Febra aftoasa

virusfa.jpg
Febra aftoasa nu este prezenta in Uniunea Europeană (ultimul focar a aparut in 2007 in Surrey - Anglia), dar situatia s-a deteriorat in lume, datorita transferurile ilegale de animale, contaminarea accidentala sau deplasarea neasteptata a bolii.

Febra aftoasa este o boala infectioasa de natura virala foarte contagioasa la rumegatoarele paricopitate, suine, elefanti, sobolani, arici. Cabalinele sau omul pot fi purtatori sanatosi de virus.







Etiologie

Agentul etiologic al bolii este un virus (imaginea de sus), lucru atestat pentru prima oara in anul 1897 de medicul si bacteriologul german Friedrich Loeffler (1852-1915). Loeffler a filtrat prin portelan sangele unui animal infectat, iar cu filtratul obtinut infecteaza animale sanatoase, demonstrand caracterul contagios al bolii.

Virusul este de tip ARN si face parte din familia Picornaviridae. Cand virusul vine in contact cu celula-gazda, se fixeaza cu ajutorul receptorilor pe membrana celulara; dupa patrunderea in interiorul celulei se desface invelisul proteic viral, iar ARN-ul viral va modifica codul genetic celular. Celula-gazda va incepe sa sintetizeze material viral, devenind o adevarata fabrica de virusi. In final, membrana celulara se descompune, eliberand virusii produsi, care vor infecta la randul lor alte celule sanatoase.



Caile de transmitere a bolii

In comparatie cu alti agenti infectiosi, unii cerecetatori sunt de parere ca este suficient un singur virus (teoretic) pentru a declansa infectia, ceea ce ar explica gradul mare de contagiozitate a bolii.

Febra aftoasa se transmite, in general, prin contact cu secretii si excretii ale animalelor bolnave sau celor purtătoare de virus (cabaline infectate), vehiculate prin haine, alimente, furaje contaminate.

Pentru impiedicarea extinderii bolii se iau masuri de carantina (izolarea tuturor exemplarelor suspecte de infectie), dezinfectii riguroase, sistarea importului produselor de origine animala din tarile unde a fost declarata boala (declararea bolii fiind obligatorie).

Omul este ferit de pericolul imbolnavirii prin consum de carne infectata, deoarece virusul este inactivat de sucul gastric, insa pagubele produse de boala in domeniul cresterii animalelor sunt imense, in Uniunea Europeana folosindu-se metoda de eradicare „culling” (omorarea efectivului de animale infectate).

In alte tari se aplica, ca masura preventiva, vaccinarea cu un virus inactivat, folosindu-se ca adjuvant hidroxidul de aluminiu. Dezavantajul acestei metode consta in faptul ca animalele purtatoare de virus nu se mai pot deosebi prin metode serologice (determinări de anticorpi) de animalele vaccinate.



Raspandire

Se poate spune ca febra aftoasa este raspandita pe tot globul, caz exceptie fiind Noua Zeelanda, unde pana in prezent nu au fost depistate cazuri de boala. In Australia ultimul caz a fost inregistrat in anul 1872.

Situatia epizootologica (ultimul caz de infectie) pe continentul american: SUA (1929), Canada (1952) si Mexic (1954). In Europa: Norvegia (1952), Finlanda (1959), Suedia (1966), pe cand in Africa si Asia sunt si in prezent cazuri frecvente enzootice de imbolnaviri, de unde boala se poate raspandi sub forma de epizotii sau panzotii.

Perioade mai critice au fost intre anii 1910–1912, 1919–1921, 1937–1939 si 1950–1952. In anul 2001 a izbucnit din nou o enzootie In Marea Britanie, care a determinat apartii sporadice de boala si pe continent. Abia la 12 ianuarie 2002 s-a reusit sistarea bolii.

Cazuri izolate de boala se mai semnaleaza in Africa, Asia si uneori in Europa.




Simptome la bovine

La bovine perioada de incubatie al bolii este de 2 - 7 zile. Boala debuteaza cu stare febrila (cu valori ale temperaturii de 42 °C, care dureaza cca. 3 zile, stare generala alterata, lipsa apetitului, sistarea productiei de lapte, salivatie abundenta, inrosirea si inflamarea mucoasei bucale, botul uscat, incetarea rumegatului.

