Produse, servicii si recomandari sanitar - veterinare

Seminarul romano-olandez pe tema rezistentei la antimicrobiene 'Luptam Impreuna'

utilizarea prudenta a antimicrobienelor in fermele de animaleIn data de 1 noiembrie 2016, la Palatul Parlamentului, a avut loc loc seminarul cu tema 'Rezistenta Antimicrobiana' organizat de catre ANSVSA in colaborare cu Ambasada Olandei. Seminarul s-a dovedit a fi o platforma de dezbatere si schimb de experienta intre specialistii din cele doua tari privind cooperarea dintre autoritati, medici veterinari si fermieri pentru promovarea si aplicarea utilizarii prudente a antimicrobienelor in medicina veterinara.

Mai multe>>

ACEBOP trage un semnal de alarma privind utilizarea profilactica a antibioticelor la animale

Reducerea utilizarii profilactice a antibioticelor la animaleAsociatia Crescatorilor si Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din Romania trage un semnal de alarma privind utilizarea profilactica a antibioticelor la animalele furnizoare de produse alimentare. Esecul multor tari europene in actiunile de stopare a utilizarii excesive a antibioticelor in cresterea animalelor a fost aspru criticat de catre expertii comunitari.

Mai multe>>

Optilit - Solutia dovedita pentru prevenirea si controlul infectiilor si bolilor in fermele de animale

Optilit - prevenirea si controlul infectiilor si bolilor in fermele de bovine ovine caprine porcine si pasariGrajdurile si adaposturile curate previn epidemiile si asigura bunastarea animalelor. Igiena in cadrul fermelor zootehnice, atat a celor de mici dimensiuni cat si a celor de crestere intensiva, este un element cheie pentru prevenirea pierderilor cauzate de boli si epidemii.

Mai multe>>

Activitatea de ecarisare a teritoriului - Reguli pentru implementarea legislatiei

Ecarisarea animalelorO importanta deosebita pentru prevenirea izbucnirii si raspandirii unor boli transmisibile la animale si de la animale la om, ca exemplu, antraxul, E.S.T, botulismul, leptospiroza, tuberculoza, salmonelozele, diverse boli parazitare, o constitue implementarea normelor de ecarisare a teritoriului, care defineste activitatea de colectare a deseurilor de origine animala ce nu sunt destinate consumului uman, in scopul distrugerii, fiind inclusa si depozitarea, manipularea si transportul la unitatea specializata pentru neutralizarea lor in produse stabile biologic, nepericuloase pentru mediul inconjurator, animale sau om.

Mai multe>>

Masuri pentru prevenirea si combaterea zoonozelor

prevenirea zoonozelorZoonozele sunt boli produse de numerosi agenti patogeni ai animalelor, ce se pot transmite de la animale la om, dar si invers. Serviciile sanitare veterinare, au actionat si vor actiona si in viitor cu competenta si fermitate pentru a impune respectarea legislatiei, a normelor tehnice ale Comisiei Europene si a programelor nationale aprobate, prin implementarea masurilor de supraveghere, prevenire si combatere a bolilor transmisibile de la animale la om, respectiv a zoonozelor.

Mai multe>>

Personalul sanitar veterinar sprijina afacerile in domeniul cresterii si procesarii animalelor

Sprijin sanitar-veterinar pentru afaceri in cresterea si procesarea bovinelor porcinelor ovinelor caprinelor pasarilor albinelor si animalelor de blanaProfesia veterinara este pusa in slujba asigurarii sanatatii si potentialului animalelor aducatoare de venituri, in serviciul detinatorilor de animale, cu implicare in prevenirea transmiterii de boli la animale si de la animale la om, siguranta alimentelor destinate consumului uman, salubritatea furajelor pentru animale si protectia mediului, actiuni care se regasesc in cerintele sociale si care in final asigura sanatatea publica. In acest context, personalul din reteaua sanitara veterinara sprijina util si eficient investitorii din acest domeniu de activitate, prin:

Mai multe>>

Intalnire de lucru pe tema cresterii ovinelor/caprinelor si a subventiilor in zootehnie

Sprijinire crescatori ovine-caprine - subventii zootehnieIeri, 7 iunie 2016, la sediul MADR, a avut loc o intalnire de lucru in care s-a discutat plata subventiilor in zootehnie, neimpozitarea subventiilor acordate fermierilor, stabilirea unor puncte de sacrificare locale si a unor abatoare mobile, simplificarea legislatiei identificarii animalelor, posibilitatea ca fermierii sa-si aleaga singuri medicii prestatori de servicii veterinare, inlesnirea de catre ANSVSA a exportului de animale prin acordarea certificatelor veterinare, intensificarea exportului de ovine in tarile din Orientul Mijlociu, etc.

