Determinarea gradului de prospetime a oualor de gaina

grad prospetime oua gainaOul este, alaturi de lapte, sursa proteica cel mai usor de produs si utilizat. Plin de calitati, oul contine vitamine, minerale, grasimi si proteine complete, majoritatea localizate in galbenus. Albusul contine predominant apa si cateva proteine.


Un ou cu masa de 50 grame are o valoare energetica de 90-100 calorii si echivalenta ca valoare nutritiva cu aproximativ 150 ml de lapte sau 40 grame de carne sau 20 grame branza uscata. Digestibilitatea oului este foarte ridicata: 97% pentru albus si 100% pentru galbenus.



Determinarea gradului de prospetime se poate face prin:

Examen exterior - Verificarea coajei

Ouale proaspete pot fi recunoscute dupa coaja. Cu cat coaja este mai mata, cu atat ouale sunt mai proaspete. O coaja lucioasa indica un ou vechi.


Verificarea continutului, in lumina sau examenul ovoscopic

Verificarea oualor tinandu-le in dreptul unei lumini (traditional era o lumanare aprinsa) are la baza ideea ca ouale incep sa se deterioreze inca din momentul in care sunt ouate de catre gaina.

Examenul ovoscopic denumit si proba mirajului consta in examinarea oualor intr-un fascicul de raze luminoase. Prin examenul ovoscopic se apreciaza: integritatea cojii, marimea camerei de aer, transparenta albusului, transparenta, forma pozitia si mobilitatea galbenusului.

Intr-un ou proaspat, galbenusul este suspendat strans de catre salaze (filamentul albuminos ce-l leaga de coaja oului), vazute in lumina ca niste umbre. In ouale vechi, galbenusurile sunt inconjurate de albus translucid, iar salazele sunt deteriorate.  De asemenea, galbenusurile sunt pozitionate mai aproape de coaja, intrucat nu mai sunt sustinute corespunzator. Au o consistenta mai moale.


Verificarea camerei de aer

Pe masura ce ouale se invechesc, camera de aer din ou se mareste si se repozitioneaza.

La ouale Extra inaltimea camerei de aer nu trebuie sa depaseasca 4mm iar la cele proaspete inaltimea camerie de aer nu depaseste 6 milimetri.

 

    • Albusul este transparent, usor fluid de culoare alb-roz la ouale proaspete, la cele improprii pentru consumul uman albusul este opac, tulbure, lichefiat si amestecat cu albusul.
    • Galbenusul este compact, central, mobil, de culoare galbuie, pe cand la cele improprii consumului uman are forma neregulata, opaca, fara a se delimita de albus.
    • Mirosul este caracteristic, fara mirosuri straine la ouale proaspete pe cand la cele improprii consumului au un miros de ou statut, amoniacal, de hidrogen sulfurat.


Proba densitatii oualor

Acesta se bazeaza pe principiul conform caruia greutatea specifica a oului prezinta variatii datorita evaporarii apei din el. Pierderea de greutate a oului este proportionala cu timpul scurs si conditiile de conservare. Pe masura ce ouale se invechesc acestea vor suferi o scadere in greutate, aerul inlocuind apa pierduta. Aceasta se poate face prin proba densitatii in apa sau prin proba in solutie de saramura 12%.


Proba densitatii in apa

Aceasta consta in introducerea oualor intr-un vas de sticla incolora, cu fundul plat, umplut cu apa. In raport de marimea camerei de aer si deci a apei pierdute prin evaporare ouale vor lua urmatoarele pozitii:

    1. Oul se scufunda si sta perfect orizontal. Asta se intampla cand e foarte proaspat.
    2. Oul se scufunda, insa are capatul mai plat usor ridicat si formeaza cu fundul vasului un unghi de 20-30°. Asta se intampla cu un ou care are 1-2 saptamani vechime.
    3. Oul se scufunda, dar sta intr-un echilibru precar, cu capatul mai plat ridicat si formeaza un unghi de 45°.  Asta se intampla cand oul are mai mult de 3 saptamani.
    4. Oul se ridica la suprafata. Acesta va trebui aruncat, intrucat nu este recomandata consumarea lui.

