Cresterea si hranirea raselor de gaini cu crestere lenta: Metoda Périgord

Cresterea si hranirea raselor de gaini cu crestere lenta - Metoda PerigordVestitii avicultori din regiunea Périgord cresc in mod traditional rase rustice cu crestere lenta (gat-golase cu carne galbena sau cu gatul acoperit cu pene si cu carne alba). Acestea sunt pasari de curte mari, cu o masa musculara foarte dezvoltata si rotunjita. Pielea foarte subtire, de culoare uniforma, galben intens sau alba, lasa sa se vada un strat foarte mare de grasime subcutanata. Intreaga masa musculara are un aspect „marmorat” datorat grasimii intramusculare.


Regiunea Périgord corespunde unei vaste zone situate la poalele muntilor din sud-vestul Frantei, in jurul departamentului Dordogne. Cultivarea porumbului este foarte prezenta in toata aria geografica. Paioasele sunt cultivate pe scara larga, predominand graul comun si triticala.

Printre cerealele folosite, porumbul este utilizat preponderent si este si cel mai cultivat: lipsa unui tegument pe bob il face mai usor de digerat si, astfel, ii confera un mai mare grad de asimilare; continutul sau ridicat de materii grase si de amidon face ca porumbul sa fie o cereala cu continut energetic foarte ridicat pentru ingrasarea pasarilor.

Ca si in trecut, crescatorul din Périgord distribuie zilnic cativa pumni de cereale, sub forma de boabe intregi, pe litiera de paie din hala.

Complexitatea geologica zonei a favorizat exploatarea zacamintelor pentru productia argilei smectice, de tipul bentonitei si al montmorillonitului, cu proprietati specifice.

Completarea in mod sistematic a ratiei de hrana cu argila (bentonita) asigura o foarte buna stare de sanatate si cele mai bune conditii ambientale in hala, ceea ce contribuie la cresterea mai armonioasa si uniforma a pasarilor de curte. Aceasta alegere a crescatorilor din Périgord este deosebit de importanta si justificata pentru dezvoltarea masei musculare si ingrasarea puilor si puicutelor, cu atat mai mult cu cat este vorba despre pasari de curte obtinute dintr-o rasa cu crestere lenta, a carei perioada de crestere este deosebit de lunga.

Completarea cu bentonita a tuturor alimentelor duce la o mai buna asimilare a ratiei pe durata intregii vieti a pasarii. Aceasta asimilare mai buna favorizeaza o mai buna dezvoltare a tuturor tesuturilor, in special a muschilor, si o mai buna distribuire a grasimii. Din acest motiv, carcasele de pasarilor crescute in aceasta zona sunt caracterizate de o repartitie echilibrata intre grasimea abdominala, cea subcutanata si cea intramusculara.

Aceasta practica este asociata cu cea mostenita prin traditie, de a distribui zilnic cativa pumni de cereale sub forma de boabe intregi pe litiera din hala. Acest gest ancestral, care permitea in trecut fermierei sa stranga pasarile, stimuleaza instinctul puilor de a ciuguli si incurajeaza, de asemenea, explorarea spatiilor din aer liber. Acest comportament duce la o activitate fizica sporita, care are drept rezultat o musculatura mai dezvoltata si o mai buna repartitie a grasimii la nivelul musculaturii.

El contribuie totodata la stimularea, de la o varsta frageda, a functionarii pipotei si, prin urmare, contribuie la o mai buna asimilare a componentelor ratiei de hrana, ceea ce ajuta la dezvoltarea masei musculare.

De asemenea, acest comportament favorizeaza rascolirea in continuu a litierei de catre pui, ceea ce contribuie la mentinerea acesteia aerisita si uscata pentru mai mult timp, avand in vedere perioada de crestere a acestor pasari.

