Gripa aviara a fost diagnosticata intr-o ferma din judetul Maramures

Diagnosticarea gripei aviare intr-o ferma de tip comercial din judetul MaramuresIn baza Legii nr. 1/2008, a HG nr.1189/2009 si conform solicitarii ANSVSA, la sediul Ministerului Afacerilor Interne a fost convocata sedinta Centrului National de Combatere a Bolilor, in videoconferinta cu Prefectii din Maramures si judetele limitrofe.

S-a avut in vedere gestionarea situatiei provocate de diagnosticarea, intr-o exploatatie comerciala de gaini ouatoare din judetul Maramures, a gripei aviare, boala care evolueaza la aceasta data in mai multe tari europene.

Pentru izolarea focarului se vor aplica masurile specifice, care vor fi gestionate de Centrele Locale de Combatere a Bolilor din judetul Maramures si judetele limitrofe.

La aceasta ora, situatia este sub control, au fost luate toate masurile de combatere in focar si nu exista posibilitatea afectarii sanatatii populatiei.

Diagnosticarea gripei aviare intr-o ferma de tip comercial din judetul Maramures - Foto MAI

 

 

Masurile adoptate de ANSVSA in cazul focarului de gripa aviara din judetul Maramures

Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala a confirmat prezenta virusului gripei aviare H5N8 in probele prelevate de la gaini ouatoare ce apartin fermei SC KARIN SRL din localitatea Seini, judetul Maramures.

S-a intervenit prompt prin activarea Centrului Local de Combatere a Bolilor (CLCB) din judetului Maramures si activarea Unitatii Operationale Centrale condusa de presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), dr. Robert Viorel Chioveanu.

Din dispozitia presedintelui Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, o echipa de specialisti in patologie aviara din cadrul institutiei s-a deplasat in judetul Maramures inca din data de 14.01.2020, pentru a participa la ancheta epidemiologica si a supraveghea aplicarea masurilor procedurale.

In ziua de 15.01.2020 presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor s-a alaturat echipei de specialisti pentru a constata stadiul masurilor implementate.

Interventia rapida in focarul de boala s-a realizat cu respectarea legislatiei specifice si a Planului de Contingenta/Interventie.

Pasarile au fost eutanasiate si incinerate impreuna cu ouale retinute oficial, cu resturile de furaje, cu asternutul si cu tot ce a putut constitui o sursa de infectie. Ulterior se vor efectua dezinfectii pentru inactivarea virusului.

In jurul focarului s-a delimitat o zona de protectie si de supraveghere, astfel incat pe o raza de minim 10 km s-au luat masuri de restrictie severe de circulatie a persoanelor, a animalelor si a mijloacelor de transport.

In zona de protectie se afla alte 9 exploatatii comerciale (8 de pasari si una de suine), care sunt monitorizate permanent prin inspectii clinice si recoltari de probe.

Impreuna cu Inspectoratul Judetean de Politie si Inspectoratul Judetean de Jandarmerie Maramures, serviciile sanitare veterinare oficiale au restrictionat drumurile de acces catre toate cele 9 ferme.

Totodata au fost constituite echipe mixte formate din personalul de specialitate din cadrul Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Arad, Bihor si Satu Mare si inspectori ai Politiei Romane, in baza Protocolului de cooperare privind efectuarea unor actiuni comune de control privind respectarea legislatiei sanitar veterinare si pentru siguranta alimentelor si cresterea increderii cetateanului in institutiile publice incheiat intre ANSVSA si IGPR.

Au fost intensificate controalele in vecinatatea Punctelor de Trecere a Frontierei de stat situate intre Ungaria si Romania, pe rutele comerciale prin care se realizeaza schimburile intracomunitare cu pasari vii, carne de pasare, si oua de consum si de incubatie intre Romania si Polonia, Slovacia, Ungaria si alte state membre in care evolueaza gripa aviara.

ANSVSA se afla intr-o colaborare permanenta cu Ministerul Apelor si Padurilor, Uniunea Crescatorilor de Pasari din Romania, cu Societatea Medicilor Veterinari in Patologie Aviara din Romania si cu Colegiul Medicilor Veterinari din Romania.

In contextul epidemiologic al evolutiei gripei aviare in Europa, se impune supravegherea si monitorizarea pasarilor domestice dar si a celor salbatice care reprezinta, conform legislatiei si a studiilor de specialitate, sursa naturala a virusului gripal aviar.

Mentionam ca, pentru asigurarea sanatatii publice, toate efectivele de pasari au fost si sunt supuse programelor nationale anuale de supraveghere a bolilor, inclusiv pentru gripa aviara, astfel incat pe piata din Romania sa ajunga produse si suproduse obtinute doar de la animale sanatoase.

In cursul anului 2019 au fost prelevate si testate pentru depistarea virusului gripei aviare, 18.615 probe de galinacee, 16.289 probe de palmipede din gospodariile populatiei, 8.146 de probe din exploatatii comerciale si 220 de probe de la pasari salbatice.