Faza urmatoare a bolii este semnalata de aparitia aftelor (vezicule) pline, la inceput, cu un lichid clar. Acestea pot apare pe mucoasa bucala, in regiunea interdigitala din regiunea copitei, pe uger. Starea generala se inrautateste, durerea suferita de animal se manifesta prin mentinerea inchisa a gurii, mestecare in gol, paraplegii.

Pe locul aftelor sparte apar ulceratii (eroziuni), care incep apoi sa se inchida. Procesul de vindecare a leziunilor bucale dureaza cca. 14 zile, iar a celor de la nivelul copitei dureaza o luna. Convalescenta poate fi prelungita prin aparitia unor suprainfectii secundare, bacteriene.

Intre timp se pot observa cazuri noi de imbolnavire a animalelor sanatoase din efectiv.

Pe langa formele mai usoare de boala, care au fost descrise, cu un procent de letalitate (mortalitate) de 2 %, exista si forme cu evolutie mai grava, in care mortalitatea atinge 80 %. Aceste forme grave sunt cauzate de un agent infectios mai virulent, miotrop, care cauzeaza miocardite (inflamatia muschiului inimii), mai ales la vitei, la care se constata o mortalitate ridicată, boala avand o evolutie supraacuta, cu exitus in 24 de ore.

Imunitatea fata de tipul de virus care a generat infectia dureaza 12 luni la animelele vindecate. Pericolul mare consta in complicatiile aparute prin suprainfectii bacteriene secundare, ca: mastite cronice (inflamatii ale ugerului), pododermatite cronice (inflamatii ale copitei) sau miocardite cronice, care pot lasa sechele definitive.

Noutati

Inteligență Artificială pentru o agricultură de precizie într-o fermă zootehnică

26-10-2023 Zootehnie

Inteligență Artificială pentru o agricultură de precizie într-o fermă zootehnică

Pentru gestionarea eficientă a unei ferme în zootehnie, ai nevoie de un șef/manager de fermă, care coordonează activitățile zilnice ale fermei, gestionează bunăstarea animalelor, supraveghează resursele și implementează protocoale asigurându-se de buna funcționare a fermei. Mai multe>>

Tehnici de reparare a fracturilor la animale mici (Atlas cu ilustratii in acuarela)

13-06-2023 Carti - Medicina veterinara

Tehnici de reparare a fracturilor la animale mici (Atlas cu ilustratii in acuarela)

USAMV Cluj-Napoca este onorata sa anunte o lansare editoriala in premiera, volumul intitulat Abordari vechi si noi si tehnici pentru repararea fracturilor la animale mici (Un atlas original in acuarela) / Old and new approaches and tehniques for fracture repair in small animals (An original watercolor atlas), publicat de Editura AcademicPres, a universitatii. Volumul este un veritabil atlas, care contine 444 pagini, cu 527 figuri color, pagini de hartie cretata cusute si coperta cartonata, ... Mai multe>>

Prevenirea imbolnavirilor la animale in perioada cu temperaturi scazute

07-02-2023 Sanitar / veterinar

Prevenirea imbolnavirilor la animale in perioada cu temperaturi scazute

Ninsorile si temperaturile scazute din perioada de iarna pot afecta starea fiziologica si de sanatate a efectivelor de animale care sunt crescute in exploatatiile comerciale sau in gospodariile ale populatiei in situatia in care nu sunt respectate normelor de protectie si bunastare, prin care sa se asigure toate conditiile impuse in aceasta perioada si care se refera la biosecuritate, adapostire, hranire, ingrijire, exploatare, transportul la alte locatii. Mai multe>>

ALTIUS – Petmart: Lider al pietei farma veterinare preia un mare jucator din online

16-11-2022 Produse si servicii sanitar veterinare

ALTIUS – Petmart: Lider al pietei farma veterinare preia un mare jucator din online

Doi dintre cei mai importanti jucatori din piata produselor pentru animale si-au unit fortele pentru a dezvolta noi sinergii in cadrul unui proiect care va aduce beneficii importante pentru lumea veterinara si proprietarii animalelor de companie. Compania ALTIUS, lider in piata de furnizare si distributie a produselor de hrana si medicamentelor veterinare a preluat controlul Petmart Online SRL, la randul sau lider pe segmentul distribuitorilor online de produse pentru animale. Mai multe>>

