Bolile si daunatorii cartofului

Erbicid nou, omologat la 9 culturi pentru eradicarea eficienta a buruienilor monocotileonate

GRAMIN MAX - Erbicid pentru combaterea buruienilor monocotileonate din culturile de  floarea-soarelui rapita cartof sfecla de zahar soia mazare fasole morcov tomateCum in acest an, primavara a venit cu intarziere, si conform estimarilor, vremea urmeaza sa se incalzeasca si sa-si faca simtita prezenta la nivelul fiecarei regiuni a tarii, recomandam fermierilor adaptarea unor solutii tehnologice superioare de combatere a buruienilor care apar un pic mai tarziu, dupa rasarirea plantei de cultura.

Mai multe>>

CLOSER™ – Solutia perfecta pentru combaterea afidelor din cultura de cartof

Insecticidul CLOSER  Solutia perfecta pentru combaterea afidelor din cultura de cartofAfidele, in cultura de cartof, pot provoca daune in mod direct din cauza hranirii cu seva si indirect prin transmiterea virusurilor, cum ar fi: virusul Y, virusul rasucirii frunzelor, virusul M, S si altele. Prevenirea aparitiei virusurilor in procesul de producere de samanta de calitate este si trebuie sa fie o preocupare de baza a fermierilor. Astfel, managementul controlului afidelor devine din ce in ce mai important.

Mai multe>>

Combaterea afidelor din cultura de cartof

Combaterea afidelor din cultura de cartofIn cultura cartofului, pe langa cea mai pagubitoare boala, mana, daunatorii cei mai importanti sunt afidele din cauza numarului mare de virusuri pe care le transmit. Catalogarea acestor organisme nu este usoara, deoarece ocupa loc undeva intre organismele vii si nevii, alcatuite din proteine si acid nucleic, in majoritatea cazurilor de tip ARN (acid ribonucleic). Sunt cunoscute mai mult de 300 de specii care sunt vectorii a aproximativ 600 de virusuri ale plantelor.

Mai multe>>

Conditii favorabile aparitiei gandacului de Colorado, manei si alternariozei la cartof

Gandacul de Colorado mana si alternarioza la cartof - Identificare si Tratamente de combatereConditiile climatice sunt favorabile aparitiei si dezvoltarii agentilor patogeni ca Mana (Phytophthora infestans), Alternarioza (Alternaria porri F. sp. Solani) si a Gandacului de Colorado (Leptinotarsa decemlineata) prima generatie. Se recomanda executarea tratamentelor in situatia in care plantele au 20-30 cm inaltime, randurile sunt incheiate, temperatura este de 20-28 grade C, umiditatea relativa a aerului >90% si mentinerea picaturilor de apa pe frunze.

Mai multe>>

Cultura cartofului extratimpuriu – plus de tehnologie, productie, profit cu Zorvec® Enicade™ NZeb

Cultura cartofului extratimpuriu - Tratamente cu noul fungicid omologat impotriva manei Zorvec Enicade NzebIn prezent, in sudul Olteniei, fermierii care au inclus cartoful extratimpuriu in gama culturilor cu traditie zonala, alaturi de tomate, pepeni verzi, pepeni galbeni s.a., mizeaza pe influenta decisiva pe care o au asupra timpurietatii recoltelor iernile relativ blande, temperaturile ridicate, insolatia puternica si solurile usoare. Pentru cartoful extratimpuriu se adopta, in general, urmatoarele tipuri de cultura:

Mai multe>>

Lieto si Click Pro - 2 produse noi lansate de Summit Agro Romania pentru sprijinirea fermierilor

Summit Agro  Plusvaloare din Tara Soarelui RasareIn 2020, Summit Agro Romania prezinta valoarea pe care o aduce pe piata si solutii cu care vine, in sprijinul partenerilor, in lumina originilor japoneze ale companiei: Plusvaloare din „Tara Soarelui Rasare”. Compania, lanseaza cu aceasta ocazie produse noi, inovatoare, in pas cu noile tendinte, dar si cu noile restrictii din ce in ce mai drastice, consolideza categoria produselor Bio, cu utilizare atat in agricultura conventionala, cat si in cea organica.