Rascolirea si intoarcerea zilnica a litierei sunt deosebit de importante pentru gaini, avand in vedere perioada indelungata de crestere a acestor pasari de curte destinate consumului de sarbatori, perioada de crestere incheinduse cu o perioada in claustrare. Intr-adevar, prezenta gainilor in interiorul halei pe o litiera foarte curata, la sfarsitul perioadei de ingrasare, este benefica pentru penaj. Acest lucru duce la o deplumare mai usoara si, astfel, la o calitate impecabila a prezentarii carcaselor intregi, in special in forma traditionala locala numita „méti-fait”.

Cresterea in aer liber, pe terenuri adeseori in panta si cu arbori, are, de asemenea, un impact asupra caracteristicilor specifice ale produsului „Poularde du Périgord”: rezultatul este o osatura mai solida care permite o mai mare dezvoltare a masei musculare (fileuri si pulpe).

Pe parcursul intregii perioade de crestere, hrana distribuita de avicultorii din zona Périgord este formata exclusiv din plante, minerale si vitamine.

Urmatoarele plante sunt prezente obligatoriu in amestec:

    • porumbul, in proportii diferite in functie de varsta;
    • cel putin o alta cereala dintre urmatoarele: grau, orz, triticala, sorg, ovaz;
    • plante proteice pentru echilibrarea ratiei.

 

Cresterea puicutelor si claponilor (120-150 de zile)

In timpul perioadei de crestere, se disting 4 etape care corespund unor necesitati fiziologice diferite si in care se utilizeaza proportii diferite de cereale:

    • faza de demaraj, din prima zi si pana in a 28-a zi: hrana de demaraj este compusa (in greutate) din cel putin 50 % amestec de cereale (cereale si subproduse de cereale). In ceea ce priveste cerealele, sunt prezente in mod obligatoriu porumbul si cel putin o alta cereala paioasa (grau, orz, triticala, ovaz) sau sorgul. In acest amestec de cereale, procentul minim de porumb (in greutate) este de 25 % pentru puicuta/claponul galben si de 15 % pentru puicuta/claponul alb;
    • faza de crestere, din a 29-a zi pana in a 52-a zi: hrana de crestere este compusa (in greutate) din cel putin 70 % amestec de cereale (cereale si subproduse de cereale). In ceea ce priveste cerealele, sunt prezente in mod obligatoriu porumbul si cel putin o alta cereala paioasa (grau, orz, triticala, ovaz) sau sorgul. In acest amestec de cereale, procentul minim de porumb (in greutate) este de 30 % pentru puicuta/claponul galben si de 15 % pentru puicuta/claponul alb;
    • faza de finisare, din a 53-a zi pana in a 81-a zi: hrana de finisare este compusa (in greutate) din cel putin 80 % amestec de cereale (cereale si subproduse de cereale). In ceea ce priveste cerealele, sunt prezente in mod obligatoriu porumbul si cel putin o alta cereala paioasa (grau, orz, triticala, ovaz) sau sorgul. In acest amestec de cereale, procentul minim de porumb (in greutate) este de 30 % pentru puicuta/claponul galben si de 15 % pentru puicuta/claponul alb;
    • faza de ingrasare, pana la cel putin 120 zile pentru puicute si 150 de zile pentru claponi: hrana este compusa (in greutate) din cel putin 40 % porumb pentru puicuta/claponul galben si cel putin 15 % porumb pentru puicuta/claponul alb.

Fiecare tip de hrana se completeaza in mod sistematic cu argila (bentonita). Nivelul sau de incorporare in hrana este stabilit la minimum 2 kg/t.

 

Cresterea puilor de carne (81 de zile)

In timpul perioadei de crestere, se disting 3 faze care corespund unor necesitati fiziologice diferite, asociate cu cantitati diferite de cereale:

