Alerta: Dermatita nodulara virala la bovine - in Bulgaria

Dermatita nodulara virala bovineIn urma alertei primite de la un membru A.C.E.B.O.P.(caruia ii multumim) privind informatii din Bulgaria despre evolutia unor focare de dermatita nodulara la bovine, am contactat de urgenta A.N.S.V.S.A., care ne-a confirmat alerta.

Expertii ANSVSA supravegheaza si monitorizeaza miscarile, deocamdata nu avem cazuri in Romania.

Boala evolueaza grav mai ales la tineret, fiind insotita de simptome ca: anorexie, reticenta la miscare urmate de dezvoltarea unor noduli pe piele, inflamarea ganglionilor limfatici, necrozarea acestora.

Singura masura este uciderea si distrugerea cadavrelor (exista vaccin dar este un vaccin viu, nu se recomanda).

Dermatita nodulara virala bovine BulgariaIn calitate de asociatie, avem responsabilitatea de a ne informa membrii si a-i indruma pentru reducerea riscului aparitiei bolii in efectivele noastre:

 1. Nu achizitionati bovine din Bulgaria pana la inchiderea focarelor.
 2. Urmariti zilnic situatia din Bulgaria AICI. (sunt deja 9 focare, va atasam harta pentru a observa localizarea lor; un total de 366 bovine ucise distruse; nu se vaccineaza, nu se trateaza).
 3. Verificati zilnic animalele, anuntati fara intarziere medicul veterinar la aparitia unor suspiciuni.
 4. Indepartati gunoiul de grajd, asigurati dezinsectia spatiilor cu gunoi.

 

 

 

UPDATE: Turcia interzice intrarea in tara a animalelor care tranziteaza Bulgaria din cauza dermatitei nodulare virale (lumpy disease)! 30 de camioane cu animale sunt blocate la frontiera bulgara cu Turcia!

Continuam informarea de presa din 21 aprilie privind focarele de dermatita nodulara virala cu detalii primite de la colegii din UECBV - Bruxelles, tragand un semnal de alarma asupra pericolului raspandirii bolii.

Asa cum ne-a informat UECBV, situatia de criza a inceput deja prin interzicerea de catre Turcia a intrarii in tara de transporturi de animale in tranzit prin Bulgaria.

In prezent, aproximativ 30 de camioane cu animale sunt blocate la frontiera bulgara cu Turcia (informatiile furnizate de inspectorii de frontiera) - neacceptate de catre autoritatea turca. In cazul in care vor trece totusi frontiera BG / TR, nu este permis ca animalele, daca va fi cazul, sa fie returnate in Bulgaria.

Mai mult, exista bovine selectate de catre o echipa turca din centre de carantina din state membre exportatoare. Ele nu pot fi incarcate si transportate din cauza interdictiei Turciei.

Primul focar a fost notificat de Bulgaria la O.I.E. in 14 aprilie. Autoritatile turce, dupa 7 zile si fara o notificare prealabila, decid sa respinga transporturile care trec prin Bulgaria. Turcia s-a confruntat cu focare din aceasta boala in anul 2013, la granita cu Grecia.

Secretariatul UECBV a solicitat reactia imediata a serviciilor Comisiei catre autoritatile turcesti, pentru motivul ca:

  • Nu exista nici o motivatie pentru oprirea acestor camioane doar trec printr-o tara in care o regiune restransa este afectata;
  • Nu a fost data o notificare prealabila;
  • Dermatita nodulara virala “Lumpy disease” in Turcia este endemica.

Asociatia nostra se aliaza actiunilor propuse de UECBV la nivelul Comisiei Europene:

  • permiterea intrarii camioanelor in Turcia , mai ales tinand cont de bunastarea animalelor, compromisa grav;
  • acceptarea de bovine originare din statele membre libere de aceasta boala, chiar daca tranziteaza Bulgaria si luand in considerare faptul ca transporturile nu trec prin regiunea infectata;
  • o politica de comert echitabila a Turciei, tinand seama si de situatia sanatatii animale din Turcia.


A.C.E.B.O.P. solicita de urgenta publicarea si difuzarea prin mijloace media a masurilor profilactice luate de autoritatile romane pentru a reduce posibilitatea aparitiei bolii inclusiv masurile de reducere a riscului luate la granita cu Bulgaria.