Mai multe>>

Combaterea inovativa a daunatorilor: Isoclast™ activ asigura rentabilitatea culturilor-cheie din agricultura europeana

Combaterea inovativa a daunatorilor cu ajutorul Isoclast activ- Insecticidul inovator impotriva insectelor daunatoare - afidele paduchii testosi si musculita alba - Isoclast activ asigura o eficienta maxima la mar piersic rosie si cartofUn studiu recent a descoperit faptul ca fermierii europeni pot evita pierderi de miliarde de euro protejandu-si culturile cu produse inovatoare precum cele care contin Isoclast™ activ. Prezentat in cadrul targului Fruit Logistica din Berlin, studiul desfasurat de grupul independent de consultanta Nomisma a aratat ca pot beneficia de utilizarea acestui produs, culturi in valoare de 129 mld. Euro, dispuse pe 54,1 milioane de hectare, sau 31% din totalul zonei cultivate la nivel european.

Mai multe>>

Producatorii de cartofi trebuie sa respecte masurile fitosanitare pentru cartofii de samanta si consum

Controale la Producatorii de cartofi pentru respectarea masurilor fitosanitare pentru cartofii de samanta si consumAvand in vedere numarul mare de "focare" depistate in campaniile anterioare la cultura de cartof, produse de bacteria de carantina fitosanitara Clavibacter michiganensis ssp. sepedonicus (Putregaiul inelar al cartofilor), pentru prevenirea raspandirii acesteia, ANF va controla producatorii de cartofi pentru a se asigura ca se vor respecta exigentele/reglementarile fitosanitare impuse cartofilor de consum si samanta.

Mai multe>>

Pagubele produse culturilor agricole de catre buruieni, boli si daunatori

Pagubele produse plantelor cultivate de catre factorii biotici - buruieni boli si daunatoriPlantele cultivate trebuie protejate prin masuri tehnologice speciale fata de factorii biotici (buruieni, boli si daunatori) nefavorabili.

Mai multe>>

Tratamentul la sol si tratamentul semintelor pentru culturile de primavara

Tratamentul la sol si tratamentul semintelor pentru culturile de primavaraPentru protejarea culturilor semanate sau plantate in primavara (legume, cartof, porumb, floarea soarelui, etc.), impotriva atacului produs de agentii de daunare din sol, cum ar fi: Viermele sarma (Agriotes spp.), Buha semanaturilor (Scotia segetum), Gandacul pamantiu (Opatrum sabulosum),Viermele vestic al radacinilor (Diabrotica virgifera) si Nematozi, se recomanda executarea tratamentului la sol sau tratamentul semintelor inainte de semanat.

Mai multe>>

Combaterea manei, alternariozei si gandacului de colorado la cartof

Combatere mana alternarioza si gandac de colorado la cultura de cartofConditiile climatice din ultima perioada au fost favorabile aparitiei si dezvoltarii unor boli deosebit de grave pentru cultura cartofului: Mana (Phitophtora infestans), Alternarioza (Alternaria porri), precum si atacul daunatorului Gandacul de Colorado (Leptinotarsa decemlineata Say). Pentru combaterea acestora se recomanda urmatoarele produse de protectia plantelor:

Mai multe>>

Insecticid si fertilizant in aceeasi granula: Premiera de la Summit Agro Romania

Trika Expert - Insecticid si fertilizant in aceeasi granula pentru porumb floarea-soarelui cartof legume tomate vinete ardei bostanoase morcovi si pepiniere de pomiFermierii care au probleme cu daunatorii de sol cum ar fi buha semanaturilor (Agrotis spp.), viermele sarma (Agriotes spp.), viermele vestic al tulpinilor de porumb (Diabrotica spp.) si larvele carabusului de mai (Melolontha spp.) au acum la dispozitie un produs ce protejeaza planta de atacul daunatorilor si in acelasi timp o ajuta sa depaseasca rapid perioada de vulnerabilitate. Insecticid cu aplicare la sol, Trika Expert, disponibil acum si in Romania, este primul produs bazat pe o tehnologie inovatoare de tip GPlus, continand molecula de insecticid pe suport de elemente nutritive cu efect starter.

Mai multe>>

Erbicid.ro, site-ul care ofera solutii eficiente pentru a combate gandacii de Colorado la cartof

Erbicid-ro combatere gandaci de Colorado la cartofIn prezent, cartoful este una dintre cele mai raspandite legume din lume. De-a lungul timpului, tehnologia de cultivare a cartofului s-a diversificat, iar fermieriii au descoperit noi metode de combatere a bolilor si daunatorilor la cartofi. In prezent, orice cultivator stie ca pentru combaterea gandacului de Colorado, se pot folosi insecticide, precum Actara sau Imidacloprid, doua produse sigure, propuse de magazinul online Erbicid.ro, care de ani de zile este o sursa de incredere pentru agricultori din intreaga tara.