 

grad prospetime oua gaina 2


Proba in saramura 12%

Prin cufundarea oualor in solutie de saramura 12%, se poate aprecia prospetimea lor pana la 7-8 zile de la ouat. In raport de timpul scurs de la data ouatului ouale introduse in saramura 12 % iau urmatoarele pozitii:

    • la 1-3 zile oul se plaseaza in pozitie vericala fata de fundul vasului, atingand cu varful ascutit fundul vasului
    • la 3-5 zile oul pluteste in pozitie verticala intre doua ape, cam la egala distanta fata de suprafata saramurii si suprafata fundului vasului
    • la 6-7 zile oul pluteste in pozitie verticala si atinge cu varful bont suprafata saramurii. In concordanta cu invechirea el se ridica deasupra nivelului saramurii.


Medic veterinar

Dr. Diana Galatanu



Noutati

Grupul de firme Safir este unul dintre cei mai importanti angajatori locali din regiunea Moldovei

01-11-2023 Pasari

Grupul de firme Safir este unul dintre cei mai importanti angajatori locali din regiunea Moldovei

Cu un numar impresionant de 767 de angajati activi, grupul de firme Familia Safir demonstreaza angajament pentru dezvoltarea comunitatii din judetele din regiunea Moldovei. Aproximativ 80% dintre angajatii grupului de firme sunt din judetul Vaslui si ocupa diferite roluri in cele sapte ferme, trei fabrici (de produse semipreparate si preparate, nutreturi combinate si fainuri proteice), un abator, magazine proprii, o rotiserie, precum si in departamentele suport care deservesc aceste divizii. Mai multe>>

Gripa aviara diagnosticata in judetul Teleorman

28-10-2023 Pasari

Gripa aviara diagnosticata in judetul Teleorman

Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala a confirmat prezenta virusului gripei aviare H5N1 in probele prelevate de la o pasare dintr-o gospodarie cu un efectiv de 120 de pasari (40 curci, 45 de gaste, 10 rate, 25 de gaini) din localitatea Tiganesti, judetul Teleorman. Mai multe>>

Grupul ungar Hodler Capital a incheiat un joint venture cu producatorul roman de carne de pasare Oprea Avi Com

16-03-2023 Pasari

Grupul ungar Hodler Capital a incheiat un joint venture cu producatorul roman de carne de pasare Oprea Avi Com

O echipa de avocati specializati in fuziuni si achizitii a D&B David si Baias, societatea de avocatura corespondenta PwC in Romania, a asistat Hodler Asset Management, care face parte din Hodler Capital, un holding de investitii in industria agricola si alimentara, cu sediul in Ungaria, in incheierea unui joint venture cu producatorul roman de carne de pasare Oprea Avi Com. Mai multe>>

„Green Behaviour – Clean Life” - Proiectul care promoveaza importanta protectiei mediului in sectorul avicol

01-02-2023 Pasari

„Green Behaviour – Clean Life” - Proiectul care promoveaza importanta protectiei mediului in sectorul avicol

Coordonatorul Celiz International Center din Romania si partenerul IVI din Italia si-au unit fortele pentru a implementa proiectul Erasmus+ „Green Behavior - Clean Life”, un proiect care vizeaza promovarea constientizarii aspectelor legate de protectia mediului in randul antreprenorilor din domeniul avicol. In conditiile in care schimbarile climatice devin o problema din ce in ce mai presanta, proiectul incearca sa incurajeze practicile si comportamentul sustenabil in aceasta industrie si nu num... Mai multe>>

