Afaceri cu struti in Romania

-strutii-si-eolienele-76817Vaceslav Suraki a deschis ferma de struti in anul 2005, cu o investitie de 30.000 de dolari, care a fost amortizata in primii doi ani de la deschidere. Acesta a marturisit ca a ales strutul pentru calitatile carnii.

 

 

 

Carnea de strut este considerata ca fiind una din cele mai sanatoase carnuri, avand un continut foarte scazut in grasimi si calorii in comparatie cu carnea de porc, vaca, pui sau curcan, odata cu un continut bogat de proteine si fier. De asemenea carnea de strut este cunoscuta datorita continutului mic de colesterol fiind o alternativa excelenta pentru toate acele persoane consumatoare de carne rosie dar care sunt ingrijotate de nivelul ridicat de grasime din dieta lor.

Veceslav Surachi a explicat ca valoarea investitiei este unul din principalii factori de decizie atunci cand deschizi o ferma de struti, insa nevoile pasarilor nu sunt deosebite. “Sunt niste animale extraordinare ce se pot adapta usor atat la climat, cat si la alte conditii”, a spus directorul executiv.

Strutii prefera tarcuri spatioase, insa crescatorii trebuie sa ia in calcul faptul ca tarcurile prea mari pot salbatici strutii, devenind dificil de controlat. De asemenea, ouale vor fi mai dificil de gasit si colectat. Se recomanda o dimensiune a tarcului pentru o pereche de struti de aproximativ 1.000 metri patrati. Strutii sunt impartiti in functie de grupele de varsta, iar tinerii adulti pot fi separati, la randul lor, in functie de sex. Tarcurile trebuie sa fie situate pe un sol nisipos, cu canalizare separata de cea a cladirilor, si cu un adapost pentru vreme nefavorabila. Culoarele si portitele de legatura intre tarcuri sunt foarte utile pentru a separa cu usurinta pasarile, pentru deplasarea personalului, si pentru accesul echipamentului. Este important ca ferma sa fie construita departe de sursele de zgomot (trafic, orase etc.).

Fermierul va avea nevoie de camera de stocare a oualor, camera de fixare (ouale sunt plasate in incubator, verificate cu lampa cu UV, cantarite), camera de clocire, incubator, camera utilitara (pentru curatare), camera de stocare pentru hrana, pene, unelte si echipamente, si, eventual, de o camera pentru generator si combustibil.

Cresterea strutilor se structureaza in patru faze principale: reproductie, incubare, cresterea puilor si ingrasarea strutilor tineri in vederea sacrificarii.

Capacitatea de depunere a oualor este influentata de interesul cuplului de struti reproducatori relativ la imperechere. Specialistii recomanda asigurarea selectiei naturale a cuplurilor si punerea la dispozitie a unui spatiu corect dimensionat pentru o familie de struti – de cel putin 10 x 50m.

Romania are resursa de teren arabil, de foarte buna calitate, care nu este exploatat”, povesteste directorul Suraki despre disponibilitatea spatiilor si terenurilor de cultivare.

Formarea unui ou de strut dureaza cca. 48 ore, in consecinta depunerea oualor are loc o data la doua zile. Perioadele de depunere neintrerupta a oualor, de cca. 2-3 saptamani, alterneaza cu perioadele de pauza, de alte 2-3 saptamani, timp in care organismul femelei de strut isi reface provizia de elemente chimice – in special calciu, necesare formarii urmatoarelor oua.

Pentru a incepe o mica afacere cu struti, e nevoie cam de 20 de pui de o zi, pe care sa ii cresteti timp de 1 an pentru a ajunge la varsta si greutatea optima de abatorizare. La varsta de abatorizare, strutul are in jur de 100 kg, dar poate ajunge chiar la 150 kg”, explica oficialul Suraki.

Pentru a avea un flux de productie de struti – pui, este nevoie de reproducatori. Pentru o ferma mica, trei familii de reproducatori pot furniza un flux de pui. O pereche de reproducatori buni depun in jur de 100 – 110 oua pe sezon. Din ouale depuse, 80% sunt fertile, iar din cele fertile ies pui in proportie de 75 – 80% “, a completat Veceslav Suraki.