Mai multe>>

Combate gandacii de Colorado la cartof cu produse la cele mai mici preturi

Insecticide combatere gandaci de Colorado la cartof Cartoful este una dintre legumele preferate de romani, iar agricultorii autohtoni stiu acest lucru. Chiar si asa alegerea unor produse potrivite pentru a combate gandacii de Colorado la cartof nu este o sarcina usoara, mai ales ca fiecare in parte doreste sa gaseasca acele substante care ca fie atat ieftine, cat si usor de aplicat cu rezultate maxime. Astfel, magazinul online Erbicid.ro propune romanilor o serie de produse de calitate care merita incercate. Orice gospodar cu experienta stie ca problema cu gandacii de Colorado se combate cu Actara si Imidacloprid, doua substante sigure care confera legume sanatoase, fara daunatori.

Mai multe>>

Cartof, Tomate si Vinete: combaterea manei, bolilor foliare si gandacului din Colorado

Tratament mana boli foliare si gandac de Colorado la Cartof Tomate si VineteIn culturile de Cartof, Tomate si Vinete, se recomanda executare tratamentului impotriva Manei si altor boli foliare. De asemenea, acolo unde se depisteaza larve ale Gandacului din Colorado sau Afide se adauga un insecticid specific.

Mai multe>>

Tratament preventiv impotriva manei la Cartof si Tomate

Tratament combatere mana la Cartofi si TomateIn culturile de Cartof si cele de Tomate infiintate prin plantare in camp, se recomanda executarea in aceasta perioada a unui tratament preventiv, impotriva Manei (Phytophthora infestans), si altor boli foliare. 

Mai multe>>

Avertizare: Gandacul din Colorado - adulti

Avertizare fitosanitara - Gandacul de Colorado adulti Leptinotarsa decemlineataConditiile climatice din ultima perioada au favorizat aparitia Gandacului din Colorado (Leptinotarsa decemlineata) – adulti hibernanti, in culturile de Cartof si Vinete. Pentru combatere se recomanda executarea unui tratament chimic pe parcelele unde se depaseste densitatea de 1 exemplar la 4-5 plante. Perioada optima de tratament dureaza 5 – 6 zile de la depistare.

Mai multe>>

Fosfitii - Induc rezistenta plantelor la boli

fertilizant foliar KRIPTHER Fosfiti rezistenta boliDe-a lungul anilor, echipele de cercetari au dezvoltat multe produse folosite in combaterea chimica a agentilor patogeni ce provoaca boli plantelor, produse ce sunt folosite in mod curent in prezent. Uneori, apar anumite probleme in timpul aplicarii acestor produse atat datorita mediului inconjurator (umiditate ridicata, temperaturi scazute sau prea ridicate, conditii ce favorizeaza o presiune de atac foarte puternica) cat si datorate agentului patogen (aparitia rezistentei la fungicide). Acest lucru a determinat cercetatorii sa caute si sa identifice metode de intarire a plantei, metode ce au un impact redus asupra mediului inconjurator.

Mai multe>>

Prevenirea si combaterea viermilor sarma

wireworm-RGBViermii sarma (Agriotes sp.) se mai numesc gandacii pocnitori si ierneaza in sol ca larva si ca adult.

Mai multe>>

Solutia Summit Agro pentru buruienile graminee

Buruieni graminee combatereBuruienile, desi sunt parte componenta a ecosistemelor si lanturilor trofice in care traim, pentru culturile agricole constituie plante straine, care concureaza plantele pentru apa, hrana si lumina. In general pagubele cele mai mari le pot crea in primele faze de vegetatie ale culturii.

Mai multe>>

BASF: Ziua verde a cartofului

7In ziua de 3 iulie 2014, BASF a fost alaturi de alti specialisti in protectia plantelor, fermieri, cercetatori, producatori de cartof de samanta si comercianti la cel mai reprezentativ eveniment anual "Ziua verde a cartofului".

Mai multe>>

Dupa ploi ne putem astepta la MANA si la alte surprize!

culturi horticoleDupa ploile din ultima perioada, ne putem astepta la o explozie a manei in culturile horticole. Cresterile vegetative vor fi abundente, fapt care va expune planta la infectii, chiar daca au existat in prealabil niste tratamente de acoperire.

Mai multe>>

Combaterea gandacilor pocnitori din culturile agricole

Combaterea gandacilor pocnitoriControlul viermilor sarma din culturile de primavara reprezinta una dintre cele mai importante provocari pentru fermierii romani. Polifagismul deosebit de accentuat, precum si ciclul biologic larvar longeviv, ne determina sa acordam maxima atentie si precautie, atunci cand vine vorba de combaterea acestora.

