Profilaxia si combaterea rozatoarelor

Profilaxia si combaterea rozatoarelor - sobolani si soareci de casaTransmiterea si raspandirea unor agenti patogeni (virusuri, bacterii, rickettsii, paraziti) si implicit a unor boli la animale si de la animale la om, sau dintr-un loc in altul, sunt cauzate de contactul cu vectori contaminati, reprezentati de artropode (tantari, muste, gandaci, capuse) dar si de animale, in special de rozatoare (sobolani, soareci, sau alte rozatoare din mediul silvatic).


Rozatoarele fac parte din clasa mamifere si reprezinta, ca raspandire circa o treime din fauna globului pamantesc.

In tara noastra, conform unor date statistice, se pot intalni un numar mare de rozatoare, grupate in sase familii, cu peste 35 de specii si subspecii, caracterizate prin insusiri de viata specifice, care explica rolul daunator sub aspect economic si al mentinerii si raspandirii unor boli deosebit de grave.

Majoritatea rozatoarelor au un regim variat de hrana, atat de origine vegetala cat si de origine animala, insusire care le permite sa se adapteze usor la cele mai diferite surse de hrana.

In afara pagubelor economice, rozatoarele venind in contact permanent cu animalele domestice din exploatatii sau cu animalele salbatice, pot fi considerate ca purtatori de germeni si vectorii principali in transmiterea a numeroase boli infecto-contagioase si parauitare deosebit de grave, dintre care unele transmisibile la oameni cum sunt: leptospiroza, antraxul, turbarea, rujetul, bruceloza, tularemia, trichineloza, teniazele, ricketsiozele, toxinfectiile alimentare, etc.

Inmultirea si raspandirea rozatoarelor este strans legata de particularitatile lor de viata si de hrana, fiind influentata de conditiile geoclimatice si sociale, respectiv existenta de locuinte si adaposturi insalubre, lipsa apei potabile si a canalizarii, schimbarile de mediu, comertul international, practicile agricole noi, etc.

In tara noastra, cu clima continental excesiva, rozatoarele au cele mai bune conditii de dezvoltare si inmultire, implicit si posibilitatea de a intretine si transmite cele mai diferite boli infectioase si parazitare.

Cele mai frecvente rozatoare intalnite in tara noastra sunt:

Profilaxia si combaterea rozatoarelor - Sobolanul cenusiu de casaSobolanul cenusiu de casa care prefera cu predilectie locurile cele mai umede ale locuintelor sau alte spatii cu umiditate, subsoluri, canale, pivnite, magazii, grajduri, etc.). Este un animal omnivor (consuma orice aliment) distruge cerealele, legumele din magazii, risipeste ce nu consuma si murdareste alimentele cu urina si fecale facandu-le impropii consumului pentru alte specii. Intrucat incisivii le cresc toata viata, ei rod permanent, distrugand mobile, textile, conducte si alte obiecte. Sunt lacomi si isi fac provizii de hrana. Se inmultesc foarte activ, au o longevitate de 3-5 ani, cu 6-7 gestatii pe an (in medie 30 zile fiecare gestatie) cu 7-8 pui la nastere. Prezenta lor poate fi identificata prin urmele lucioase lasate de catre labele lor prin circulatie, prin excrementele proaspete de culoare brun-negru si prin stricaciunile si pagubele pe care le produc.

Profilaxia si combaterea rozatoarelor - soarecele de casaSoarecele de casa este foarte raspandit si traieste in locurile mai uscate ale locuintelor ca: poduri, magazii, bucatarii, camari, sau alte spatii unde gasesc hrana. Are un regim de hrana cu preferinta pentru hrana vegetala (cereale sau legume si fructe de orice fel), dar consuma, cand gasesc, si produse de origine animala. Inmultirea acestei specii se produce pe tot parcursul anului, femela naste de 5 - 7 ori pe an, cate 4 - 8 pui. Prezenta lor se identifica prin mirosul specific al urinei sale „miros de soarece”. Este un mare daunator producand pagube materiale prin distrugerrea diferitelor obiecte si prin deprecierea produselor alimentare.

