Rasa de pasari Plymouth Rock

Rasa de pasari Plymouth RockEste o rasa foarte veche, s-a format in orasul Plymouth din America din statul Massachussettes in perioada anilor 1850-1880 prin incrucisarea raselor locale cu rasele Dominicana, varietatea barata Brahma si Cochinchina. Cuvantul "rock" inseamna in limba engleza "stanca", cuvant ce se refera atat la culoarea cat si la constitutie, sanatate si rezistenta.


In
Europa a fost adusa pentru prima oara in anul 1870 la expozitia din Birmingham (Anglia). Standardul tarii de origine (S.U.A.) prevede 6 varietati de culoare: barata, alba, potarnichie, herminata, albastra si caramizie. Mai importante atat prin caracterele economice cat si prin aria larga de raspandire fiind varietatea barata si alba. Varietatea barata a fost admisa in standardul american in anul 1874.

Desi
varietatea barata era pana nu demult cea mai frecvent intalnita, in ultimele decenii varietatea alba a capatat o mare raspandire. In cadrul acestei varietati au fost selectionate linii pure ce raspund cel mai bine cerintelor productiei industriale de broiler. Acestea sunt folosite ca linii materne la incrucisari cu linii paterne, mai ales in rasa Cornish. Culoarea alba a penajului este data de o gena autosomala recesiva aparuta ca o mutatie la varietatea barata a rasei.

In
ultimul timp s-au realizat si linii pure de linii Rock alb dominant prin incrucisarea acestei rase cu pasari din rasa Leghorn, la care penajul alb este dominant. Necesitatea creerii acestei linii este legata de aspectul comercial al carcaselor de broiler. Puii din rasa Plymouth Rock cu penaj alb recesiv au puful de culoare alb-galbuie si deseori fumurie (cenusie) de diferite intensitati.

Fenotipic
pasarile din rasa Plymouth Rock mai pot fi recunoscute prin prezenta crestei simple de marime mica purtata vertical, uniform dintata si cu lobul posterior mai putin dezvoltat ce urmeaza linia cefei. Culoarea pielii de pe corp si picioare este galbena, puii se acopera repede cu penaj intrucat la cele mai multe linii intalnim gena k (imbracarea rapida cu pene). Totusi s-au creat linii pure purtatoare ale genei K (imbracare inceata cu penaj) care, plasate in pozitia de tata al mamei intr-o schema tetraliniara de hibridare produc hibrizi sexabili la varsta de 1 zi dupa dezvoltarea remigelor.

In
afara de tipurile normale cu dimensiune corporala, in ultimii ani au fost selectionati un nou tip, cu greutate mai mica, determinata de o gena recesiva plasata pe cromozomul sexului responsabil de nanism (dwarf-dw).

Pretul
puilor broiler se poate diminua prin folosirea acestor mame hibride pitice, purtatoare de gene dw. In acest scop trebuie ca linia pura paterna de Rock sa ofere prin incrucisare un cocos homozigot dw/dw.

Broilerul
obtinut cu tata hibrid simplu de Cornish normal, va avea si el in baza dominantei o dezvoltare normala dar se va cheltui mai putin cu mamele care-l produc. Cheltuiala mai mica cu mamele pitice provine din faptul ca acestea au nevoie de 35% mai putin spatiu de crestere, consuma cu 15-20% mai putin furaj si produc cu aproximativ 5% mai multe oua incubabile decat tipul normal.



Caractere productive ale varietatii barate:

Rasa de pasari Plymouth Rock 1   Rasa de pasari Plymouth Rock 2

Productia medie de oua calculate pe baza controlului oficial a fost in primul an de ouat de 196 cu variatii de la 147 bucati pana la 239 bucati. Greutatea medie a unui ou a fost de 59,2 g. Culoarea cojii oualor este cafenie, consumul specific pentru un kg masa oua este de 5 kg. In ceea ce priveste maturitatea sexuala, pasarile sunt mai tardive decat pasarile de rasa Rhode Island cu cca. 2—4 saptamani, puicile incep ouatul la 6-7 luni. Procentul de fecunditate mediu variaza intre 80% si 88%, procentul de ecloziune intre 70% si 76% din ouale fecundate. Instinctul de clocit se manifesta la fel ca la rasa Rhode Island. Cocosii adulti cantaresc in medie 3,5-4 kg, iar gainile 2,5-3 kg. Pasarile manifesta o aptitudine deosebita pentru ingrasare, cu un randament la taiere mare, cu o carne gustoasa si suculenta. In prezent rasa Plymouth Rock Barat se creste mai ales pentru incrucisari cu rasele Rhode Island si New Hampshire in vederea obtinerii unor hibrizi autosexabili la varsta de o zi, caracterizati prin productie de oua si carne ridicata si rezistenta la imbolnaviri.