Mai multe>>

Ingrasamantul foliar KRIPTHER induce rezistenta plantelor la boli

kriptherPrintre produsele ce sunt testate pentru a induce rezistenta plantelor impotriva manei sunt si cateva ingrasaminte foliare care pot activa metabolismul plantei, crescand imunitatea acesteia, sau care pot intrerupe dezvoltarea ciupercilor fitopatogene.

Mai multe>>

S-a aprobat ajutorul de stat acordat producatorilor de cartofi pentru recolta 2012

putregaiul inelar al cartofuluiGuvernul Romaniei a adoptat miercuri, 12 februarie 2014, in sedinta, Hotararea de Guvern privind aprobarea ajutorului de stat care se acorda producatorilor de cartofi afectati de organismele de carantina daunatoare culturii cartofului pentru recolta anului 2012.

Mai multe>>

Tratamente la cartof contra bolilor si daunatorilor in iunie 2012

BOALA SI AGENTUL PATOGEN: Mana cartofului (Phytophtora infestans) AGENTUL DE DĂUNARE: Gandacul din Clorado (Leptinotarsa decemlineata) – larve si adulti.

Mai multe>>

Avertizare – gandacul de Colorado, mana si alternarioza

Avertizare nr 68 din 29.06.2010 – Statia de Prognoza Arad

Mai multe>>

Avertizare – mana cartofului si alterioaza

Avertizare nr 61 din 24.06.2010 – Statia de Prognoza Arad

Mai multe>>

Avertizare – mana la tomate, ceapa, cartofi


Avertizare nr 52 din 1.06.2010 – Statia de Prognoza Arad

Mai multe>>

Avertizare – mana la tomate, ceapa, bostanoase, cartofi

Avertizare nr 44 din 26.05.2010 – Statia de Prognoza Arad

Mai multe>>

Avertizare – gandacul de Colorado (larve), mana cartofilor si tomatelor


Avertizare nr 39 din 10.05.2010 – Statia de Prognoza Arad

Mai multe>>

Erbicidul - ELEGANT 05 EC

 

 

 

 

Erbicid omologat recent in Romania, care combate buruienile monocotiledonate din culturile de cartof si rapita.

Mai multe>>

Noutati

Cum sa imbunatatesti calitatea si cantitatea recoltei de rapita?

09-04-2024 Rapita

Cum sa imbunatatesti calitatea si cantitatea recoltei de rapita?

Imbunatatirea calitatii si cantitatii recoltelor poate reprezenta un real provocare pentru multi agricultori. Acest articol te va ghida prin procesul de alegere a soiului potrivit de rapita si tehnici eficiente de semanat si de ingrijire pentru a asigura elementele necesare cresterii si dezvoltarii a plantelor. In plus, vei descoperi sfaturi esentiale despre recoltare si depozitare, precum si despre ameliorarea solului pentru aceasta cultura. Mai multe>>

Alege calitatea cu fungicidele de top Pictor® Active si Pictor® Revy!

25-01-2024 Plante tehnice

Alege calitatea cu fungicidele de top Pictor® Active si Pictor® Revy!

Descopera noile fungicide de la BASF pentru protectia culturilor tale de floarea-soarelui si rapita: Pictor® Active si Pictor® Revy! In plus, Pictor® Active este omologat si pentru combaterea bolilor la culturile de soia si rapita. Aceste doua produse de top combat cu succes boli precum putregaiul alb produs de agentul patogen Sclerotinia, dar si a altor boli multumita substantelor active din compozitie. Mai exact, ambele contin boscalid, dar diferentele apar in continutul din cea de a doua subs... Mai multe>>

Fermierii campioni la floarea-soarelui aleg hibrizii Pioneer®

23-12-2023 Floarea soarelui

Fermierii campioni la floarea-soarelui aleg hibrizii Pioneer®

Intr-un an dificil din punct de vedere climatic, predominat de seceta si arsita, ceea ce a determinat ca in majoritatea zonelor din tara productiile sa fie mai mici fata de anul trecut, compania Corteva Agriscience anunta o noua serie de fermieri campioni la floarea-soarelui. Este vorba despre fermieri din diferite zone ale tarii, care au ales hibrizii de top Pioneer® si nu au dat gres, fiind multumiti la proba cantarului de productiile obtinute in conditiile unei campanii problematice. Mai multe>>

Hibridul P64LP170 - Campionul absolut la floarea soarelui

24-10-2023 Floarea soarelui

Hibridul P64LP170 - Campionul absolut la floarea soarelui

Anul acesta a fost unul foarte de complicat din punct de vedere climatic dar si economic, atat productiile, cat si profitul fermierilor fiind serios diminuate. Floarea soarelui este cultura care se evidentiaza cand avem ani precum 2023 prin rezistenta la seceta care este peste orice cultura de primavara, iar germoplasma Corteva este clar cea mai adapatata conditiilor locale. Mai multe>>