Alte tipuri de rozatoare care vietuiesc in tara noastra sunt soarecele de camp, soarecele de padure, sobolanul de camp si sobolanul de apa.

Toate speciile de rozatoare au o actiune nefavorabila asupra sanatatii oamenilor si a animalelor prin pagubele materiale, prin discomfortul cauzat ca prezenta si miros, dar in mod special prin transmiterea unor boli infecto-contagioase si parazitare.

Din aceste motive, profilaxia si combaterea rozatoarelor constituie o tinta cu importanta majora pentru toti factorii administrativi si de specialitate implicati, stabilindu-se in acest scop programe cu actiuni specifice care sa duca la reducerea numerica prin limitarea inmultirii si a raspandirii lor.

Actiunea de prevenire si combatere a rozatoarelor cuprinde o serie de etape conditionate de particularitatile bioecologice si alti factori importanti, respectiv:

  • cunoasterea amanuntita a modului lor de viata si de hrana; 
  • pregatirea profesionala, instruirea si atestarea specialistilor deratizatori;
  • delimitarea suprafetei infestate;
  • selectarea metodei de combatere;
  • stabilirea spatiilor de distribuire a momelilor;
  • aplicarea metodelor de deratizare;
  • inspectarea rezultatelor obtinute si distrugerea cadavrelor rezultate;
  • continuarea masurilor de combatere performante si preventive.

 

Combaterea rozatoarelor

Masuri profilactice care urmaresc:

  • salubrizarea permanenta a colectivitatilor urbane si rurale.
  • limitarea posibilitatilor de hranire prin blocarea accesului acestora la alimente, cereale, deseuri alimentare, gunoaie, etc.
  • depozitarea alimentelor pe rafturi in recipiente etanse pe care nu le pot roade (sticla, metal emailat, etc.)
  • impiedicarea patrunderii rozatoarelor in cladiri, imobile prin: fundatii si pavimente impermeabile, prin aplicarea de sifoane la pardoseala si la canalizari, etc.)
  • deratizarea si igienizarea vecinatatilor pentru distrugerea focarelor instalate deja.
  • indepartarea depozitelor de gunoaie, a resurselor de hrana si ambalaje, din subsoluri, podurile locuintelor, din depozitele de lemne, de alimente sau de furaje.

 

Masuri de combatere mecanica. 

Prin utilizarea de curse si capcane din lemn sau metalice, tubulatura sau spatii inchise prevazute cu orificii, in care se pot aplica momeli rodenticide sub forma de pasta sau pulberi.

 

Masuri de combatere biologica.

Prin prezenta dusmanilor naturali ai rozatoarelor, respectiv animalele carnivore (caine, pisica, lup, vulpe, viezure, jder, dihor, nevastuica), alaturi de pasarile rapitoare (uliu, bufnita, cucuvea, cotofana, starc, barza), asigurand un mediu propice pentru inmultirea pradatorilor lor naturali, masura care trebuie evaluata ca atare, in ansamblul metodelor de lupta impotriva acestor specii de rozatoare.

 

Masuri de combatere chimica. 

Prin utilizarea unor substante chimice, cu actiune de intoxicare rapida sau lenta, care trebuie sa intruneasca anumite calitati si eficacitate, respectiv: 

  • sa fie toxice numai pentru rozatoare, fara a afecta alte specii de animale si pasari sau oameni;
  • sa fie in termene de garantie si valabilitate, sa prezinte date despre denumirea comerciala, substanta activa, formularul de avizare, firma producatoare, grupa de toxicitate, numarul avizului si data eliberarii;
  • sa fie absorbite repede si in totalitate in organismul rozatoarelor si sa se elimine cat mai greu, pentru ca moartea lor sa se produca lent, dupa cateva zile, pentru a nu creea panica sau sa alarmeze pe ceilalti sobolani, sau soareci care astfel sesizati nu mai consuma substantele toxice sau parasesc spatiul supus deratizarii;
  • sa fie usor de preparat si aplicat ca pulbere pentru prafuirea galeriilor sau ca momeli alimentare;
  • momelile se aplica pe suport alimentar: carne, salamuri, graunte, etc. aplicate pe caile de acces al rozatoarelor puse in serie la distante unele de altele.


