovarea produselor ecologice si al alimentatiei sanatoaseIn prima parte a lunii ianuarie 2020, a fost semnat acordul de parteneriat intre Asociatia One Health – New Medical Concept, Romania si Asociatia Inter-Bio. Avand in vedere abordarea holistica a sanatatii umane, AOH si Asociatia Inter-Bio convin stabilirea unui parteneriat strategic in vederea implementarii conceptului medical global “One Health”, inclusiv prin stimularea productiei si consumului de produse ecologice.

Mai multe>>

FAO: Concurs international de desen la tema alimentatiei sanatoase

FAO - Concurs international de desen la tema alimentatiei sanatoaseCopiii si tinerii din intreaga lume sunt invitati sa participle in cadrul concursului de desen dedicat Zilei Mondiale a Alimentatiei si sa faca astfel parte din generatia #ZeroFoamete. Concursul este organizat de Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura. Ziua Mondiala a Alimentatiei 2019 cheama la actiuni concertate pentru promovarea si asigurarea unei alimentatii sanatoase, durabila si accesibila pentru toti.

Mai multe>>

Agricultura ecologica: Romanii vor sa manance bio, dar putini stiu de fapt ce inseamna | Studiu World Vision Romania

Agricultura ecologica - Romanii vor sa manance bio dar putini stiu de fapt ce inseamnaTrei sferturi dintre romani inteleg prin agricultura bio/ecologica produsele sanatoase, fara aditivi sau chimicale. Chiar mai multi dintre respondenti, 77,79%, spun ca ei cumpara produse bio/ecologice, fara a sti, de fapt, daca aceste sunt certificate ca atare, conform unui studiu online realizat de iVox in luna martie, la comanda World Vision Romania, in cadrul campaniei #GoodFoodForAll, Make Europe Sustainable for All” derulat de Comisia Europeana pentru promovarea obiectivelor de dezvoltare durabila din cadrul Agendei 2030.

Mai multe>>

Rezultate concrete pentru un stil de viata sanatos in UE

Apelul de la Tartu pentru un stil de viata sanatos aduce rezultate concrete pentru cetatenii UELa doi ani de la lansarea Apelului de la Tartu, s-au facut progrese importante in sensul indeplinirii obiectivului acestuia de promovare a unui stil de viata sanatos in intreaga UE. In cadrul Apelului de la Tartu pentru un stil de viata sanatos, T. Navracsics, comisarul pentru educatie, cultura, tineret si sport, V. Andriukaitis, comisarul pentru sanatate si siguranta alimentara, si P. Hogan, comisarul pentru agricultura si dezvoltare rurala, si-au asumat 15 angajamente de promovare a unui stil de viata sanatos prin sport, alimentatie, sanatate, inovare si cercetare.

Mai multe>>

Sarbatoarea Gustului la a IX-a editie!

Sarbatoarea Gustului Salon de Gastronomie 52Sarbatoarea Gustului in editia a IX-a, isi atinge obiectivele prin ogranizarea Salonului de Gastronomie si invitatia a 2 Chefi de prestigiu international precum Chef Alain Alexanian, Chef cu o stea Michelin si promotor al alimentatiei sanatoase, durabile si bio si Chef Christophe Geoffroy, Chef care este prezent cu 2 retete in „Biblia” Gastronomiei mondiale “Larousse” si contribuie la formarea profesionala a tinerilor generatii de bucatari din liceele de alimentatie publica si totodata creste notorietatea conceptului de dezvoltare durabila alaturi de partenerii in cadrul evenimentului cu eticheta sezon Romania-Franta.

Mai multe>>

Alimentatia sanatoasa si atitudinea eco-responsabila, promovata in randul elevilor de la Liceul Jean Monet

Sarbatoarea Gustului 2019 - Alain AlexanianAlain Alexanian, un Chef cu o stea Michelin viziteaza Liceul Jean Monet pentru a transmite tinerelor generatii, adultii de maine, principiile unei alimentatii sanatoase prin diversitate, calitate si echilibru. Evenimentul a avut loc in cadrul sezonului cultural intersectat Romania – Franta 2019. De asemenea elevii au avut o tema pentru acasa, aceea de a gati impreuna cu parintii si a prezenta in cadrul lectiei de gust un „Sandwich Croque Madame” pe baza de piept de pui, ou si branza si sa il acompanieze cu legume si fructe in functie de gustul fiecaruia.