Mai multe>>

Actiuni specifice ale serviciilor sanitare veterinare

Servicii sanitar-veterinare in sprijinul fermierilor si autoritatiilor localeApararea sanatatii animalelor, protectia si bunastarea animalelor, prevenirea transmiterii de boli la animale si de la animale la om, siguranta alimentelor destinate consumului uman, salubritatea furajelor pentru animale si protectia mediului, constituie o prioritate a serviciilor sanitare veterinare de stat si private, pusa in slujba asigurarii sanatatii si potentialului economic al animalelor, in serviciul detinatorilor de animale, ca cerinta sociala in care se regasesc toate aceste activitati, tinand cont de oameni, de situatia socio-economica si financiara a momentului.

Mai multe>>

Reducerea consumului de antibiotice pentru animale, votat de Parlamentul European

Reducerea consumului de antibiotice veterinare in cresterea animalelorPentru a lupta impotriva rezistentei tot mai mari a antibioticelor actuale la bacterii, ar trebui restrictionata utilizarea medicamentelor antimicrobiale existente, altele noi urmand a fi dezvoltate. Texul votat joi de Parlamentul European vizeaza propunerea de actualizare a legislatiei UE privind medicamentele veterinare mai sustine si interzicerea tratamentelor colective si preventive ale animalelor, sustinand masuri de stimulare a cercetarii pentru noi medicamente.

Mai multe>>

Actiuni ale serviciilor sanitare veterinare pentru realizarea Programului Strategic in anul 2016

Actiuni ale serviciilor sanitar-veterinare in Programul Strategic 2016Prioritatea serviciilor sanitare veterinare de stat si private, o constituie implementarea legislatiei U.E, transpusa in legislatia nationala, a Programului de Guvernare, prin promovarea politicilor nationale in domeniul sanitar-veterinar, ca strategii pentru apararea sanatatii animalelor, sanatate publica, protectia si bunastarea animalelor, protectia mediului, siguranta alimentelor si monitorizarea crescatorilor de animale si a operatorilor din industria alimentara si nu in ultimul rand protejarea consumatorilor de aceste bunuri.

Mai multe>>

Despre rolul si importanta profesiei de medic veterinar in viata sociala si economica

Medic VeterinarMedicina veterinara ca profesie, indiferent de tara, este pusa in slujba asigurarii sanatatii publice prin intarirea rolului si aportului serviciilor veterinare de stat si private pentru cresterea responsabilitatii, eficientei si contributiei privind promovarea politicilor nationale in domeniul sanitar-veterinar, ca strategii pentru apararea sanatatii animalelor si a oamenilor, asigurarea sigurantei lantului alimentar de la producere la consumator, protectia, bunastarea animalelor si protectia mediului.

Mai multe>>

Proiect legislativ pentru imbunatatirea relatiilor dintre medicii veterinari si fermieri

Legislatie prestari servicii medici veterinariProiectul legii privind organizarea si exercitarea profesiei de medic veterinar, aflat in dezbatere parlamentara aduce o serie de prevederi clare cu privire la asistenta medicala veterinara. Pentru asigurarea asistentei sanitare veterinare, fermierii vor putea sa-si aleaga medicul veterinar incheind prin negociere un contract de prestari servicii cu un cabinet medical veterinar. Serviciile contractate de fermieri pot fi complete cuprinzand consultatiile, diagnosticul si tratamentul afectiunilor, inclusiv asigurarea medicamentelor pentru animalele aflate in proprietate.

Mai multe>>

Actiunile serviciilor sanitare veterinare pentru asigurarea sanatatii animalelor si sigurantei lantului alimentar

Actiuni servicii sanitar-veterinareTrecerea la economia de piata, aplicarea masurilor de reforma in agricultura, consolidarea rapida a proprietatii private asupra animalelor si produselor de origine animala au condus la o diversificare a domeniilor in care se exercita profesiunea de medic veterinar. Ipostaza de stat membru al Uniunii Europeane impune un mod specific de organizare si exercitare a profesiei de medic veterinar in Romania, prin care aceasta activitate sa fie compatibila cu principiile legislatiei Uniunii Europene in domeniu.