Reamintim crescatorilor de pasari masurile care trebuie respectate pentru a preveni aparitia si raspandirea viusului gripei aviare:

    • pasarile domestice trebuie tinute separat si in adaposturi acoperite, fara acces la lacuri si balti;
    • furajele trebuie tinute in spatii inchise acoperite si in timpul depozitarii trebuie asigurat sa nu aiba acces alte specii de animale;
    • asternutul trebuie sa fie depozitat in spatii inchise acoperite sau acoperite sa nu aiba contact cu pasarile salbatice;
    • obligativitatea de a anunta imediat medicul veterinar din localitate in caz de imbolnavire sau mortalitate la pasari.

 

UPDATE: 18.01.2020

Diagnosticarea unui focar secundar de gripa aviara intr-o ferma comerciala de pasari situata pe platforma Seini, judetul Maramures

In seara zilei de 17 ianuarie a fost confirmat un focar secundar de gripa aviara, cu acelasi subtip (H5N8), la o alta ferma comerciala de gaini ouatoare, situata pe aceeasi platforma unde a fost diagnosticat focarul primar (14.01.2020).

Din ancheta epidemiologica, efectuata de catre D.S.V.S.A. Maramures, a rezultat ca intre cele doua ferme comerciale exista un raport de cauzalitate, acestea utilizand acelasi mijloc de transport al dejectiilor.

In aceeasi seara, la solicitarea D.S.V.S.A. Maramures, s-a intrunit Centrul Local de Combatere a Bolilor (C.L.C.B.) Maramures sub coordonarea domnului prefect al judetului, in calitate de presedinte.

In cadrul CLCB s-a aprobat planul de masuri pentru toate fermele aflate pe platforma avicola (8 ferme de pasare si 1 de suine), in conformitate cu legislatia specifica (Directiva Consiliului 94/2005/CE transpusa in legislatia nationala prin Ordinul presedintelui A.N.S.V.S.A. nr. 54/2007).

Masura de a restrictiona drumurile de acces catre toate cele 9 ferme, luata dupa declararea primului focar, a fost mentinuta. Inspectoratul Judetean de Politie, Inspectoratul de Jandarmi Judetean si serviciile sanitare veterinare oficiale din judetul Maramures au luat masurile necesare pentru respectarea acesteia.

De asemenea, sunt mentinute masurile de restrictie severe privind circulatia persoanelor, animalelor si a mijloacelor de transport pentru toate fermele, precum si in zonele de protectie si supraveghere stabilite in urma declararii focarului primar.

Pentru exploatatiile din afara zonelor de restrictie, continua aplicarea masurilor de supraveghere si control, astfel incat sa se poata interveni rapid, in eventualitatea depistarii unor simptome care pot fi atribuite gripei aviare.

Intr-un raport stiintific privind gripa aviara aprobat la 22 martie 2018, EFSA a precizat faptul ca nu au existat cazuri raportate de infectii la oameni cauzate de A(H5N8) sau de virusurile nou aparute A(H5N5) si A(H5N6).

Virusurile A(H5N8), A(H5N5) si A(H5N6) sunt considerate a fi in principal adaptate la speciile aviare, transmiterea acestora se poate realiza prin contactul, direct sau indirect, cu pasarile salbatice si/sau domestice purtatoare de virus, cadavre, dejectii, furaje contaminate, sau prin produsele si subprodusele provenite de la acestea.

ANSVSA

 
 

Noutati

Grupul de firme Safir este unul dintre cei mai importanti angajatori locali din regiunea Moldovei

01-11-2023 Pasari

Grupul de firme Safir este unul dintre cei mai importanti angajatori locali din regiunea Moldovei

Cu un numar impresionant de 767 de angajati activi, grupul de firme Familia Safir demonstreaza angajament pentru dezvoltarea comunitatii din judetele din regiunea Moldovei. Aproximativ 80% dintre angajatii grupului de firme sunt din judetul Vaslui si ocupa diferite roluri in cele sapte ferme, trei fabrici (de produse semipreparate si preparate, nutreturi combinate si fainuri proteice), un abator, magazine proprii, o rotiserie, precum si in departamentele suport care deservesc aceste divizii. Mai multe>>

Gripa aviara diagnosticata in judetul Teleorman

28-10-2023 Pasari

Gripa aviara diagnosticata in judetul Teleorman

Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala a confirmat prezenta virusului gripei aviare H5N1 in probele prelevate de la o pasare dintr-o gospodarie cu un efectiv de 120 de pasari (40 curci, 45 de gaste, 10 rate, 25 de gaini) din localitatea Tiganesti, judetul Teleorman. Mai multe>>

Grupul ungar Hodler Capital a incheiat un joint venture cu producatorul roman de carne de pasare Oprea Avi Com

16-03-2023 Pasari

Grupul ungar Hodler Capital a incheiat un joint venture cu producatorul roman de carne de pasare Oprea Avi Com

O echipa de avocati specializati in fuziuni si achizitii a D&B David si Baias, societatea de avocatura corespondenta PwC in Romania, a asistat Hodler Asset Management, care face parte din Hodler Capital, un holding de investitii in industria agricola si alimentara, cu sediul in Ungaria, in incheierea unui joint venture cu producatorul roman de carne de pasare Oprea Avi Com. Mai multe>>

