Enterovirozele la pasari

Enterovirozele la pasariEnterovirozele aviare sunt: encefalomelita infectioasa aviara, hepatita virala a bobocilor de rata, nefrita aviara a curcior.

 

Encefalomelita infectioasa aviara

Este o boala infectioasa virala contagioasa cu morbiditate de pana la 80% caracteristica gainilor, caracterizata prin ataxii si tremuraturi ale capului si gatului. Agentul etiologic este un virus din familia Picornaviridae genul Enterovirus. Sunt receptivi la infectii cu enterovirusuri puii de gaina pana la varsta de 6 saptamani. Cei mai sensibili sunt puii in varsta de 6-20 de zile, dar boala a fost semnalata si la fazani, prepelita si curca. Pasarile bolnave si cele trecute prin boala raman purtatoare de virus 5 saptamani si elimina virusul prin fecale, boala se transmite prin oua contaminate de la parinti descendenti, dar si dupa ecloziune.

Encefalomelita aviara evolueaza cu caracter de focar, cele mai multe cazuri se intalnesc primavara si toamna, la puii proveniti din gaini tinere. Practic simptomatologia este diferita in functie de varsta: 

    • la pui se observa ca sunt abatuti, prezinta mersul nesigur cu sprijin pe jarete, dupa care apar pareze si paralizii ale unui picior sau ambele, se deplaseaza greu, isi pierd echilibrul sfarsind prin a ramane in decubit permanent; 
    • la puii mai marisori, la care le-a crescut penajul, se observa un tremurat a capului gatului si cozii;
    • la gainile adulte boala evolueaza asimtomatic si se manifesta prin scaderea productiei de oua si a procentului de ecloziune. Se mai constata, in unele cazuri, leziuni oculare cu opacifierea punctiforma alungita cau completa a cristalinului la unul sau la ambii ochi.


Mortalitatea este de 10% si este conditionata de urmatorii factori: conditii necorespunzatoare de zooigiena, supraaglomerare, existenta unor boli, transport obositor. La necropsie se observa uneori distrofii hepatice si inflamatii ale sistemului nervos. Diagnosticul se stabileste in functie de varsta de imbolnavire, prezenta semnelor nervose, lipsa leziunilor ce se vad cu ochiul liber si prin examen de laborator. Diagnosticul diferentiat se face fata de pseudopesta aviara, boala lui Marek, hipovitaminoza E si hipovitaminozele B1 si B2.

Profilaxia vizeaza evitarea introducerii oualor de incubat sau a pasarilor contaminate in efective necontaminate; vaccinarea pasarilor adulte cu vaccin viu in pliul aripii sau in apa de baut la varsta de 10-14 saptamani.

Boala este supusa masurilor de carantina de gradul 3. Acolo unde sunt pasari bolnave cu semne clinice acestea se izoleaza.

 

Hepatita virala a bobocilor de rata

Este o boala infectioasa cu mortalitate mare, caracterizata prin existenta leziunilor hepatice. Hepatita infectioasa a ratelor este prevazuta de trei tipuri de virusi DHV(1-2-3). Tipul 1 este de enterovirus ce produce infectia la boboci de pana la 6 saptamani, tipul 2 este un astrovirus si tipul 3 este un hepadnavirus, acelasi gen cu virusul hepatiei B la om. Virusul hepatitei supravietuieste 10 saptamani in mediul exterior. Este distrus de caldura (peste 60°C) si substante de decontaminare. Rezista 37 de zile in materii fecale si 10-12 saptamani in adaposturi infectate, necuratate si nedecontaminate. Cei mai sensibili sunt bobocii in varsta de 1-2 saptamani, iar sursele de infectare sunt bobocii bolnavi si trecuti prin boala, apa, furajele, asternutul/adaposturi contaminate si pasarile salbatice ca vectori mecanici. Boala se transmite pe cale digestiva, respiratorie si, mai rar, pe cale cutanata.

Perioada de incubatie este de 1-5 zile. Evolutia bolii este acuta. Bobocii efectati sunt somnolenti, cu aripile lasate, mucoase cianotice, au miscari dezordonate, cad pe o parte sau pe spate, nu se mai pot deplasa, tin capul intins pe gat si picioarele intinse. Aceasta forma dureaza 2-3 ore si se termina cu moarte la 95% din cazuri. Bobocii de rata mai mari de 6 saptamani si ratele adulte fac infectii asimptomatice. La deschiderea cadavrului se observa un ficat marit in volum si icteric, care se rupe usor cu puncte hemoragice ce-i dau un aspect marmorat.