Caz de gripa aviara confirmat la o lebada de vara in judetul Calarasi

18-11-2021 Pasari

Caz de gripa aviara confirmat la o lebada de vara in judetul Calarasi

In luna octombrie 2021, a inceput un nou sezon epidemic al virusului HPAI produs de catre pasarile salbatice migratoare. DSVSA Calarasi a fost notificata telefonic despre prezenta in localitatea Postavari, pe malul Lacului Postavari, de pe raza fondului cinegetic 20 Frumusani, comuna Frumusani, a unui cadavru de lebada. Mai multe>>

ANSVSA controleaza carnea de pasare si a ouale provenite din Polonia

28-10-2021 Pasari

ANSVSA controleaza carnea de pasare si a ouale provenite din Polonia

Actiunea a fost decisa ca urmare a numarului mare de notificari de alerta, primite in ultima perioada prin Sistemul Rapid de Alerta pentru Alimente si Furaje (SRAAF), privind comercializarea pe teritoriul Romaniei a unor loturi de carne de pasare, provenite din Polonia, in care s-a identificat Salmonella enteritidis si/sau Salmonella typhimurium, serotipuri cu un grad ridicat de risc pentru sanatatea consumatorilor. Mai multe>>

Focarele de gripa aviara din jud. Mures si Harghita au fost stinse, iar restrictiile au fost ridicate

24-06-2021 Pasari

Focarele de gripa aviara din jud. Mures si Harghita au fost stinse, iar restrictiile au fost ridicate

In perioada 11-14 iunie au fost stinse focarele de gripa aviara care au evoluat in localitatile Ungheni, Cozma, Santana, Grebenisu de Campie din judetul Mures si Cristuru Secuiesc din judetul Harghita. Odata cu stingerea focarelor de gripa aviara au fost ridicate restrictiile de circulatie a persoanelor, a animalelor si a mijloacelor de transport pentru zonele de protectie (raza de 3 km in jurul focarului) si de supraveghere (raza de 10 km in jurul focarului). Mai multe>>

Oportunitatea de export pentru carnea de pui/pasare in Statul Qatar

12-05-2021 Pasari

Oportunitatea de export pentru carnea de pui/pasare in Statul Qatar

In data de 26 aprilie a.c., Ambasada Romaniei in Statul Qatar a fost contactata de catre reprezentatii companiei Qatar Airways Catering Company (QACC), companie care ofera servicii exclusive de catering catre Qatar Airways si alte companii aeriene care deservesc Aeroportul International Hamad din Doha, privind oportunitatea de a incheia colaborari comerciale cu producatori de carne de pasare din Romania. Mai multe>>

Bolile aparatului circulator la pasari mici

10-05-2021 Pasari

Bolile aparatului circulator la pasari mici

Aparatul circulator al pasarii este constituit din cord, organul care asigura circulatia sanguina in corp vase (artere, vene) si sange partea lichida. Importanta cordului in circulatia sanguina a pasarii rezulta si din greutatea organului care reprezinta 10% din cea corporala. La unele specii de pasari-colibri ajunge la 20%. Mai multe>>

Masuri dispuse la nivel national pentru a preveni raspandirea gripei aviare

08-05-2021 Pasari

Masuri dispuse la nivel national pentru a preveni raspandirea gripei aviare

La solicitarea Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, in seara zilei de 7 mai 2021 s-a intrunit Comitetul National pentru Situatii de Urgenta – Centrul National de Combatere a bolilor pentru adoptarea unor noi masuri in contextul diagnosticarii virusului gripei aviare la pasarile dintr-o exploatatie comerciala de pasari din localitatea Ungheni, judetul Mures. Mai multe>>

265.000 de oua contaminate cu Salmonella oprite de la comercializare de inspectorii ANSVSA

30-04-2021 Pasari

265.000 de oua contaminate cu Salmonella oprite de la comercializare de inspectorii ANSVSA

Ca urmare a controalelor inspectorilor Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) realizate in cadrul programului de control al salmonelozelor zoonotice (transmisibile de la animale la om), a fost oprit de la comercializare un lot de 265.000 de oua, contaminate cu Salmonella enteridis. Mai multe>>