Fazele cresterii puilor de carne

Fazele cresterii puilor de carnePerioada de crestere a puilor de carne poate fi impartita in trei faze: start, crestere si finisare.

Startul este faza cea mai importanta si mai dificila din viata puilor de carne. In primele doua saptamani de viata, puiul are nevoie de o temperatura apropiata de cea de incubator, o hrana deosebit de echilibrata si de proaspata, precum si o ingrijire atenta. Asigurand aceste conditii, vom reusi sa limitam la minimum pierderile prin mortalitate si sa avem puii sanatosi, vigurosi, apti sa dea sporuri bune in greutate, cu consum scazut de nutreturi combinate in fazele urmatoare de crestere.

Multi crescatori tin puii la temperaturi scazute si administreaza fara nici un discernamant furajele. Daca cresterea se face pe asternut, e nevoie sa controlam cat mai des temperatura, atat sub sursa de caldura cat si in restul halei. Temperatura optima poate fi controlata nu atat cu termometrul, cat dupa comportamentul puilor. Daca este prea frig, puii se ingramadesc unii in altii, nu consuma furaje, au un piuit de suferinta. Daca, din contra, este prea cald puii se indeparteaza de sub zona incalzita, consuma mai putine furaje si mai multa apa. O temperatura normala se cunoaste dupa impartirea uniforma a puilor in zona incalzita, o activitate intensa la furajare si adapare, vioiciune, piuit care indica o buna sanatate.

Pana cand puii se obisnuiesc sa consume furaje, acestea se imprastie in zona incalzita pe hartii albe, trebuie evitata hartia de culoarea furajului, altfel puii nu sesizeaza prezenta hranei pe hartie. Pe masura ce puii cresc, furajele se administreaza pe cofraje de oua sau in tavite de metal sau plastic cu marginea joasa, abordabile si comode pentru pui. Se administreaza cantitati mici de furaje, cat mai des, pentru ca furajul sa fie in permanenta proaspat si sa mentina interesul treaz al puilor fata de consum. La introducerea puilor sub eleveuza, de la marginea ei pana la tarcul din PFL trebuie sa fie o distanta de cca 0,8 m. Treptat, tarcul este largit in asa fel ca la varsta de o saptamna puii de carne sa inceapa sa consume furaj si apa din echipamentul de hranire si adapare din fazele urmatoare de crestere. La varsta de 10-14 zile, in functie de vigurozitatea puilor, se desfiinteaza tarcul, iar tavitele si adapatorile se ridica, puii incepad sa consume apa si furaje numai din adapatorile si hranitorile semi-automate.

Daca cresterea se face in baterii, se vor lua aceleasi masuri deosebite in privinta temperaturii, hranirii si adaparii. Urmatoarele masuri specifice trebuie luate in plus la acest sistem de crestere: sa se verifice in permanenta integritatea custilor, pentru a se evita iesirea puilor din custi. Puii iesiti vor fi imediat reintrodusi in custile din care au evadat. Sa se verifice buna functionare a adaposturilor automate pentru ca intotdeauna apa din ele sa poata fi vazuta de pui pentru a fi consumata. Mai mult decat atat, puii trebuie invatati sa bea apa. Negasirea la timp a adapatorilor, respectiv neobisnuirea foarte rapida dupa cazare a puilor cu consumul de apa poate fi cauza a esecului. Sa fim siguri ca un pui care nu are gusa plina, nu consuma furaje, pentru ca inca nu a invatat sa bea apa, iar un pui care nu bea apa nu consuma nici furaje. Iluminarea adapostului, in special al locurilor de adapare si de hranire, trebuie sa fie foarte puternica pe perioada de start, becurile electrice sa fie de 100 w ,amplasate in asa fel incat sa nu lase in penumbra echipamentele de hranire si adapare.

Puii mai slabi la varsta de o zi sau debili pe parcurs trebuie pusi in custi separate, unde sa beneficieze de o hranire si ingrijire atenta. Daca ei sunt lasati alaturi de puii vigurosi, ei nu supravietuiesc, find indepartati de la locurile de hranire si adapare, batuti, calcati in picioare, ceea ce duce la mortalitate si la randament scazut in lot. In timpul iernii, cand temperaturile din adapost sunt greu de realizat, se pot popula cu pui de o zi numai cele doua nivele inferioare, urmand a se face in faza a doua de crestere.

