Puloroza si tifoza la pasari

Puloroza si tifoza la pasarile de curteSunt enzootii intalnite la puii de gaina dar si la gainile adulte, cu evolutie acuta si cronica, caracterizate clinic prin tulburari septicemice, digestive si ale ouatului. Morfopatologic caracteristici sunt nodulii pulorici in diferite organe interne si ooforite. Cele doua boli sunt tratate impreuna, deoarece exista multe similitudini epizootologice, clinice, morfopatologice de profilaxie si combatere.


Agentul etiologic al pulorozei Salmonela pulorum a fost izolat si descris in 1899, iar boala a fost denumita initial ''septicemia fatala a puilor'', apoi ''diareea alba bacilara'' in anul 1909. Tifoza a fost semnalata pentru prima data in 1888 si agentul cauzal a fost denumit Bacillus gallinarum, apoi B. sanguinarum. Aceste boli prezinta importanta datorita pierderilor economice pe care le antreneaza, prin mortalitatea ridicata la puii mici, scaderea procentului de fecunditate si de ecloziune, precum si cheltuielile facute cu profilaxia si combaterea.

Epizootologia si patogeneza. Cei mai receptivi sunt puii de gaina pana la 2-4 saptamani in primele 5-7 zile, dupa care urmeaza puii de curca. Sursele de infectie cele mai importante sunt reprezentate de pasarile bolnave si cele fara forme clinice dar purtatoare. Ele infecteaza nu numai generatia lor ci si pe cele urmatoare prin intermediul oualor (transmitere verticala). Embrionii si coaja oualor, fecalele puilor si ale pasarilor adulte bolnave sunt purtatoare si contin cantitati mari de salmonele care contamineaza incubatoarele, puienitele, asternutul, furajele, apa, ustensilele etc., asigurand si transmiterea pe cale orizontala respectiv pe cale de digestie si respiratorie. Trebuie precizat faptul ca in transmiterea verticala are loc contaminarea ovulului inainte sau dupa ovulatie si foarte rar datorita penetrarii cojii oului. Mai rar boala a fost semnalata si la bibilica, fazani, pauni, sau prepelita. Tifoza afecteaza aceleasi specii, in special adultele, inclusiv strutii. Oualele provenite de la gainile infectate sunt contaminate in proportie ce variaza de la 10-100 %, acest fapt explicand posibilitatea obtinerii de pui normali si liberi de salmonele. Cocosii pot transmite activ, prin sperma in proportie de 2-3% sau pasiv de la o pasare la alta. In raspandirea infectiei un rol important il au ingrijitorii, pasarile salbatice si insectele. Puloroza evolueaza sporadico-enzootic, uneori chiar epizootic, cu morbiditate de pana la 100% si mortalitate de 10-90%. Tifoza evolueaza enzootic, cu difuzibilitate moderata de focar.

Tabloul clinic. In cazul transmiterii infectiei pe cale verticala, puii eclozionati prezinta in primele zile de viata forma acuta (seticemica). Puii sunt abatuti, stau cu ochii inchisi, aripile lasate, au anorexie, horiplumatie, polidipsie (sete exagerata), diaree cu fecale initial galben verzui apoi cretoase, albicioase (datorita continutului ridicat de acid uric si urati), uneori cu strii de sange. Aceste fecale aglutineaza puful din regiunea clocala, iar prin uscare obstrueaza anusul, constituind un dop ce provoaca dureri exprimate printr-un piuit plangator continuu. Dupa 3-5 zile puii mor in proportie de 95-100%. In situatia in care infectia se transmite pe cale orizontala, apar tulburari respiratorii foarte grave urmate compensatoriu de tulburari generale si moarte rapida.

La puii care se imbolnavesc dupa 7 zile, evolutia poate fi acuta sau cronica cu simptomatologie asemanatoare celei descrise anterior iar moartea survine dupa 10-15 zile, in proportie de 80-90%. Dupa varsta de 3 saptamani, puii bolnavi se vindeca dar raman purtatori de salmonelle. La pasarile adulte evolutia este de multe ori inaparenta clinic. Pasarile pot prezenta abatere, anorexie, diaree, deshidratare, slabire si moarte in decurs de 10-15 zile, in procent de 10-15% din cazurile cu forma acuta.

