Dermatoza nodulara contagioasa a bovinelor

Dermatoza nodulara contagioasa a bovinelor - Lumpy skin diseaseIncepand cu data de 14 aprilie 2016, in Bulgaria au fost confirmate noua cazuri de dermatoza nodulara contagioasa a bovinelor (Lumpy Skin Disease), boala pentru care Romania a fost indemna pana in prezent, dar la care tara noastra este expusa cu risc imediat, foarte crescut, avand in vedere modul de evolutie al bolii in tara vecina.

Boala afecteaza bovinele (bovine si bubaline) de toate varstele si produce pierderi economice deosebit de ridicate, atat cu activitatile de combatere care sunt deosebit de costisitoare, cat si prin faptul ca atrage dupa sine restrictii severe asupra circulatiei speciilor afectate atat pentru comertul intracomunitar, cat si pentru exportul de bovine.

Conform Codului Animalelor Terestre al OIE, o tara infectata si care desfasoara activitati de eradicare isi poate recapata statutul de „liber de boala” dupa trei ani de la confirmarea si eradicarea ultimului focar, ceea ce ar insemna pierderi economice foarte importante pentru operatorii economici crescatori de bovine.

Desi exista vaccinuri pentru aceasta boala, ele nu sunt omologate pentru Uniunea Europeana, iar optiunea vaccinarii nu este una fezabila pentru Romania in momentul de fata, avand in vedere ca vaccinarea se face cu un vaccin omolog viu, iar tara care il utilizeaza se considera, din punctul de vedere al statusului de sanatate, o tara infectata.

Fata de acest risc imediat, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a luat masura informarii, instruirii si pregatirii autoritatilor veterinare judetene referitor la evolutia bolii, la necesitatea informarii si constientizarii fermierilor crescatori de bovine si pentru interventia in cazul focarelor de boala.

Masurile care se aplica in suspiciunile si confirmarile de boala sunt cele prevazute in Directiva Consiliului 92/119/CEE care introduce masuri generale pentru controlul unor boli ale animalelor si masuri specifice referitoare la boala veziculoasa a porcului, transpusa in legislatia nationala prin Ordinul ANSVSA 133/2006.

In conformitate cu prevederile actului normativ sus-mentionat, ANSVSA a elaborat si facut cunoscut autoritatilor veterinare judetene si publicului, la adresa de web: http://www.ansvsa.ro/?pag=843 un Plan de Contingenta si un Manual Operational pentru dermatoza nodulara virala a bovinelor (Lumpy Skin Disease).

ANSVSA desfasoara, in continuare, activitatii destinate pregatirii actiunilor de interventie pentru controlul tarii, in cazul in care boala va trece granitele Bulgariei.

 

27.04.2016: Evolutia focarelor de dermatoza nodulara a bovinelor in Bulgaria

Actualizarea situatiei din data de 26.04.2016 - Pana la aceasta data, in Bulgaria au fost confirmate 25 de focare de dermatoza nodulara contagioasa a bovinelor (Lumpy Skin Disease). Exista si alte cinci suspiciuni de boala, pentru care probele se afla in curs de analiza in laborator.

Regiunile in care evolueaza boala sunt: Haskovo, Stara Zagora, Blagoevgrad si Plovdiv.

Aceasta boala, care afecteaza bovinele (bovine si bubaline) de toate varstele, este produsa de un virus din familia Poxviridae, genul Capripoxvirus*. In mod obisnuit, virusul este transmis in mod mecanic, prin vectori (tantari, muste care ciupesc si capuse), dar poate fi transmis si prin contactul direct cu animalele infectate, prin leziuni ale pielii, saliva, scurgeri nazale, lapte sau material seminal, sau indirect, prin apa si furajele contaminate.

Boala se manifesta prin febra si prin aparitia unor noduli pe corp, inclusiv bot, nari, cap, gat, spate, picioare, scrot, perineu, uger, coada, pleoape si la nivelul mucoaselor nazala si bucala. Acesi noduli pot exprima scurgeri de lichid si pot avea un centru ulcerat.

Animalele afectate pot prezenta schiopaturi si edeme severe ale pielii si subcutanate si pe abdomen si picioare. Boala mai poate determina inflamatii ale ugerului, leziuni ale sfarcurilor mamelei, precum si avort, infectii intrauterine, sterilitate temporara sau permanenta, atat la tauri, cat si la vaci.