Fermierii spun ca, pentru un randament maxim, hrana strutilor trebuie sa fie cat mai naturala. În ciuda marimii sale, strutul este una dintre cele mai “economice” pasari, avand nevoie de o cantitate de hrana care se situeaza in jurul a doua sau trei kilograme pe zi, spun fermierii. Psihologia acestei pasari si particularitatile sale anatomice cer un amestec special, bine proportionat de ingrediente, iar hrana pentru puii de o zi, foarte bogata in proteine, nu este recomnadata, deoarece poate genera tulburari digestive, care afecteaza randamentul de crestere al strutului, de 3,5:1. Considerand ca strutului i se administreaza, in medie, aproximativ doua kilograme de hrana pe zi, fermierii europeni au ajuns la concluzia ca, pentru a-l aduce la greutatea de sacrificare, de 100 kilograme, un strut va consuma aproximativ 350 kilograme de hrana.

Ouale sunt cautate pentru incubare, decor si incondeiere. Ouale infertile se pot folosi si pentru consum, 1 ou de strut fiind echivalentul a aproximativ 24 oua gaina. Pielea de strut este un produs foarte popular pentru confectionarea de cizme, haine si tapiterii. Un strut adult poate produce 1.5 mp piele, iar din aceasta se pot confectiona pana la 4 perechi de cizme. Penele de strut pot fi stranse o data pe an si sunt utilizate pentru o varietate intreaga de produse, inclusiv pentru pamatufuri de praf. Penele sunt utilizate in industrie din ce in ce mai mult, in principal pentru proprietatile antistatice, dar si pentru faptul ca au un continut foarte mic de grasime in ele.

Acum ajungem la circa 2.000 de kilograme pe luna, iar in lunile cu sarbatori am ajuns chiar la cinci tone. Am crescut vanzarile atat extensiv (geografic), cat si intensiv (pe punctul de desfacere), a explicat acesta.

Macelariile din cadrul supermarketurilor si industria HORECA sunt principalele piete de desfacere ale companiei Suraki, care isi propune pentru anul in curs triplarea productiei, mai ales ca gradul de cunoastere a carnii de strut din partea romanilor a crescut, a spus directorul executiv, citand studii interne.

 

 

IMAGINI VIDEO >>

 

Noutati

Grupul de firme Safir este unul dintre cei mai importanti angajatori locali din regiunea Moldovei

01-11-2023 Pasari

Grupul de firme Safir este unul dintre cei mai importanti angajatori locali din regiunea Moldovei

Cu un numar impresionant de 767 de angajati activi, grupul de firme Familia Safir demonstreaza angajament pentru dezvoltarea comunitatii din judetele din regiunea Moldovei. Aproximativ 80% dintre angajatii grupului de firme sunt din judetul Vaslui si ocupa diferite roluri in cele sapte ferme, trei fabrici (de produse semipreparate si preparate, nutreturi combinate si fainuri proteice), un abator, magazine proprii, o rotiserie, precum si in departamentele suport care deservesc aceste divizii. Mai multe>>

Gripa aviara diagnosticata in judetul Teleorman

28-10-2023 Pasari

Gripa aviara diagnosticata in judetul Teleorman

Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala a confirmat prezenta virusului gripei aviare H5N1 in probele prelevate de la o pasare dintr-o gospodarie cu un efectiv de 120 de pasari (40 curci, 45 de gaste, 10 rate, 25 de gaini) din localitatea Tiganesti, judetul Teleorman. Mai multe>>

Grupul ungar Hodler Capital a incheiat un joint venture cu producatorul roman de carne de pasare Oprea Avi Com

16-03-2023 Pasari

Grupul ungar Hodler Capital a incheiat un joint venture cu producatorul roman de carne de pasare Oprea Avi Com

O echipa de avocati specializati in fuziuni si achizitii a D&B David si Baias, societatea de avocatura corespondenta PwC in Romania, a asistat Hodler Asset Management, care face parte din Hodler Capital, un holding de investitii in industria agricola si alimentara, cu sediul in Ungaria, in incheierea unui joint venture cu producatorul roman de carne de pasare Oprea Avi Com. Mai multe>>

„Green Behaviour – Clean Life” - Proiectul care promoveaza importanta protectiei mediului in sectorul avicol

01-02-2023 Pasari

„Green Behaviour – Clean Life” - Proiectul care promoveaza importanta protectiei mediului in sectorul avicol