„Green Behaviour – Clean Life” - Proiectul care promoveaza importanta protectiei mediului in sectorul avicol

01-02-2023 Pasari

„Green Behaviour – Clean Life” - Proiectul care promoveaza importanta protectiei mediului in sectorul avicol

Coordonatorul Celiz International Center din Romania si partenerul IVI din Italia si-au unit fortele pentru a implementa proiectul Erasmus+ „Green Behavior - Clean Life”, un proiect care vizeaza promovarea constientizarii aspectelor legate de protectia mediului in randul antreprenorilor din domeniul avicol. In conditiile in care schimbarile climatice devin o problema din ce in ce mai presanta, proiectul incearca sa incurajeze practicile si comportamentul sustenabil in aceasta industrie si nu num... Mai multe>>

Caz de gripa aviara confirmat la o lebada de vara in judetul Calarasi

18-11-2021 Pasari

Caz de gripa aviara confirmat la o lebada de vara in judetul Calarasi

In luna octombrie 2021, a inceput un nou sezon epidemic al virusului HPAI produs de catre pasarile salbatice migratoare. DSVSA Calarasi a fost notificata telefonic despre prezenta in localitatea Postavari, pe malul Lacului Postavari, de pe raza fondului cinegetic 20 Frumusani, comuna Frumusani, a unui cadavru de lebada. Mai multe>>

ANSVSA controleaza carnea de pasare si a ouale provenite din Polonia

28-10-2021 Pasari

ANSVSA controleaza carnea de pasare si a ouale provenite din Polonia

Actiunea a fost decisa ca urmare a numarului mare de notificari de alerta, primite in ultima perioada prin Sistemul Rapid de Alerta pentru Alimente si Furaje (SRAAF), privind comercializarea pe teritoriul Romaniei a unor loturi de carne de pasare, provenite din Polonia, in care s-a identificat Salmonella enteritidis si/sau Salmonella typhimurium, serotipuri cu un grad ridicat de risc pentru sanatatea consumatorilor. Mai multe>>

Focarele de gripa aviara din jud. Mures si Harghita au fost stinse, iar restrictiile au fost ridicate

24-06-2021 Pasari

Focarele de gripa aviara din jud. Mures si Harghita au fost stinse, iar restrictiile au fost ridicate

In perioada 11-14 iunie au fost stinse focarele de gripa aviara care au evoluat in localitatile Ungheni, Cozma, Santana, Grebenisu de Campie din judetul Mures si Cristuru Secuiesc din judetul Harghita. Odata cu stingerea focarelor de gripa aviara au fost ridicate restrictiile de circulatie a persoanelor, a animalelor si a mijloacelor de transport pentru zonele de protectie (raza de 3 km in jurul focarului) si de supraveghere (raza de 10 km in jurul focarului). Mai multe>>

Oportunitatea de export pentru carnea de pui/pasare in Statul Qatar

12-05-2021 Pasari

Oportunitatea de export pentru carnea de pui/pasare in Statul Qatar

In data de 26 aprilie a.c., Ambasada Romaniei in Statul Qatar a fost contactata de catre reprezentatii companiei Qatar Airways Catering Company (QACC), companie care ofera servicii exclusive de catering catre Qatar Airways si alte companii aeriene care deservesc Aeroportul International Hamad din Doha, privind oportunitatea de a incheia colaborari comerciale cu producatori de carne de pasare din Romania. Mai multe>>

Bolile aparatului circulator la pasari mici

10-05-2021 Pasari

Bolile aparatului circulator la pasari mici

Aparatul circulator al pasarii este constituit din cord, organul care asigura circulatia sanguina in corp vase (artere, vene) si sange partea lichida. Importanta cordului in circulatia sanguina a pasarii rezulta si din greutatea organului care reprezinta 10% din cea corporala. La unele specii de pasari-colibri ajunge la 20%. Mai multe>>

Masuri dispuse la nivel national pentru a preveni raspandirea gripei aviare

08-05-2021 Pasari

Masuri dispuse la nivel national pentru a preveni raspandirea gripei aviare

La solicitarea Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, in seara zilei de 7 mai 2021 s-a intrunit Comitetul National pentru Situatii de Urgenta – Centrul National de Combatere a bolilor pentru adoptarea unor noi masuri in contextul diagnosticarii virusului gripei aviare la pasarile dintr-o exploatatie comerciala de pasari din localitatea Ungheni, judetul Mures. Mai multe>>

265.000 de oua contaminate cu Salmonella oprite de la comercializare de inspectorii ANSVSA

30-04-2021 Pasari

265.000 de oua contaminate cu Salmonella oprite de la comercializare de inspectorii ANSVSA

Ca urmare a controalelor inspectorilor Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) realizate in cadrul programului de control al salmonelozelor zoonotice (transmisibile de la animale la om), a fost oprit de la comercializare un lot de 265.000 de oua, contaminate cu Salmonella enteridis. Mai multe>>