Supravegherea si prevenirea Rabiei in zona silvatica

Rabie vulpeRabia (Turbarea) este in atentia serviciilor veterinare din Romania si din Uniunea Europeana, avand la baza motive de ordin social si economic, fiind intocmite in acest sens programe nationale si judetene de prevenire si combatere a bolii, unele actiuni fiind cofinantate din fonduri UE (respectiv vaccinarea antirabica la vulpe).

 

 

Tinand cont ca in difuzarea rabiei, un rol activ il au, animalele carnivore domestice (cainele si pisica) si salbatice, in mod cu totul special vulpea, care reprezinta un rezervor important al virusului rabic, precum si faptul ca aceasta boala reprezinta un pericol pentru sanatatea omului, anual sunt efectuate campanii de vaccinare antirabica atat la animalele domestice cat si la animale carnivore salbatice avand in vedere expertiza anilor precedenti care confirma ca Rabia poate fi eradicata cu succes din populatia de animale salbatice numai prin vaccinarea orala a vulpilor.

In judetul Sibiu, pentru implementarea programul de prevenire si combatere a Rabiei (parte componenta a programului national) s-a urmarit si in acest an efectuarea actiunilor stabilite pe etape de desfasurare, actiuni coordonate de personalul de specialitate din cadrul Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Sibiu in colaborare cu A.J.V.P.S. Directia Silvica Judeteana, responsabilii Fondurilor de vanatoare private, Directia de Sanatate Publica si proprietarii de animale, actiuni care au fost directionate, prioritar, pe supravegherea bolii prin examene de laborator efectuate din probele recoltate de la animale moarte sau suspecte de boala, prin masuri de profilaxie generala si prin vaccinarea preventiva a animalelor receptive.

In urma inventarierii efectivelor de animale salbatice care vietuiesc pe teritoriul a 46 fonduri de vanatoare inregistrate in judetul Sibiu, din care 6 sunt administrate de Directia Silvica, 12 de A.J.V.P.S. si 28 fonduri private cu o suprafata totala de 5.217 km2, s-au estimat 1.813 vulpi, 553 pisici salbatice, 121 rasi, 273 lupi si 393 ursi, animale receptive si totodata vectori ai virusului prin muscarea altor animale sau oameni, in situatia cand sunt bolnave de rabie.

Pentru protectia acestor specii de animale si in mod prioritar a vulpilor, in cursul acestui an se organizeaza doua campanii de vaccinare in mediul silvatic de pe teritoriul judetului Sibiu prin administrarea aeriana si manuala a momelilor cu vaccin, in cursul lunilor calendaristice iunie si noiembrie, pe intreaga suprafata a fondurilor de vanatoare.

Administrarea aeriana a vaccinului in judetul Sibiu, actiune organizata de A.N.S.V.S.A s-a desfasurat in zilele 4 si 5 iulie prin distribuirea, conform programului stabilit de autoritatea centrala, a 20 de momeli vaccinale / km2, din avion, respectandu-se regimul meteorologic, densitatea de distribuire si rutele de zbor stabilite de catre specialisti, actiune prin care se asigura:

    • imprastierea uniforma a momelilor vaccinale;
    • administrarea acestora in zone de teren inaccesibile omului;
    • eficienta semnificativa comparativ cu distributia manuala;
    • posibila eficienta pentru toate animalelor salbatice receptive.


Administrarea manuala a momelilor vaccinale s-a realizeaza de catre reprezentantii fondurilor de vanatoare impreuna cu personalul de specialitate din cadrul D.S.V.S.A. Sibiu, prin amplasarea in perioada 14 - 25 iunie, a 1.384 de momeli vaccinale in zonele rabigene, la vizuina, sau alte locasuri populate cu animale receptive, in jurul localitatilor, a raurilor Olt, Tarnava, Valea Hardibaciului, Cibin, a lacurilor si a barajelor, fiind evitate distribuirea vaccinului pe teritorii locuite, in apa, pe drumuri publice sau in apropierea spatiilor locuite din cadrul zonelor vizate.


Incepand cu data de 25 august 2013, respectiv la 45 de zile de la distribuirea momelilor cu vaccin antirabic, in fondurile de vanatoare in care s-a efectuat imunizarea vulpilor, se vor efectua vanatori de control, 4 vulpi la 100 Km2 (pentru aceasta prima etapa sunt prevazute a fi impuscate 120 vulpi) actiune organizata de Directia Silvica Sibiu, A.J.P.V.S. Sibiu si responsabilii fondurilor de vanatoare private in conformitate cu prevederile H.G. nr. 55 / 2008 (Programului strategic privind supravegherea, controlul si eradicarea turbarii la vulpe in Romania), cu modificarile si completarile ulterioare si a cotelor, aprobate anual de autoritatea competenta, privind recolta pentru speciile de mamifere, altele decat cerb comun, cerb lopatar, caprior, capra neagra si muflon si de pasari admise la vanatoare.