Cresterea este faza a doua, care se intinde de la varsta de doua saptamani pana la circa o saptamana inainte de vanzare sau taiere. Este faza cea mai lunga din viata puilor in care realizeaza cel mai mare spor in greutate si consuma cele mai multe furaje. In cazul cresterii pe asternut, problemele principale sunt hranirea, adaparea si microclimatul. Puiul de carne are o dezvoltare foarte rapida, atat ca greutate corporala cat si ca inaltime. O grija permanenta pe care s-o avem este ca inaltimea stratului de furaje si apa din hranitori si adapatori sa fie usor superioara inaltimii spinarii puilor. Se va avea grija ca echipamentul de hranire sa fie judicios amplasat in adapost, in asa fel incat, in orice pozitie s-ar afla un pui, sa nu existe o distanta mai mare de 2 m fata de cele mai apropiate locuri de hranire sau adapare. Nu trebuie sa existe o distanta mai mica de 50 cm intre doua jgheaburi de furajare.

In perioada de crestere nu mai e nevoie ca portiile sa fie dministrate de mai multe ori pe zi, ca in perioada de start. E suficient ca furajul sa fie o data pe zi sau chiar odata la doua trei zile, fara a influenta negativ sporul in greutate sau consumul de furaje. La varsta de trei saptamani se va face o rarire a puilor din nivelurile superioare in nivelurile inferioare, daca din motive de caldura popularea cu pui de o zi s-a facut numai in nivelurile superioare.

Finisarea puilor se face in ultima saptamana de viata a puilor. Scopul acestei faze este de a hrani puii cu o reteta din care se retrage coccidiostaticul, pentru ca ceea ce ajunge in consum sa nu aibe gust de medicament. Nici aceasta ultima etapa din viata puilor nu trebuie neglijata. Trebuie avut in vedere faptul ca, pe masura ce puii cresc, adapostul devine din ce in ce mai neincapator, in special in privinta frontului de hranire si de adapare. Asternutul se deterioreaza, noxele cresc, ventilatia trebuie sa fie din ce in ce mai puternica. In aceasta faza pot aparea diferite boli respiratorii daca nu se asigura un microclimat, un asternut si o hrana corespunzatoare. Ori pierderile prin mortalitate care se inregistreaza in ultima saptamana din viata puilor sunt mult mai costisitoare decat cea din prima saptamana, caci survin dupa cheltuieli mari facute cu ingrijirea si hranirea si se inregistreaza tocmai in ajunul recuperarii acestora cheltuieli de catre crescator.

Medic veterinar
Dr. Galatanu Diana Monica

  

 

Noutati

Grupul de firme Safir este unul dintre cei mai importanti angajatori locali din regiunea Moldovei

01-11-2023 Pasari

Grupul de firme Safir este unul dintre cei mai importanti angajatori locali din regiunea Moldovei

Cu un numar impresionant de 767 de angajati activi, grupul de firme Familia Safir demonstreaza angajament pentru dezvoltarea comunitatii din judetele din regiunea Moldovei. Aproximativ 80% dintre angajatii grupului de firme sunt din judetul Vaslui si ocupa diferite roluri in cele sapte ferme, trei fabrici (de produse semipreparate si preparate, nutreturi combinate si fainuri proteice), un abator, magazine proprii, o rotiserie, precum si in departamentele suport care deservesc aceste divizii. Mai multe>>

Gripa aviara diagnosticata in judetul Teleorman

28-10-2023 Pasari

Gripa aviara diagnosticata in judetul Teleorman

Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala a confirmat prezenta virusului gripei aviare H5N1 in probele prelevate de la o pasare dintr-o gospodarie cu un efectiv de 120 de pasari (40 curci, 45 de gaste, 10 rate, 25 de gaini) din localitatea Tiganesti, judetul Teleorman. Mai multe>>

Grupul ungar Hodler Capital a incheiat un joint venture cu producatorul roman de carne de pasare Oprea Avi Com

16-03-2023 Pasari

Grupul ungar Hodler Capital a incheiat un joint venture cu producatorul roman de carne de pasare Oprea Avi Com

O echipa de avocati specializati in fuziuni si achizitii a D&B David si Baias, societatea de avocatura corespondenta PwC in Romania, a asistat Hodler Asset Management, care face parte din Hodler Capital, un holding de investitii in industria agricola si alimentara, cu sediul in Ungaria, in incheierea unui joint venture cu producatorul roman de carne de pasare Oprea Avi Com. Mai multe>>

„Green Behaviour – Clean Life” - Proiectul care promoveaza importanta protectiei mediului in sectorul avicol

01-02-2023 Pasari

„Green Behaviour – Clean Life” - Proiectul care promoveaza importanta protectiei mediului in sectorul avicol