Mai multe>>

Comunicarea si relatiile publice in sprijinul Serviciilor sanitar veterinare

actiuni sanitar-veterinareMedicina veterinara ca profesie, indiferent de tara, este pusa in slujba asigurarii sanatatii publice prin intarirea rolului si aportului serviciilor sanitare veterinare de stat si private pentru cresterea responsabilitatii, eficientei si contributiei privind promovarea politicilor nationale in domeniul sanitar-veterinar, ca strategii pentru apararea sanatatii animalelor, asigurarea sigurantei lantului alimentar de la producere la consumator, protectia, bunastarea animalelor si protectia mediului.

Mai multe>>

Finantare nerambursabila pentru medicii veterinari cu activitate in mediul rural prin PNDR 2014-2020

Fonduri nerambursabile PNDR 2014-2020 pentru medici veterinariVa prezentam in continuare Masurile din PNDR 2014 - 2020 prin care AFIR acorda finantare nerambursabila medicilor veterinari care isi desfasoara activitatea in mediul rural. Astfel, in cadrul Masurii 6 - Dezvoltarea Exploatatiilor si a Intreprinderilor au fost identificate urmatoarele sub - masuri, eligibile pentru medicii veterinari:

Mai multe>>

Implicarea serviciilor sanitare veterinare privind calitatea produselor alimentare destinate consumului uman

servicii sanitare veterinare - produse alimentarePrioritatea serviciilor sanitare veterinare de stat si private, o constituie implementarea legislatiei U.E, transpusa in legislatia nationala, a Programului de Guvernare, prin promovarea politicilor nationale in domeniul sanitar-veterinar, ca strategii pentru apararea sanatatii animalelor, sanatate publica, protectia si bunastarea animalelor, protectia mediului, siguranta alimentelor si monitorizarea crescatorilor de animale si a operatorilor din industria alimentara si nu in ultimul rand protejarea consumatorilor de aceste bunuri.

Mai multe>>

Campania nationala de vaccinare impotriva antraxului este in desfasurare

Vaccinare impotriva antraxuluiCampania de vaccinare impotriva antraxului se desfasoara la nivel national. Aceasta campanie are loc o data pe an, inainte ca animalele sa fie scoase la pasunat. Imunizarea se face pentru toate cabalinele, bovinele, caprinele si ovinele, indiferent de sexul animalelor, dupa implinirea varstei de o luna. Vaccinarea este gratuita pentru proprietarii de animale, costul acestei actiuni fiind suportat de la bugetul de stat, in cadrul Programului Strategic.

Mai multe>>

Adunarea Generala a Operatorilor de Insamantari Artificiale la Mures

Reproductie insamantari artificiale bovineProgramul National de Reproductie la Bovine (PNRB) si pregatirea in reproductie si IA s-au aflat printre temele discutate la sfarsitul lunii martie 2015 in cadrul Adunarii Generale a membrilor Organizatiei Nationale de Insamantari Artificiale (O.N.I.A.). La acest eveniment au participat reprezentanti ai prestatorilor de serviciu in domeniul I.A., medici veterinari, ingineri zootehnisti si operatori din peste 20 de judete a tarii, din zona Transilvaniei, Moldova, Banatului si cativa reprezentanti din zona de Sud a tarii.

Mai multe>>

Un tanar hunedorean prospera din exploatarea unui autolaborator veterinar

autolaborator veterinarCu o experienta indelungata in cresterea si ingrijirea animalelor, Ioan Chitic, beneficiarul unui proiect finantat prin Masura 312, a decis sa solicite un sprijin financiar nerambursabil pentru a investi in dezvoltarea serviciilor de insamantare artificiala si toaletaj al animalelor de ferma.

Mai multe>>

Aportul serviciilor veterinare in sprijinul autoritatiilor locale si a operatorilor din domeniul agricol

Servicii sanitar-veterinareApararea sanatatii animalelor, protectia si bunastarea animalelor, prevenirea transmiterii de boli la animale si de la animale la om, siguranta alimentelor de origine animala si de origine vegetala destinata consumului uman, salubritatea furajelor pentru animale si protectia mediului, constituie o problema de stat si o indatorie pentru toti locuitorii tarii.

