Sistemul traditional de crestere a pasarilor in gospodarie

Crestere pasari in sistem gospodaresc - Totul despre cresterea traditionala a gainilor ouatoare in gospodarieCresterea traditionala a pasarilor in gospodaria taraneasca asigura oua si carne de pasare numai pentru autoconsum. Gainile se cresc in mod natural, in curtile fiecarui gospodar, cu posibilitatea de miscare libera in curtile, gradinile sau terenurile din jurul casei, cu adapostire in cotete sau puiernite improvizate, in care pasarile, din una sau mai multe specii, stau singure sau impreuna cu alte animale (grajduri, saivane, etc).


In unele zone ale tarii, cu traditii gospodaresti mai putin evoluate, pasarile stau in libertate atat ziua cat si noaptea (in pomi, soproane, etc).

In ce priveste alimentatia pasarilor in sistemul gospodaresc, acestea isi asigura in marea majoritate hrana singure (seminte de buruieni, viermi, insecte, rame, ierburi), gospodarului nu-i ramane decat sa completeze ratia prin administrarea unui tain de boabe de cereale cum ar fi: porumb, orz, ovaz, grau etc.

In acest sector si sistem de crestere a pasarilor trebuie intervenit in momentul de fata pentru infiintarea unor exploatatii avicole semiintensive, asigurand pentru specia sau categoria de pasari care se are in vedere a fi crescuta, conditii corespunzatoare de adapostire, alimentatie si exploatare, in scopul obtinerii unor rezultate eficiente, caracteristice sistemului semiintensiv, usor de realizat in conditiile existente intr-o mare parte din actualele gospodarii taranesti.

Acest mod de crestere a pasarilor semiintensiv e recomandabil pentru crescatorii de pana la 100 de gaini, la care se doreste combinarea avantajului unui adapost bun pe timpul iernii cu spatii inierbate pe timpul verii. Sistemul traditional de crestere, putem spune, are avantajele sale pe care nu trebuie sa le omitem, iar cresterea semiintensiva reperezinta tocmai o imbunatatire a cresterii traditionale.

Aceste avantaje, specifice cresterii traditionale, mentinute si consolidate in cresterea semiintensiva constau in: 

    • reducerea consumului de furaje concentrate prin utilizarea surselor naturale asigurate de o gospodarie;
    • pastrarea unei bune stari de sanatate a pasarilor fara adaosuri importante de substante biologic active, datorita miscarii lor in aer liber si in soare si asigurarea unei parti din vitaminele si sarurile minerale necesare direct din natura;
    • investitii relativ mici, constand in modernizarea spatiilor deja existente;
    • realizarea unei bune productii de oua, de o excelenta calitate, asa numitele ''oua taranesti'', care se bucura de o buna apreciere pe piata.


Ouale taranesti se caracterizeaza printr-o coaja rezistenta, printr-un albus dens si printr-o foarte frumoasa coloratie a galbenusului. Desi analizele de laborator nu arata indici de calitate superioara din punct de vedere a valorii alimentare la ouale taranesti in comparatie cu ouale realizate in sistemele intensive de crestere, in schimb gustul oualor taranesti este superior comparativ cu al celor obtinute pe cale industriala.

Pentru transformarea crescatoriei taranesti intr-una semiintensiva sunt necesare trei categorii de lucrari, toate destul de usor de realizat, dar de o importanta deosebita pentru cresterea productivitatii si a rentabilitatii crescatoriei: 1. Modernizarea adapostului existent, 2. Imbunatatirea tehnologiei de crestere si 3. Completarea ratiilor furajere.

Pentru modernizarea adapostului existent crescatorul trebuie sa se gandeasca la toti factorii de confort pe care o gaina trebuie sa-i gaseasca intr-un adapost. Mai intai trebuie stabilita capacitatea de cazare: nu mai mult de 6-7 gaini usoare si 5-6 gaini mixte pe m² de adapost. Daca adapostul are 9m² (o incapere de 3x3m), nu se vor creste semiintensiv mai mult de 60 gaini de tip usor sau 50 de gaini mixt. Daca depasim acesta densitate, adapostul devine neconfortabil pentru gaini, in special iarna. Este o greseala sa introducem mai multe gaini pe m² in credinta ca adapostul se va incalzi iarna de la caldura degajata de pasari. Pentru fiecare kg de greutate vie este necesar iarna cel putin un metru cub de aer proaspat pe ora. Daca nu respectam aceste valori atunci microclimatul adapostului se va incarca excesiv cu bioxid de carbon provenit din respiratie, cu vapori de apa proveniti din respiratie si dejectii si cu amoniac provenit din fermentatia dejectiilor. Ajunse in aceasta situatie, pasarile n-au decat doua alternative: sa ramana in acest mediu nociv pentru ele, sau sa-l abandoneze, preferand sa doarma afara, in copaci sau in soproane deschise. Daca este vara, acest lucru n-are prea mare importanta pentru pentru crescator. Iarna insa, gainile isi vor inceta in mod sigur ouatul, chiar daca le vom asigura o hranire corespunzatoare.