Coordonatorul Celiz International Center din Romania si partenerul IVI din Italia si-au unit fortele pentru a implementa proiectul Erasmus+ „Green Behavior - Clean Life”, un proiect care vizeaza promovarea constientizarii aspectelor legate de protectia mediului in randul antreprenorilor din domeniul avicol. In conditiile in care schimbarile climatice devin o problema din ce in ce mai presanta, proiectul incearca sa incurajeze practicile si comportamentul sustenabil in aceasta industrie si nu num... Mai multe>>

Caz de gripa aviara confirmat la o lebada de vara in judetul Calarasi

18-11-2021 Pasari

Caz de gripa aviara confirmat la o lebada de vara in judetul Calarasi

In luna octombrie 2021, a inceput un nou sezon epidemic al virusului HPAI produs de catre pasarile salbatice migratoare. DSVSA Calarasi a fost notificata telefonic despre prezenta in localitatea Postavari, pe malul Lacului Postavari, de pe raza fondului cinegetic 20 Frumusani, comuna Frumusani, a unui cadavru de lebada. Mai multe>>

ANSVSA controleaza carnea de pasare si a ouale provenite din Polonia

28-10-2021 Pasari

ANSVSA controleaza carnea de pasare si a ouale provenite din Polonia

Actiunea a fost decisa ca urmare a numarului mare de notificari de alerta, primite in ultima perioada prin Sistemul Rapid de Alerta pentru Alimente si Furaje (SRAAF), privind comercializarea pe teritoriul Romaniei a unor loturi de carne de pasare, provenite din Polonia, in care s-a identificat Salmonella enteritidis si/sau Salmonella typhimurium, serotipuri cu un grad ridicat de risc pentru sanatatea consumatorilor. Mai multe>>

Focarele de gripa aviara din jud. Mures si Harghita au fost stinse, iar restrictiile au fost ridicate

24-06-2021 Pasari

Focarele de gripa aviara din jud. Mures si Harghita au fost stinse, iar restrictiile au fost ridicate

In perioada 11-14 iunie au fost stinse focarele de gripa aviara care au evoluat in localitatile Ungheni, Cozma, Santana, Grebenisu de Campie din judetul Mures si Cristuru Secuiesc din judetul Harghita. Odata cu stingerea focarelor de gripa aviara au fost ridicate restrictiile de circulatie a persoanelor, a animalelor si a mijloacelor de transport pentru zonele de protectie (raza de 3 km in jurul focarului) si de supraveghere (raza de 10 km in jurul focarului). Mai multe>>

Oportunitatea de export pentru carnea de pui/pasare in Statul Qatar

12-05-2021 Pasari

Oportunitatea de export pentru carnea de pui/pasare in Statul Qatar

In data de 26 aprilie a.c., Ambasada Romaniei in Statul Qatar a fost contactata de catre reprezentatii companiei Qatar Airways Catering Company (QACC), companie care ofera servicii exclusive de catering catre Qatar Airways si alte companii aeriene care deservesc Aeroportul International Hamad din Doha, privind oportunitatea de a incheia colaborari comerciale cu producatori de carne de pasare din Romania. Mai multe>>

Bolile aparatului circulator la pasari mici

10-05-2021 Pasari

Bolile aparatului circulator la pasari mici

Aparatul circulator al pasarii este constituit din cord, organul care asigura circulatia sanguina in corp vase (artere, vene) si sange partea lichida. Importanta cordului in circulatia sanguina a pasarii rezulta si din greutatea organului care reprezinta 10% din cea corporala. La unele specii de pasari-colibri ajunge la 20%. Mai multe>>

Masuri dispuse la nivel national pentru a preveni raspandirea gripei aviare

08-05-2021 Pasari

Masuri dispuse la nivel national pentru a preveni raspandirea gripei aviare

La solicitarea Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, in seara zilei de 7 mai 2021 s-a intrunit Comitetul National pentru Situatii de Urgenta – Centrul National de Combatere a bolilor pentru adoptarea unor noi masuri in contextul diagnosticarii virusului gripei aviare la pasarile dintr-o exploatatie comerciala de pasari din localitatea Ungheni, judetul Mures. Mai multe>>

265.000 de oua contaminate cu Salmonella oprite de la comercializare de inspectorii ANSVSA

30-04-2021 Pasari

265.000 de oua contaminate cu Salmonella oprite de la comercializare de inspectorii ANSVSA

Ca urmare a controalelor inspectorilor Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) realizate in cadrul programului de control al salmonelozelor zoonotice (transmisibile de la animale la om), a fost oprit de la comercializare un lot de 265.000 de oua, contaminate cu Salmonella enteridis. Mai multe>>