Naparlirea la pasari

Naparlirea pasarilorNaparlirea este un proces natural, intalnit la toate speciile de pasari, care are loc inainte sau dupa sezonul de imperechere, fiind un proces fiziologic caracterizat printr-o stare de stres a pasarii care isi pierde penajul dupa care se va dezvolta un penaj nou, viu colorat.


Pe parcursul acestui proces, pasarile se autopriveaza de hrana pentru o perioada de cateva zile, observandu-se scaderea greutatii corporale de pana la 35%, caderea penelor si incetarea ouatului.



Naparlirea are loc anual atat la pasarile salbatice cat si la cele domestice. De cele mai multe ori la pasarile domestice naparlirea este incompleta, gainile continuand sa oua dar la o rata scazuta pentru o perioada mai lunga de timp.

Naparlirea naturala are loc mai ales la trecerea de la sezonul cald la sezonul rece si vizeaza intreg penajul, de la puf pana la pene. Acest proces are loc deseori dupa clocirea oualor si cresterea puilor si este un proces controlat hormonal.

In conditiile in care alimentatia pasarilor este grav perturbata se poate produce naparlirea indiferent de anotimp.

In timpul naparlirii, metabolismul pasarii creste, toate functiile vitale se intensifica, in scopul realizarii unui nou penaj, fapt care necesita un aport marit de substante hranitoare. Pentru refacerea penajului este nevoie de un aport proteic ridicat in ratie, la nivelul a 17-18% proteina bruta si aminoacizi bogati in sulf, substanta care intra in compozitia chimica a penelor, ca si azotul.

Naparlirea este critica in viata unei pasari deoarece implica remodelari majore ale organismului. In acest proces de remodelare sunt implicati mai multi hormoni si neuropeptide. In primul rand are loc o restartare neuroendocrina pentru a putea raspunde la fotostimulare. Are loc o crestere semnificativa a ratei metabolice, a degradarii proteinelor si lipidelor la nivelul intregului organism, precum si o supresie a sistemului imunitar.

Desi naparlirea este un proces natural, asupra momentului declansarii si a duratei sale actioneaza diversi factori, ca de exemplu: variatiile termice, alimentatia, lumina etc.

Din punct de vedere economic, procentul redus de ouat inregistrat pe perioada naparlirii determina scaderea profitului. De aceea pentru avicultori naparlirea este un indicator al incetarii vietii productive a pasarilor, iar la primul semn al aparitiei sale, acestia iau in calcul reformarea pasarilor si inlocuirea efectivului cu altul productiv. In prezent, atat gainile de reproductie cat si cele de productie se lichideaza dupa o perioada de exploatare de 62-74 de saptamani in functie de rasa. Din analiza capacitatii productive a acestor pasari la momentul reformei, rezulta ca ele mai detin rezerve de ouat, care pot fi valorificate printr-o naparlire fortata si inducerea unui nou ciclu de ouat.

Au fost dezvoltate o gama larga de metode de naparlire fortata bazate pe retragerea hranei, a apei sau a luminii sau bazate pe administrarea diferitelor substante, inclusiv hormoni. Toate aceste metode sunt inca analizate, discutate si disputate.

Nutreturile recomandate pentru hranirea pasarilor, in perioada de naparlire, sunt cele bogate in sulf si anume: sroturile de in, boabele de mazare, frunzele verzi de varza, leguminoasele verzi (lucerna si trifoiul). De asemenea, in perioada de naparlire, in hrana pasarilor trebuie administrate in cantitati crescute vitamine din grupul A, B si F.

Daca naparlirea nu este sprijinita pentru a se termina intr-un timp scurt, prin comiterea unor greseli de hranire a pasarilor, durata acesteia se prelungeste foarte mult. Reluarea unui nou ciclu de ouat este intarziata, iar pagubele economice inregistrate vor fi considerabile.

Pasarile trebuie sa-si inlocuiasca penele periodic, urmare a faptului ca acestea se uzeaza. Inlocuirea penelor uzate asigura un coeficient de izolare termica mai bun, o mai buna adaptare mimetica, un avantaj sexual pentru mascul si performante de zbor. Totodata naparlirea presupune si o resetare a functiei de reproducere: gainile aflate la sfarsitul unui ciclu de ouat, dupa naparlire intra intr-un nou ciclu de ouat.