Mai multe>>

Nou sezon de vaccinari contraceptive pentru caii de la Letea

Vaccinarea cailor de la LeteaVIER PFOTEN anunta reluarea programului de control al reproductiei pentru caii salbaticiti din Grindul Letea, Delta Dunarii, printr-o noua sesiune de vaccinari imuno-contraceptive. In perioada decembrie 2014 — ianuarie 2015, echipa de veterinari specialisti VIER PFOTEN a tranchilizat si vaccinat 22 de iepe si a revaccinat alte 16 din lotul celor 100 de animale imunizate contraceptiv anul trecut.

Mai multe>>

Campania BEUC pentru a reduce antibioticele in randul animalelor de ferma

BEUC antibiotice animale de fermaBEUC demareaza o campanie prin care solicita institutiilor UE sa restrictioneze utilizarea de antibiotice in randul animalelor astfel incat sa fie redusa rezistenta. Campania isi are radacinile in testele organizatiilor membre cu privire la carnea cruda vanduta in 9 tari europene. In timp ce utilizarea de antibiotice pentru stimularea cresterii a fost interzisa in UE in 2006, animalelor le sunt date in continuare antibiotice pentru a preveni imbolnavirea, desi toata turma este sanatoasa.

Mai multe>>

Eurotier - Inovatii in zootehnie 11-14 noiembrie, 2014 - Hanovra, Germania

Targul Eurotier 2014Crescatorii de animale si specialistii in zootehnie din intreaga lume isi dau din nou intalnire la o noua editie a renumitei expozitii EUROTIER, evenimentul-lider mondial in zootehnie, organizat in perioada 11-14 noiembrie de catre Societatea Germana pentru Agricultura (DLG e.V.) in Complexul expozitional din Hanovra, Germania.

Mai multe>>

CE adopta propuneri pentru hrana animalelor cu adaos de medicamente pentru tratarea si prevenirea bolilor la animale

hrana animale cu adaos de medicamenteComisia Europeana a adoptat propuneri privind produsele medicinale de uz veterinar si hrana pentru animale cu adaos de medicamente, pentru a imbunatati sanatatea si bunastarea animalelor, pentru a aborda rezistenta la antimicrobiene (RAM) in UE si a incuraja inovarea.

Mai multe>>

Congresul international AMVAC/RoSAVA 2014

Congres AMVAC 2014Congresul international AMVAC/RoSAVA este un eveniment anual ce sustine calitatea si educatia continua a medicului veterinar si are loc in 11 - 13 Septembrie 2014, la Centrul de Conferinte International Casino Palace Sinaia.

Mai multe>>

Medicul veterinar, mereu alaturi de crescatorii de animale

Medicul veterinarDespre rolul si importanta profesiei de medic veterinar este suficient sa reamintesc aprecierea unor mari oameni de stiinta prin care se mentioneaza ca „Medicul uman salveaza omul, medicul veterinar salveaza omenirea.”

Mai multe>>

Deratizarea in fermele de animale

Deratizare ferme animaleActiunile de deratizare cuprind ansamblul de masuri care au drept scop combaterea rozatoarelor daunatoare. Soarecii si sobolanii sunt rezervoare de infectie si vectorii raspandirii trichinelozei, leptospirozei, brucelozei, febrei aftoase, gastroenteritei virotice, antraxului, rujetului rickettsiozelor, pestei porcine, turbarii, cestodozelor, toxiinfectiilor alimentare, etc.

Mai multe>>

150 de tone de hrana pentru animalele afectate de inundatii, in Serbia si Bosnia

hrana-animalele afectate de inundatiiEchipa de salvare a Vier Pfoten actioneaza de 3 saptamani in zonele inundate din Serbia, ajutand mii de animale afectate de catastrofa si participand la eforturile de prevenire a epidemiilor. Pana in prezent, Vier Pfoten a furnizat peste 150 de tone de hrana pentru 50.000 de animalele de ferma, animalele de companie si cainii fara stapan din regiune.