Potrivit opiniei stiintifice a Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara (EFSA), din anul 2015, materialul seminal si pieile brute provenite de la bovinele infectate prezinta un risc mai ridicat in ceea ce priveste expunerea si consecintele, decat alte produse cum ar fi laptele si produsele lactate, pieile tratate sau carnea proaspata, preparatele din carne si produsele din carne de bovine.

Conform aceleasi opinii, nu exista dovezi ca factorul uman este important in transmiterea bolii, decat prin utilizare de instrumentar infectat in cazul activitatilor sanitare veterinare sau de insamantare, ori a nerespectarii masurilor de biosecuritate in exploatatii.

*Agentul etiologic al dermatozei nodulare contagioase a bovinelor este un virus din fam. Poxviridae, genul Capripoxvirus. Acestea sunt virusuri de dimensiuni mari si sunt foarte strans inrudite antigenic cu virusul variolei ovine, de care nici nu pot fi deosebite prin testele serologice obisnuite. Sunt virusuri foarte rezistente la actiunea agentilor fizici si chimici. Temperatura de 55°C le distruge in doua ore, iar cea de 65°C in 30 min. Mediul intens alcalin sau intens acid le distruge. De asemenea, le distruge formolul 1%, eterul 20%, fenolul 2% si unii detergenti. Au o rezistenta remarcabila in mediul ambiant. In tesuturile cutanate necrozate si uscate rezista cel putin 33 de zile.

 

Masurile pe care trebuie sa le respecte fermierii

In vederea evitarii introducerii bolii dermatoza nodulara virala a rumegatoarelor (LSD) in exploatatii si a cresterii masurilor de biosecuritate, fermierii trebuie sa evite:

  • Miscarea neavizata a animalelor intre ferme si, in special, introducerea de animale noi cu status epidemiologic necunoscut;
  • Contactul direct sau apropierea de animalele fermierilor din vecinatate;
  • Schimburile de autovehicule, masini, echipament, furaje si asternut intre ferme;
  • Miscarea necontrolata a muncitorilor intre ferme sau in zone ale fermei, in care nu trebuie sa aiba acces;
  • Vizitatorii in ferme sau vehicule straine – oameni, animale de companie, echipamente si vehicule;
  • Contaminarea prin intermediul animalelor din mediul salbatic, pasarile salbatice si vermina (insecte, rozatoare etc);
  • Consumarea, de catre animalele scoase la pasunat, a apei din rauri si balti;
  • Scoaterea la pasunat a animalelor impreuna cu animale din exploatatii necunoscute;
  • Targurile de animale neavizate de autoritatile veterinare.


ANSVSA continua activitatile destinate pregatirii actiunilor de interventie pentru controlul teritoriului national, in cazul in care boala va trece granitele Bulgariei.

A.N.S.VS.A.

  

 

Noutati

Eliberarea Certificatului de Origine (CO) la bovine

10-01-2017 Bovine

Eliberarea Certificatului de Origine (CO) la bovine

Pentru a beneficia de sprijinul cuplat, animalele trebuie inscrise in Registrul genealogic al rasei. Fermierii interesati trebuie sa se adreseze asociatiilor acreditate pentru efectuarea controlului oficial al performantelor productive (COP) la nivel national. Pentru eliberarea Certificatelor de Origine la bovine, fermierii solicitanti trebuie sa transmita catre Asociatia care le efectueaza COP-ul (controlul oficial al perfomantelor), in forma scrisa sau scanate pe e-mail, urmatoarele documente: Mai multe>>

Laptele de vaca, cel mai voloros produs alimentar

27-11-2016 Bovine

Laptele de vaca, cel mai voloros produs alimentar

Alaturi de orez, productia mondiala de lapte de vaca integral a fost de 636 milioane de tone in 2013, valorand peste 183 miliarde de dolari. Mai multe>>

Metode de alaptare a viteilor

25-11-2016 Bovine

Metode de alaptare a viteilor

In organizarea hranirii viteilor, o problema deosebit de importanta este modul cum se se administreaza laptele, adica metodele de alaptare, atat in gospodariile individuale cat si in exploatatile zootehnice. In conditiile fermelor mari si cu aglomeratii de vitei, organizarea alaptarii are atat implicatii economice, cat si sanitar-veterinare. Se cunosc trei metode de alaptare: naturala, artificiala si mixta. Mai multe>>