Fermierii campioni la rapita din Transilvania

29-09-2023 Rapita

Fermierii campioni la rapita din Transilvania

Fermierii din zona Transilvaniei au terminat campania de semanat din aceasta toamna, se pregatesc deja de primele interventii in culturi, nu inainte insa de a ne detalia ce hibrizi Pioneer au performat campania trecuta in propriile ferme, precum si ce tehnologie au aplicat. Astfel, compania Corteva Agriscience prezinta fermierii campioni din judetele Brasov, Cluj, Covasna, Mures si Timis. Mai multe>>

Nivelul de productie la rapita se contureaza din toamna!

03-08-2023 Rapita

Nivelul de productie la rapita se contureaza din toamna!

Cea mai importanta etapa premergatoare lucrarii de fertilizare a culturilor este planificarea acesteia. Conceperea unui plan de fertilizare corect bazat pe principii agronomice si luand in considerare reglementarile legale, ne ofera o perspectiva asupra cantitatilor de elemente nutritive necesare culturii, ne faciliteaza alegerea formulei de ingrasamant potrivit si reprezinta baza pentru calcularea costurilor ingrasamintelor pentru ferma. Mai multe>>

PT303 - Un ALIAT in camp

14-05-2023 Rapita

PT303 - Un ALIAT in camp

Dupa un inceput de an mai ezitant din punct de vedere pluviometric, luna aprilie a adus in mai toata tara ploi ce au redat speranta in culturile de toamna. Dar odata cu ploile, evident creste si riscul de aparitie al bolilor, iar de aceasta data riscul se concretizeaza, fie ca vorbim de fainare si rugini la cereale sau de sclerotinia la rapita, impactul cu siguranta va fi unul vizibil. Mai multe>>

Ultimul an in care Romania mai produce sfecla de zahar. Carmen Avram transmite Comisiei Europene ingrijorarile sectorului

25-04-2023 Sfecla

Ultimul an in care Romania mai produce sfecla de zahar. Carmen Avram transmite Comisiei Europene ingrijorarile sectorului

Razboiul din Ucraina si coridoarele de solidaritate pun presiune si pe sectorul sfeclei de zahar. Cultivatorii si Patronatul Zaharului din Romania anunta ca anul acesta ar putea fi nevoiti sa renunte definitiv la cultura de sfecla de zahar, iar consecintele ar fi inchiderea ultimelor fabrici autohtone de zahar, pierderea de locuri de munca si vulnerabilizarea unor regiuni din Romania. Mai multe>>

VIBALLA® – Nou mod de actiune destinat combaterii buruienilor cu frunza lata din cultura de floarea soarelui

15-03-2023 Floarea soarelui

VIBALLA® – Nou mod de actiune destinat combaterii buruienilor cu frunza lata din cultura de floarea soarelui

In ultimii ani, Ambrosia artemisiifolia, denumita popular si iarba de paragina, iarba parloagelor sau floarea pustiei, devine din ce in ce mai prezenta in zone ale Romaniei in care nu se regasea pana in prezent. Ambrozia face parte din familia Asteraceae, care cuprinde aproximativ treizeci de specii de plante anuale sau perene. Mai multe>>

Capartis™ - fungicidul capabil sa rezolve toate problemele din culturile oleaginoase si tehnice

26-02-2023 Plante tehnice

Capartis™ - fungicidul capabil sa rezolve toate problemele din culturile oleaginoase si tehnice

De anul acesta, fermierii au o noua alternativa in protejarea culturilor oleaginoase de boli precum Sclerotinia si Alternaria. Pe langa hibrizii Pioneer®, din gama Sclerotinia Protector, Corteva Agriscience™ aduce astazi, in prima linie si fungicidul Capartis™. Mai multe>>

Hibrizii de floarea soarelui Pioneer® - Performanta si Stabilitate demonstrate

19-01-2023 Floarea soarelui

Hibrizii de floarea soarelui Pioneer® - Performanta si Stabilitate demonstrate

Floarea soarelui este considerata de foarte multi fermieri, pe buna dreptate, ca fiind cultura de siguranta ce face diferenta in anii dificili, cu pluviometrie scazuta. Cu siguranta anul agricol 2022 a fost unul problematic, chiar dificil se poate spune, si totusi hibrizii Pioneer au demonstrat ca pot face fata in orice conditii, demonstrand performanta si stabilitate superioare competitorilor. Mai multe>>