Dermatoza nodulara contagioasa a bovinelor

Dermatoza nodulara contagioasa a bovinelor - Lumpy skin diseaseIncepand cu data de 14 aprilie 2016, in Bulgaria au fost confirmate noua cazuri de dermatoza nodulara contagioasa a bovinelor (Lumpy Skin Disease), boala pentru care Romania a fost indemna pana in prezent, dar la care tara noastra este expusa cu risc imediat, foarte crescut, avand in vedere modul de evolutie al bolii in tara vecina.

Boala afecteaza bovinele (bovine si bubaline) de toate varstele si produce pierderi economice deosebit de ridicate, atat cu activitatile de combatere care sunt deosebit de costisitoare, cat si prin faptul ca atrage dupa sine restrictii severe asupra circulatiei speciilor afectate atat pentru comertul intracomunitar, cat si pentru exportul de bovine.

Conform Codului Animalelor Terestre al OIE, o tara infectata si care desfasoara activitati de eradicare isi poate recapata statutul de „liber de boala” dupa trei ani de la confirmarea si eradicarea ultimului focar, ceea ce ar insemna pierderi economice foarte importante pentru operatorii economici crescatori de bovine.

Desi exista vaccinuri pentru aceasta boala, ele nu sunt omologate pentru Uniunea Europeana, iar optiunea vaccinarii nu este una fezabila pentru Romania in momentul de fata, avand in vedere ca vaccinarea se face cu un vaccin omolog viu, iar tara care il utilizeaza se considera, din punctul de vedere al statusului de sanatate, o tara infectata.

Fata de acest risc imediat, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a luat masura informarii, instruirii si pregatirii autoritatilor veterinare judetene referitor la evolutia bolii, la necesitatea informarii si constientizarii fermierilor crescatori de bovine si pentru interventia in cazul focarelor de boala.

Masurile care se aplica in suspiciunile si confirmarile de boala sunt cele prevazute in Directiva Consiliului 92/119/CEE care introduce masuri generale pentru controlul unor boli ale animalelor si masuri specifice referitoare la boala veziculoasa a porcului, transpusa in legislatia nationala prin Ordinul ANSVSA 133/2006.

In conformitate cu prevederile actului normativ sus-mentionat, ANSVSA a elaborat si facut cunoscut autoritatilor veterinare judetene si publicului, la adresa de web: http://www.ansvsa.ro/?pag=843 un Plan de Contingenta si un Manual Operational pentru dermatoza nodulara virala a bovinelor (Lumpy Skin Disease).

ANSVSA desfasoara, in continuare, activitatii destinate pregatirii actiunilor de interventie pentru controlul tarii, in cazul in care boala va trece granitele Bulgariei.

 

27.04.2016: Evolutia focarelor de dermatoza nodulara a bovinelor in Bulgaria

Actualizarea situatiei din data de 26.04.2016 - Pana la aceasta data, in Bulgaria au fost confirmate 25 de focare de dermatoza nodulara contagioasa a bovinelor (Lumpy Skin Disease). Exista si alte cinci suspiciuni de boala, pentru care probele se afla in curs de analiza in laborator.

Regiunile in care evolueaza boala sunt: Haskovo, Stara Zagora, Blagoevgrad si Plovdiv.

Aceasta boala, care afecteaza bovinele (bovine si bubaline) de toate varstele, este produsa de un virus din familia Poxviridae, genul Capripoxvirus*. In mod obisnuit, virusul este transmis in mod mecanic, prin vectori (tantari, muste care ciupesc si capuse), dar poate fi transmis si prin contactul direct cu animalele infectate, prin leziuni ale pielii, saliva, scurgeri nazale, lapte sau material seminal, sau indirect, prin apa si furajele contaminate.

Boala se manifesta prin febra si prin aparitia unor noduli pe corp, inclusiv bot, nari, cap, gat, spate, picioare, scrot, perineu, uger, coada, pleoape si la nivelul mucoaselor nazala si bucala. Acesi noduli pot exprima scurgeri de lichid si pot avea un centru ulcerat.

Animalele afectate pot prezenta schiopaturi si edeme severe ale pielii si subcutanate si pe abdomen si picioare. Boala mai poate determina inflamatii ale ugerului, leziuni ale sfarcurilor mamelei, precum si avort, infectii intrauterine, sterilitate temporara sau permanenta, atat la tauri, cat si la vaci.

Potrivit opiniei stiintifice a Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara (EFSA), din anul 2015, materialul seminal si pieile brute provenite de la bovinele infectate prezinta un risc mai ridicat in ceea ce priveste expunerea si consecintele, decat alte produse cum ar fi laptele si produsele lactate, pieile tratate sau carnea proaspata, preparatele din carne si produsele din carne de bovine.