''iarna'' pentru gaini nu inseamna numai cele trei luni calendaristice, ci sase luni, din octombrie pana in martie. Iarna inseamna, pentru gaini, lunile cu temperatura sub 10°C, cu zi lumina redusa si cu scaderea posibilitatilor de a culege din natura vitamine (verdeata) si proteina animala (viermi, gaze).

Naparlirea de toamna a gainilor nu este si nu trebuie sa fie considerata un fenomen natural inevitabil, un rau necesar, adica pierderea penajului vechi / uzat si imbracarea cu un penaj nou, bogat, necesar pentru mentinerea caldurii corporale pe timpul iernii. Productia de oua nu inceteaza pentru a face loc naparlirii, ci invers, aparitia unor conditii nefavorabile declanseaza si naparlirea. Trebuie sa precizam ca mentinerea gainilor in conditii nefavorabile duce la producerea a patru fenomene. La aparitia conditiilor nefavorabile gaina isi miscoreaza greutatea oualor, dar isi mentine ritmul de ouat. Mentinerea conditiilor nefavorabile determina, in continuare, scaderea ritmului de ouat pana la incetare. Urmeaza apoi scaderea treptata a greutatii corporale si de-abia in final incepe sa naparleasca.

Punem astfel intrebarea: Care sunt conditiile nefavorabile prin care trec toamna gainile? Mai intai apare scaderea naturala a zilei-lumina, iar lumina este primul dintre factorii care influenteaza ouatul. Dupa cum se stie, exista doua reguli de baza: nu trebuie crescuta lumina in perioada de crestere a puicutelor si nu trebuie scazuta lumina pe perioada de ouat a gainilor. Scopul ouatului este reproductia speciei. Din genetica gainii, aceasta stie ca atunci cand ziua este in scadere, aparitia iernii este iminenta. Pasarea stie ca in timpul iernii nu trebuie sa cloceasca si sa scoata pui, pentru ca iarna este frig si puii nu vor supravietui. De aceea ea isi inceteaza ouatul.

Ce trebuie sa faca in acest sens crescatorul? In primul rand trebuie sa-si puna un bec electric in adapost. In acest fel, atunci cand incepe sa se intunece afara, gainile se retrag in adapost unde gasesc lumina. In afara de lumina, gainile trebuie sa gaseasca in adapost un microclimat optim (caldura si aer curat), hrana si apa.

Iarna pasarile stau tot timpul in adapost si li se dau drumul afara doar in zilele mai calduroase, uscate si insorite. In adapost va exista un termometru, cautandu-se ca temperatura sa nu coboare sub 10°C. De asemenea, se va avea in vedere ca asternutul sa fie suficient de gros (cca 20 de cm) si in permanent uscat, iar crescatorul va trebui sa ia toate masurile pentru a nu aparea umiditatea si fermentatia in adapost fie printr-o defectuoasa ventilatie sau o proasta izolatie termica.

Medic veterinar
Dr. Galatanu Diana Monica

Noutati

Grupul de firme Safir este unul dintre cei mai importanti angajatori locali din regiunea Moldovei

01-11-2023 Pasari

Grupul de firme Safir este unul dintre cei mai importanti angajatori locali din regiunea Moldovei

Cu un numar impresionant de 767 de angajati activi, grupul de firme Familia Safir demonstreaza angajament pentru dezvoltarea comunitatii din judetele din regiunea Moldovei. Aproximativ 80% dintre angajatii grupului de firme sunt din judetul Vaslui si ocupa diferite roluri in cele sapte ferme, trei fabrici (de produse semipreparate si preparate, nutreturi combinate si fainuri proteice), un abator, magazine proprii, o rotiserie, precum si in departamentele suport care deservesc aceste divizii. Mai multe>>

Gripa aviara diagnosticata in judetul Teleorman

28-10-2023 Pasari

Gripa aviara diagnosticata in judetul Teleorman

Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala a confirmat prezenta virusului gripei aviare H5N1 in probele prelevate de la o pasare dintr-o gospodarie cu un efectiv de 120 de pasari (40 curci, 45 de gaste, 10 rate, 25 de gaini) din localitatea Tiganesti, judetul Teleorman. Mai multe>>

Grupul ungar Hodler Capital a incheiat un joint venture cu producatorul roman de carne de pasare Oprea Avi Com

16-03-2023 Pasari

Grupul ungar Hodler Capital a incheiat un joint venture cu producatorul roman de carne de pasare Oprea Avi Com

O echipa de avocati specializati in fuziuni si achizitii a D&B David si Baias, societatea de avocatura corespondenta PwC in Romania, a asistat Hodler Asset Management, care face parte din Hodler Capital, un holding de investitii in industria agricola si alimentara, cu sediul in Ungaria, in incheierea unui joint venture cu producatorul roman de carne de pasare Oprea Avi Com. Mai multe>>