Forma cronica, cea mai frecventa, se exprima prin tulburari ale ouatului. Asfel productia de oua scade, ouale sunt nefecundate (50%), deformate, cu coaja moale sau fara coaja, cu strii de sange la suprafata sau la interior. Pasarile stau pe cuibar, fara insa a oua (gaini fals ouatoare). Foliculii ovarieni se rup, cad in cavitatea abdominala si favorizeaza aparita peritonitei viteline care duce la ptoza abdominala cu adoptarea de catre pasare a pozitiei de pinguin. In ce priveste tabloul morfopatologic, la puii morti dupa varsta de o saptamana, leziunea principala o reprezinta focarele de necroza (nodulii pulorici), localizati in ficat, pulmon, epicard-miocard, stomac muscular, pancreas si uneori in peretele intestinal. Se mai constata pericardita, perihepatita, peritonita fibrinoasa, enterita catarala, dilatarea sacilor cecali si evidentierea unui continut cazeos, splenomegalie, congestia rinichilor si prezenta de urati in uretere. La pasarile adulte, in forma acuta se evidentiaza hemoragii sub epicard, ficat, friabil, care in contact cu aerul capata o culoare verzuie (ficat bronzat), noduli pulorici in miocard si pulmon. In forma cronica, leziunea cea mai importanta este ovarita atrofica, cu foliculi ovarieni deformati, pediculati, uneori chistizati, de culoare galben murdara pana la cenusiu, negriciosi si cu vitelus de consitenta redusa. Se asociaza cu salpingita, cu formare de pseudoconcremente de oua, ascita mai ales la curci, alaturi de ulcere la nivelul mucoasei intestinale.

Diagnosticul se bazeaza pe datele anchetei epizootologice, pe modificarile clinice si mai ales pe modificarile morfopatologice, iar pentru certitudine se recurge la examene bacteriologice (izolarea si indentificarea S pullorum si S gallinarum) si serologic. Anticorpii specifici se evidentiaza prin reactiile de hemaglutinare rapida, de aglutinare lenta (titrul minim de anticorpi fiind de 1/40) si ELISA.

Diagnosticul diferentiat se face fata de: enteritele nespecifice - lipsesc leziunile din pulmon, examenul bacteriologic si cel serologic exclud originea bacteriana; paratifoza - diferentierea se face pe baza examenului bacteriologic; bronsita infectioasa - la puii se exprima prin tulburari respiratorii, iar pentru adulte diferentierea este posibila prin examen bacteriologic; boala de Newcastle - tabloul clinic este polimorf cu leziuni caracteristice; coccidioza - apare dupa 10 zile cu enterita hemoragica, cu cecumurile inflamate, examenul de laborator pune in evidenta chisturile in continutul intestinal; holera aviara - afecteaza palmipedele, contagiozitatea este mare, examenul de laborator este concludent; spirochetoza - apare sezonier, afecteaza in primul rand palmipedele, pot sa apara tulburari nervoase de tip paralitic.

Prognosticul este grav iar tratamentul impune folosirea anibioterapiei, facuta cu preparate administrate fie in apa de baut, fie in furaje, pe baza antibiogramei. Medicatia recomandata reduce mortalitatea sau previne imbolnavirea, dar raman purtatoare, de aceea puii tratati sunt folositi numai pentru productia de carne, nu pentru reproductie. In unele tari nu se recomanda tratamentul ci sacrificarea efectivului.

Profilaxia si combaterea se realizeaza prin achizitionarea de material avicol indemn, numai din unitati indemne de boala, urmarirea starii de sanatate a efectivelor prin controale serologice pentru decelarea titrului de anticorpi, asigurarea conditiilor de zooigiena si alimentatie corespunzatoare, respectarea principiului ''totul plin, totul gol'', iar efectivele de reproductie trebuie monitorizate prin testul de aglutinare rapida pe placa. Pentru tifoza, s-a incercat imunoprofilaxia cu vaccinuri inactive si vii atenuate.


Medic veterinar
Dr. Galatanu Diana Monica

 

 

Noutati

Grupul de firme Safir este unul dintre cei mai importanti angajatori locali din regiunea Moldovei

01-11-2023 Pasari

Grupul de firme Safir este unul dintre cei mai importanti angajatori locali din regiunea Moldovei

Cu un numar impresionant de 767 de angajati activi, grupul de firme Familia Safir demonstreaza angajament pentru dezvoltarea comunitatii din judetele din regiunea Moldovei. Aproximativ 80% dintre angajatii grupului de firme sunt din judetul Vaslui si ocupa diferite roluri in cele sapte ferme, trei fabrici (de produse semipreparate si preparate, nutreturi combinate si fainuri proteice), un abator, magazine proprii, o rotiserie, precum si in departamentele suport care deservesc aceste divizii. Mai multe>>

Gripa aviara diagnosticata in judetul Teleorman

28-10-2023 Pasari

Gripa aviara diagnosticata in judetul Teleorman

Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala a confirmat prezenta virusului gripei aviare H5N1 in probele prelevate de la o pasare dintr-o gospodarie cu un efectiv de 120 de pasari (40 curci, 45 de gaste, 10 rate, 25 de gaini) din localitatea Tiganesti, judetul Teleorman. Mai multe>>

Grupul ungar Hodler Capital a incheiat un joint venture cu producatorul roman de carne de pasare Oprea Avi Com

16-03-2023 Pasari

Grupul ungar Hodler Capital a incheiat un joint venture cu producatorul roman de carne de pasare Oprea Avi Com

O echipa de avocati specializati in fuziuni si achizitii a D&B David si Baias, societatea de avocatura corespondenta PwC in Romania, a asistat Hodler Asset Management, care face parte din Hodler Capital, un holding de investitii in industria agricola si alimentara, cu sediul in Ungaria, in incheierea unui joint venture cu producatorul roman de carne de pasare Oprea Avi Com. Mai multe>>