Consideram ca riscul creste zilnic si prin faptul ca se apropie sarbatorile pascale si vacantele de vara, cand exista circulatie mai mare la granita cu Bulgaria.

Fermierii nostri, deja confruntati cu criza ESB, bluetongue, preturi scazute si piete inchise, au nevoie de masuri imediate de protectie pentru animale si pentru comert.

 

UPDATE 26.04.2016: Boala care face ravagii in Bulgaria se extinde spre granitele Romaniei

Ieri, 25 aprilie, numarul focarelor Lumpy disease din Bulgaria, conform datelor publicate de Oficiul International de Epizootii, s-a ridicat la 15, cu sute de animale ucise. A aparut primul focar in Macedonia. Grecia interzice comertul cu bovine din Bulgaria si Romania. Turcia a interzis intrarea animalelor cu tranzit prin Bulgaria!

Tragem din nou un semnal de alarma pentru masuri intarite la granita cu Bulgaria, astfel incat fermierii romani sa fie protejati!

In acelasi timp, solicitam modificarea in regim de urgenta a Anexei nr. 1 a Hotararii de Guvern nr. 1214 din 2009 privind metodologia pentru stabilirea si plata despagubirilor ce se cuvin proprietarilor de animale taiate, ucise sau altfel afectate in vederea lichidarii rapide a focarelor de boli transmisibile ale animalelor, lista care cuprinde boli ale animalelor pentru care se acorda despagubiri.

Lumpy disease nu se regaseste in lista si in caz de aparitie a bolii, propietarii animalelor bolnave nu vor fi despagubiti.

Solicitam activarea de urgenta a Comandamentului antiepizootic central - conform Hotararii de Guvern nr. 1218 din 10 octombrie 2005 privind constituirea si componenta Comandamentului antiepizootic central si publicarea prin mijloace media a actiunilor intreprinse pentru protejarea crescatorilor de bovine din Romania.


Asociatia Crescatorilor si Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din Romania
Mary-Eugenia PANA, presedinte A.C.E.B.O.P.R.

 

Noutati

Eliberarea Certificatului de Origine (CO) la bovine

10-01-2017 Bovine

Eliberarea Certificatului de Origine (CO) la bovine

Pentru a beneficia de sprijinul cuplat, animalele trebuie inscrise in Registrul genealogic al rasei. Fermierii interesati trebuie sa se adreseze asociatiilor acreditate pentru efectuarea controlului oficial al performantelor productive (COP) la nivel national. Pentru eliberarea Certificatelor de Origine la bovine, fermierii solicitanti trebuie sa transmita catre Asociatia care le efectueaza COP-ul (controlul oficial al perfomantelor), in forma scrisa sau scanate pe e-mail, urmatoarele documente: Mai multe>>

Laptele de vaca, cel mai voloros produs alimentar

27-11-2016 Bovine

Laptele de vaca, cel mai voloros produs alimentar

Alaturi de orez, productia mondiala de lapte de vaca integral a fost de 636 milioane de tone in 2013, valorand peste 183 miliarde de dolari. Mai multe>>

Metode de alaptare a viteilor

25-11-2016 Bovine

Metode de alaptare a viteilor

In organizarea hranirii viteilor, o problema deosebit de importanta este modul cum se se administreaza laptele, adica metodele de alaptare, atat in gospodariile individuale cat si in exploatatile zootehnice. In conditiile fermelor mari si cu aglomeratii de vitei, organizarea alaptarii are atat implicatii economice, cat si sanitar-veterinare. Se cunosc trei metode de alaptare: naturala, artificiala si mixta. Mai multe>>

Validarea primelor abatoare romanesti ce pot exporta carne de vita in Turcia

18-10-2016 Bovine

Validarea primelor abatoare romanesti ce pot exporta carne de vita in Turcia

Romania a fost inclusa pe lista Statelor Membre care pot exporta carne de vita in Turcia. Reamintim ca, in urma negocierilor purtate de ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, cu omologul sau turc, Faruk Celik, precum si a diligentelor intreprinse de Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) pe langa institutia similara din Turcia, la inceputul lunii mai 2016 s-a decis asupra redeschiderii comertului cu bovine si carne de vita. Mai multe>>

