Ingrijirea si hranirea bobocilor de rata de la 0-60 de zile

Cresterea bobocilor de rata de la 0-60 de zile - hranirea - ingrijirea - temperatura - programul de lumina - ventilatia - curatenia adapostului - padocuriCu cel putin 48 de ore inaintea popularii cu boboci de rata, se pregateste asternutul, prin imprastiera pe pardoseala a unui strat de paie de cea mai buna calitate, uscate si curate. Paiele nu trebuie sa contina corpuri straine, portiuni mucegaite, cu pamant sau zone cu mucegaiuri, sa fie intregi, fara a fi maruntite sau cu continut de pleava.


Prin incalzirea adapostului cu 2 zile inainte de populare, se asigura si incalzirea asternutului, astfel incat acesta poate sa asigure conditiile de confort si zooigiena dorite. Bobocii de rata de o zi se duc in hale pentru populare in cutiile in care au fost transportati. Cu ocazia popularii se face o prima lotizare a bobocilor, cei mai slabi si mai putin vigurosi vor fi repartizati in compartimente separate, unde li se vor acorda o atentie si ingrijire speciala.

Din prima zi de viata, bobocilor li se va asigura in apa de baut, timp de 4-7 zile, streptomicina, cate un gram/litru de apa, metoda care, in practica a dat rezultate excelente, in asigurarea unui bun start de crestere, cu un procent foarte scazut de mortalitate, asigurand de la inceput realizarea unei stari de sanatate perfecta a lotului de boboci si un spor de crestere in greutate pe masura.

Incepand cu momentul introducerii bobocilor in hala, se va verifica permanent si cu mare atentie temperatura din interiorul halei, care trebuie sa se mentina constant: Vara undeva la 26-24°C in perioada 1-10 zile, apoi 22-18°C in perioada 11-20 zile si apoi de la 21-60 zile fara incalzire, iar iarna in 1-10 zile 30-28°C, 11-20 zile 26-21°C, 21-30 de zile 20-19°C, 31-60 de zile 19-18°C. Aceste limite de temperatura trebuie realizate la nivelul taliei puilor, deci la circa 18-12 cm inaltime de la pardoseala, in imediata vecinatate a sursei de incalzire (eleveuze, sobe, radiatoare, calorifere electrice etc.). In restul incaperii, temperatura trebuie mentinuta constant la 19-20°C. In acest fel se vor realiza conditii de crestere apropiate de cele naturale, puii adunandu-se sub sursa de caldura sau in apropierea acesteia numai atunci cand le este frig, sau cand se odihnesc si dorm. In celelalte perioade de timp, puii se misca continuu prin compartiment, la hranitori sau adaposturi, sau in jurul acestora, unde temperatura este mai scazuta.

Cresterea bobocilor de rata pentru productia de carne se face in acelasi sistem de hale in care se face cresterea bobocilor pentru realizarea efectivelor destinate reprodcutiei, mentinandu-se uneori, in aceste adaposturi, pana la varsta de 12 saptamani. La aceasta varsta, bobocii de rata pot realiza greutatea de 2-2,5 kg/cap pentru ratele din rasele de carne Pekin si 1,7-2,0 kg/cap pentru bobocii din rasele usoare (Kaki-Campbell). 

Pentru obtinerea de carne grasa, tineretul de rata se creste in aceleasi hale pana la varsta de 17 saptamani, obtinandu-se o carne fina, cu un continut de 20-22% grasime.

Programul de lumina in halele pentru bobocii de rata are un rol deosebit de important. Este indicata iluminarea timp de 16 ore/zi, cu o pauza de odihna de 8 ore noaptea, timp in care, la jumatatea intervalului de 8 ore din noapte, se mai adauga o ora de lumina.