Caractere productive ale varietatii albe:

Rasa de pasari Plymouth Rock 3

Gainile Plymouth alb produc oua cu coaja pigmentata, productia medie de oua pana la varsta de 500 de zile, calculate pe baza rezultatelor controlului oficial al celor mai bune linii, efectuat la diferite stadiuri avicole, a fost de 205 bucati, cu variatii intre 170-215 oua, greutatea medie a unui ou a fost de 61,1 g iar consumul mediu pentru un ou este de 300-350 g furaje concentrate, o gaina consumand pe an 56-58 kg. Maturitatea sexuala se instaleaza la varsta de 6 luni, procentul de fecunditate mediu este de 90-95%, iar procentul de ecloziune mediu 75-80% din ouale introduse la incubator, instinctul de clocit era puternic, cu 10-20 de ani in urma manifestandu-se la cca. 40-50% din gaini, odata sau de mai multe ori pe an, insa in prezent, in urma lucrarilor de selectie efectuate, acesta a scazut considerabil. Cocosii adulti cantaresc in medie 4,5-4,7 kg, iar gainile 3,0-3,2 kg, puii au intensitate de crestere mare, sporul mediu zilnic in greutate pana la varsta de 8 saptamani fiind de 18-25 g, ceea ce asigura realizarea la aceasta varsta a greutatii corporale de peste un kg la puicute si de cca. 1,5 la masculi, la varsta de 90 zile puicutele cantaresc 1300-1400 g iar cocosii 2,0-2,2 kg.

Consumul total de furaje combinate, pana in aceasta varsta este de 4,3-4,4 kg la femele si de 5,7-5,9 kg la masculi. Puii se imbraca repede cu penaj, fiind complet imbracati la varsta de 45-50 zile. In tara noastra tipul industrial al rasei Plymouth Rock alb-recesiv a fost importat cu incepere din anul 1961, fiind folosit ca linie materna in incrucisarile cu rasa Cornish pentru productia de pui broiler.

 
Medic veterinar,
Dr. Diana Galatanu
 
 

Noutati

Grupul de firme Safir este unul dintre cei mai importanti angajatori locali din regiunea Moldovei

01-11-2023 Pasari

Grupul de firme Safir este unul dintre cei mai importanti angajatori locali din regiunea Moldovei

Cu un numar impresionant de 767 de angajati activi, grupul de firme Familia Safir demonstreaza angajament pentru dezvoltarea comunitatii din judetele din regiunea Moldovei. Aproximativ 80% dintre angajatii grupului de firme sunt din judetul Vaslui si ocupa diferite roluri in cele sapte ferme, trei fabrici (de produse semipreparate si preparate, nutreturi combinate si fainuri proteice), un abator, magazine proprii, o rotiserie, precum si in departamentele suport care deservesc aceste divizii. Mai multe>>

Gripa aviara diagnosticata in judetul Teleorman

28-10-2023 Pasari

Gripa aviara diagnosticata in judetul Teleorman

Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala a confirmat prezenta virusului gripei aviare H5N1 in probele prelevate de la o pasare dintr-o gospodarie cu un efectiv de 120 de pasari (40 curci, 45 de gaste, 10 rate, 25 de gaini) din localitatea Tiganesti, judetul Teleorman. Mai multe>>

Grupul ungar Hodler Capital a incheiat un joint venture cu producatorul roman de carne de pasare Oprea Avi Com

16-03-2023 Pasari

Grupul ungar Hodler Capital a incheiat un joint venture cu producatorul roman de carne de pasare Oprea Avi Com

O echipa de avocati specializati in fuziuni si achizitii a D&B David si Baias, societatea de avocatura corespondenta PwC in Romania, a asistat Hodler Asset Management, care face parte din Hodler Capital, un holding de investitii in industria agricola si alimentara, cu sediul in Ungaria, in incheierea unui joint venture cu producatorul roman de carne de pasare Oprea Avi Com. Mai multe>>

„Green Behaviour – Clean Life” - Proiectul care promoveaza importanta protectiei mediului in sectorul avicol

01-02-2023 Pasari

„Green Behaviour – Clean Life” - Proiectul care promoveaza importanta protectiei mediului in sectorul avicol

