Statele fac eforturi sustinute pentru combaterea rezistentei la antimicrobiene

Statele fac eforturi sustinute pentru combaterea rezistentei la antimicrobieneStatele fac pasi importanti in combaterea rezistentei la antimicrobiene (RAM), dar exista inca lacune grave care necesita actiuni urgente, potrivit unui raport publicat de Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), Organizatia Mondiala pentru Sanatatea Animalelor (OIE) si Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS). Raportul identifica domenii, in special in sectoarele zootehnic si alimentar, unde exista o nevoie acuta de investitii si masuri suplimentare.



Raportul mentioneaza progresele inregistrate in 154 de tari si prezinta lacunele. Unele state, inclusiv multe tari europene, lucreaza in domeniul politicilor RAM in sectorul uman si cel animalier mai mult de 4 decenii. Alte state au inceput recent sa ia masuri pentru a limita aceasta amenintare tot mai mare. Progresele inregistrate in elaborarea si punerea in aplicare a planurilor sunt mai mari in statele cu venituri ridicate decat in statele cu venituri mici, insa toate tarile au posibilitatea de a imbunatati situatia.

Raportul prezinta date privind supravegherea, instruirea, monitorizarea si reglementarea consumului si al utilizarii antimicrobienelor in sanatatea umana, sanatatea si productia animaliera, precum si in cea a plantelor si mediului inconjutator - asa cum se recomanda in Planul Global de Actiune, publicat in 2015.

Progrese promitatoare inregistreaza 105 state cu un sistem de supraveghere pentru raportarea infectiilor rezistente la medicamente in domeniul sanatatii umane si 68 de state cu un sistem de urmarire a consumului de antimicrobiene. In plus, 123 de tari au raportat ca au politici de reglementare a vanzarii de antimicrobiene, inclusiv cerinta unei prescriptii pentru consum uman - o masura cheie pentru combaterea utilizarii excesive si abuzive a antimicrobienelor.

Dar punerea in aplicare a acestor politici variaza, iar medicamentele nereglementate sunt inca disponibile in locuri cum ar fi pietele stradale, fara prevederi privind modul in care sunt utilizate. Medicamentele sunt foarte des vandute la liber fara sa se solicite vreo reteta. Aceasta pune in pericol sanatatea umana si cea animala, contribuind major la dezvoltarea rezistentei antimicrobiene.

Raportul identifica domenii, in special in sectoarele zootehnic si alimentar, unde exista o nevoie acuta de investitii si masuri suplimentare. De exemplu, un total de 64 de tari au raportat ca respecta recomandarile FAO, OIE si OMS privind limitarea utilizarii agentilor antimicrobieni critici pentru stimularea cresterii animalelor. Dintre acestea, 39 sunt tari cu venituri ridicate, majoritatea in regiunea europeana a OMS. In schimb, doar 3 tari din regiunea africana OMS si 7 tari din regiunea americana a OMS au facut acest pas important de reducere a raspandirii rezistentei antimicrobiene.

Un total de 67 de tari raporteaza existenta unei legislatii care sa controleze toate aspectele legate de productia, acordarea licentelor si distributia de antimicrobiene pentru utilizarea la animale. Cu toate acestea, 56 au afirmat ca nu au avut nicio politica sau legislatie nationala privind calitatea, siguranta si eficacitatea produselor antimicrobiene utilizate in sanatatea animalelor si plantelor si distributia, vanzarea sau utilizarea acestora, sau ca nu au putut sa raporteze daca dispun de aceste politici.

Exista, de asemenea, o lipsa substantiala de actiuni si date in sectoarele mediului si al plantelor. Desi 78 de tari au reglementari in vigoare pentru a preveni contaminarea mediului in general, doar 10 dintre acestea au raportat ca au sisteme complete pentru a asigura respectarea reglementarilor pentru gestionarea deseurilor, inclusiv reglementari care limiteaza deversarea reziduurilor antimicrobiene in mediu. Acest lucru nu este suficient pentru a proteja mediul inconjurator de pericolele contaminarii cu antimicrobiene.

Acest raport demonstreaza cresterea globala a luptei impotriva rezistentei antimicrobiene, spune Dr. Ranieri Guerra, director adjunct pentru rezistenta la antimicrobiene in cadrul OMS. "Cerem guvernelor sa isi asume angajamente sustinute in toate sectoarele - sanatatea umana si animala, sanatatea plantelor si a mediului inconjurator - in caz contrar riscam sa pierdem efectul acestor medicamente pretioase".

"Sprijinirea tarilor cu venituri mici si mijlocii in urmarirea pasilor corecti privind utilizarea responsabila si prudenta a antimicrobienelor la animale este o prioritate urgenta", spune dr. Matthew Stone, director adjunct al Organizatiei Mondiale pentru Sanatatea Animalelor (OIE). "Implementarea standardelor internationale dictate de OIE, legislatia nationala adecvata si consolidarea serviciilor veterinare sunt pasi esentiali pentru a ajuta toate partile interesate din domeniul sanatatii animaliere sa contribuie la controlul amenintarii reprezentate de rezistenta antimicrobiana".