Expertiza si suport financiar pentru fermierii din Ardeal oferit de FrieslandCampina Romania

28-09-2016 Bovine

Expertiza si suport financiar pentru fermierii din Ardeal oferit de FrieslandCampina Romania

FrieslandCampina Romania aloca resurse umane si financiare pentru implementarea unei noi strategii care vizeaza dezvoltarea pe termen lung a fermelor partenere din Ardeal. Compania ofera sprijin fermelor pentru cresterea calitatii si cantitatii laptelui furnizat si suport financiar, prin facilitarea accesului la diverse scheme de finantare, cum ar fi plata in avans, pentru fermieri. Mai multe>>

TERRACALCO 95 sau cum sa imbunatatesti calitatea pajistilor si fanetelor in cel mai scurt timp

14-09-2016 Pajisti pasuni fanete

TERRACALCO 95 sau cum sa imbunatatesti calitatea pajistilor si fanetelor in cel mai scurt timp

TerraCalco 95 este cea mai buna solutie pentru a amenda solul, optimizand astfel cantitatea si calitatea pasunilor si a fanetelor. Compania Carmeuse vine in ajutorul agricultorilor prin crearea unui sol mai fertil, cu plante cu o valoare furajera mai mare. Mai multe>>

Intretinerea si ingrijirea rationala a viteilor de la nastere la intarcare

07-09-2016 Bovine

Intretinerea si ingrijirea rationala a viteilor de la nastere la intarcare

Prin intretinere rationala se intelege respectarea normelor de igiena a adaposturilor, de igiena corporala si de miscare zilnica, in raport cu cerintele varstei respective. S-a demonstrat ca este strict necesar ca fatarea sa aiba loc la maternitati prevazute cu profilactoriu. Mai multe>>

Prevenirea si combaterea Bolii Limbii Albastre (Bluetongue)

30-08-2016 Bovine

Prevenirea si combaterea Bolii Limbii Albastre (Bluetongue)

Este o boala infecto-contagioasa a rumegatoarelor domestice (bovine, ovine, caprine) si a rumegatoarelor salbatice, care nu se transmite la alte specii de animale fata de cele enumerate mai sus sau la oameni. Mai multe>>

Septembrie, luna in care se inscriu vacile in Registrul Genealogic al rasei

30-08-2016 Bovine

Septembrie, luna in care se inscriu vacile in Registrul Genealogic al rasei

Fermierii crescatori de vaci pot solicita numai in luna Septembrie a fiecarui an, inscrierea animalelor in Registrul Genealogic al rasei. Fermierii interesati in acest sens, trebuie sa se adreseze asociatiilor acreditate pentru efectuarea controlului oficial al performantelor la lapte/carne (COP), din judetul de resedinta. Mai multe>>

Hranirea, intretinerea si ingrijirea taurinelor de tractiune

21-08-2016 Bovine

Hranirea, intretinerea si ingrijirea taurinelor de tractiune

In hranirea taurinelor de tractiune trebuie avut in vedere ca din energia chimica, fiziologica utila, din ratia de productie, numai 1/3 (31-33%) se transforma in lucru mecanic util, diferenta fiind degajata sub forma de caldura, ca rezultat al proceselor metabolice ce au loc la nivelul diferitelor tesuturi ale organismului. Desigur valoarea acestui indice de conversie in lucru mecanic util prezinta limite mai largi de variatie, intre 20-40%, in functie de particularitatile individuale, de starea... Mai multe>>

Dermatoza nodulara contagioasa (D.N.C.) - Evolutia focarelor si recomandari pentru fermieri

07-07-2016 Bovine

Dermatoza nodulara contagioasa (D.N.C.) - Evolutia focarelor si recomandari pentru fermieri

Dermatoza nodulara contagioasa (Lumpy Skin Disease) este o boala virala specifica bovinelor si bivolitelor, cu un impact important asupra efectivelor de bovine, caracterizata prin evolutie rapida si pierderi severe in efectivele infectate, mai ales la cele tinere, respectiv la animalele fara imunitate. Boala cauzeaza pierderi importante datorita restrictiilor care trebuie impuse miscarii si comertului cu animale vii sau cu produsele provenite de la acestea. Mai multe>>