Coordonatorul Celiz International Center din Romania si partenerul IVI din Italia si-au unit fortele pentru a implementa proiectul Erasmus+ „Green Behavior - Clean Life”, un proiect care vizeaza promovarea constientizarii aspectelor legate de protectia mediului in randul antreprenorilor din domeniul avicol. In conditiile in care schimbarile climatice devin o problema din ce in ce mai presanta, proiectul incearca sa incurajeze practicile si comportamentul sustenabil in aceasta industrie si nu num... Mai multe>>

Caz de gripa aviara confirmat la o lebada de vara in judetul Calarasi

18-11-2021 Pasari

Caz de gripa aviara confirmat la o lebada de vara in judetul Calarasi

In luna octombrie 2021, a inceput un nou sezon epidemic al virusului HPAI produs de catre pasarile salbatice migratoare. DSVSA Calarasi a fost notificata telefonic despre prezenta in localitatea Postavari, pe malul Lacului Postavari, de pe raza fondului cinegetic 20 Frumusani, comuna Frumusani, a unui cadavru de lebada. Mai multe>>

ANSVSA controleaza carnea de pasare si a ouale provenite din Polonia

28-10-2021 Pasari

ANSVSA controleaza carnea de pasare si a ouale provenite din Polonia

Actiunea a fost decisa ca urmare a numarului mare de notificari de alerta, primite in ultima perioada prin Sistemul Rapid de Alerta pentru Alimente si Furaje (SRAAF), privind comercializarea pe teritoriul Romaniei a unor loturi de carne de pasare, provenite din Polonia, in care s-a identificat Salmonella enteritidis si/sau Salmonella typhimurium, serotipuri cu un grad ridicat de risc pentru sanatatea consumatorilor. Mai multe>>

Focarele de gripa aviara din jud. Mures si Harghita au fost stinse, iar restrictiile au fost ridicate

24-06-2021 Pasari

Focarele de gripa aviara din jud. Mures si Harghita au fost stinse, iar restrictiile au fost ridicate

In perioada 11-14 iunie au fost stinse focarele de gripa aviara care au evoluat in localitatile Ungheni, Cozma, Santana, Grebenisu de Campie din judetul Mures si Cristuru Secuiesc din judetul Harghita. Odata cu stingerea focarelor de gripa aviara au fost ridicate restrictiile de circulatie a persoanelor, a animalelor si a mijloacelor de transport pentru zonele de protectie (raza de 3 km in jurul focarului) si de supraveghere (raza de 10 km in jurul focarului). Mai multe>>

Oportunitatea de export pentru carnea de pui/pasare in Statul Qatar

12-05-2021 Pasari

Oportunitatea de export pentru carnea de pui/pasare in Statul Qatar

In data de 26 aprilie a.c., Ambasada Romaniei in Statul Qatar a fost contactata de catre reprezentatii companiei Qatar Airways Catering Company (QACC), companie care ofera servicii exclusive de catering catre Qatar Airways si alte companii aeriene care deservesc Aeroportul International Hamad din Doha, privind oportunitatea de a incheia colaborari comerciale cu producatori de carne de pasare din Romania. Mai multe>>

Bolile aparatului circulator la pasari mici

10-05-2021 Pasari

Bolile aparatului circulator la pasari mici

Aparatul circulator al pasarii este constituit din cord, organul care asigura circulatia sanguina in corp vase (artere, vene) si sange partea lichida. Importanta cordului in circulatia sanguina a pasarii rezulta si din greutatea organului care reprezinta 10% din cea corporala. La unele specii de pasari-colibri ajunge la 20%. Mai multe>>

Masuri dispuse la nivel national pentru a preveni raspandirea gripei aviare

08-05-2021 Pasari

Masuri dispuse la nivel national pentru a preveni raspandirea gripei aviare

La solicitarea Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, in seara zilei de 7 mai 2021 s-a intrunit Comitetul National pentru Situatii de Urgenta – Centrul National de Combatere a bolilor pentru adoptarea unor noi masuri in contextul diagnosticarii virusului gripei aviare la pasarile dintr-o exploatatie comerciala de pasari din localitatea Ungheni, judetul Mures. Mai multe>>

265.000 de oua contaminate cu Salmonella oprite de la comercializare de inspectorii ANSVSA

30-04-2021 Pasari

265.000 de oua contaminate cu Salmonella oprite de la comercializare de inspectorii ANSVSA

Ca urmare a controalelor inspectorilor Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) realizate in cadrul programului de control al salmonelozelor zoonotice (transmisibile de la animale la om), a fost oprit de la comercializare un lot de 265.000 de oua, contaminate cu Salmonella enteridis. Mai multe>>