Actiunile de deratizare trebuie executate de operatori economici si persoane instruite, testate si autorizate, iar persoanele de executie sa fie dotate cu echipament de protectie adecvat si sa faca dovada examenelor medicale periodice.

Tinand cont de modul de trai, hrana si inmultire a rozatoarelor, cat si de nivelul posibilitatilor actuale economice, sociale si de combatere, trebuie retinut faptul ca aceste specii nu pot fi distruse total, iar prin metodele uzuale se poate reduce doar proliferarea si raspandirea lor in teritoriu, inclusiv limitarea posibilitatii de raspandire a bolilor transmisibile.

Dr. Pentea Ioan
Secretar al Colegiului Medicilor Veterinari din Judetul Sibiu

  

 

Noutati

Prevenirea imbolnavirilor la animale si pasari in perioada cu temperaturi scazute

06-01-2017 Sanitar / veterinar

Prevenirea imbolnavirilor la animale si pasari in perioada cu temperaturi scazute

Ninsorile si temperaturile scazute din perioada de iarna, pot afecta starea fiziologica si de sanatate a efectivelor de animale si pasari care sunt crescute in fermele comerciale sau in gospodariile ale populatiei, daca nu sunt respectate normelor de protectie si bunastare, prin care sa se asigure toate conditiile impuse in aceasta perioada si care se refera la biosecuritate, adapostire, hranire, ingrijire, exploatare, transportul la alte locatii. Mai multe>>

Obezitatea la animale

04-12-2016 Sanitar / veterinar

Obezitatea la animale

Obezitatea este o forma de malnutritie intalnita la toate speciile de animale, caracterizata prin prezenta unor depozite excesive de grasime, avand o repartitie uniforma sau localizata. Excesul de lipide stocate in oraganism exercita o actiune nociva asupra aparatului cardiovascular, a aparatului respirator, influenteaza negativ termoreglarea, capacitatea de aparare, activitatea neuroendocrina, productia de lapte, oua, reproductia (reducerea fecunditatii) si capacitatea de adapare (sensibilitate... Mai multe>>

Profilaxia si combaterea rozatoarelor

19-11-2016 Sanitar / veterinar

Profilaxia si combaterea rozatoarelor

Transmiterea si raspandirea unor agenti patogeni (virusuri, bacterii, rickettsii, paraziti) si implicit a unor boli la animale si de la animale la om, sau dintr-un loc in altul, sunt cauzate de contactul cu vectori contaminati, reprezentati de artropode (tantari, muste, gandaci, capuse) dar si de animale, in special de rozatoare (sobolani, soareci, sau alte rozatoare din mediul silvatic). Mai multe>>

Riscul de pesta porcina africana si extinderea focarelor de gripa aviara in Europa

17-11-2016 Sanitar / veterinar

Riscul de pesta porcina africana si extinderea focarelor de gripa aviara in Europa

Mai multe focare mari de pesta porcina africana au fost identificate atat in Rusia, cat si in tarile invecinate, iar subtipul de gripa aviara H5N8 a revenit pe continentul european, fiind detectat la pasari salbatice si domestice din Germania, Austria, Elvetia, Ungaria, Polonia, Tarile de Jos, Danemarca si Croatia. Mai multe>>

Seminarul romano-olandez pe tema rezistentei la antimicrobiene 'Luptam Impreuna'

01-11-2016 Sanitar / veterinar

Seminarul romano-olandez pe tema rezistentei la antimicrobiene 'Luptam Impreuna'

In data de 1 noiembrie 2016, la Palatul Parlamentului, a avut loc loc seminarul cu tema 'Rezistenta Antimicrobiana' organizat de catre ANSVSA in colaborare cu Ambasada Olandei. Seminarul s-a dovedit a fi o platforma de dezbatere si schimb de experienta intre specialistii din cele doua tari privind cooperarea dintre autoritati, medici veterinari si fermieri pentru promovarea si aplicarea utilizarii prudente a antimicrobienelor in medicina veterinara. Mai multe>>