Vulpile impuscate vor fi transportate la laboratorul de diagnostic din cadrul D.S.V.S.A. Sibiu, unde vor fi examinate pentru diagnosticul Rabiei, urmand ca probele cu rezultate negative sa fie transmise la I.D.S.A. Bucuresti, unde se vor efectua examenele de specialitate pentru evaluarea eficientei vaccinari antirabice la vulpi (prezenta Markerului existent in vaccin) in probele recoltate.

D.S.V.S.A. Sibiu v-a achita 50 de lei/proba, care reprezinta contravaloarea fiecarei vulpe vanata si afluita la laboratorul din cadrul D.S.V.S.A. Sibiu.

Personalul care manipuleaza probele recoltate va purta echipament individual de protectie la care se adauga masca de unica folosinta, ochelari de protectie, manusi chirurgicale etc.

Transportul probelor se efectueaza in containere, etichetate cu mentiunea 'PROBE BIOLOGICE CU RISC MARE DE CONTAMINARE - ATENTIE RABIE'.

Probele vor fi insotite de o nota de insotire, pe care trebuie mentionat:

    • fondul de vanatoare;
    • data recoltarii;
    • data vaccinarii;
    • vaccinul utilizat.


Incidenta cazurilor, de Rabie, in ultimii ani, in judetul Sibiu a avut o scadere semnificativa, respectiv de la 89 de animale diagnosticate in anul 2008 (din care 78 de vulpi) la 18 cazuri in 2012 (din care 16 vulpi) si la 6 cazuri in acest an, in principal ca rezultat a actiunilor intreprinse de personalul sanitar veterinar, personalul de specialitate din cadrul Directiei Silvice, din cadrul A.J.V.P.S si a proprietarilor de carnasiere, prin supravegherea clinica a animalelor receptive, prin limitarea circulatiei necontrolate a animalelor, dar in mod evident si prin actiuni de vaccinare anuala, sau de necesitate, a animalelor domestice si salbatice (vaccinare aeriana si manuala a vulpilor efectuata in anii 2009, 2011, 2012 si 2013).


Consideram ca in contextul eficientei actiunilor efectuate din programul de prevenire si combatere a Rabiei la vulpe, precum si organizarea campaniei de vanatoare a vulpilor planificate pentru examene de laborator, de catre autoritatile judetene implicate (serviciile veterinare, Directia Silvica, A.J.V.P.S. Sibiu si responsabilii fondurilor de vanatoare private) trebuie sa imprime profesionalism si responsabilitate, pentru ca in judetul nostru incidenta Rabiei la speciile receptive sa fie cat mai scazuta.


Dr. Pentea Ioan

D.S.V.S.A. Sibiu

 

Noutati

Inteligență Artificială pentru o agricultură de precizie într-o fermă zootehnică

26-10-2023 Zootehnie

Inteligență Artificială pentru o agricultură de precizie într-o fermă zootehnică

Pentru gestionarea eficientă a unei ferme în zootehnie, ai nevoie de un șef/manager de fermă, care coordonează activitățile zilnice ale fermei, gestionează bunăstarea animalelor, supraveghează resursele și implementează protocoale asigurându-se de buna funcționare a fermei. Mai multe>>

Tehnici de reparare a fracturilor la animale mici (Atlas cu ilustratii in acuarela)

13-06-2023 Carti - Medicina veterinara

Tehnici de reparare a fracturilor la animale mici (Atlas cu ilustratii in acuarela)

USAMV Cluj-Napoca este onorata sa anunte o lansare editoriala in premiera, volumul intitulat Abordari vechi si noi si tehnici pentru repararea fracturilor la animale mici (Un atlas original in acuarela) / Old and new approaches and tehniques for fracture repair in small animals (An original watercolor atlas), publicat de Editura AcademicPres, a universitatii. Volumul este un veritabil atlas, care contine 444 pagini, cu 527 figuri color, pagini de hartie cretata cusute si coperta cartonata, ... Mai multe>>

Prevenirea imbolnavirilor la animale in perioada cu temperaturi scazute

07-02-2023 Sanitar / veterinar

Prevenirea imbolnavirilor la animale in perioada cu temperaturi scazute

Ninsorile si temperaturile scazute din perioada de iarna pot afecta starea fiziologica si de sanatate a efectivelor de animale care sunt crescute in exploatatiile comerciale sau in gospodariile ale populatiei in situatia in care nu sunt respectate normelor de protectie si bunastare, prin care sa se asigure toate conditiile impuse in aceasta perioada si care se refera la biosecuritate, adapostire, hranire, ingrijire, exploatare, transportul la alte locatii. Mai multe>>

ALTIUS – Petmart: Lider al pietei farma veterinare preia un mare jucator din online

16-11-2022 Produse si servicii sanitar veterinare

ALTIUS – Petmart: Lider al pietei farma veterinare preia un mare jucator din online