„Green Behaviour – Clean Life” - Proiectul care promoveaza importanta protectiei mediului in sectorul avicol

01-02-2023 Pasari

„Green Behaviour – Clean Life” - Proiectul care promoveaza importanta protectiei mediului in sectorul avicol

Coordonatorul Celiz International Center din Romania si partenerul IVI din Italia si-au unit fortele pentru a implementa proiectul Erasmus+ „Green Behavior - Clean Life”, un proiect care vizeaza promovarea constientizarii aspectelor legate de protectia mediului in randul antreprenorilor din domeniul avicol. In conditiile in care schimbarile climatice devin o problema din ce in ce mai presanta, proiectul incearca sa incurajeze practicile si comportamentul sustenabil in aceasta industrie si nu num... Mai multe>>

Caz de gripa aviara confirmat la o lebada de vara in judetul Calarasi

18-11-2021 Pasari

Caz de gripa aviara confirmat la o lebada de vara in judetul Calarasi

In luna octombrie 2021, a inceput un nou sezon epidemic al virusului HPAI produs de catre pasarile salbatice migratoare. DSVSA Calarasi a fost notificata telefonic despre prezenta in localitatea Postavari, pe malul Lacului Postavari, de pe raza fondului cinegetic 20 Frumusani, comuna Frumusani, a unui cadavru de lebada. Mai multe>>

ANSVSA controleaza carnea de pasare si a ouale provenite din Polonia

28-10-2021 Pasari

ANSVSA controleaza carnea de pasare si a ouale provenite din Polonia

Actiunea a fost decisa ca urmare a numarului mare de notificari de alerta, primite in ultima perioada prin Sistemul Rapid de Alerta pentru Alimente si Furaje (SRAAF), privind comercializarea pe teritoriul Romaniei a unor loturi de carne de pasare, provenite din Polonia, in care s-a identificat Salmonella enteritidis si/sau Salmonella typhimurium, serotipuri cu un grad ridicat de risc pentru sanatatea consumatorilor. Mai multe>>

Focarele de gripa aviara din jud. Mures si Harghita au fost stinse, iar restrictiile au fost ridicate

24-06-2021 Pasari

Focarele de gripa aviara din jud. Mures si Harghita au fost stinse, iar restrictiile au fost ridicate

In perioada 11-14 iunie au fost stinse focarele de gripa aviara care au evoluat in localitatile Ungheni, Cozma, Santana, Grebenisu de Campie din judetul Mures si Cristuru Secuiesc din judetul Harghita. Odata cu stingerea focarelor de gripa aviara au fost ridicate restrictiile de circulatie a persoanelor, a animalelor si a mijloacelor de transport pentru zonele de protectie (raza de 3 km in jurul focarului) si de supraveghere (raza de 10 km in jurul focarului). Mai multe>>

Oportunitatea de export pentru carnea de pui/pasare in Statul Qatar

12-05-2021 Pasari

Oportunitatea de export pentru carnea de pui/pasare in Statul Qatar

In data de 26 aprilie a.c., Ambasada Romaniei in Statul Qatar a fost contactata de catre reprezentatii companiei Qatar Airways Catering Company (QACC), companie care ofera servicii exclusive de catering catre Qatar Airways si alte companii aeriene care deservesc Aeroportul International Hamad din Doha, privind oportunitatea de a incheia colaborari comerciale cu producatori de carne de pasare din Romania. Mai multe>>

Bolile aparatului circulator la pasari mici

10-05-2021 Pasari

Bolile aparatului circulator la pasari mici

Aparatul circulator al pasarii este constituit din cord, organul care asigura circulatia sanguina in corp vase (artere, vene) si sange partea lichida. Importanta cordului in circulatia sanguina a pasarii rezulta si din greutatea organului care reprezinta 10% din cea corporala. La unele specii de pasari-colibri ajunge la 20%. Mai multe>>

Masuri dispuse la nivel national pentru a preveni raspandirea gripei aviare

08-05-2021 Pasari

Masuri dispuse la nivel national pentru a preveni raspandirea gripei aviare

La solicitarea Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, in seara zilei de 7 mai 2021 s-a intrunit Comitetul National pentru Situatii de Urgenta – Centrul National de Combatere a bolilor pentru adoptarea unor noi masuri in contextul diagnosticarii virusului gripei aviare la pasarile dintr-o exploatatie comerciala de pasari din localitatea Ungheni, judetul Mures. Mai multe>>

265.000 de oua contaminate cu Salmonella oprite de la comercializare de inspectorii ANSVSA

30-04-2021 Pasari

265.000 de oua contaminate cu Salmonella oprite de la comercializare de inspectorii ANSVSA

Ca urmare a controalelor inspectorilor Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) realizate in cadrul programului de control al salmonelozelor zoonotice (transmisibile de la animale la om), a fost oprit de la comercializare un lot de 265.000 de oua, contaminate cu Salmonella enteridis. Mai multe>>