Mai multe>>

Mezelurile Cris-Tim primesc certificarea internationala “fara gluten”

Cris-Tim fara gluten micIncepand din luna aprilie a acestui an, Grupul Cris-Tim este primul producator de mezeluri din Romania care a fost certificat de catre Asociatia Romana pentru Intoleranta la Gluten (ARIG), asociatie membra cu drepturi depline al Asociatiei Societatilor Europene de Celiachie. Printre cele peste 80 de produse certificate cu simbolul Spicului Taiat se numara Salamul Sasesc, salamul de vara, salamul banatean, salamul potcoava de la Cris-Tim, muschiul tiganesc, muschiul Azuga, muschiul file afumat, carnatii oltenesti si afumati de la Matache Macelaru si multe alte sortimente.

Mai multe>>

Agricultura Ecologica - Oportunitate excelenta pentru dezvoltarea turismului in Delta Dunarii

Agricultura Ecologica - Oportunitate excelenta pentru dezvoltarea turismului in Delta DunariiIeri, 15 martie 2019, a avut loc la Tulcea seminarul “Agricultura ecologica-pilon de sustinere al turismului responsabil in Delta Dunarii”. In cadrul evenimentului au avut loc o serie de dezbateri importante, axate pe identificarea mecanismelor pentru integrarea produselor ecologice in dezvoltarea sustenabila a turismului in destinatia turistica Delta Dunarii si Dobrogea de Nord, pe standarde de calitate si pe dezvoltarea punctelor gastronomice locale.

Mai multe>>

Sistemul de control al produselor ecologice s-a imbunatatit in ultimii ani

Sistemul de control al produselor ecologice s-a imbunatatitPotrivit unui nou raport al Curtii de Conturi Europene, sistemul de control al UE pentru produsele ecologice s-a imbunatatit in ultimii ani, dar persista unele provocari. Curtea arata ca sunt necesare actiuni suplimentare in ceea ce priveste deficientele ramase in statele membre si supravegherea importurilor, precum si in ceea ce priveste trasabilitatea produselor. Preturile pe care consumatorii le platesc pentru produsele care poarta sigla ecologica a UE sunt uneori semnificativ mai mari decat cele pentru produsele conventionale. Marea majoritate a produselor ecologice consumate in UE sunt obtinute pe teritoriul acesteia.

Mai multe>>

Exportul de produse ecologice romanesti se pregateste atent !

Exportul de produse ecologice romanesti se pregateste atentIn cadrul ”Dezbaterii post-Biofach 2019 | Cum recalibram strategiile de export pe baza noilor informatii din piata”, eveniment organizat in data de 5 martie 2019 de USH Pro Business in parteneriat cu Asociatia Inter-Bio, clusterele Bio Danubius, Bio Concept Valea Prahovei, BioNEst si ACEX, firmele prezente, reprezentand domenii precum agricultura ecologica, producatori de miere ecologica, produse alimentare ecologice, uleiuri ecologice din seminte, cereale ecologice, ingrasaminte si fitosanitare ecologice au fost extrem de receptive in a disemina informatii si impresii urmare participarii la targul Biofach 2019.

Mai multe>>

Vin romanesc protejat in UE: Insuratei primeste denumire de origine protejata

Vinul romanesc Insuratei primeste denumire de origine protejata - DOPComisia Europeana a aprobat miercuri, 14 noiembrie, cererea de inregistrare a vinului romanesc "Insuratei" in Registrul denumirilor de origine protejata (DOP). Vinul este produs in podgoria ecologica Insuratei, din judetul Braila, si poate fi comercializat si ca vin organic. Vinurile produse sub denumirea "Insuratei" pot fi albe, rosii sau rosé. Strugurii trebuie cultivati numai din aceasta regiune din sud-estul Romaniei, unde este produs si vinul.