Conform aceleasi opinii, nu exista dovezi ca factorul uman este important in transmiterea bolii, decat prin utilizare de instrumentar infectat in cazul activitatilor sanitare veterinare sau de insamantare, ori a nerespectarii masurilor de biosecuritate in exploatatii.

*Agentul etiologic al dermatozei nodulare contagioase a bovinelor este un virus din fam. Poxviridae, genul Capripoxvirus. Acestea sunt virusuri de dimensiuni mari si sunt foarte strans inrudite antigenic cu virusul variolei ovine, de care nici nu pot fi deosebite prin testele serologice obisnuite. Sunt virusuri foarte rezistente la actiunea agentilor fizici si chimici. Temperatura de 55°C le distruge in doua ore, iar cea de 65°C in 30 min. Mediul intens alcalin sau intens acid le distruge. De asemenea, le distruge formolul 1%, eterul 20%, fenolul 2% si unii detergenti. Au o rezistenta remarcabila in mediul ambiant. In tesuturile cutanate necrozate si uscate rezista cel putin 33 de zile.

 

Masurile pe care trebuie sa le respecte fermierii

In vederea evitarii introducerii bolii dermatoza nodulara virala a rumegatoarelor (LSD) in exploatatii si a cresterii masurilor de biosecuritate, fermierii trebuie sa evite:

    • Miscarea neavizata a animalelor intre ferme si, in special, introducerea de animale noi cu status epidemiologic necunoscut;
    • Contactul direct sau apropierea de animalele fermierilor din vecinatate;
    • Schimburile de autovehicule, masini, echipament, furaje si asternut intre ferme;
    • Miscarea necontrolata a muncitorilor intre ferme sau in zone ale fermei, in care nu trebuie sa aiba acces;
    • Vizitatorii in ferme sau vehicule straine – oameni, animale de companie, echipamente si vehicule;
    • Contaminarea prin intermediul animalelor din mediul salbatic, pasarile salbatice si vermina (insecte, rozatoare etc);
    • Consumarea, de catre animalele scoase la pasunat, a apei din rauri si balti;
    • Scoaterea la pasunat a animalelor impreuna cu animale din exploatatii necunoscute;
    • Targurile de animale neavizate de autoritatile veterinare.


ANSVSA continua activitatile destinate pregatirii actiunilor de interventie pentru controlul teritoriului national, in cazul in care boala va trece granitele Bulgariei.

A.N.S.VS.A.

  

 

Noutati

'Cel mai priceput fermier in domeniul pasunatului!' - concurs national cu premii lansat de USAMV Cluj-Napoca

25-01-2024 Pajisti pasuni fanete

'Cel mai priceput fermier in domeniul pasunatului!' - concurs national cu premii lansat de USAMV Cluj-Napoca

Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca anunta lansarea unui concurs inedit, cu premii consistente, destinat fermierilor romani care integreaza pasunatul in cresterea animalelor (vaci, oi, capre, cai etc). Concursul are loc in cadrul Proiectului Grazing4Agroecology (G4AE), in care USAMV Cluj-Napoca reprezinta Romania, si in parteneriat cu UBM Feed Romania, fabrica de furaje din comuna Sanpaul (jud. Mures). Mai multe>>

Afla care sunt cele 6 etape din ciclul de viata al unei vaci

15-01-2024 Bovine

Afla care sunt cele 6 etape din ciclul de viata al unei vaci

Ciclul de viață al unei vaci este un proces fascinant și esențial în agricultura modernă. De la naștere până la maturitate și producția de lapte sau carne, fiecare etapă joacă un rol crucial în dezvoltarea și contribuția vacii la industria agricolă. În acest articol, vom explora cele 6 etape ale ciclului de viață al unei vaci, oferind o imagine cuprinzătoare a evoluției acestui animal de fermă. Mai multe>>

”Angus la gratar, tombola cu dar” – campania care te premiaza cu carne de vita Angus locala, pentru un an intreg!

27-07-2023 Bovine

”Angus la gratar, tombola cu dar” – campania care te premiaza cu carne de vita Angus locala, pentru un an intreg!

Peste 90% dintre romani consuma carne cel putin o data pe saptamana, iar in aceasta perioada, cel mai popular mod de a o gati este, bineinteles, la gratar. In acest context, Premium Angus va invita sa va bucurati de experienta unica a gratarului cu carne premium, produsa in tara noastra, intr-un sistem complet integrat, si sa profitati de oportunitatea de a castiga premii inedite. Cu fiecare moment petrecut la gratar, creati amintiri de neuitat si savurati adevaratul gust al carnii de vita. Mai multe>>

Proiectul Grazing4AgroEcology - solutii inovative pentru sistemele agricole bazate pe pasunat

07-03-2023 Pajisti pasuni fanete

Proiectul Grazing4AgroEcology - solutii inovative pentru sistemele agricole bazate pe pasunat