Mai multe>>

Se implinesc 10 ani de la costituirea ANSVSA

ANSVSA - 10 aniMedicina veterinara ca profesie, indiferent de tara, este pusa in slujba asigurarii sanatatii publice prin intarirea rolului si aportului serviciilor veterinare de stat si private pentru cresterea responsabilitatii, eficientei si contributiei privind promovarea politicilor nationale in domeniul sanitar-veterinar, ca strategii pentru apararea sanatatii animalelor, asigurarea sigurantei lantului alimentar de la producere la consumator, protectia, bunastarea animalelor si protectia mediului.

Mai multe>>

Scaun cu rotile pentru iezi

article-2635754-1E17027600000578-80 634x356Iedul FROSTY, din Australia, are o infectie, insotita de debilitate la membrele din spate, din care cauza nu poate sa mearga.

Mai multe>>

Uleiul de Neem un insecticid ecologic eficient

ulei-de-neem-biovirgin-50-ml- 158 2 1351698909Uleiul este extras din semintele arborelui indian Neem (Azadirachta indica) si este utilizat ca insecticid pentru controlul daunatorilor din gradina.

Mai multe>>

Limitarea infestarii cu capuse

658x0 capusa 1 resizeCapusele, insecte parazite (ectoparaziti), ce populeaza suprafata corpului fiind gasite pe tegumentele mamiferelor, in blana lor, sau pe pielea pasarilor, sunt paraziti hematofagi (se hranesc cu sangele gazdelor pe care le paraziteaza) si se gasesc de obicei in iarba inalta si de acolo trec direct pe tegumente.

Mai multe>>

Noutati

Prevenirea imbolnavirilor la animale si pasari in perioada cu temperaturi scazute

06-01-2017 Sanitar / veterinar

Prevenirea imbolnavirilor la animale si pasari in perioada cu temperaturi scazute

Ninsorile si temperaturile scazute din perioada de iarna, pot afecta starea fiziologica si de sanatate a efectivelor de animale si pasari care sunt crescute in fermele comerciale sau in gospodariile ale populatiei, daca nu sunt respectate normelor de protectie si bunastare, prin care sa se asigure toate conditiile impuse in aceasta perioada si care se refera la biosecuritate, adapostire, hranire, ingrijire, exploatare, transportul la alte locatii. Mai multe>>

Obezitatea la animale

04-12-2016 Sanitar / veterinar

Obezitatea la animale

Obezitatea este o forma de malnutritie intalnita la toate speciile de animale, caracterizata prin prezenta unor depozite excesive de grasime, avand o repartitie uniforma sau localizata. Excesul de lipide stocate in oraganism exercita o actiune nociva asupra aparatului cardiovascular, a aparatului respirator, influenteaza negativ termoreglarea, capacitatea de aparare, activitatea neuroendocrina, productia de lapte, oua, reproductia (reducerea fecunditatii) si capacitatea de adapare (sensibilitate... Mai multe>>

Profilaxia si combaterea rozatoarelor

19-11-2016 Sanitar / veterinar

Profilaxia si combaterea rozatoarelor

Transmiterea si raspandirea unor agenti patogeni (virusuri, bacterii, rickettsii, paraziti) si implicit a unor boli la animale si de la animale la om, sau dintr-un loc in altul, sunt cauzate de contactul cu vectori contaminati, reprezentati de artropode (tantari, muste, gandaci, capuse) dar si de animale, in special de rozatoare (sobolani, soareci, sau alte rozatoare din mediul silvatic). Mai multe>>

Riscul de pesta porcina africana si extinderea focarelor de gripa aviara in Europa

17-11-2016 Sanitar / veterinar

Riscul de pesta porcina africana si extinderea focarelor de gripa aviara in Europa

Mai multe focare mari de pesta porcina africana au fost identificate atat in Rusia, cat si in tarile invecinate, iar subtipul de gripa aviara H5N8 a revenit pe continentul european, fiind detectat la pasari salbatice si domestice din Germania, Austria, Elvetia, Ungaria, Polonia, Tarile de Jos, Danemarca si Croatia. Mai multe>>

Seminarul romano-olandez pe tema rezistentei la antimicrobiene 'Luptam Impreuna'

01-11-2016 Sanitar / veterinar

Seminarul romano-olandez pe tema rezistentei la antimicrobiene 'Luptam Impreuna'