ACEBOP trage un semnal de alarma privind utilizarea profilactica a antibioticelor la animale

20-10-2016 Produse si servicii sanitar veterinare

ACEBOP trage un semnal de alarma privind utilizarea profilactica a antibioticelor la animale

Asociatia Crescatorilor si Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din Romania trage un semnal de alarma privind utilizarea profilactica a antibioticelor la animalele furnizoare de produse alimentare. Esecul multor tari europene in actiunile de stopare a utilizarii excesive a antibioticelor in cresterea animalelor a fost aspru criticat de catre expertii comunitari. Mai multe>>

Recomandari privind pregatirea si ingrijirea animalelor pentru perioada de iarna

17-10-2016 Zootehnie

Recomandari privind pregatirea si ingrijirea animalelor pentru perioada de iarna

Apropierea anotimpului de iarna si totodata trecerea treptata a unor specii de animale (bovine, ovine, caprine si cabaline) la sistemul de crestere si exploatare in stabulatie permanenta, impune crescatorilor de animale si pasari, sa intreprinda si sa realizeze din timp o serie de actiuni care sa protejeze starea fiziologica si de sanatate a efectivelor care sunt crescute in exploatatiile comerciale sau in exploatatiile nonprofesionale din gospodariile populatiei. Mai multe>>

Optilit - Solutia dovedita pentru prevenirea si controlul infectiilor si bolilor in fermele de animale

09-10-2016 Produse si servicii sanitar veterinare

Optilit - Solutia dovedita pentru prevenirea si controlul infectiilor si bolilor in fermele de animale

Grajdurile si adaposturile curate previn epidemiile si asigura bunastarea animalelor. Igiena in cadrul fermelor zootehnice, atat a celor de mici dimensiuni cat si a celor de crestere intensiva, este un element cheie pentru prevenirea pierderilor cauzate de boli si epidemii. Mai multe>>

Ziua Mondiala de Lupta impotriva Rabiei (turbarii)

28-09-2016 Sanitar / veterinar

Ziua Mondiala de Lupta impotriva Rabiei (turbarii)

Anual la 28 septembrie, ca urmare a deciziei Aliantei Mondiale pentru Controlul Rabiei se marcheaza Ziua Mondiala de Lupta impotriva Rabiei (turbarii), avand ca scop de a sensibiliza populatia despre riscul de imbolnavire si de a informa asupra modului de prevenire si a modalitatilor prin care cetatenii si autoritatiile responsabile pot determina eliminarea principalelor surse de rabie la nivel national si global. Mai multe>>

Colegiului Medicilor Veterinari, Filiala judetului Sibiu, la ceas de analiza a activitatii pentru perioada 2013 - 2016

16-09-2016 Cabinete veterinare

Colegiului Medicilor Veterinari, Filiala judetului Sibiu, la ceas de analiza a activitatii pentru perioada 2013 - 2016

Profesiunea de medic veterinar este o profesie liberala si independenta, cu organizare autonoma reglementata, care este organizata si functioneaza in baza principiului autonomiei, in cadrul forului profesional reprezentat de Colegiul Medicilor Veterinari. in acest context medicii veterinari isi propun permanent sa isi organizeze mai bine activitatea, sa raspunda eficient si profesional la solicitarile celui mai apropiat partener, crescatorul de animale. Mai multe>>

Prevenirea si combaterea intepaturilor cauzate de capuse

22-08-2016 Sanitar / veterinar

Prevenirea si combaterea intepaturilor cauzate de capuse

Pentru ca populatia sa detina informatii cu referire la unele date caracteristice acestei specii, despre rolul pe care capusele il au ca vector in transmiterea unor boli grave la oameni si animale, dar si despre implementarea unor actiuni menite sa limiteze prezenta acestor paraziti in zonele favorabile inmultirii lor, precum si de prevenire a infestarii specilor receptive, facem urmatoarele precizari: Mai multe>>