USAMV Cluj-Napoca reprezinta Romania, in calitate de partener, in cadrul Proiectului Grazing4AgroEcology (G4AE), care sustine fermierii prin promovarea unor solutii inovative, prin care sistemele agricole bazate pe pasunat sa devina viabile din punct de vedere economic, iar obiectivul principal este acela de a produce alimente mai sanatoase si cu un impact mai scazut asupra mediului. Mai multe>>

Carmen Avram: Romania are cel mai scump lapte din Europa, iar fermierii disperati isi sacrifica vacile

10-11-2022 Bovine

Carmen Avram: Romania are cel mai scump lapte din Europa, iar fermierii disperati isi sacrifica vacile

Criza energetica si penuria de furaje au adus sectorul laptelui din Romania in pragul falimentului. Paradoxul Romaniei e ca, desi, la lapte, are cea mai mare crestere de pret la raft din Uniunea Europeana - 64% - crescatorii de vaci primesc cel mai mic pret pe lapte din toata UE. Adica, 3 lei pe litru, in conditiile in care la raft laptele a ajuns si la 12 lei. Mai multe>>

Finalizarea lucrarilor de modernizare la ferma Apold si achizitia a 400 de vaci

15-10-2022 Bovine

Finalizarea lucrarilor de modernizare la ferma Apold si achizitia a 400 de vaci

DN AGRAR Group, cea mai mare ferma zootehnica integrata din Romania, cu productie de lapte de vaca si productie vegetala, a finalizat lucrarile de modernizare a salilor de muls la Ferma Apold. Investitia a constat in constructia unei noi sali de muls, la standarde internationale, care a fost finalizata in luna iunie si a fost finantata printr-un imprumut bancar, precum si renovarea salii de muls curente, a carei valoare de renovare s-a ridicat la suma de 100.000 euro si a fost finantata integral... Mai multe>>

Carnea de vita din rasa Sura de stepa, livrata direct de la Ferma de Biodiversitate Cobor

19-09-2022 Bovine

Carnea de vita din rasa Sura de stepa, livrata direct de la Ferma de Biodiversitate Cobor

Transilvania devine reper pe harta carnii de vita, prin introducerea pe piata a Surei de stepa. Ferma de Biodiversitate Cobor si-a deschis portile pentru o degustare de preparate din carne de Sura de stepa, urmand sa puna pe piata acest produs in luna octombrie. Numarul vitelor din aceasta rasa in pericol de disparitie nu este mai mare de 500 in Romania, iar la Cobor sunt aproximativ 100. Mai multe>>

Acetonemia (acetonurie) la vacile de lapte

15-07-2022 Bovine

Acetonemia (acetonurie) la vacile de lapte

Un metabolism in buna stare de functionare este important pentru toate mamiferele. La vacile de lapte cu productivitate mare el este si mai important, deoarece cantitatile zilnice de lapte produse sunt foarte ridicate si afecteaza nu numai nivelul substantelor minerale din organism (febra laptelui, de exemplu), ci mai ales metabolismul carbohidratilor. Mai multe>>

FARM-A-THON: Cum ne ajuta tehnologiile digitale sa eficientizam fermele de vaci?

18-04-2022 Bovine

FARM-A-THON: Cum ne ajuta tehnologiile digitale sa eficientizam fermele de vaci?

In data de 7 aprilie 2022, Asociatia Crescatorilor de Vaci – Baltata Romaneasca, Tip Simmental (ACVBR SIM) alaturi de Centrul de Inovare Digitala „Futures of Innovation Technologies” (CID FIT), coordonat de Iceberg Plus (ICE), au organizat evenimentul „FARM-A-THON: Cum ne ajuta tehnologiile digitale sa ne eficientizam fermele de vaci?”, parte din proiectul Smart Agri Hubs finantat prin Programul Orizont 2020 pentru Cercetare si Inovare al Comisiei Europene. Mai multe>>

Jurnalul unei vaci | Fertilitatea vacilor de lapte

31-03-2022 Bovine

Jurnalul unei vaci | Fertilitatea vacilor de lapte

Fertilitatea este unul dintre factorii majori care afecteaza eficienta oricarui efectiv de ferma. Poate reprezenta unul dintre costurile majore de productie si reprezinta, de asemenea, un domeniu in care se pot face imbunatatiri semnificative. Mai multe>>

Jurnalul unei vaci | Reproductia

17-03-2022 Bovine

Jurnalul unei vaci | Reproductia

Incepand de azi vom prezenta aspectele pe care atat cei care detin bovine in gospodarii dar si cei care au ferme ar trebui sa le ia in considerare. Vaca a reprezentat mereu pentru noi romanii un animal care ne-a fost alaturi la greu. Oferind tot ce aveam nevoie, a inceput sa dispara pe masura ce supermarket-ul a castigat teren in Romania. Mai multe>>