Doi dintre cei mai importanti jucatori din piata produselor pentru animale si-au unit fortele pentru a dezvolta noi sinergii in cadrul unui proiect care va aduce beneficii importante pentru lumea veterinara si proprietarii animalelor de companie. Compania ALTIUS, lider in piata de furnizare si distributie a produselor de hrana si medicamentelor veterinare a preluat controlul Petmart Online SRL, la randul sau lider pe segmentul distribuitorilor online de produse pentru animale. Mai multe>>

Pregatirea si ingrijirea animalelor pentru perioada de iarna

08-11-2022 Zootehnie

Pregatirea si ingrijirea animalelor pentru perioada de iarna

Apropierea anotimpului de iarna si totodata trecerea treptata a unor specii de animale (bovine, ovine, caprine si cabaline) la sistemul de crestere si exploatare in stabulatie permanenta, impune crescatorilor de animale si pasari, sa intreprinda si sa realizeze din timp o serie de actiuni si lucrari prin care sa se protejeze starea fiziologica si de sanatate a efectivelor care sunt crescute in exploatatiile comerciale sau in exploatatiile nonprofesionale din gospodariile populatiei. Mai multe>>

Vet Expert, brandul nr 1 in recomandarea medicilor veterinari

04-11-2022 Produse si servicii sanitar veterinare

Vet Expert, brandul nr 1 in recomandarea medicilor veterinari

Vet Expert este un pionier in crearea de solutii inovatoare care sprijina sanatatea animalelor - sunt primii din lume care au adaptat capsula Twist-Off la produsele veterinare pentru animale de companie. Sa oferi un supliment unui animal de companie nu a fost niciodata atat de usor si de gustos! Specialistii Vet Expert au creat prima linie de diete veterinare pentru caini si pisici in Polonia, ale caror compozitii unice ajuta chiar si pe cei mai pretentiosi pacienti sa se recupereze. Mai multe>>

Roboti si inteligenta artificiala in fermele zootehnice. Flextim Industry prezinta ultimele noutati pentru fermele de suine si pasari

26-10-2022 Zootehnie

Roboti si inteligenta artificiala in fermele zootehnice. Flextim Industry prezinta ultimele noutati pentru fermele de suine si pasari

Robotizarea in agricultura este mult mai aproape decat credem. Utilizarea robotilor si inteligenta artificiala ofera solutii viabile pentru cresterea sustenabilitatii fermelor zootehnice si imbunatatirea calitatii productiei din ferme, dar si pentru lipsa fortei de munca din agricultura. La fel ca si in alte domenii, robotii vor asigura viitorul si sustenabilitatea zootehniei romanesti. Mai multe>>

Consultatie veterinara online: 3 aspecte de stiut

04-08-2022 Produse si servicii sanitar veterinare

Consultatie veterinara online: 3 aspecte de stiut

Odata cu evolutia pandemiei de coronavirus, au luat nastere numeroase practici care sa le permita oamenilor sa beneficieze de o gama larga de servicii de la distanta. Printre acestea, se numara si telemedicina. Astfel, oricine poate primi oricand opinii medicale avizate fara sa fie nevoie sa se deplaseze la un cabinet. Din fericire, astfel de servicii sunt disponibile si pentru animale, numeroase clinici veterinare oferind optiunea consultatiilor online. Mai multe>>

ANSVSA verifica farmaciile si punctele farmaceutice veterinare

20-07-2022 Farmacii veterinare

ANSVSA verifica farmaciile si punctele farmaceutice veterinare

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), prin Directiile Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, a verificat respectarea prevederilor legale privind comercializarea cu amanuntul a produselor medicinale veterinare. In cadrul acestor actiuni de control au fost verificate 1.452 farmacii veterinare si 198 de puncte farmaceutice veterinare. Mai multe>>

Conditii de comercializare si utilizare a produselor medicinale veterinare si furajelor complementare/speciale

30-06-2022 Produse si servicii sanitar veterinare

Conditii de comercializare si utilizare a produselor medicinale veterinare si furajelor complementare/speciale

In Romania, pot fi comercializate doar produsele medicinale veterinare autorizate pentru comercializare, in conformitate cu prevederile Regulamentului (UE) 2019/6 al Parlamentului European si al Consiliului din 11 decembrie 2018 privind produsele medicinale veterinare si de abrogare a Directivei 2001/82/CE. Mai multe>>

Federatia Europena de Zootehnie incurajeaza fermierii romani sa devina membri ai organizatiei

24-02-2022 Zootehnie

Federatia Europena de Zootehnie incurajeaza fermierii romani sa devina membri ai organizatiei

In data de 23 februarie 2022, - secretarul de stat al MADR Antal Szabolcs BARABASI a primit vizita presedintei Federatei Europene de Zootehnie (EAAP), Isabel CASASUS. Din Federatie face parte si Romania, prin reprezentatul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prof. dr. Horia Grosu – directorul general al Institutului National de Cercetare Dezvoltare pentru Biologie si Nutritie Animala (INCDBNA) Balotesti. Mai multe>>