Ventilatia adaposturilor pentru bobocii de rata pe timp nefavorabil se realizeaza prin deschiderea, in mod corespunzator, a ferestrelor sau gurilor de ventilatie. Cand vremea este linistita, iar temperatura exterioara nu este prea scazuta, ventilatia halei se poate realiza numai prin deschiderea ferestrelor, atat cat se apreciaza ca este nevoie, urmarind si supraveghind atent functionarea sistemului de incalzire si mentinerea temperaturii interioare la nivelul tehnologic necesar.

Curatenia adapostului se face zilnic, prin schimbarea asternutului, numai pe masura ce se murdareste. Pentru un boboc de rata, pe toata perioada de crestere (de 60 de zile), se apreciaza ca este necesara cantitatea de 3,5 kg paie/cap. Vasele in care se administreaza hrana si apa, trebuie mentinute in perfecta stare de curatenie, verificate si curatate dupa fiecare tain de hrana, in cazul hranirii bobocilor cu amestecuri umectate si de 2-3 ori pe zi in cazul folosirii nutreturilor uscate, cu sisteme automate de hranire.

Incepand cu varsta de 5-7 zile, bobocii de rata se pot scoate in padocuri. Acest lucru se va face cu mare atentie, mai ales la inceput, numai pe timp insorit si suficient de calduros. Dupa varsta de 12-14 zile, bobocii de rata incep sa consume iarba, daca padocul este inerbat. Pe masura ce bobocii cresc, timpul de stationare in padoc se prelungeste, fiind foarte bine sa stea cat mai mult afara. Pe timpul verii, este necesar ca in padocuri sa se asigure zone umbrite, care permite mentinerea bobocilor afara pe tot impul zilei in anotimpul calduros, feriti de arsita verii, cu temperaturi excesiv de ridicate.

Cu privire la cresterea bobocilor de rata destinati ingrasarii, facem mentiunea ca, desi in general se recomanda cresterea in mai multe sisteme, din care unu este pe suprafete de apa (helestee, balti etc.), am constat ca, pe efective relativ mari, ingrasarea bobocilor cu acces la apa nu este indicata. Viteza de ingrasare a bobocilor care au acces la apa se reduce, prin consumul exagerat de energie folosita pentru miscarea absolut permanenta pentru inot, elementul de intensivizare a cresterii ratelor, prin folosirea nutreturilor concentrate combinate cu mare valoare nutritiva, scade. In aceasta situatie, bobocii pusi la ingrasat in sistemul de crestere pe suprafete de apa, fac miscare excesiva, pe aproape tot parcursul zilei, cu un consum mare de energie, consumand o serie de resurse de hrana naturala care au o valoare nutritiva redusa, in detrimentul consumarii nutretului combinat sau a amestecurilor de ferma, cu un aport nutritiv ridicat.

Ratele tinere, puse la ingrasat, cu acces la apa, au un ritm de crestere mai redus decat cele crescute exclusiv in hale, cu acces la padocuri, ritm care uneori poate fi mai mic cu 8-10%. Practic, sistemul de crestere si ingrasare a bobocilor de rata cu acces la apa, imbraca unele elemente de extensivizare a cresterii pentru productia de carne.

Suntem adeptii mentinerii ratelor cu acces la apa, doar in cazul efectivelor de rate matca, sau al tineretului destinat inlocuirii acestor efective de pasari destinate producerii de oua pentru incubatie. Consideram ca, pentru ratele destinate reproductiei, mentinerea in padocuri cu acces la apa este benefica, contribuind la cresterea procentului de eclozionare, dar si asigurand in acelasi timp, o stare de sanatate perfecta.

Referitor la alimentatia bobocilor de rata, in perioada de la 0-60 de zile, spre deosebire de puii de gaina sau de curca, se prefera folosirea hranei sub forma umectata. Hranirea bobocilor de rata incepe din prima zi de viata, imediat dupa uscarea pufului, inca din statia de incubatie. In primele 2-3 zile de viata se folosesc uruieli marunte, formate din amestecuri de cereale (orz, ovaz, porumb), tot in primele zile de viata in hrana bobocilor de rata se pot administra oua fierte tocate marunt si/sau branza de vaci.