Momentul naparlirii

Un prim aspect legat de naparlire este momentul declansarii acestui proces. Se cunoaste faptul ca deseori pasarile salbatice naparlesc de doua ori pe an: toamna (la sfarsitul verii si inceputul toamnei) si primavara. Majoritatea psitacidelor naparlesc la sfarsitul primaverii, imediat dupa incheierea sezonului de reproductie.

Naparlirea pasarilor 2Gainile domestice prezinta o mare variabilitate in ceea ce priveste momentul cand acestea incep sa naparleasca. Astfel, unele gaini incep sa-si schimbe penajul spre sfarsitul verii (in lunile iulie-august), unele toamna, iar altele iarna. Indiferent de momentul demararii acestui proces, naparlirea se termina de obicei in ianuarie-februarie. Gainile slab ouatoare incep sa naparleasca mai devreme, iar procesul acesta dureaza cel putin 5-6 luni. Gainile bune ouatoare incep sa naparleasca mai tarziu, in 22 septembrie-octombrie (durand 3-4 luni), iar gainile foarte bune ouatoare pot sa-si schimbe penele in 6-8 saptamani.

Pasarile ouatoare in mod normal naparlesc complet o data pe an, toamna. In mare masura perioada inceperii naparlirii depinde de perioda in care acestea incep ouatul. De mentionat de asemenea ca unele specii de pasari naparlesc lent, de-a lungul intregului an, in timp ce altele naparlesc intr-un interval scurt de timp.


Medic veterinar

Dr. Diana Galatanu



Noutati

Grupul de firme Safir este unul dintre cei mai importanti angajatori locali din regiunea Moldovei

01-11-2023 Pasari

Grupul de firme Safir este unul dintre cei mai importanti angajatori locali din regiunea Moldovei

Cu un numar impresionant de 767 de angajati activi, grupul de firme Familia Safir demonstreaza angajament pentru dezvoltarea comunitatii din judetele din regiunea Moldovei. Aproximativ 80% dintre angajatii grupului de firme sunt din judetul Vaslui si ocupa diferite roluri in cele sapte ferme, trei fabrici (de produse semipreparate si preparate, nutreturi combinate si fainuri proteice), un abator, magazine proprii, o rotiserie, precum si in departamentele suport care deservesc aceste divizii. Mai multe>>

Gripa aviara diagnosticata in judetul Teleorman

28-10-2023 Pasari

Gripa aviara diagnosticata in judetul Teleorman

Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala a confirmat prezenta virusului gripei aviare H5N1 in probele prelevate de la o pasare dintr-o gospodarie cu un efectiv de 120 de pasari (40 curci, 45 de gaste, 10 rate, 25 de gaini) din localitatea Tiganesti, judetul Teleorman. Mai multe>>

Grupul ungar Hodler Capital a incheiat un joint venture cu producatorul roman de carne de pasare Oprea Avi Com

16-03-2023 Pasari

Grupul ungar Hodler Capital a incheiat un joint venture cu producatorul roman de carne de pasare Oprea Avi Com

O echipa de avocati specializati in fuziuni si achizitii a D&B David si Baias, societatea de avocatura corespondenta PwC in Romania, a asistat Hodler Asset Management, care face parte din Hodler Capital, un holding de investitii in industria agricola si alimentara, cu sediul in Ungaria, in incheierea unui joint venture cu producatorul roman de carne de pasare Oprea Avi Com. Mai multe>>

„Green Behaviour – Clean Life” - Proiectul care promoveaza importanta protectiei mediului in sectorul avicol

01-02-2023 Pasari

„Green Behaviour – Clean Life” - Proiectul care promoveaza importanta protectiei mediului in sectorul avicol

Coordonatorul Celiz International Center din Romania si partenerul IVI din Italia si-au unit fortele pentru a implementa proiectul Erasmus+ „Green Behavior - Clean Life”, un proiect care vizeaza promovarea constientizarii aspectelor legate de protectia mediului in randul antreprenorilor din domeniul avicol. In conditiile in care schimbarile climatice devin o problema din ce in ce mai presanta, proiectul incearca sa incurajeze practicile si comportamentul sustenabil in aceasta industrie si nu num... Mai multe>>