„Green Behaviour – Clean Life” - Proiectul care promoveaza importanta protectiei mediului in sectorul avicol

01-02-2023 Pasari

„Green Behaviour – Clean Life” - Proiectul care promoveaza importanta protectiei mediului in sectorul avicol

Coordonatorul Celiz International Center din Romania si partenerul IVI din Italia si-au unit fortele pentru a implementa proiectul Erasmus+ „Green Behavior - Clean Life”, un proiect care vizeaza promovarea constientizarii aspectelor legate de protectia mediului in randul antreprenorilor din domeniul avicol. In conditiile in care schimbarile climatice devin o problema din ce in ce mai presanta, proiectul incearca sa incurajeze practicile si comportamentul sustenabil in aceasta industrie si nu num... Mai multe>>

Caz de gripa aviara confirmat la o lebada de vara in judetul Calarasi

18-11-2021 Pasari

Caz de gripa aviara confirmat la o lebada de vara in judetul Calarasi

In luna octombrie 2021, a inceput un nou sezon epidemic al virusului HPAI produs de catre pasarile salbatice migratoare. DSVSA Calarasi a fost notificata telefonic despre prezenta in localitatea Postavari, pe malul Lacului Postavari, de pe raza fondului cinegetic 20 Frumusani, comuna Frumusani, a unui cadavru de lebada. Mai multe>>

ANSVSA controleaza carnea de pasare si a ouale provenite din Polonia

28-10-2021 Pasari

ANSVSA controleaza carnea de pasare si a ouale provenite din Polonia

Actiunea a fost decisa ca urmare a numarului mare de notificari de alerta, primite in ultima perioada prin Sistemul Rapid de Alerta pentru Alimente si Furaje (SRAAF), privind comercializarea pe teritoriul Romaniei a unor loturi de carne de pasare, provenite din Polonia, in care s-a identificat Salmonella enteritidis si/sau Salmonella typhimurium, serotipuri cu un grad ridicat de risc pentru sanatatea consumatorilor. Mai multe>>

Focarele de gripa aviara din jud. Mures si Harghita au fost stinse, iar restrictiile au fost ridicate

24-06-2021 Pasari

Focarele de gripa aviara din jud. Mures si Harghita au fost stinse, iar restrictiile au fost ridicate

In perioada 11-14 iunie au fost stinse focarele de gripa aviara care au evoluat in localitatile Ungheni, Cozma, Santana, Grebenisu de Campie din judetul Mures si Cristuru Secuiesc din judetul Harghita. Odata cu stingerea focarelor de gripa aviara au fost ridicate restrictiile de circulatie a persoanelor, a animalelor si a mijloacelor de transport pentru zonele de protectie (raza de 3 km in jurul focarului) si de supraveghere (raza de 10 km in jurul focarului). Mai multe>>

Oportunitatea de export pentru carnea de pui/pasare in Statul Qatar

12-05-2021 Pasari

Oportunitatea de export pentru carnea de pui/pasare in Statul Qatar

In data de 26 aprilie a.c., Ambasada Romaniei in Statul Qatar a fost contactata de catre reprezentatii companiei Qatar Airways Catering Company (QACC), companie care ofera servicii exclusive de catering catre Qatar Airways si alte companii aeriene care deservesc Aeroportul International Hamad din Doha, privind oportunitatea de a incheia colaborari comerciale cu producatori de carne de pasare din Romania. Mai multe>>

Bolile aparatului circulator la pasari mici

10-05-2021 Pasari

Bolile aparatului circulator la pasari mici

Aparatul circulator al pasarii este constituit din cord, organul care asigura circulatia sanguina in corp vase (artere, vene) si sange partea lichida. Importanta cordului in circulatia sanguina a pasarii rezulta si din greutatea organului care reprezinta 10% din cea corporala. La unele specii de pasari-colibri ajunge la 20%. Mai multe>>

Masuri dispuse la nivel national pentru a preveni raspandirea gripei aviare

08-05-2021 Pasari

Masuri dispuse la nivel national pentru a preveni raspandirea gripei aviare

La solicitarea Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, in seara zilei de 7 mai 2021 s-a intrunit Comitetul National pentru Situatii de Urgenta – Centrul National de Combatere a bolilor pentru adoptarea unor noi masuri in contextul diagnosticarii virusului gripei aviare la pasarile dintr-o exploatatie comerciala de pasari din localitatea Ungheni, judetul Mures. Mai multe>>

265.000 de oua contaminate cu Salmonella oprite de la comercializare de inspectorii ANSVSA

30-04-2021 Pasari

265.000 de oua contaminate cu Salmonella oprite de la comercializare de inspectorii ANSVSA

Ca urmare a controalelor inspectorilor Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) realizate in cadrul programului de control al salmonelozelor zoonotice (transmisibile de la animale la om), a fost oprit de la comercializare un lot de 265.000 de oua, contaminate cu Salmonella enteridis. Mai multe>>