In sistemele semiintensive, pe efective de 5000-10000 de capete, acest lucru nu este posibil si nici eficient din cauza volumului de munca exagerat de mare, dar si neeconomic. Se pot folosi amestecuri de cereale (in lipsa combinatelor), in ratii judicios intocmite cu un adaos de supliment concentrat PVM, in procent de 20-25% din ratia de concentrate. In cazul folosirii nutreturilor concentrate combinate specifice, reusita cresterii si ingrasarii este sigura si completa. Incepand cu primele 7-8 zile de viata, in amestecul de urluieli se vor introduce nutreturi verzi, foarte bine maruntite (lucerna sau trifoi), dupa varsta de 10-12 zile se administreaza zilnic cel putin 3-4 tainuri care sa aibe in componenta verdeata. Numarul de tainuri trebuie sa fie mai mare in primele 10 zile de viata, intre 8-10 tainuri zilnic, respectiv un tain pe ora.

Medic veterinar
Dr. Galatanu Diana Monica

  

Noutati

Grupul de firme Safir este unul dintre cei mai importanti angajatori locali din regiunea Moldovei

01-11-2023 Pasari

Grupul de firme Safir este unul dintre cei mai importanti angajatori locali din regiunea Moldovei

Cu un numar impresionant de 767 de angajati activi, grupul de firme Familia Safir demonstreaza angajament pentru dezvoltarea comunitatii din judetele din regiunea Moldovei. Aproximativ 80% dintre angajatii grupului de firme sunt din judetul Vaslui si ocupa diferite roluri in cele sapte ferme, trei fabrici (de produse semipreparate si preparate, nutreturi combinate si fainuri proteice), un abator, magazine proprii, o rotiserie, precum si in departamentele suport care deservesc aceste divizii. Mai multe>>

Gripa aviara diagnosticata in judetul Teleorman

28-10-2023 Pasari

Gripa aviara diagnosticata in judetul Teleorman

Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala a confirmat prezenta virusului gripei aviare H5N1 in probele prelevate de la o pasare dintr-o gospodarie cu un efectiv de 120 de pasari (40 curci, 45 de gaste, 10 rate, 25 de gaini) din localitatea Tiganesti, judetul Teleorman. Mai multe>>

Grupul ungar Hodler Capital a incheiat un joint venture cu producatorul roman de carne de pasare Oprea Avi Com

16-03-2023 Pasari

Grupul ungar Hodler Capital a incheiat un joint venture cu producatorul roman de carne de pasare Oprea Avi Com

O echipa de avocati specializati in fuziuni si achizitii a D&B David si Baias, societatea de avocatura corespondenta PwC in Romania, a asistat Hodler Asset Management, care face parte din Hodler Capital, un holding de investitii in industria agricola si alimentara, cu sediul in Ungaria, in incheierea unui joint venture cu producatorul roman de carne de pasare Oprea Avi Com. Mai multe>>

„Green Behaviour – Clean Life” - Proiectul care promoveaza importanta protectiei mediului in sectorul avicol

01-02-2023 Pasari

„Green Behaviour – Clean Life” - Proiectul care promoveaza importanta protectiei mediului in sectorul avicol

Coordonatorul Celiz International Center din Romania si partenerul IVI din Italia si-au unit fortele pentru a implementa proiectul Erasmus+ „Green Behavior - Clean Life”, un proiect care vizeaza promovarea constientizarii aspectelor legate de protectia mediului in randul antreprenorilor din domeniul avicol. In conditiile in care schimbarile climatice devin o problema din ce in ce mai presanta, proiectul incearca sa incurajeze practicile si comportamentul sustenabil in aceasta industrie si nu num... Mai multe>>