In data de 1 noiembrie 2016, la Palatul Parlamentului, a avut loc loc seminarul cu tema 'Rezistenta Antimicrobiana' organizat de catre ANSVSA in colaborare cu Ambasada Olandei. Seminarul s-a dovedit a fi o platforma de dezbatere si schimb de experienta intre specialistii din cele doua tari privind cooperarea dintre autoritati, medici veterinari si fermieri pentru promovarea si aplicarea utilizarii prudente a antimicrobienelor in medicina veterinara. Mai multe>>

ACEBOP trage un semnal de alarma privind utilizarea profilactica a antibioticelor la animale

20-10-2016 Produse si servicii sanitar veterinare

ACEBOP trage un semnal de alarma privind utilizarea profilactica a antibioticelor la animale

Asociatia Crescatorilor si Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din Romania trage un semnal de alarma privind utilizarea profilactica a antibioticelor la animalele furnizoare de produse alimentare. Esecul multor tari europene in actiunile de stopare a utilizarii excesive a antibioticelor in cresterea animalelor a fost aspru criticat de catre expertii comunitari. Mai multe>>

Recomandari privind pregatirea si ingrijirea animalelor pentru perioada de iarna

17-10-2016 Zootehnie

Recomandari privind pregatirea si ingrijirea animalelor pentru perioada de iarna

Apropierea anotimpului de iarna si totodata trecerea treptata a unor specii de animale (bovine, ovine, caprine si cabaline) la sistemul de crestere si exploatare in stabulatie permanenta, impune crescatorilor de animale si pasari, sa intreprinda si sa realizeze din timp o serie de actiuni care sa protejeze starea fiziologica si de sanatate a efectivelor care sunt crescute in exploatatiile comerciale sau in exploatatiile nonprofesionale din gospodariile populatiei. Mai multe>>

Optilit - Solutia dovedita pentru prevenirea si controlul infectiilor si bolilor in fermele de animale

09-10-2016 Produse si servicii sanitar veterinare

Optilit - Solutia dovedita pentru prevenirea si controlul infectiilor si bolilor in fermele de animale

Grajdurile si adaposturile curate previn epidemiile si asigura bunastarea animalelor. Igiena in cadrul fermelor zootehnice, atat a celor de mici dimensiuni cat si a celor de crestere intensiva, este un element cheie pentru prevenirea pierderilor cauzate de boli si epidemii. Mai multe>>

Ziua Mondiala de Lupta impotriva Rabiei (turbarii)

28-09-2016 Sanitar / veterinar

Ziua Mondiala de Lupta impotriva Rabiei (turbarii)

Anual la 28 septembrie, ca urmare a deciziei Aliantei Mondiale pentru Controlul Rabiei se marcheaza Ziua Mondiala de Lupta impotriva Rabiei (turbarii), avand ca scop de a sensibiliza populatia despre riscul de imbolnavire si de a informa asupra modului de prevenire si a modalitatilor prin care cetatenii si autoritatiile responsabile pot determina eliminarea principalelor surse de rabie la nivel national si global. Mai multe>>

Colegiului Medicilor Veterinari, Filiala judetului Sibiu, la ceas de analiza a activitatii pentru perioada 2013 - 2016

16-09-2016 Cabinete veterinare

Colegiului Medicilor Veterinari, Filiala judetului Sibiu, la ceas de analiza a activitatii pentru perioada 2013 - 2016

Profesiunea de medic veterinar este o profesie liberala si independenta, cu organizare autonoma reglementata, care este organizata si functioneaza in baza principiului autonomiei, in cadrul forului profesional reprezentat de Colegiul Medicilor Veterinari. in acest context medicii veterinari isi propun permanent sa isi organizeze mai bine activitatea, sa raspunda eficient si profesional la solicitarile celui mai apropiat partener, crescatorul de animale. Mai multe>>

Prevenirea si combaterea intepaturilor cauzate de capuse

22-08-2016 Sanitar / veterinar

Prevenirea si combaterea intepaturilor cauzate de capuse

Pentru ca populatia sa detina informatii cu referire la unele date caracteristice acestei specii, despre rolul pe care capusele il au ca vector in transmiterea unor boli grave la oameni si animale, dar si despre implementarea unor actiuni menite sa limiteze prezenta acestor paraziti in zonele favorabile inmultirii lor, precum si de prevenire a infestarii specilor receptive, facem urmatoarele precizari: Mai multe>>