Mai multe>>

Utilaje Pentru un Suc cu Adevarat Natural

Echipamente si Utilaje pentru Procesare Suc Natural de FructeLOREDO SRL este lider de piata pe segmentul mic si mijlociu de utilaje vinificatie, produse vinificatie si utilaje agricole. Cu o vechime de peste 20 de ani in furnizarea de utilaje vinificatie, ne-am inceput activitatea in cea mai mare regiune viticola a Romaniei si anume in Vrancea (sudul regiunii Moldova). Deoarece suntem atenti la evolutia pietei si la dorintele clientilor nostri, am ales sa dezvoltam o serie de linii de procesare a sucului de fructe.

Mai multe>>

FAO: Alimentele nesanatoase ieftine sunt un obstacol in calea unei diete sanatoase

FAO - Comertul si consumul de alimente nesanatoase ieftine reprezinta un obstacol in calea unei diete sanatoasePreparatele de tip fast-food sunt adesea mai ieftine si mai usor de gasit si gatit decat bucatele din alimente proaspete. Sistemul alimentar globalizat nu ofera dietele necesare oamenilor pentru o viata sanatoasa, dar contribuie la cresterea ratei de obezitate si la excesul de greutate in special in statele care importa majoritatea alimentelor, a mentionat directorul general al FAO, José Graziano da Silva.

Mai multe>>

Producatorii agricoli pot accesa Fonduri Nerambursabile pentru schemele de calitate

Producatorii traditionali pot accesa Fonduri Nerambursabile pentru schemele de calitate - IGP DOP DOC STGAgentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta deschiderea sesiunii de primire a proiectelor pentru participarea pentru prima data la schemele de calitate europene (DOP, IGP, STG, produs montan, produs ecologic, DOC, IG), incepand din data de 2 august 2018. Aceasta finantare ofera un sprijin consistent care va contribui la introducerea pe piata a unor produse agricole si alimentare la calitate europeana si o mai mare recunoastere a calitatii produselor locale.

Mai multe>>

Produselor ecologice romanesti vor beneficia de noile tehnologii blockchain, GIS, IoT si Big Data

Produselor ecologice romanesti - specializarea inteligenta pe domeniul bio-agroalimentarBio Danubius, primul cluster al producatorilor romani de produse ecologice a demarat un proces de descoperire antreprenoriala asupra modului in care folosesc tehnologiile avansate in lantul agroalimentar al produselor ecologice. Proiectul vizeaza aplicarea noilor tehnologii (blockchain, GIS, IoT, Big Data) in producerea, procesarea, trasabilitatea, certificarea si comercializarea produselor ecologice sub brandul Bio Danubius.

Mai multe>>

Ouale provenite de la gaini crescute in baterii au fost eliminate din sortimentul de produse Lidl Romania

Ouale provenite de la gaini crescute in baterii au fost eliminate din sortimentul de produse Lidl RomaniaGhidat de motto-ul „Pentru un viitor mai bun”, Lidl Romania ofera clientilor sai doar oua care provin de la gaini crescute in hale, la sol, in sistem free range si in sistem ecologic (categoriile 2, 1 si 0). In plus, ouale provenite de la gaini crescute in baterii au fost eliminate si din retetele produselor achizitionate de la furnizori romani, care au in componenta lor oua.

Mai multe>>

Siropul din Ace de Molid - Beneficii pentru sanatate, valorificand potentialul nebanuit al padurilor

Siropul din Ace de Molid - Beneficii pentru sanatate valorificand potentialul nebanuit al padurilorSiropul din ace de molid este un super-aliment fara rival, extrem de puternic. Resursa este practic nelimitata, extrem de abundenta si ieftina, poate fi recoltata pe tot parcursul anului si este o solutie ecologica, locala si prietenoasa cu mediul. Acele de molid sunt bogate in antioxidanti, fitoestrogeni, vitamine si alte substante valoroase, iar consumatorii interesati de o alimentatie sanatoasa cunosc din plin beneficiile acestor super-alimente.