Caz de gripa aviara confirmat la o lebada de vara in judetul Calarasi

18-11-2021 Pasari

Caz de gripa aviara confirmat la o lebada de vara in judetul Calarasi

In luna octombrie 2021, a inceput un nou sezon epidemic al virusului HPAI produs de catre pasarile salbatice migratoare. DSVSA Calarasi a fost notificata telefonic despre prezenta in localitatea Postavari, pe malul Lacului Postavari, de pe raza fondului cinegetic 20 Frumusani, comuna Frumusani, a unui cadavru de lebada. Mai multe>>

ANSVSA controleaza carnea de pasare si a ouale provenite din Polonia

28-10-2021 Pasari

ANSVSA controleaza carnea de pasare si a ouale provenite din Polonia

Actiunea a fost decisa ca urmare a numarului mare de notificari de alerta, primite in ultima perioada prin Sistemul Rapid de Alerta pentru Alimente si Furaje (SRAAF), privind comercializarea pe teritoriul Romaniei a unor loturi de carne de pasare, provenite din Polonia, in care s-a identificat Salmonella enteritidis si/sau Salmonella typhimurium, serotipuri cu un grad ridicat de risc pentru sanatatea consumatorilor. Mai multe>>

Focarele de gripa aviara din jud. Mures si Harghita au fost stinse, iar restrictiile au fost ridicate

24-06-2021 Pasari

Focarele de gripa aviara din jud. Mures si Harghita au fost stinse, iar restrictiile au fost ridicate

In perioada 11-14 iunie au fost stinse focarele de gripa aviara care au evoluat in localitatile Ungheni, Cozma, Santana, Grebenisu de Campie din judetul Mures si Cristuru Secuiesc din judetul Harghita. Odata cu stingerea focarelor de gripa aviara au fost ridicate restrictiile de circulatie a persoanelor, a animalelor si a mijloacelor de transport pentru zonele de protectie (raza de 3 km in jurul focarului) si de supraveghere (raza de 10 km in jurul focarului). Mai multe>>

Oportunitatea de export pentru carnea de pui/pasare in Statul Qatar

12-05-2021 Pasari

Oportunitatea de export pentru carnea de pui/pasare in Statul Qatar

In data de 26 aprilie a.c., Ambasada Romaniei in Statul Qatar a fost contactata de catre reprezentatii companiei Qatar Airways Catering Company (QACC), companie care ofera servicii exclusive de catering catre Qatar Airways si alte companii aeriene care deservesc Aeroportul International Hamad din Doha, privind oportunitatea de a incheia colaborari comerciale cu producatori de carne de pasare din Romania. Mai multe>>

Bolile aparatului circulator la pasari mici

10-05-2021 Pasari

Bolile aparatului circulator la pasari mici

Aparatul circulator al pasarii este constituit din cord, organul care asigura circulatia sanguina in corp vase (artere, vene) si sange partea lichida. Importanta cordului in circulatia sanguina a pasarii rezulta si din greutatea organului care reprezinta 10% din cea corporala. La unele specii de pasari-colibri ajunge la 20%. Mai multe>>

Masuri dispuse la nivel national pentru a preveni raspandirea gripei aviare

08-05-2021 Pasari

Masuri dispuse la nivel national pentru a preveni raspandirea gripei aviare

La solicitarea Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, in seara zilei de 7 mai 2021 s-a intrunit Comitetul National pentru Situatii de Urgenta – Centrul National de Combatere a bolilor pentru adoptarea unor noi masuri in contextul diagnosticarii virusului gripei aviare la pasarile dintr-o exploatatie comerciala de pasari din localitatea Ungheni, judetul Mures. Mai multe>>

265.000 de oua contaminate cu Salmonella oprite de la comercializare de inspectorii ANSVSA

30-04-2021 Pasari

265.000 de oua contaminate cu Salmonella oprite de la comercializare de inspectorii ANSVSA

Ca urmare a controalelor inspectorilor Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) realizate in cadrul programului de control al salmonelozelor zoonotice (transmisibile de la animale la om), a fost oprit de la comercializare un lot de 265.000 de oua, contaminate cu Salmonella enteridis. Mai multe>>