Pregatirea si ingrijirea animalelor pentru perioada de iarna

08-11-2022 Zootehnie

Pregatirea si ingrijirea animalelor pentru perioada de iarna

Apropierea anotimpului de iarna si totodata trecerea treptata a unor specii de animale (bovine, ovine, caprine si cabaline) la sistemul de crestere si exploatare in stabulatie permanenta, impune crescatorilor de animale si pasari, sa intreprinda si sa realizeze din timp o serie de actiuni si lucrari prin care sa se protejeze starea fiziologica si de sanatate a efectivelor care sunt crescute in exploatatiile comerciale sau in exploatatiile nonprofesionale din gospodariile populatiei. Mai multe>>

Vet Expert, brandul nr 1 in recomandarea medicilor veterinari

04-11-2022 Produse si servicii sanitar veterinare

Vet Expert, brandul nr 1 in recomandarea medicilor veterinari

Vet Expert este un pionier in crearea de solutii inovatoare care sprijina sanatatea animalelor - sunt primii din lume care au adaptat capsula Twist-Off la produsele veterinare pentru animale de companie. Sa oferi un supliment unui animal de companie nu a fost niciodata atat de usor si de gustos! Specialistii Vet Expert au creat prima linie de diete veterinare pentru caini si pisici in Polonia, ale caror compozitii unice ajuta chiar si pe cei mai pretentiosi pacienti sa se recupereze. Mai multe>>

Roboti si inteligenta artificiala in fermele zootehnice. Flextim Industry prezinta ultimele noutati pentru fermele de suine si pasari

26-10-2022 Zootehnie

Roboti si inteligenta artificiala in fermele zootehnice. Flextim Industry prezinta ultimele noutati pentru fermele de suine si pasari

Robotizarea in agricultura este mult mai aproape decat credem. Utilizarea robotilor si inteligenta artificiala ofera solutii viabile pentru cresterea sustenabilitatii fermelor zootehnice si imbunatatirea calitatii productiei din ferme, dar si pentru lipsa fortei de munca din agricultura. La fel ca si in alte domenii, robotii vor asigura viitorul si sustenabilitatea zootehniei romanesti. Mai multe>>

Consultatie veterinara online: 3 aspecte de stiut

04-08-2022 Produse si servicii sanitar veterinare

Consultatie veterinara online: 3 aspecte de stiut

Odata cu evolutia pandemiei de coronavirus, au luat nastere numeroase practici care sa le permita oamenilor sa beneficieze de o gama larga de servicii de la distanta. Printre acestea, se numara si telemedicina. Astfel, oricine poate primi oricand opinii medicale avizate fara sa fie nevoie sa se deplaseze la un cabinet. Din fericire, astfel de servicii sunt disponibile si pentru animale, numeroase clinici veterinare oferind optiunea consultatiilor online. Mai multe>>

ANSVSA verifica farmaciile si punctele farmaceutice veterinare

20-07-2022 Farmacii veterinare

ANSVSA verifica farmaciile si punctele farmaceutice veterinare

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), prin Directiile Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, a verificat respectarea prevederilor legale privind comercializarea cu amanuntul a produselor medicinale veterinare. In cadrul acestor actiuni de control au fost verificate 1.452 farmacii veterinare si 198 de puncte farmaceutice veterinare. Mai multe>>

Conditii de comercializare si utilizare a produselor medicinale veterinare si furajelor complementare/speciale

30-06-2022 Produse si servicii sanitar veterinare

Conditii de comercializare si utilizare a produselor medicinale veterinare si furajelor complementare/speciale

In Romania, pot fi comercializate doar produsele medicinale veterinare autorizate pentru comercializare, in conformitate cu prevederile Regulamentului (UE) 2019/6 al Parlamentului European si al Consiliului din 11 decembrie 2018 privind produsele medicinale veterinare si de abrogare a Directivei 2001/82/CE. Mai multe>>

Federatia Europena de Zootehnie incurajeaza fermierii romani sa devina membri ai organizatiei

24-02-2022 Zootehnie

Federatia Europena de Zootehnie incurajeaza fermierii romani sa devina membri ai organizatiei

In data de 23 februarie 2022, - secretarul de stat al MADR Antal Szabolcs BARABASI a primit vizita presedintei Federatei Europene de Zootehnie (EAAP), Isabel CASASUS. Din Federatie face parte si Romania, prin reprezentatul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prof. dr. Horia Grosu – directorul general al Institutului National de Cercetare Dezvoltare pentru Biologie si Nutritie Animala (INCDBNA) Balotesti. Mai multe>>