    • faza initiala, din prima zi si pana in a 28-a zi: Hrana de demaraj este compusa (in greutate) din cel putin 50 % amestec de cereale (cereale si produse derivate din cereale). Aceste cereale trebuie sa includa porumbul si cel putin un alt tip de cereale paioase (grau, orz, triticala, secara) sau sorg. In acest amestec de cereale, continutul minim de porumb (in greutate) este stabilit la 25 % in cazul puiului galben si la 15 % in cazul puiului alb.
    • faza de crestere, din a 29-a zi si pana in a 52-a zi: Hrana de crestere este compusa (in greutate) din cel putin 70 % amestec de cereale (cereale si produse derivate din cereale). Aceste cereale trebuie sa includa porumbul si cel putin un alt tip de cereale paioase (grau, orz, triticala, secara) sau sorg. In acest amestec de cereale, continutul minim de porumb (in greutate) este stabilit la 30 % in cazul puiului galben si la 15 % in cazul puiului alb.
    • faza de ingrasare, din a 53-a zi pana la varsta la care puii sunt gata de sacrificare, si anume minimum 81 de zile: Hrana de ingrasare este compusa (in greutate) din cel putin 80 % amestec de cereale (cereale si produse derivate din cereale). Aceste cereale trebuie sa includa porumbul si cel putin un alt tip de cereale paioase (grau, orz, triticala, secara) sau sorg. In acest amestec de cereale, continutul minim de porumb (in greutate) este stabilit la 30 % in cazul puiului galben si la 15 % in cazul puiului alb.

Completarea cu argila (bentonita) are un caracter sistematic in fiecare tip de aliment. Nivelul sau de incorporare in aliment este stabilit la minimum 2 kg/t.

  

Noutati

Grupul de firme Safir este unul dintre cei mai importanti angajatori locali din regiunea Moldovei

01-11-2023 Pasari

Grupul de firme Safir este unul dintre cei mai importanti angajatori locali din regiunea Moldovei

Cu un numar impresionant de 767 de angajati activi, grupul de firme Familia Safir demonstreaza angajament pentru dezvoltarea comunitatii din judetele din regiunea Moldovei. Aproximativ 80% dintre angajatii grupului de firme sunt din judetul Vaslui si ocupa diferite roluri in cele sapte ferme, trei fabrici (de produse semipreparate si preparate, nutreturi combinate si fainuri proteice), un abator, magazine proprii, o rotiserie, precum si in departamentele suport care deservesc aceste divizii. Mai multe>>

Gripa aviara diagnosticata in judetul Teleorman

28-10-2023 Pasari

Gripa aviara diagnosticata in judetul Teleorman

Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala a confirmat prezenta virusului gripei aviare H5N1 in probele prelevate de la o pasare dintr-o gospodarie cu un efectiv de 120 de pasari (40 curci, 45 de gaste, 10 rate, 25 de gaini) din localitatea Tiganesti, judetul Teleorman. Mai multe>>

Grupul ungar Hodler Capital a incheiat un joint venture cu producatorul roman de carne de pasare Oprea Avi Com

16-03-2023 Pasari

Grupul ungar Hodler Capital a incheiat un joint venture cu producatorul roman de carne de pasare Oprea Avi Com

O echipa de avocati specializati in fuziuni si achizitii a D&B David si Baias, societatea de avocatura corespondenta PwC in Romania, a asistat Hodler Asset Management, care face parte din Hodler Capital, un holding de investitii in industria agricola si alimentara, cu sediul in Ungaria, in incheierea unui joint venture cu producatorul roman de carne de pasare Oprea Avi Com. Mai multe>>

„Green Behaviour – Clean Life” - Proiectul care promoveaza importanta protectiei mediului in sectorul avicol

01-02-2023 Pasari

„Green Behaviour – Clean Life” - Proiectul care promoveaza importanta protectiei mediului in sectorul avicol

Coordonatorul Celiz International Center din Romania si partenerul IVI din Italia si-au unit fortele pentru a implementa proiectul Erasmus+ „Green Behavior - Clean Life”, un proiect care vizeaza promovarea constientizarii aspectelor legate de protectia mediului in randul antreprenorilor din domeniul avicol. In conditiile in care schimbarile climatice devin o problema din ce in ce mai presanta, proiectul incearca sa incurajeze practicile si comportamentul sustenabil in aceasta industrie si nu num... Mai multe>>