Validarea primelor abatoare romanesti ce pot exporta carne de vita in Turcia

18-10-2016 Bovine

Validarea primelor abatoare romanesti ce pot exporta carne de vita in Turcia

Romania a fost inclusa pe lista Statelor Membre care pot exporta carne de vita in Turcia. Reamintim ca, in urma negocierilor purtate de ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, cu omologul sau turc, Faruk Celik, precum si a diligentelor intreprinse de Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) pe langa institutia similara din Turcia, la inceputul lunii mai 2016 s-a decis asupra redeschiderii comertului cu bovine si carne de vita. Mai multe>>

Expertiza si suport financiar pentru fermierii din Ardeal oferit de FrieslandCampina Romania

28-09-2016 Bovine

Expertiza si suport financiar pentru fermierii din Ardeal oferit de FrieslandCampina Romania

FrieslandCampina Romania aloca resurse umane si financiare pentru implementarea unei noi strategii care vizeaza dezvoltarea pe termen lung a fermelor partenere din Ardeal. Compania ofera sprijin fermelor pentru cresterea calitatii si cantitatii laptelui furnizat si suport financiar, prin facilitarea accesului la diverse scheme de finantare, cum ar fi plata in avans, pentru fermieri. Mai multe>>

TERRACALCO 95 sau cum sa imbunatatesti calitatea pajistilor si fanetelor in cel mai scurt timp

14-09-2016 Pajisti pasuni fanete

TERRACALCO 95 sau cum sa imbunatatesti calitatea pajistilor si fanetelor in cel mai scurt timp

TerraCalco 95 este cea mai buna solutie pentru a amenda solul, optimizand astfel cantitatea si calitatea pasunilor si a fanetelor. Compania Carmeuse vine in ajutorul agricultorilor prin crearea unui sol mai fertil, cu plante cu o valoare furajera mai mare. Mai multe>>

Intretinerea si ingrijirea rationala a viteilor de la nastere la intarcare

07-09-2016 Bovine

Intretinerea si ingrijirea rationala a viteilor de la nastere la intarcare

Prin intretinere rationala se intelege respectarea normelor de igiena a adaposturilor, de igiena corporala si de miscare zilnica, in raport cu cerintele varstei respective. S-a demonstrat ca este strict necesar ca fatarea sa aiba loc la maternitati prevazute cu profilactoriu. Mai multe>>

Prevenirea si combaterea Bolii Limbii Albastre (Bluetongue)

30-08-2016 Bovine

Prevenirea si combaterea Bolii Limbii Albastre (Bluetongue)

Este o boala infecto-contagioasa a rumegatoarelor domestice (bovine, ovine, caprine) si a rumegatoarelor salbatice, care nu se transmite la alte specii de animale fata de cele enumerate mai sus sau la oameni. Mai multe>>

Septembrie, luna in care se inscriu vacile in Registrul Genealogic al rasei

30-08-2016 Bovine

Septembrie, luna in care se inscriu vacile in Registrul Genealogic al rasei

Fermierii crescatori de vaci pot solicita numai in luna Septembrie a fiecarui an, inscrierea animalelor in Registrul Genealogic al rasei. Fermierii interesati in acest sens, trebuie sa se adreseze asociatiilor acreditate pentru efectuarea controlului oficial al performantelor la lapte/carne (COP), din judetul de resedinta. Mai multe>>

Hranirea, intretinerea si ingrijirea taurinelor de tractiune

21-08-2016 Bovine

Hranirea, intretinerea si ingrijirea taurinelor de tractiune

In hranirea taurinelor de tractiune trebuie avut in vedere ca din energia chimica, fiziologica utila, din ratia de productie, numai 1/3 (31-33%) se transforma in lucru mecanic util, diferenta fiind degajata sub forma de caldura, ca rezultat al proceselor metabolice ce au loc la nivelul diferitelor tesuturi ale organismului. Desigur valoarea acestui indice de conversie in lucru mecanic util prezinta limite mai largi de variatie, intre 20-40%, in functie de particularitatile individuale, de starea... Mai multe>>

Dermatoza nodulara contagioasa (D.N.C.) - Evolutia focarelor si recomandari pentru fermieri

07-07-2016 Bovine

Dermatoza nodulara contagioasa (D.N.C.) - Evolutia focarelor si recomandari pentru fermieri

Dermatoza nodulara contagioasa (Lumpy Skin Disease) este o boala virala specifica bovinelor si bivolitelor, cu un impact important asupra efectivelor de bovine, caracterizata prin evolutie rapida si pierderi severe in efectivele infectate, mai ales la cele tinere, respectiv la animalele fara imunitate. Boala cauzeaza pierderi importante datorita restrictiilor care trebuie impuse miscarii si comertului cu animale vii sau cu produsele provenite de la acestea. Mai multe>>