Coordonatorul Celiz International Center din Romania si partenerul IVI din Italia si-au unit fortele pentru a implementa proiectul Erasmus+ „Green Behavior - Clean Life”, un proiect care vizeaza promovarea constientizarii aspectelor legate de protectia mediului in randul antreprenorilor din domeniul avicol. In conditiile in care schimbarile climatice devin o problema din ce in ce mai presanta, proiectul incearca sa incurajeze practicile si comportamentul sustenabil in aceasta industrie si nu num... Mai multe>>

Caz de gripa aviara confirmat la o lebada de vara in judetul Calarasi

18-11-2021 Pasari

Caz de gripa aviara confirmat la o lebada de vara in judetul Calarasi

In luna octombrie 2021, a inceput un nou sezon epidemic al virusului HPAI produs de catre pasarile salbatice migratoare. DSVSA Calarasi a fost notificata telefonic despre prezenta in localitatea Postavari, pe malul Lacului Postavari, de pe raza fondului cinegetic 20 Frumusani, comuna Frumusani, a unui cadavru de lebada. Mai multe>>

ANSVSA controleaza carnea de pasare si a ouale provenite din Polonia

28-10-2021 Pasari

ANSVSA controleaza carnea de pasare si a ouale provenite din Polonia

Actiunea a fost decisa ca urmare a numarului mare de notificari de alerta, primite in ultima perioada prin Sistemul Rapid de Alerta pentru Alimente si Furaje (SRAAF), privind comercializarea pe teritoriul Romaniei a unor loturi de carne de pasare, provenite din Polonia, in care s-a identificat Salmonella enteritidis si/sau Salmonella typhimurium, serotipuri cu un grad ridicat de risc pentru sanatatea consumatorilor. Mai multe>>

Focarele de gripa aviara din jud. Mures si Harghita au fost stinse, iar restrictiile au fost ridicate

24-06-2021 Pasari

Focarele de gripa aviara din jud. Mures si Harghita au fost stinse, iar restrictiile au fost ridicate

In perioada 11-14 iunie au fost stinse focarele de gripa aviara care au evoluat in localitatile Ungheni, Cozma, Santana, Grebenisu de Campie din judetul Mures si Cristuru Secuiesc din judetul Harghita. Odata cu stingerea focarelor de gripa aviara au fost ridicate restrictiile de circulatie a persoanelor, a animalelor si a mijloacelor de transport pentru zonele de protectie (raza de 3 km in jurul focarului) si de supraveghere (raza de 10 km in jurul focarului). Mai multe>>

Oportunitatea de export pentru carnea de pui/pasare in Statul Qatar

12-05-2021 Pasari

Oportunitatea de export pentru carnea de pui/pasare in Statul Qatar

In data de 26 aprilie a.c., Ambasada Romaniei in Statul Qatar a fost contactata de catre reprezentatii companiei Qatar Airways Catering Company (QACC), companie care ofera servicii exclusive de catering catre Qatar Airways si alte companii aeriene care deservesc Aeroportul International Hamad din Doha, privind oportunitatea de a incheia colaborari comerciale cu producatori de carne de pasare din Romania. Mai multe>>

Bolile aparatului circulator la pasari mici

10-05-2021 Pasari

Bolile aparatului circulator la pasari mici

Aparatul circulator al pasarii este constituit din cord, organul care asigura circulatia sanguina in corp vase (artere, vene) si sange partea lichida. Importanta cordului in circulatia sanguina a pasarii rezulta si din greutatea organului care reprezinta 10% din cea corporala. La unele specii de pasari-colibri ajunge la 20%. Mai multe>>

Masuri dispuse la nivel national pentru a preveni raspandirea gripei aviare

08-05-2021 Pasari

Masuri dispuse la nivel national pentru a preveni raspandirea gripei aviare

La solicitarea Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, in seara zilei de 7 mai 2021 s-a intrunit Comitetul National pentru Situatii de Urgenta – Centrul National de Combatere a bolilor pentru adoptarea unor noi masuri in contextul diagnosticarii virusului gripei aviare la pasarile dintr-o exploatatie comerciala de pasari din localitatea Ungheni, judetul Mures. Mai multe>>

265.000 de oua contaminate cu Salmonella oprite de la comercializare de inspectorii ANSVSA

30-04-2021 Pasari

265.000 de oua contaminate cu Salmonella oprite de la comercializare de inspectorii ANSVSA

Ca urmare a controalelor inspectorilor Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) realizate in cadrul programului de control al salmonelozelor zoonotice (transmisibile de la animale la om), a fost oprit de la comercializare un lot de 265.000 de oua, contaminate cu Salmonella enteridis. Mai multe>>