"FAO saluta initiativa statelor in luarea unor masuri concrete pentru utilizarea responsabila a medicamentelor antimicrobiene in agricultura", spune Maria Helena Semedo, director adjunct al FAO. "Cu toate acestea, tarile trebuie sa faca mai mult pentru a reduce utilizarea nereglementata si excesiva a antimicrobienelor in agricultura. In special, cerem tarilor sa elimine treptat utilizarea antimicrobienilor pentru sporirea cresterii animalelor – din mediile terestru si acvatic".

Din acest studiu si din alte surse, tripartitul (FAO, OIE si OMS) are la cunostinta faptul ca 100 de tari au acum planuri nationale de actiune pentru RAM si inca 51 de tari le au in curs de dezvoltare, dar trebuie facute mai multe pentru a se asigura ca acestea sunt implementate. Numai 53 de tari raporteaza ca au un grup de lucru multisectorial care este pe deplin functional, desi inca 77 au infiintat un astfel de grup. Doar 10 tari raporteaza ca finantarea pentru toate actiunile din plan este identificata si ca multe tari cu venituri medii si cu venituri mici pot avea nevoie de asistenta pentru dezvoltare pe termen lung pentru a-si implementa planurile in mod eficient si durabil. Ca si exemplu pozitiv, din primele zece tari producatoare de pui, de porc si de vita care au raspuns la sondajul RAM, 9 din 10 au dezvoltat cel putin un plan national de actiune; majoritatea acestora au planuri in functiune inclusiv cu instrumente de monitorizare.

 

Despre sondaj

Studiul Global Tripartit al progresului tarilor in abordarea RAM face parte din monitorizarea punerii in aplicare a Planului Global de Actiune privind RAM, care a fost aprobat de statele membre ale OMS si FAO si de tarile membre OIE in 2015.

Sondajul este elaborat si emis in comun de cele trei organizatii, iar raportul analizeaza datele din al doilea an al sondajului.

La sondajul din 2018 au dat raspunsuri 154 de tari (din 194 de state membre OMS contactate). Raspunsurile tuturor tarilor din ambii ani sunt publicate intr-o baza de date cu acces liber, oferind posibilitatea revizuirii de catre societatea civila si alte parti interesate.

F.A.O.
Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura

Noutati

Inteligență Artificială pentru o agricultură de precizie într-o fermă zootehnică

26-10-2023 Zootehnie

Inteligență Artificială pentru o agricultură de precizie într-o fermă zootehnică

Pentru gestionarea eficientă a unei ferme în zootehnie, ai nevoie de un șef/manager de fermă, care coordonează activitățile zilnice ale fermei, gestionează bunăstarea animalelor, supraveghează resursele și implementează protocoale asigurându-se de buna funcționare a fermei. Mai multe>>

Tehnici de reparare a fracturilor la animale mici (Atlas cu ilustratii in acuarela)

13-06-2023 Carti - Medicina veterinara

Tehnici de reparare a fracturilor la animale mici (Atlas cu ilustratii in acuarela)

USAMV Cluj-Napoca este onorata sa anunte o lansare editoriala in premiera, volumul intitulat Abordari vechi si noi si tehnici pentru repararea fracturilor la animale mici (Un atlas original in acuarela) / Old and new approaches and tehniques for fracture repair in small animals (An original watercolor atlas), publicat de Editura AcademicPres, a universitatii. Volumul este un veritabil atlas, care contine 444 pagini, cu 527 figuri color, pagini de hartie cretata cusute si coperta cartonata, ... Mai multe>>

Prevenirea imbolnavirilor la animale in perioada cu temperaturi scazute

07-02-2023 Sanitar / veterinar

Prevenirea imbolnavirilor la animale in perioada cu temperaturi scazute

Ninsorile si temperaturile scazute din perioada de iarna pot afecta starea fiziologica si de sanatate a efectivelor de animale care sunt crescute in exploatatiile comerciale sau in gospodariile ale populatiei in situatia in care nu sunt respectate normelor de protectie si bunastare, prin care sa se asigure toate conditiile impuse in aceasta perioada si care se refera la biosecuritate, adapostire, hranire, ingrijire, exploatare, transportul la alte locatii. Mai multe>>

ALTIUS – Petmart: Lider al pietei farma veterinare preia un mare jucator din online

16-11-2022 Produse si servicii sanitar veterinare

ALTIUS – Petmart: Lider al pietei farma veterinare preia un mare jucator din online