Caz de gripa aviara confirmat la o lebada de vara in judetul Calarasi

18-11-2021 Pasari

Caz de gripa aviara confirmat la o lebada de vara in judetul Calarasi

In luna octombrie 2021, a inceput un nou sezon epidemic al virusului HPAI produs de catre pasarile salbatice migratoare. DSVSA Calarasi a fost notificata telefonic despre prezenta in localitatea Postavari, pe malul Lacului Postavari, de pe raza fondului cinegetic 20 Frumusani, comuna Frumusani, a unui cadavru de lebada. Mai multe>>

ANSVSA controleaza carnea de pasare si a ouale provenite din Polonia

28-10-2021 Pasari

ANSVSA controleaza carnea de pasare si a ouale provenite din Polonia

Actiunea a fost decisa ca urmare a numarului mare de notificari de alerta, primite in ultima perioada prin Sistemul Rapid de Alerta pentru Alimente si Furaje (SRAAF), privind comercializarea pe teritoriul Romaniei a unor loturi de carne de pasare, provenite din Polonia, in care s-a identificat Salmonella enteritidis si/sau Salmonella typhimurium, serotipuri cu un grad ridicat de risc pentru sanatatea consumatorilor. Mai multe>>

Focarele de gripa aviara din jud. Mures si Harghita au fost stinse, iar restrictiile au fost ridicate

24-06-2021 Pasari

Focarele de gripa aviara din jud. Mures si Harghita au fost stinse, iar restrictiile au fost ridicate

In perioada 11-14 iunie au fost stinse focarele de gripa aviara care au evoluat in localitatile Ungheni, Cozma, Santana, Grebenisu de Campie din judetul Mures si Cristuru Secuiesc din judetul Harghita. Odata cu stingerea focarelor de gripa aviara au fost ridicate restrictiile de circulatie a persoanelor, a animalelor si a mijloacelor de transport pentru zonele de protectie (raza de 3 km in jurul focarului) si de supraveghere (raza de 10 km in jurul focarului). Mai multe>>

Oportunitatea de export pentru carnea de pui/pasare in Statul Qatar

12-05-2021 Pasari

Oportunitatea de export pentru carnea de pui/pasare in Statul Qatar

In data de 26 aprilie a.c., Ambasada Romaniei in Statul Qatar a fost contactata de catre reprezentatii companiei Qatar Airways Catering Company (QACC), companie care ofera servicii exclusive de catering catre Qatar Airways si alte companii aeriene care deservesc Aeroportul International Hamad din Doha, privind oportunitatea de a incheia colaborari comerciale cu producatori de carne de pasare din Romania. Mai multe>>

Bolile aparatului circulator la pasari mici

10-05-2021 Pasari

Bolile aparatului circulator la pasari mici

Aparatul circulator al pasarii este constituit din cord, organul care asigura circulatia sanguina in corp vase (artere, vene) si sange partea lichida. Importanta cordului in circulatia sanguina a pasarii rezulta si din greutatea organului care reprezinta 10% din cea corporala. La unele specii de pasari-colibri ajunge la 20%. Mai multe>>

Masuri dispuse la nivel national pentru a preveni raspandirea gripei aviare

08-05-2021 Pasari

Masuri dispuse la nivel national pentru a preveni raspandirea gripei aviare

La solicitarea Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, in seara zilei de 7 mai 2021 s-a intrunit Comitetul National pentru Situatii de Urgenta – Centrul National de Combatere a bolilor pentru adoptarea unor noi masuri in contextul diagnosticarii virusului gripei aviare la pasarile dintr-o exploatatie comerciala de pasari din localitatea Ungheni, judetul Mures. Mai multe>>

265.000 de oua contaminate cu Salmonella oprite de la comercializare de inspectorii ANSVSA

30-04-2021 Pasari

265.000 de oua contaminate cu Salmonella oprite de la comercializare de inspectorii ANSVSA

Ca urmare a controalelor inspectorilor Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) realizate in cadrul programului de control al salmonelozelor zoonotice (transmisibile de la animale la om), a fost oprit de la comercializare un lot de 265.000 de oua, contaminate cu Salmonella enteridis. Mai multe>>