Mai multe>>

Noutati

Produse biologice inovatoare introduse pe piata din Romania si Republica Moldova

18-03-2024 Eco / Bio

Produse biologice inovatoare introduse pe piata din Romania si Republica Moldova

Fermierii romani si moldoveni au pornit intr-o calatorie pentru a descoperi produse biologice inovatoare, prin participarea la evenimentul educativ organizat de compania internationala Corteva Agriscience de cercetare si dezvoltare in domeniul agricol, care introduce in 2024 aceste inovatii revolutionare in ambele tari. Peste 500 de fermieri si distribuitori din Romania si Republica Moldova s-au alaturat expertilor Corteva pentru a afla despre noile practici sustenabile, care isi au originile di... Mai multe>>

Energie Verde: fonduri nerambursabile de peste 800 mil. euro vor fi disponibile prin „Fondul pentru Modernizare”

12-02-2024 Energie regenerabila

Energie Verde: fonduri nerambursabile de peste 800 mil. euro vor fi disponibile prin „Fondul pentru Modernizare”

Fonduri nerambursabile de peste 800 milioane euro pentru investitii in proiecte de energie verde vor fi disponibile pe piata in urmatoarele saptamani, unde companiile vor putea creste eficienta energetica a fabricilor sau noi unitati de producere a energiei regenerabile vor putea fi instalate pe tot teritoriul tarii, arata datele REI, grup de companii specializate in atragerea de fonduri europene si ajutoare de stat, aflat in topul celor mai mari firme de consultanta de profil din Romania. Mai multe>>

Kilowat: 2024 - cel mai bun an pe piata sistemelor fotovoltaice. Romanii din mediul rural vor sa scape definitiv de facturile la energie

23-01-2024 Energie regenerabila

Kilowat: 2024 - cel mai bun an pe piata sistemelor fotovoltaice. Romanii din mediul rural vor sa scape definitiv de facturile la energie

Intr-un context economico-politic tot mai instabil, romanii, atat persoane fizice, cat si persoane juridice, resimt costurile din ce in ce mai mari la energie si se indreapta spre sistemele fotovoltaice, ce le-ar putea reduce aceste costuri de pana la 6 ori. Astfel, 2024 va fi cel mai bun an pentru piata de sisteme fotovoltaice, cu o cerere in crestere, in special din partea romanilor din mediul rural, si cu un interes ridicat pentru finantari din partea IMM-urilor, arata previziunile Kilowat, u... Mai multe>>

UniCredit Bank a finantat centrala fotovoltaica de la Sarmasag/Salaj cu 39,3 milioane de euro

09-01-2024 Energie regenerabila

UniCredit Bank a finantat centrala fotovoltaica de la Sarmasag/Salaj cu 39,3 milioane de euro

UniCredit Bank Romania a finalizat cu succes o tranzactie de finantare pe proiect, in valoare totala de 39,3 milioane de euro cu Comcris Energy SRL, o subsidiara a companiei de productie din surse regenerabile, Enery, cu sediul la Viena. Pachetul de finantare sustine dezvoltarea, constructia si exploatarea centralei fotovoltaice Sarmasag de 51,4 MW DC, situata in judetul Salaj. Mai multe>>

Viitorul Biocombustibilului in UE este in ceata

13-12-2023 Energie regenerabila

Viitorul Biocombustibilului in UE este in ceata

Directia in care se indreapta biocombustibilii este neclara si exista dificultati la fiecare pas, avertizeaza Curtea de Conturi Europeana intr-un raport publicat astazi. Lipsa unei viziuni pe termen lung a afectat siguranta investitiilor, iar problemele legate de durabilitate, concurenta pentru biomasa si costurile ridicate actioneaza drept constrangeri in introducerea in utilizare a biocombustibililor. Mai multe>>

XTB Romania: Presiunea politica pentru o tranzitie rapida la energia verde se confrunta cu un sector dominat de incertitudini

21-11-2023 Energie regenerabila

XTB Romania: Presiunea politica pentru o tranzitie rapida la energia verde se confrunta cu un sector dominat de incertitudini