Diagnosticul se pune pe aparitia brusca a bolii, varsta bobocilor, leziuni anatomopatologice ale ficatului si izolarea virusului. Diagnosticul diferentiat se face fata de salmoneloza, aspergiloza si pesta ratelor.

Profilaxia consta in efectuarea decontaminarilor profilactice, achizitionare de boboci din unitati indemne, vaccinarea ratelor adulte cu un vaccin viu inoculat intramuscular cu 2-4 saptamani inainte de recoltarea oualor pentru incubatie. Cand intr-o gospodarie apare pentru prima data boala se recomanda sacrificarea tuturor pasarilor. Bobocilor sanatosi din loturile contaminate li se inoculeaza ser de la rate trecute prin boala 0,5 ml, o singura administrare la varsta de 2-3 zile.

 

Nefrita aviara

Este o boala infectioasa ce afecteaza puii de toate varstele, dar cei mai sensibili sunt cei de o zi, si este produsa de un enterovirus. Boala evoleaza subclinic prin sindromul de epuizare. Anatomopatologic, leziunile se intalnesc la nivelul rinichilor unde se constata o coloratie galbena.

 

Hepatita virala a curcilor

Este o boala infectioasa intalnita numai la puii foarte tineri de curca, in primele zile de viata. Perioada de incubatie este de 2-7 zile. La puii de curca sub 6 saptamani semnele clinice lipsesc, survenind moartea. La curcile adulte, datorita factorilor de stress si factorii debilitanti, boala se manifesta prin scaderea ouatului si a fecunditatii oualor. La necropsie se observa ficatul marit in volum cu zone depresate sau cu focare cenusii. Profilaxia vizeaza respectarea masurilor de igiena si decontaminarea adaposturilor. Combaterea urmareste inlaturarea factorilor favorizanti si tratarea bolii intercurente.

Medic veterinar
Dr. Galatanu Diana Monica

  

Noutati

Grupul de firme Safir este unul dintre cei mai importanti angajatori locali din regiunea Moldovei

01-11-2023 Pasari

Grupul de firme Safir este unul dintre cei mai importanti angajatori locali din regiunea Moldovei

Cu un numar impresionant de 767 de angajati activi, grupul de firme Familia Safir demonstreaza angajament pentru dezvoltarea comunitatii din judetele din regiunea Moldovei. Aproximativ 80% dintre angajatii grupului de firme sunt din judetul Vaslui si ocupa diferite roluri in cele sapte ferme, trei fabrici (de produse semipreparate si preparate, nutreturi combinate si fainuri proteice), un abator, magazine proprii, o rotiserie, precum si in departamentele suport care deservesc aceste divizii. Mai multe>>

Gripa aviara diagnosticata in judetul Teleorman

28-10-2023 Pasari

Gripa aviara diagnosticata in judetul Teleorman

Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala a confirmat prezenta virusului gripei aviare H5N1 in probele prelevate de la o pasare dintr-o gospodarie cu un efectiv de 120 de pasari (40 curci, 45 de gaste, 10 rate, 25 de gaini) din localitatea Tiganesti, judetul Teleorman. Mai multe>>

Grupul ungar Hodler Capital a incheiat un joint venture cu producatorul roman de carne de pasare Oprea Avi Com

16-03-2023 Pasari

Grupul ungar Hodler Capital a incheiat un joint venture cu producatorul roman de carne de pasare Oprea Avi Com

O echipa de avocati specializati in fuziuni si achizitii a D&B David si Baias, societatea de avocatura corespondenta PwC in Romania, a asistat Hodler Asset Management, care face parte din Hodler Capital, un holding de investitii in industria agricola si alimentara, cu sediul in Ungaria, in incheierea unui joint venture cu producatorul roman de carne de pasare Oprea Avi Com. Mai multe>>

„Green Behaviour – Clean Life” - Proiectul care promoveaza importanta protectiei mediului in sectorul avicol

01-02-2023 Pasari

„Green Behaviour – Clean Life” - Proiectul care promoveaza importanta protectiei mediului in sectorul avicol