Doi dintre cei mai importanti jucatori din piata produselor pentru animale si-au unit fortele pentru a dezvolta noi sinergii in cadrul unui proiect care va aduce beneficii importante pentru lumea veterinara si proprietarii animalelor de companie. Compania ALTIUS, lider in piata de furnizare si distributie a produselor de hrana si medicamentelor veterinare a preluat controlul Petmart Online SRL, la randul sau lider pe segmentul distribuitorilor online de produse pentru animale. Mai multe>>

Pregatirea si ingrijirea animalelor pentru perioada de iarna

08-11-2022 Zootehnie

Pregatirea si ingrijirea animalelor pentru perioada de iarna

Apropierea anotimpului de iarna si totodata trecerea treptata a unor specii de animale (bovine, ovine, caprine si cabaline) la sistemul de crestere si exploatare in stabulatie permanenta, impune crescatorilor de animale si pasari, sa intreprinda si sa realizeze din timp o serie de actiuni si lucrari prin care sa se protejeze starea fiziologica si de sanatate a efectivelor care sunt crescute in exploatatiile comerciale sau in exploatatiile nonprofesionale din gospodariile populatiei. Mai multe>>

Vet Expert, brandul nr 1 in recomandarea medicilor veterinari

04-11-2022 Produse si servicii sanitar veterinare

Vet Expert, brandul nr 1 in recomandarea medicilor veterinari

Vet Expert este un pionier in crearea de solutii inovatoare care sprijina sanatatea animalelor - sunt primii din lume care au adaptat capsula Twist-Off la produsele veterinare pentru animale de companie. Sa oferi un supliment unui animal de companie nu a fost niciodata atat de usor si de gustos! Specialistii Vet Expert au creat prima linie de diete veterinare pentru caini si pisici in Polonia, ale caror compozitii unice ajuta chiar si pe cei mai pretentiosi pacienti sa se recupereze. Mai multe>>

Roboti si inteligenta artificiala in fermele zootehnice. Flextim Industry prezinta ultimele noutati pentru fermele de suine si pasari

26-10-2022 Zootehnie

Roboti si inteligenta artificiala in fermele zootehnice. Flextim Industry prezinta ultimele noutati pentru fermele de suine si pasari

Robotizarea in agricultura este mult mai aproape decat credem. Utilizarea robotilor si inteligenta artificiala ofera solutii viabile pentru cresterea sustenabilitatii fermelor zootehnice si imbunatatirea calitatii productiei din ferme, dar si pentru lipsa fortei de munca din agricultura. La fel ca si in alte domenii, robotii vor asigura viitorul si sustenabilitatea zootehniei romanesti. Mai multe>>

Consultatie veterinara online: 3 aspecte de stiut

04-08-2022 Produse si servicii sanitar veterinare

Consultatie veterinara online: 3 aspecte de stiut

Odata cu evolutia pandemiei de coronavirus, au luat nastere numeroase practici care sa le permita oamenilor sa beneficieze de o gama larga de servicii de la distanta. Printre acestea, se numara si telemedicina. Astfel, oricine poate primi oricand opinii medicale avizate fara sa fie nevoie sa se deplaseze la un cabinet. Din fericire, astfel de servicii sunt disponibile si pentru animale, numeroase clinici veterinare oferind optiunea consultatiilor online. Mai multe>>

ANSVSA verifica farmaciile si punctele farmaceutice veterinare

20-07-2022 Farmacii veterinare

ANSVSA verifica farmaciile si punctele farmaceutice veterinare

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), prin Directiile Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, a verificat respectarea prevederilor legale privind comercializarea cu amanuntul a produselor medicinale veterinare. In cadrul acestor actiuni de control au fost verificate 1.452 farmacii veterinare si 198 de puncte farmaceutice veterinare. Mai multe>>

Conditii de comercializare si utilizare a produselor medicinale veterinare si furajelor complementare/speciale

30-06-2022 Produse si servicii sanitar veterinare

Conditii de comercializare si utilizare a produselor medicinale veterinare si furajelor complementare/speciale

In Romania, pot fi comercializate doar produsele medicinale veterinare autorizate pentru comercializare, in conformitate cu prevederile Regulamentului (UE) 2019/6 al Parlamentului European si al Consiliului din 11 decembrie 2018 privind produsele medicinale veterinare si de abrogare a Directivei 2001/82/CE. Mai multe>>

Federatia Europena de Zootehnie incurajeaza fermierii romani sa devina membri ai organizatiei

24-02-2022 Zootehnie

Federatia Europena de Zootehnie incurajeaza fermierii romani sa devina membri ai organizatiei

In data de 23 februarie 2022, - secretarul de stat al MADR Antal Szabolcs BARABASI a primit vizita presedintei Federatei Europene de Zootehnie (EAAP), Isabel CASASUS. Din Federatie face parte si Romania, prin reprezentatul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prof. dr. Horia Grosu – directorul general al Institutului National de Cercetare Dezvoltare pentru Biologie si Nutritie Animala (INCDBNA) Balotesti. Mai multe>>