Sectorul de energie verde este unul dintre cele mai populare subiecte ale ultimilor ani, iar aceasta tendinta este de asteptat sa persiste avand in vedere intentia globala de tranzitie catre politica emisiilor zero. Cu toate acestea, piata nu a inregistrat un avans constant si sigur. Potrivit lui Radu Puiu, analist financiar la XTB Romania, in ultimele luni, actiunile din domeniul energiei regenerabile au pierdut puternic teren, inregistrand o performanta semnificativ mai mica fata de companiile... Mai multe>>

BASF Innovation Hub: start-up-uri romanesti printre primele cinci solutii regionale selectate

21-11-2023 Protectia mediului

BASF Innovation Hub: start-up-uri romanesti printre primele cinci solutii regionale selectate

Start-up-urile romanesti 3D Printing Hub si Peelhy s-au calificat printre primele cinci solutii regionale ale competitiei pentru un viitor sustenabil, BASF Innovation Hub. Selectarea acestora in etapa regionala deschide posibilitatea de a participa la Marea finala pentru intreaga Europa Centrala si de Sud-Est. Start-up-ul Peelhy dezvolta un bio-sticker antimicrobian si biodegradabil pentru alimente proaspete si legume cu coaja comestibila, care scade nivelul acestora de contaminare. Mai multe>>

Proiectul BIOservicES va dezvolta practici imbunatatite de management al solului. Printre parteneri se numara si Romania

12-11-2023 Protectia mediului

Proiectul BIOservicES va dezvolta practici imbunatatite de management al solului. Printre parteneri se numara si Romania

Proiectul „BIOservicES - Crearea legaturilor intre biodiversitatea solului si serviciile si functiile ecosistemice in diferite utilizari ale solului: de la identificarea factorilor, presiunilor si rezilientei la schimbarile climatice pana la evaluarea economica a acestora”, condus de Universitatea Politehnica din Cartagena si coordonat de Raul Zornoza, profesor la aceeasi institutie, anunta debutul. Cu un buget de 7 milioane de euro obtinut prin programul Horizon Europe, proiectul va reuni 22 de... Mai multe>>

Cum sa alegi bateria solara potrivita in functie de destinatia ei de utilizare?

01-11-2023 Energie regenerabila

Cum sa alegi bateria solara potrivita in functie de destinatia ei de utilizare?

Poti instala o baterie solara in casa ta pentru a stoca energia produsa de panourile solare si pentru a o utiliza in timpul noptii sau in zilele innorate. Proprietarii de cladiri comerciale au posibilitatea sa foloseasca baterii solare pentru a economisi energie si a reduce costurile cu electricitatea. Astfel, bateriile pot fi amplasate pe acoperisuri, in parcari sau in spatii de depozitare. Agricultorii pot instala baterii solare pentru a alimenta pompe de apa, sisteme de irigatie si alte echip... Mai multe>>

Schimbarile climatice ii determina pe fermieri sa adopte practici sustenabile

20-10-2023 Protectia mediului

Schimbarile climatice ii determina pe fermieri sa adopte practici sustenabile

Schimbarile recente ale climei au motivat fermierii sa adopte practici sustenabile in scopul obtinerii unei productivitati pe termen lung. In 2023, fermierii romani persista in eforturile lor de a se alinia cu practici care sustin un sistem alimentar rezilient. Mai multe>>

Curs gratuit de agricultura sustenabila Agereco

12-10-2023 Protectia mediului

Curs gratuit de agricultura sustenabila Agereco

Esti agricultor si doresti sa imbunatatesti practicile de gestionare a terenului tau si sa contribui la un viitor mai sustenabil? Raspunsul este: cursul despre agricultura sustenabila si gestionarea terenului, finantat prin Programul Erasmus+. Condus de o echipa de experti in agricultura durabila, Cursul de agricultura sustenabila Agereco este conceput pentru a oferi agricultorilor cele mai recente tehnici si cele mai bune practici pentru gestionarea terenurilor, intr-un mod prietenos cu me... Mai multe>>