Caz de gripa aviara confirmat la o lebada de vara in judetul Calarasi

18-11-2021 Pasari

Caz de gripa aviara confirmat la o lebada de vara in judetul Calarasi

In luna octombrie 2021, a inceput un nou sezon epidemic al virusului HPAI produs de catre pasarile salbatice migratoare. DSVSA Calarasi a fost notificata telefonic despre prezenta in localitatea Postavari, pe malul Lacului Postavari, de pe raza fondului cinegetic 20 Frumusani, comuna Frumusani, a unui cadavru de lebada. Mai multe>>

ANSVSA controleaza carnea de pasare si a ouale provenite din Polonia

28-10-2021 Pasari

ANSVSA controleaza carnea de pasare si a ouale provenite din Polonia

Actiunea a fost decisa ca urmare a numarului mare de notificari de alerta, primite in ultima perioada prin Sistemul Rapid de Alerta pentru Alimente si Furaje (SRAAF), privind comercializarea pe teritoriul Romaniei a unor loturi de carne de pasare, provenite din Polonia, in care s-a identificat Salmonella enteritidis si/sau Salmonella typhimurium, serotipuri cu un grad ridicat de risc pentru sanatatea consumatorilor. Mai multe>>

Focarele de gripa aviara din jud. Mures si Harghita au fost stinse, iar restrictiile au fost ridicate

24-06-2021 Pasari

Focarele de gripa aviara din jud. Mures si Harghita au fost stinse, iar restrictiile au fost ridicate

In perioada 11-14 iunie au fost stinse focarele de gripa aviara care au evoluat in localitatile Ungheni, Cozma, Santana, Grebenisu de Campie din judetul Mures si Cristuru Secuiesc din judetul Harghita. Odata cu stingerea focarelor de gripa aviara au fost ridicate restrictiile de circulatie a persoanelor, a animalelor si a mijloacelor de transport pentru zonele de protectie (raza de 3 km in jurul focarului) si de supraveghere (raza de 10 km in jurul focarului). Mai multe>>

Oportunitatea de export pentru carnea de pui/pasare in Statul Qatar

12-05-2021 Pasari

Oportunitatea de export pentru carnea de pui/pasare in Statul Qatar

In data de 26 aprilie a.c., Ambasada Romaniei in Statul Qatar a fost contactata de catre reprezentatii companiei Qatar Airways Catering Company (QACC), companie care ofera servicii exclusive de catering catre Qatar Airways si alte companii aeriene care deservesc Aeroportul International Hamad din Doha, privind oportunitatea de a incheia colaborari comerciale cu producatori de carne de pasare din Romania. Mai multe>>

Bolile aparatului circulator la pasari mici

10-05-2021 Pasari

Bolile aparatului circulator la pasari mici

Aparatul circulator al pasarii este constituit din cord, organul care asigura circulatia sanguina in corp vase (artere, vene) si sange partea lichida. Importanta cordului in circulatia sanguina a pasarii rezulta si din greutatea organului care reprezinta 10% din cea corporala. La unele specii de pasari-colibri ajunge la 20%. Mai multe>>

Masuri dispuse la nivel national pentru a preveni raspandirea gripei aviare

08-05-2021 Pasari

Masuri dispuse la nivel national pentru a preveni raspandirea gripei aviare

La solicitarea Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, in seara zilei de 7 mai 2021 s-a intrunit Comitetul National pentru Situatii de Urgenta – Centrul National de Combatere a bolilor pentru adoptarea unor noi masuri in contextul diagnosticarii virusului gripei aviare la pasarile dintr-o exploatatie comerciala de pasari din localitatea Ungheni, judetul Mures. Mai multe>>

265.000 de oua contaminate cu Salmonella oprite de la comercializare de inspectorii ANSVSA

30-04-2021 Pasari

265.000 de oua contaminate cu Salmonella oprite de la comercializare de inspectorii ANSVSA

Ca urmare a controalelor inspectorilor Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) realizate in cadrul programului de control al salmonelozelor zoonotice (transmisibile de la animale la om), a fost oprit de la comercializare un lot de 265.000 de oua, contaminate cu Salmonella enteridis. Mai multe>>