Coordonatorul Celiz International Center din Romania si partenerul IVI din Italia si-au unit fortele pentru a implementa proiectul Erasmus+ „Green Behavior - Clean Life”, un proiect care vizeaza promovarea constientizarii aspectelor legate de protectia mediului in randul antreprenorilor din domeniul avicol. In conditiile in care schimbarile climatice devin o problema din ce in ce mai presanta, proiectul incearca sa incurajeze practicile si comportamentul sustenabil in aceasta industrie si nu num... Mai multe>>

Caz de gripa aviara confirmat la o lebada de vara in judetul Calarasi

18-11-2021 Pasari

Caz de gripa aviara confirmat la o lebada de vara in judetul Calarasi

In luna octombrie 2021, a inceput un nou sezon epidemic al virusului HPAI produs de catre pasarile salbatice migratoare. DSVSA Calarasi a fost notificata telefonic despre prezenta in localitatea Postavari, pe malul Lacului Postavari, de pe raza fondului cinegetic 20 Frumusani, comuna Frumusani, a unui cadavru de lebada. Mai multe>>

ANSVSA controleaza carnea de pasare si a ouale provenite din Polonia

28-10-2021 Pasari

ANSVSA controleaza carnea de pasare si a ouale provenite din Polonia

Actiunea a fost decisa ca urmare a numarului mare de notificari de alerta, primite in ultima perioada prin Sistemul Rapid de Alerta pentru Alimente si Furaje (SRAAF), privind comercializarea pe teritoriul Romaniei a unor loturi de carne de pasare, provenite din Polonia, in care s-a identificat Salmonella enteritidis si/sau Salmonella typhimurium, serotipuri cu un grad ridicat de risc pentru sanatatea consumatorilor. Mai multe>>

Focarele de gripa aviara din jud. Mures si Harghita au fost stinse, iar restrictiile au fost ridicate

24-06-2021 Pasari

Focarele de gripa aviara din jud. Mures si Harghita au fost stinse, iar restrictiile au fost ridicate

In perioada 11-14 iunie au fost stinse focarele de gripa aviara care au evoluat in localitatile Ungheni, Cozma, Santana, Grebenisu de Campie din judetul Mures si Cristuru Secuiesc din judetul Harghita. Odata cu stingerea focarelor de gripa aviara au fost ridicate restrictiile de circulatie a persoanelor, a animalelor si a mijloacelor de transport pentru zonele de protectie (raza de 3 km in jurul focarului) si de supraveghere (raza de 10 km in jurul focarului). Mai multe>>

Oportunitatea de export pentru carnea de pui/pasare in Statul Qatar

12-05-2021 Pasari

Oportunitatea de export pentru carnea de pui/pasare in Statul Qatar

In data de 26 aprilie a.c., Ambasada Romaniei in Statul Qatar a fost contactata de catre reprezentatii companiei Qatar Airways Catering Company (QACC), companie care ofera servicii exclusive de catering catre Qatar Airways si alte companii aeriene care deservesc Aeroportul International Hamad din Doha, privind oportunitatea de a incheia colaborari comerciale cu producatori de carne de pasare din Romania. Mai multe>>

Bolile aparatului circulator la pasari mici

10-05-2021 Pasari

Bolile aparatului circulator la pasari mici

Aparatul circulator al pasarii este constituit din cord, organul care asigura circulatia sanguina in corp vase (artere, vene) si sange partea lichida. Importanta cordului in circulatia sanguina a pasarii rezulta si din greutatea organului care reprezinta 10% din cea corporala. La unele specii de pasari-colibri ajunge la 20%. Mai multe>>

Masuri dispuse la nivel national pentru a preveni raspandirea gripei aviare

08-05-2021 Pasari

Masuri dispuse la nivel national pentru a preveni raspandirea gripei aviare

La solicitarea Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, in seara zilei de 7 mai 2021 s-a intrunit Comitetul National pentru Situatii de Urgenta – Centrul National de Combatere a bolilor pentru adoptarea unor noi masuri in contextul diagnosticarii virusului gripei aviare la pasarile dintr-o exploatatie comerciala de pasari din localitatea Ungheni, judetul Mures. Mai multe>>

265.000 de oua contaminate cu Salmonella oprite de la comercializare de inspectorii ANSVSA

30-04-2021 Pasari

265.000 de oua contaminate cu Salmonella oprite de la comercializare de inspectorii ANSVSA

Ca urmare a controalelor inspectorilor Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) realizate in cadrul programului de control al salmonelozelor zoonotice (transmisibile de la animale la om), a fost oprit de la comercializare un lot de 265.000 de oua, contaminate cu Salmonella enteridis. Mai multe>>